Artroza este o afectiune comuna, insa pentru cei care se confrunta cu ea, poate aduce provocari zilnice greu de ignorat. Daca te numeri printre persoanele care simt durere la nivelul articulatiilor sau se confrunta cu rigiditate in miscari, intelegem cat de frustrant poate fi sa te lupti cu aceste simptome, in viata de zi cu zi.
Continua sa citesti si afla informatii esentiale despre artroza si cum poate fi gestionata eficient, din urmatoarele randuri.
Ce este artroza?
Artroza este o afectiune a articulatiilor, care apare treptat si poate fi destul de suparatoare, afectand semnificativ calitatea vietii celor diagnosticati. Mecanismul prin care apare artroza consta in distrugerea cartilajului, adica a tesutului care se afla intre doua oase, in cadrul unei articulatii. In mod normal, cartilajul permite realizarea fluida a miscarilor. Cand cartilajul se deterioreaza, cele doua oase din cadrul unei articulatii intra in contact direct, ceea ce conduce la simptome neplacute, precum durerea si rigiditatea articulara.
Pe masura ce cartilajul se deterioreaza, corpul incearca sa repare zona afectata, insa acest proces duce la formarea unor mici excrescente osoase (numite osteofite), care pot agrava durerea si ingreuna miscarea. Toate aceste schimbari fac parte din mecanismul prin care apare artroza.
Tipuri de artroza
Exista mai multe tipuri de artroza, iar fiecare afecteaza diferite articulatii si apare din diverse cauze. Fiecare tip are particularitatile lui, dar toate pot aduce simptome neplacute.
Gonartroza (artroza genunchiului)
Gonartroza sau artroza genunchiului este una dintre cele mai comune forme de artroza. Articulatia genunchiului reprezinta una dintre cele mai solicitate articulatii din corp, fiind utilizata pentru aproape orice miscare, de la mers si alergat, pana la stat in picioare sau urcatul scarilor.
Procesul incepe cu mici fisuri in cartilaj, care, cu timpul, se adancesc. In fazele mai avansate, cartilajul se subtiaza pana cand dispare aproape complet, iar oasele articulatiei genunchiului (femurul – osul coapsei si tibia – osul mare al gambei) ajung sa se atinga direct. In cazul gonartrozei, cartilajul protectiv se degradeaza, iar lichidul sinovial, care inconjoara articulatia, poate deveni insuficient sau isi pierde calitatile. Gonartroza poate aparea la un singur genunchi, dar frecvent este intalnita gonartroza bilaterala.
Coxartroza
Coxartroza este o forma de artroza localizata la nivelul articulatiei soldului, cunoscuta si sub denumirea de artroza de sold. Apare cand cartilajul ce acopera si protejeaza capul femural (osul coapsei) si cavitatea acetabulara (din osul bazinului) incepe sa se degradeze.
Articulatia soldului este una dintre cele mai mari si mai puternice din corp, fiind esentiala pentru miscarea picioarelor si pentru mentinerea echilibrului in timpul mersului, al alergatului sau al statului in picioare. Coxartroza apare, de obicei, din cauza uzurii mecanice a cartilajului, ceea ce determina aparitia inflamatiei, a durerii si limitarea mobilitatii.
Spondilartroza (artroza cervicala, lombara)
Spondilartroza este o forma de artroza care afecteaza articulatiile dintre vertebrele coloanei vertebrale. Spondilartroza este adesea asociata cu inaintarea in varsta, dar poate aparea si ca rezultat al unor traumatisme sau al unor boli degenerative. Cand survine la nivelul articulatiilor coloanei cervicale, se numeste artroza cervicala. Mai rar, afecteaza vertebrele lombare, ceea ce poarta denumirea de artroza lombara.
Articulatiile vertebrale sunt esentiale pentru mobilitatea coloanei si pentru sustinerea greutatii corpului. La baza lor, fiecare vertebra este acoperita de un strat de cartilaj care permite miscari fluide si reduce frecarea. Cand cartilajul este deteriorat, vertebrele sunt in contact direct, ceea ce conduce la aparitia unei puternice reactii inflamatorii si la disconfort crescut.
Artroza umarului (artroza acromioclaviculara)
Artroza umarului sau artroza acromioclaviculara se dezvolta treptat: de obicei, pe parcursul anilor. De cele mai multe ori, este cauzata de un cumul de factori, precum inaintarea in varsta sau traumatismele. Se asociaza cu dificultati la ridicarea bratului si cu rigidizarea articulatiei.
