Profilul TORCH: Cand se recomanda si cum se interpreteaza

Ce este profilul Torch

Profilul Torch este un set de analize, recomandat femeilor insarcinate, pentru depistarea celor mai grave infectii, care pot fi transmise fatului. Depistarea precoce si tratamentul unei infectii in timpul sarcinii poate preveni complicatiile la fat si la nou-nascut.

Denumirea profilului TORCH este un acronim al infectiilor testate. Astfel, realizarea unui complex Torch include screeningul pentru:

  • toxoplasmoza;
  • alte infectii, respectiv: HIV, virusuri hepatite, varicela, parvovirus;
  • rubeola;
  • citomegalovirus;
  • herpes simplex;
  • sifilis.

Cand se face testul Torch

De obicei, medicul recomanda efectuarea unui test Torch atunci cand faci prima vizita prenatala. De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea si a altor analize, daca prezinti simptome ale anumitor boli in timpul sarcinii.

Aceste boli pot trece prin placenta si pot provoca malformatii congenitale la nou-nascut, precum:

  • cataracta;
  • surditate;
  • dizabilitate intelectuala;
  • probleme cardiace;
  • convulsii;
  • icter;
  • niveluri scazute de trombocite.

Analizele din profilul Torch cauta prezenta anticorpilor pentru bolile infectioase. Anticorpii sunt proteine ​​care recunosc si distrug virusii si bacteriile. Concret, testele evalueaza doua tipuri de anticorpi diferiti:

  • imunoglobuline G (IgG): sunt prezenti atunci cand cineva a avut o infectie in trecut si nu mai este bolnav.
  • imunoglobuline M (IgM): sunt prezenti atunci cand cineva are o infectie acuta.

Medicul poate corela prezenta acestor anticorpi cu istoricul simptomelor unei femei, pentru a evalua daca fatul a fost expus la o infectie.

Daca faci una dintre infectiile cuprinse in analiza Torch in timp ce esti insarcinata, iar aceasta se raspandeste prin sange pana la fat, se va infecta si el. Fiind inca in dezvoltare, cel mai probabil, sistemul lui imunitar nu va putea sa lupte cu infectia respectiva.

Daca boala ramane in corpul fatului, s-ar putea ca organele lui sa nu se dezvolte corespunzator. Gravitatea bolii depinde de multe lucruri, inclusiv de felul afectiunii si de varsta de dezvoltare a fatului. De asemenea, pot aparea o serie de probleme, de la icter (piele sau ochi galbui) si probleme de auz, pana la avort spontan si nasterea unui fat mort.

Ce analize cuprinde profilul Torch

Analizele cuprinse in complexul Torch sunt:

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o infectie rar intalnita, fiind cauzata de un parazit. De obicei, parazitul patrunde in corpul tau prin gura, asa ca te poti imbolnavi de la consumul de alimente precum carnea insuficient gatita. De asemenea, de la contactul cu excrementele de pisica. Daca esti infectata, poti transmite infectia fatului.

Problemele pe care le poate avea copilul daca este expus la toxoplasmoza includ:

  • leziuni ale creierului;
  • inflamatia unor parti ale ochiului, care poate provoca orbire;
  • intarzieri motorii, respectiv in capacitatea de a-si folosi muschii;
  • convulsii;
  • prea mult lichid in creier (hidrocefalie).

Iata cateva recomandari, pentru a reduce riscul de a face toxoplasmoza:

  • nu manca carne insuficient gatita sau oua crude;
  • evita sa schimbi asternutul pisicilor si sa intri in contact cu excrementele de pisica;
  • evita insectele, cum ar fi mustele, care ar fi putut fi in preajma excrementelor de pisica.

Alti agenti

Printre alti agenti inclusi in sindromul TORCH sunt si: HIV, boala a cincea a copilariei, sifilisul si virusul varicelo-zosterian.

HIV

Daca esti seropozitiva, testele ar putea sa nu depisteze HIV la copilul tau, la nastere, dar el poate aparea mai tarziu, chiar si dupa varsta de 6 luni. Copiii infectati pot avea simptome precum intarzieri in crestere, pneumonie sau ganglioni limfatici si abdomen umflat.

Daca ai HIV si esti insarcinata sau planuiesti sa ramai gravida, medicul ti-ar putea recomanda medicamente antiretrovirale, care iti pot reduce riscul de a transmite virusul la fat.

Sifilis

Femeile insarcinate aflate in prima sau a doua etapa a acestei boli cu transmitere sexuala o transmit copiilor lor in 75% din cazuri, daca nu este tratata.

