Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar al unei persoane reactioneaza la o substanta straina (polen, veninul unor insecte, matreata provenita de la animalul de companie, un aliment), care este inofensiva pentru majoritatea oamenilor.
Sistemul imunitar sintetizeaza proteine denumite anticorpi. In cazul persoanelor care sufera de alergii, organismul produce anticorpi impotriva unor substante care nu reprezinta, in sine, un pericol. Gravitatea alergiilor variaza de la o persoana la alta: poate fi vorba despre o iritatie minora sau despre anafilaxie.
- Care sunt cauzele aparitiei alergiilor?
- Exista factori de risc pentru declansarea alergiilor?
- Care sunt simptomele alergiilor?
- Care sunt posibilele complicatii ale alergiilor?
- Diagnosticul alergiilor
- Cum se trateaza alergiile?
- Alergie versus raceala
- Alergie, sensibilizare, intoleranta
- Cum pot fi prevenite alergiile?
Care sunt cauzele aparitiei alergiilor?
Prima etapa in declansarea alergiilor este reprezentata de momentul in care sistemul imunitar confunda o substanta inofensiva cu un potential agresor. In acest caz, sunt sintetizati anticorpi care raman activi impotriva alergenului respectiv. La urmatoarea expunere la acelasi alergen, acesti anticorpi secreta in organism histamina, responsabila pentru simptomele alergiei.
Cei mai frecventi alergeni includ:
- Alergeni respiratori: polenul, matreata de la animale, acarienii si mucegaiul;
- Alergeni alimentari: arahidele, alte nuci, graul, soia, pestele, fructele de mare, ouale si laptele;
- Intepaturi de insecte: albine si viespi;
- Medicamente: cel mai frecvent peniciline sau derivati ai penicilinelor;
Exista factori de risc pentru declansarea alergiilor?
Se considera ca au un risc mai mare sa dezvolte alergii persoanele care:
- Au un istoric familial de astm sau alergii;
- Sufera deja de astm sau de alte boli cu substrat alergic;
Care sunt simptomele alergiilor?
Simptomele alergiilor pot varia mult, in functie de substantele care sunt implicate in declansarea lor, de poarta de intrare in organism si de intensitatea cu care reactioneaza sistemul imunitar.
Febra fanului este o alergie respiratorie cunoscuta si ca rinita alergica si poate determina:
- Stranut;
- Mancarimi ale nasului, ochilor si in cerul gurii;
- Nas infundat sau rinoree;
Alergiile alimentare pot determina:
- Gadilaturi in cavitatea bucala;
- Umflarea buzelor, limbii, fetei sau gatului;
- Urticarie;
- Soc anafilactic.
Alergiile la intepaturile de insecte pot determina:
- O zona mare de edem in jurul intepaturii;
- Mancarimi sau urticarie pe corp;
- Tuse, presiune in piept, wheezing, dificultati de respiratie;
Alergiile la medicamente pot declansa:
- Urticarie;
- Prurit;
- Iritatii;
- Umflarea fetei;
- Wheezing;
Dermatita atopica este tot o forma de alergie si evolueaza cu:
- Mancarimi;
- Roseata;
- Descuamarea pielii.
Anafilaxia si socul anafilactic
Unele tipuri de alergie, inclusiv alergiile alimentare si cele la intepaturile de insecte, pot declansa o reactie severa, denumita anafilaxie. Anafilaxia este considerata o urgenta medicala imediata, care poate conduce foarte rapid la socul anafilactic. Printre simptomele anafilaxiei si socului anafilactic se numara:
- Pierderea cunostintei;
- O scadere a tensiunii arteriale;
- Dificultati severe de respiratie;
- Iritatii si eruptii cutanate;
- Ameteala;
- Puls rapid si slab;
- Greata si varsaturi.
Care sunt posibilele complicatii ale alergiilor?
Persoanele alergice sau cu teren alergic au un risc crescut de a dezvolta anumite probleme de sanatate sau complicatii ale bolii:
- Sinuzite, otite, pneumonii, mai ales la persoanele cu astm sau cu rinita alergica;
- Astm, care este adesea indus de un alergen din mediu;
Diagnosticul alergiilor
In cazul in care esti suspect de alergii, medicul de familie te va indruma catre o consultatie in cabinetul medicului alergolog. Anamneza este o etapa extrem de importanta a consultatiei, in urma careia medicul poate afla ce simptome te supara, ce anume pare sa le declanseze, daca ai deja alte alergii sau daca suferi de afectiuni frecvent asociate alergiilor.