Artroza articulatiilor mici (poliartroza)
Aceasta se manifesta la nivelul articulatiilor degetelor. Este adesea asociata cu deformari articulare si cu formarea nodulilor. Deoarece sunt implicate mai multe articulatii, acest tip de se mai numeste si poliartroza.
Cauze si factori de risc
Artroza este o afectiune determinata de mai multi factori. Mecanismul de aparitie a acestei afectiuni este unul complex, la care iau parte factori biochimici, mecanici si genetici.
Adesea, cauza principala este data de inaintarea in varsta. Cartilajul devine mai putin elastic si, astfel, riscul de a se deteriora creste considerabil. Studiile au aratat ca modificarile responsabile de sinteza unui colagen mai friabil constau in:
- continutul mai scazut de apa;
- reducerea proportiei de proteoglicani (responsabili de mentinerea elasticitatii);
- subtierea stratului cartilaginos;
- rigiditatea crescuta;
- capacitatea redusa de regenerare.
Factori biochimici
Dintre factorii biochimici implicati in etiologia artrozei fac parte si:
- sinteza excesiva de metaloproteinaze (enzime care descompun cartilajul);
- modificarea compozitiei lichidului sinovial.
Factori mecanici
Factorii mecanici care influenteaza integritatea articulatiilor sunt reprezentati de:
- obezitate (greutatea in exces determina o presiune crescuta asupra articulatiilor);
- miscarile repetitive;
- miscarile efectuate incorect;
- traumatismele.
👉Te confrunti cu obezitatea? Atunci, este util a face unele investigatii, pentru a afla care este starea ta generala de sanatate. Afla ce teste sunt indicate, din articolul Obezitatea la femei: ce analize fac cand ma ingras? Ce analize fac daca am scazut brusc in greutate?.
Factori genetici
Predispozitia genetica poate influenta riscul de dezvoltare a artrozei. Astfel, persoanele care au membri ai familiei diagnosticati cu artroza prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.
Simptome artroza
Manifestarile artrozei sunt variate, ele afectand puternic calitatea vietii. Identificarea acestora inca de la prima aparitie este foarte importanta pentru stabilirea unui diagnostic precoce. Vizita la medic, stabilirea unui diagnostic si aplicarea unui tratament personalizat sunt factori care contribuie semnificativ la ameliorarea simptomelor deranjante, la incetinerea progresiei bolii si la cresterea calitatii vietii.
Durerea
Unul dintre cele mai frecvente simptome ale artrozei este durerea articulatiei afectate. Aceasta poate varia de la disconfort pana la o durere severa, care poate aparea mai ales in timpul activitatilor fizice sau dupa perioadele de inactivitate.
Redoarea articulara
Multe persoane cu artroza experimenteaza rigiditate sau redoare, mai ales dimineata sau dupa ce au stat o lunga perioada intr-o singura pozitie. Aceasta rigiditate poate face miscarea mai dificila, insa, dupa cateva miscari, mobilitatea articulatiei se reia.
Reducerea mobilitatii
Pe masura ce artroza progreseaza, este posibil sa observi o reducere a flexibilitatii articulatiei. Aceasta poate face miscarea mai greu de realizat, iar activitatile zilnice, cum ar fi urcatul scarilor sau aplecarea, pot deveni mai dificile.
Tumefactie
Tumefactia sau umflarea articulatiei este unul dintre simptomele des intalnite. Aceasta este cauzata de reactia inflamatorie puternica, ce apare la nivel articular.
Cracmente
Cracmentele articulare reprezinta sunete asemanatoare unor pocnituri. Acestea pot avea mai multe cauze, printre care:
- contactul direct dintre doua oase;
- deplasarea brusca a ligamentelor sau a tendoanelor peste oase ori alte structuri articulare;
- schimbarea de presiune, data de miscarile bruste.
Diagnostic
Diagnosticarea artrozei este un proces important, esential pentru stabilirea unui plan de tratament adecvat. Intregul proces se realizeaza de medic si presupune mai multe etape:
- anamneza;
- examenul clinic;
- investigatiile.
Anamneza
Primul pas in diagnosticarea artrozei este anamneza, adica discutia cu medicul despre simptomele tale. In cadrul acesteia, medicul iti va adresa intrebari despre:
- durere – localizare, intensitate, factori ce reduc sau produc durerea;
- redoarea articulara – cand apare;
- limitarea mobilitatii.
