Ce este rotavirus
Rotavirusul este un virus care provoaca diaree si varsaturi, respectiv o infectie gastrointestinala, contagioasa. Aceasta provoaca inflamatia stomacului si a intestinelor, respectiv gastroenterita. Copiii tind sa faca rotavirus in timpul iernii si al primaverii.
Virusul se raspandeste pe cale fecal-orala si prin consum de alimente ori apa contaminate. Odata ce te-ai imbolnavit, vei resimti primele simptome dupa aproximativ doua pana la trei zile. Apoi, diareea si varsaturile pot dura pana la o saptamana. Pentru a preveni deshidratarea, este necesar sa consumi o cantitate suficienta de lichide.
De retinut ca nu exista medicamente pentru rotavirus, iar de obicei, infectia trece de la sine. Cu toate acestea, este posibil ca unii copii sa fie nevoiti sa mearga la spital pentru administrarea de lichide, intravenos.
Rotavirus vs norovirus
Atat rotavirusul, cat si norovirusul sunt infectii care provoaca simptome precum diaree si varsaturi, dar sunt cauzate de virusi diferiti. Spre deosebire de norovirus, rotavirusul afecteaza mai ales copiii. Daca esti infectat cu rotavirus, boala ar putea dura pana la 8 zile, in timp ce boala cauzata de norovirus dureaza, de obicei intre una si trei zile. Pentru norovirus, nu exista vaccin.
Rotavirus transmitere
Rotavirusul este transmis, in principal, de la o persoana la alta, pe cale fecal-orala, dar raspandirea poate avea loc si prin atingerea de obiecte contaminate, ca de exemplu: manere de usi, robinete de apa, scaune de toaleta si jucarii, picaturi din aer si apa sau alimente contaminate.
In principiu, rotavirusul se transmite prin contactul cu fecale. De exemplu, te-ai putea infecta cand schimbi scutecul unui copil. Daca nu te speli pe maini dupa aceea, poti duce particule de virus in gura. De aceea, pentru a preveni raspandirea virusului, membrii familiei trebuie sa se spele bine pe maini.
O
amenii de toate varstele pot lua rotavirus, dar apare mai ales la copiii mici, cu varsta de pana la un an. Vaccinurile impotriva rotavirusului – Rotarix sau RotaTeq – pot proteja copiii de infectare sau pot face ca simptomele lor sa fie mai putin severe.
Rotavirusul este foarte contagios. Inainte de aparitia vaccinului pentru rotavirus, majoritatea copiilor se imbolnaveau pana la varsta de 5 ani. De la aparitia vaccinurilor, numarul copiilor care se infecteaza cu rotavirus a scazut semnificativ.
Majoritatea copiilor fac infectia primara cu rotavirus la o varsta cuprinsa intre 6 si 36 de luni. Infectiile ulterioare cu rotavirus apar de-a lungul vietii, dar doar rareori duc la manifestari severe, care necesita la ingrijiri medicale sau spitalizare.
Cine este expus riscului de rotavirus
De obicei, copiii aflati in gradinita sau care stau in medii cu un numar mare de copii sunt expusi unui risc mai mare. Copiii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 3 ani, care nu au primit Rotarix vaccin sau RotaTeq tind sa sufere de cea mai severa forma de boala.
Rotavirusul apare si la adulti, dar ei se imbolnavesc mai putin decat copiii mici. Adultii cu risc de infectare cu rotavirus sunt cei care:
- au peste 65 de ani;
- ingrijesc copii care au rotavirus;
- au un sistem imunitar compromis.
Simptome rotavirus
Cele mai frecvente simptome ale rotavirusului includ:
- diaree severa, apoasa;
- varsaturi;
- febra;
- pierderea poftei de mancare.
Simptome rotavirus la bebelusi
Varsaturile si diareea pot provoca, de asemenea, deshidratare la sugari si copii mici. Contacteaza medicul daca copilul are simptome de deshidratare, inclusiv:
- nu urineaza la fel de des, avand mai putine scutece umede decat de obicei;
- are piele rece, uscata;
- are gura si gatul uscate;
- nu lacrimeaza cand plange;
- este letargic – doarme mai mult, se joaca mai putin sau este neobisnuit de agitat;
Deshidratarea inseamna ca bebelusul nu are suficienta apa si saruri pentru ca organismul sa functioneze corect. Bebelusii mai mici de 1 an se pot deshidrata usor.