In completarea anamnezei si a examenului clinic, medicul poate recomanda si investigatii suplimentare pentru a afla mai multe informatii despre alergiile pacientului:
- Testele cutanate se fac prin expunerea unor mici zone de piele de pe antebrat la diversi alergeni, la ser fiziologic si la histamina (folosita ca martor) si evaluarea reactiei cutanate la fiecare dintre acestia. Disconfortul la care este expus pacientul este minor, iar testul este foarte sigur. E importanta intreruperea tratamentului cu antihistaminice inainte de efectuarea testului;
- Testele de sange urmaresc titrul de IgE si prezenta anticorpilor fata de cei mai frecventi alergeni. Exista teste extrem de complexe, care permit evaluarea unui numar foarte mare de alergeni, potrivite persoanelor cu reactii alergice frecvente si in cazul carora nu a putut fi indentificat factorul declansator;
- Dieta de eliminare este recomandata in cazul persoanelor cu alergii alimentare neindentificate. Se incearca, intr-o prima faza, eliminarea din dieta a alimentului suspectat de declansarea alergiei, timp de cateva saptamani, in care simptomele ar trebui sa se diminueze pana la disparitie. Apoi, alimentul se reintroduce si se urmareste daca reapar simptomele. In cazul in care exista mai multi alergeni sau alergeni neidentificati, medicul poate recomanda o dieta extrem de restrictiva timp de cateva saptamani, urmata de reintroducerea, pe rand, a cate unui aliment, exact pe tiparul diversificarii clasice a bebelusilor, pana la identificarea alimentului vinovat;
- Testele de provocare se efectueaza doar sub supraveghere medicala stricta, intr-o unitate care poate acorda primul ajutor. Practic, pacientului i se administreaza cantitati din ce in ce mai mari din alergenul suspectat, pentru a se evalua modul de reactie. Este un test ceva mai riscant decat altele, dar este considerat a fi cel mai precis mod de a identifica alergiile alimentare.
Cum se trateaza alergiile?
Tratarea alergiilor este un proces complex, care include atat medicatie, cat si schimbari importante ale stilului de viata.
Evitarea alergenilor
Acolo unde este posibil, medicul va recomanda pacientului sa evite substantele despre care stie ca ii declanseaza alergii. Pacientul va exclude din alimentatie ingredientele pe care nu le tolereaza si va evita expunerea la factorii de mediu incriminati.
Sistemele de filtrare si purificare a aerului sunt foarte utile in perioadele in care concentratia de alergeni respiratori este mare. De asemenea, lenjeria de pat speciala impotriva acarienilor si-a dovedit eficienta in ameliorarea simptomelor la persoanele alergice.
Medicatia
In functie de tipul de alergie identificat si de simptomele acesteia, medicul poate recomanda asocierea unui tratament medicamentos care sa reduca inflamatia locala si sa moduleze raspunsul sistemului imunitar. Acesta poate fi prescris sub forma de pastile, siropuri, picaturi pentru nas si ochi, spray-uri nazale etc.
Exista mai multe tipuri de medicamente utilizate in tratarea alergiilor, si ele includ:
- Antihistaminice;
- Decongestionante;
- Corticosteroizi;
- Modificatori ai leucotrienelor;
- Stabilizatori ai membranei mastocitare;
- Anticolinergice
Imunoterapia
In cazul alergiilor grave sau al alergiilor care nu pot fi tinute sub control cu ajutorul medicatiei obisnuite, medicul poate recomanda imunoterapia. Tratamentul presupune injectarea repetata a unor extracte purificate din alergenul respectiv, administrate pe o perioada de cativa ani. Imunoterapia este disponibila, in cazul unor anumiti alergeni, si sub forma unor medicamente sublinguale; ele sunt frecvent folosite in cazul alergiei la polen.
Epinefrina (adrenalina) de urgenta
In cazul persoanelor cu alergii severe, cu alergii multiple sau care au un istoric de anafilaxie, medicul poate prescrie achizitia unei seringi speciale cu epinefrina, de folosit in situatii de urgenta. Una dintre cele mai cunoscute este EpiPenul, utilizat pentru a reduce simptomele pana cand se poate institui tratamentul medical adecvat.
Alergie versus raceala
La adulti, dar mai ales la copii, se pune adeseori problema diferentierii intre o alergie cu simptome respiratorii si o raceala. Ambele evolueaza cu rinoree, stranut si tuse, asadar, uneori poate fi dificil sa le deosebesti. Exista simptome mai putin evidente care te pot ajuta sa faci diferenta. De pilda, alergiile pot determina eruptii cutanate si mancarime in zona ochilor, in timp ce raceala evolueaza cu dureri musculare sau febra.