De asemenea, este important sa-i spui medicului daca ai in familie persoane diagnosticate cu aceasta afectiune sau cu alte boli articulare. In plus, aspectele precum activitatile desfasurate sau stilul de viata sunt utile pentru determinarea tipului de efort la care sunt supuse articulatiile.
👉Vrei sa adopti un stil de viata echilibrat, dar nu stii de unde sa incepi? Afla cum faci schimbarile potrivite, din articolul Un stil de viata sanatos peste 50 de ani: ce inseamna?.
Examenul clinic
Examenul clinic consta intr-o serie de teste si manevre pe care medicul le realizeaza in cabinet. Acestea au rolul de a evidentia gradul de afectare articulara.
Investigatiile
Testele imagistice sunt foarte utile pentru a evalua severitatea artrozei si pentru a exclude alte afectiuni. Ele ajuta medicul sa observe modificarile structurale si sa decida cel mai bun plan de tratament. De obicei, aceste teste nu trebuie repetate frecvent, ci doar cand exista o schimbare semnificativa in simptome sau pentru a monitoriza progresia bolii. Printre testele imagistice utilizate frecvent se afla:
- radiografia;
- ecografia;
- tomografia computerizata (CT);
- rezonanta magnetica nucleara (RMN);
- artroscopia.
Pe langa investigatiile imagistice, medicul poate recomanda si alte analize, cu scopul de a realiza diagnosticul diferential si de a evalua starea generala de sanatate. Acestea pot include:
- hemoleucograma;
- VSH (viteza de sedimentare a hematiilor);
- PCR (proteina C reactiva);
- anticorpi (daca este suspectata o boala autoimuna) – factorul reumatoid, anticorpii anti-peptide citrulinate, anticorpi antinucleari,
- anticorpi anti-ADN, anticorpi anti-Ro, anticorpi anti-La.
👉Hemoleucograma este o analiza extrem de valoroasa pentru evaluarea sanatatii. Afla in ce consta si cum te poate ajuta, din articolul Hemoleucograma cu formula leucocitara Hb, Ht, indici eritrocitari.
Artroza tratament
In prezent, nu se cunoaste un tratament care sa vindece artroza. Chiar si asa, exista mai multe optiuni de tratament care pot ajuta la gestionarea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii, insa alegerea tratamentului pentru artroza este personalizata in functie de:
- severitatea simptomelor;
- raspunsul la tratamentele anterioare;
- preferintele pacientului.
Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos al artrozei se concentreaza pe:
- reducerea durerii;
- ameliorarea inflamatiei;
- imbunatatirea functionarii articulatiilor.
Exista mai multe tipuri de pastile pentru artroza care pot fi utilizate in gestionarea acestei afectiuni. Cele mai comune categorii de medicamente folosite sunt:
- analgezicele – reduc durerea;
- antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) – diminueaza inflamatia si scad durerea;
- corticosteroizii – reduc inflamatia si sunt utilizati in cazurile severe.
Infiltratii articulare
Infiltratiile articulare sunt proceduri minim invazive, prin care se administreaza medicamente sau alti compusi, la nivelul articulatiilor afectate. Printre substantele utilizate frecvent se afla:
- corticosteroizii;
- acidul hialuronic;
- plasma bogata in trombocite.
Suplimente alimentare – remedii gonartroza
Suplimentele alimentare pot fi de ajutor pentru mentinerea sanatatii articulatiilor si ameliorarea simptomelor. Desi nu pot vindeca artroza, iar studiile realizate pana in prezent nu aduc foarte multe informatii despre eficienta acestora, anumite suplimente pot contribui la:
- imbunatatirea mobilitatii;
- reducerea inflamatiei;
- protejarea cartilajului.
Printre suplimentele cel mai des indicate se afla:
- glucozamina;
- condroitina;
- colagenul hidrolizat;
- vitamina D;
- omega-3;
- curcuma;
- Boswellia serrata.
👉Vitamina D este esentiala pentru sanatatea oaselor. Afla ce alte roluri are in organism si unde o gasesti, din articolul Totul despre Vitamina D: rolul ei in corp.
Poti utiliza si unguente pentru artroza. Acestea contin substante antiinflamatoare pentru artroza, dar si alte substante active, care sustin sanatatea articulatiilor.