De multe ori, copiii deshidratati au nevoie de lichide administrate intravenos, pentru a se rehidrata. Daca deshidratarea devine severa, un copil ar putea incepe sa aiba convulsii, manifestate prin miscari bruste, neregulate ale corpului, sau sa intre in stare de soc, ceea ce i-ar putea putea pune viata in pericol.
Diagnosticare rotavirus
Daca tu sau copilul tau aveti simptome de rotavirus, contacteaza medicul. De obicei, acesta poate diagnostica rotavirusul pe baza simptomelor si a unui examen fizic.
In unele cazuri, medicul poate lua o proba de scaun pentru a o trimite la laborator, pentru testare si confirmarea diagnosticului.
Prezenta rotavirusurilor poate fi confirmata prin analiza probelor de scaun folosind:
- teste de detectare a antigenelor (imunotestele enzimatice, teste rapide imunocromatografice);
- teste de detectare a genomului (PCR);
- microscopia electronica.
Tratament rotavirus
Nu exista un medicament specific pentru a trata rotavirusul. Fiind vorba despre un virus si nu despre o bacterie, antibioticele nu ajuta. Medicul iti poate recomanda medicamente care sa contribuie la reducerea simptomelor, precum si administrarea de lichide pentru rehidratare, pentru a inlocui mineralele pierdute prin varsaturi si diaree.
Alimentele fade, cum ar fi biscuitii, mucilagiul de orez sau supa de morcovi sunt cele mai bune pentru combaterea diareei. In perioada infectarii, atat adultii, cat si copiii trebuie feriti de alimente precum suc de mere, lapte, alimente cu zahar si orice altceva care ar putea agrava varsaturile sau diareea. Evita, de asemenea, bauturile dulci.
Tratament rotavirus copii acasa
Chiar si in cazul copiilor, rotavirusul poate fi tratat acasa, iar medicul iti poate recomanda:
- sa ii oferi gustari frecvente;
- sa te asiguri ca copilul consuma suficiente lichide;
- administrezi un inlocuitor de electroliti. Electrolitii ajuta la mentinerea in echilibru a sistemelor corpului, dar ii poti pierde prin varsaturi si diaree. De aceea, este nevoie de inlocuitori;
- in caz de febra, administreaza-i copilului antitermice;
- sa te speli pe maini dupa ce i-ai schimbat scutecul sau i-ai atins scaunul.
Prevenire rotavirus
Cel mai bun mod de a preveni rotavirusul si de a proteja sanatatea familiei tale este sa te asiguri ca primeste unul dintre vaccinurile impotriva rotavirusului.
Aproximativ 70% dintre copiii care primesc vaccinul nu fac rotavirus. Pentru cei care se infecteaza in continuare, simptomele sunt mult mai usoare. Cu alte cuvinte, 90% dintre copiii vaccinati fie sunt protejati de rotavirus sever, fie evita cu totul boala.
De asemenea, pentru a reduce raspandirea rotavirusului, spala-ti mainile cat mai des, mai ales dupa ce folosesti toaleta, schimbi scutecul copilului sau ajuti copilul sa foloseasca toaleta. Chiar si spalarea stricta a mainilor nu ofera nicio garantie ca nu te infectezi.
Vaccinare rotavirus
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor tarilor sa administreze copiilor un vaccin impotriva rotavirusului. In prezent, exista doua vaccinuri disponibile pentru rotavirus, respectiv:
- RotaTeq: acest vaccin se administreaza pe cale orala in trei doze, adesea la 2, 4 si 6 luni. Vaccinul nu este aprobat pentru utilizare la copiii mai mari sau la adulti.
- Rotarix: acest vaccin este administrat in doua doze, sugarilor cu varsta cuprinsa intre 2 si 4 luni.
Riscuri rotavirus vaccin
Vaccinurile sunt considerate sigure si eficiente, iar studiile arata ca ele impiedica imbolnavirea a mii de copii, in fiecare an. Cu toate acestea, rareori, ele pot duce la invaginatie, afectiune in care o parte a intestinului gros sau subtire intra in alta parte a intestinului, ducand la blocare intestinala, care poate pune viata in pericol.
Pentru copiii care nu au antecedente de invaginatie, exista un risc foarte mic ca aceasta sa se dezvolte dupa administrarea vaccinului impotriva rotavirusului. Chiar si asa, beneficiile vaccinului depasesc cu mult riscurile.
Daca copilul are dureri de stomac, varsaturi, diaree, sange in scaun sau o modificare a miscarilor intestinale dupa vaccinarea impotriva rotavirusului, adreseaza-te imediat medicului.
Surse:
www.webmd.com
my.clevelandclinic.org
www.ecdc.europa.eu
www.mayoclinic.org