Tusea este un simptom frecvent in alergii, raceli, astm (care are si el o importanta componenta alergica) si bronsita. Alergiile sezoniere permit o diferentiere mai usoara fata de tusea infectioasa, dar in cazul alergenilor permanenti (fum de tigara, praf, acarieni, poluare), care intretin o tuse cronica, medicul poate avea nevoie de investigatii mai amanuntite pentru a elucida etiologia tusei.
Alergie, sensibilizare, intoleranta
De multe ori pacientii confunda cele 3 procese patologice si folosesc termeni improprii pentru a descrie problema de sanatate cu care se confrunta. Alergia, sensibilizarea si intoleranta sunt diferite prin mecanismul care le declanseaza, chiar daca o parte dintre simptome pot fi comune.
- Alergia este o reactie a sistemului imunitar al organismului, in momentul in care este expus la un element nou si inofensiv, dar fata de care se activeaza asa cum ar face-o in momentul expunerii la un agresor;
- Sensibilizarea reprezinta accentuarea efectelor normale ale unei subtante. De pilda, cofeina dintr-o cescuta de cafea, tolerata foarte bine de majoritatea persoanelor, poate declansa palpitatii si tremor la unii indivizi;
- Intoleranta este diagnosticata atunci cand o anumita substanta declanseaza simptome neplacute, fara ca sistemul imunitar sa fie implicat. De pilda, unele persoane fac diaree cand consuma un anumit aliment sau cand il consuma in cantitate mare.
Cum pot fi prevenite alergiile?
Cea mai buna metoda de prevenire a alergiilor este evitarea alergenului, dar acest lucru nu este posibil intotdeauna. In continuare, cateva sfaturi practice utile in cazul unor anumite tipuri de alergii.
Alergia la acarieni
- Evita covoarele, perdelele, tapiteriile, pernele, jucariile din plus si asa mai departe;
- Curata frecvent pernele, perdelele sau mobilierul tapitat prin aspirare si spalare la temperaturi ridicate;
- Foloseste huse de saltea, pilota si perne antiacarieni;
- Foloseste un aspirator cu filtru HEPA;
- Sterge regulat suprafetele de praf.
Alergia la animalele de companie
- Limiteaza accesul animalului in casa la o zona fara covoare;
- Nu permite accesul animalelor in dormitor;
- Spala animalul de companie cat de des iti permite medicul veterinar;
- Tunde si piaptana patrupedul afara;
- Spala frecvent textilele pe care sta patrupedul;
- Foloseste filtre de aer;
- Imbunatateste ventilatia in locuinta.
Alergia la mucegai
- Pastreaza locuinta uscata si bine ventilata;
- Renunta la plantele de interior;
- Nu usca rufe in casa;
- Foloseste un dezumidificator performant;
- Evita cladirile in care e umezeala, zonele cu iarba proaspat taiata, frunze uscate, lemn ud.
Alergiile alimentare
- Verifica atent eticheta fiecarui produs;
- Comunica foarte clar alergia pe care o ai atunci cand mananci la restaurant;
- Evita locurile in care exista riscul ca alimentele sa intre in contact unul cu celalalt;
- Verifica mereu fiecare fel de mancare, pentru ca ingredientele se pot schimba in timp, iar ele nu sunt mereu listate in meniu.
Rinita alergica
- Verifica aplicatiile meteo pentru indicele de polen si evita sa iesi in zilele in care acesta e crescut;
- Evita sa usuci rufele afara in perioadele cu indice de polen ridicat;
- Tine usile si geamurile inchise in zilele cu mult polen;
- Fa dus si schimba hainele imediat ce ai venit de afara;
- Evita zonele verzi in perioada de inflorire a plantelor la care esti alergic;
- Roaga pe altcineva sa tunda gazonul.
Alergia la intepaturile de insecte
- Poarta imbracaminte care acopera cat mai bine pielea;
- Mergi incaltat, preferabil cu incaltaminte inchisa cand umbli prin iarba;
- Foloseste repelente impotriva insectelor;
- Evita parfumurile puternice, care atrag insectele.
Alergiile sunt un grup de afectiuni care pot scadea calitatea vietii pacientilor, dar care afecteaza peste jumatate din populatia tarilor dezvoltate. Prin urmare, este important sa beneficiezi de un diagnostic precis si de sfaturi eficiente pentru a le gestiona. Nu ezita sa contactezi specialistul atunci cand este nevoie.
Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/allergies#babies
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/diagnosis-treatment/drc-20351503
https://allergyasthmanetwork.org/allergies/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8610-allergy-overview