Kinetoterapie
Kinetoterapia sau terapia prin exercitii fizice este o parte esentiala a tratamentului in artroza. Aceasta forma de terapie ajuta la:
- tonifierea muschilor din jurul articulatiilor;
- imbunatatirea flexibilitatii;
- reducerea durerii;
- diminuarea inflamatiei.
Daca optezi pentru sesiuni de kinetoterapie, vei descoperi ca exista mai multe tipuri de exercitii. Acestea sunt selectate de catre kinetoterapeut, in functie de nevoile fiecarui pacient. Pe langa exercitii, pot fi utilizate suplimentar si orteze sau alte tipuri de dispozitive medicale, precum genunchiera pentru gonartroza.
Fizioterapie
Fizioterapia este o metoda extrem de benefica pentru persoanele care sufera de artroza. Spre deosebire de kinetoterapie, care se concentreaza pe exercitii fizice specifice, fizioterapia include o serie de proceduri si tehnici realizate cu ajutorul echipamentelor speciale. Printre acestea se afla:
- terapia cu ultrasunete;
- electrostimularea;
- terapia cu laser;
- magnetoterapia;
- masajul terapeutic.
Interventia chirurgicala
Cand tratamentele conservatoare nu reusesc sa amelioreze simptomele si calitatea vietii pacientului este afectata, chirurgia devine o optiune pentru tratarea artrozei. Optiunile chirurgicale pot varia, dar principalele utilizate sunt:
- artroscopia – permite indepartarea tesutului afectat;
- osteotomia – consta in taierea si realinierea osului intr-o pozitie corecta anatomic;
- artrodeza – presupune sudarea oaselor dintr-o articulatie, fiind preferata pentru articulatiile mici;
- proteza partiala sau totala – implica inlocuirea articulatiei.
Preventie
Factorii genetici nu pot fi influentati, dar cei de mediu si stilul de viata se pot ajusta in scop preventiv. Nu se cunosc metode cu eficienta garantata pentru evitarea instalarii artrozei, dar exista cateva masuri eficiente pentru sanatatea articulatiilor, precum:
- mentinerea unei greutati optime;
- activitatea fizica sustinuta;
- adoptarea unei posturi corecte din punct de vedere ergonomic;
- folosirea unor incaltari comode;
- utilizarea echipamentului de protectie (in cazul sporturilor);
- respectarea unei diete echilibrate nutritional.
De asemenea, este indicat a merge periodic la medic, pentru control si efectuarea analizelor de rutina. In cazul in care apare artroza, aceasta poate fi diagnosticata inca din primele stadii de evolutie, pentru a se administra tratamentul optim.
Prognostic
Artroza este o afectiune degenerativa, ceea ce inseamna ca, de-a lungul timpului, poate avansa si poate provoca simptome din ce in ce mai intense. Cu toate acestea, evolutia artrozei variaza de la o persoana la alta si, cu un management corect, simptomele pot fi tinute sub control, iar progresia bolii poate fi incetinita.
Nu ignora semnele pe care corpul ti le trimite si ia din timp masuri pentru mentinerea articulatiilor sanatoase. Stilul de viata echilibrat si controalele periodice la medic contribuie semnificativ la prevenirea artrozei, dar si la o buna gestionare a acesteia, dupa diagnosticare. Vorbeste deschis cu medicul si afla ce masuri sunt potrivite pentru tine, astfel incat artroza sa nu iti limiteze activitatile.
Bibliografie:
Paraliov AT, Iacov-Craitoiu MM, Mogoantă MM, Predescu OI, Mogoantă L, Crăiţoiu Ș. Management and Treatment of Coxarthrosis in the Orthopedic Outpatient Clinic. Curr Health Sci J. 2023 Jan-Mar;49(1):102-109. doi: 10.12865/CHSJ.49.01.102. Epub 2023 Mar 31. PMID: 37780193; PMCID: PMC10541077;
www.knieschmerzen-wien.at, https://www.knieschmerzen-wien.at/osteoarthritis-knee-en.html, accesat la data 01.11.2024;
stiwell.medel.com, https://stiwell.medel.com/orthopaedics/gonarthrosis-(knee-osteoarthritis), accesat la data 01.11.2024;
www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925, accesat la data 01.11.2024;
my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5599-osteoarthritis, accesat la data 01.11.2024.