Sifilisul este cauzat de bacterii si poate crea probleme grave in sarcina. Multi copii care se infecteaza inainte de nastere nu vor supravietui sau vor muri la scurt timp dupa nastere. Aproape jumatate dintre bebelusi vor fi nascuti morti.

Bebelusii nascuti cu sifilis pot avea:

  • oase deformate;
  • anemie;
  • meningita;
  • eruptii cutanate;
  • probleme care pot cauza orbire si surditate.

Daca esti insarcinata, ar trebui sa fii testata pentru sifilis. Daca testul este pozitiv, medicul iti va prescrie tratament cu antibiotice.

Parvovirusul B19

Parvovirusul B19 este rareori o problema pentru femeile insarcinate sau pentru copiii lor. Aproximativ jumatate dintre femei sunt imune la virus, astfel incat copiii lor nu vor avea boala provocata de parvovirusul B19, respectiv eritemul infectios sau boala a cincea a copilariei. Bebelusii care o fac pot avea anemie. In mai putin de 5% din cazuri, genereaza probleme care duc la avort.

Deoarece nu exista vaccin sau medicamente care sa previna a cincea boala, este important sa te spali des pe maini si sa eviti sa stai in preajma persoanelor bolnave. Daca esti insarcinata, discuta cu medicul despre riscuri.

Varicela

Varicela este cauzata de virusul varicelo-zosterian si provoaca, de asemenea, sindromul congenital al varicelei la bebelusi. Este putin probabil sa transmiti varicela copilului atunci cand esti insarcinata, riscul fiind de 2%.
Cu toate acestea, bebelusii nascuti cu varicela congenitala pot avea malformatii congenitale. Daca nu ai avut niciodata varicela si nu ai fost niciodata vaccinata, ar trebui sa te vaccinezi cu cel putin o luna inainte de a planifica sa ramai gravida.

Rubeola

Rubeola, cunoscuta si sub numele de rujeola germana, este o boala contagioasa cauzata de un virus. Daca faci rubeola, probabil ca vei avea febra scazuta, dureri in gat si o eruptie cutanata. Daca esti insarcinata si faci rubeola in primul trimestru de sarcina, este posibil sa o transmiti si copilului.

Efectele pot fi foarte grave, pana la a avea un avort spontan. De asemenea, copilul ar putea avea defecte congenitale severe.

Contractata in primele 3 luni de sarcina, rubeola poate cauza cele mai multe probleme in dezvoltarea bebelusului. De aceea, este important sa anunti imediat medicul daca crezi ca este posibil sa te fi imbolnavit.
Datorita vaccinului rujeolic-oreion-rubeola (ROR), boala este rara la copii. Nu exista un remediu pentru sindromul rubeolei congenitale, asa ca prevenirea este esentiala. Daca te gandesti sa ramai insarcinata si nu ai primit inca vaccinul ROR, ar trebui sa-l faci cu cel putin 28 de zile inainte de conceptie.

Citomegalovirus

Cunoscut si sub numele de CMV, citomegalovirusul este o infectie din grupul virusului herpetic. Se estimeaza ca 50% dintre adulti se infecteaza pana la varsta de 30 de ani. Nu exista un remediu pentru CMV, dar trece de la sine foarte repede si nu provoaca probleme serioase – cu exceptia cazului in care esti gravida. Daca esti insarcinata, il poti transmite fatului.

Aproximativ 1 din 5 copii nascuti cu CMV congenital se va imbolnavi sau va avea probleme pe termen lung din cauza acestuia, precum:

  • pierderea auzului si a vederii;
  • icter;
  • dimensiune mica la nastere;
  • probleme pulmonare;
  • convulsii;
  • slabiciune musculara;
  • dizabilitati mintale.

Herpes Simplex

La fel ca si CMV, herpesul este o infectie prezenta pe tot parcursul vietii, dar poate fi inactiv pentru perioade mari de timp. Este, de asemenea, foarte comun.

Exista doua tipuri de herpes:

  • HSV-1: care poate provoca vezicule in jurul gurii, dar poate fi transmis si la organele genitale.
  • HSV-2: este o boala cu transmitere sexuala care cauzeaza herpes genital si poate provoca vezicule sau rani deschise pe organele genitale sau anus. De asemenea, poate provoca herpes oral.

Poti transmite herpesul copilului tau in mai multe moduri, respectiv:

  • in timp ce se afla in uter;
  • in timpul nasterii, acesta fiind cel mai frecvent mod in care bebelusii sunt infectati.

Daca esti insarcinata si faci herpes mai tarziu in timpul sarcinii, riscul de a-l transmite copilului tau ar putea fi mai mare. Daca ai un focar activ in apropierea datei nasterii, medicul ti-ar putea recomanda sa nasti prin cezariana.

Ai nevoie de profilul Torch si nu stii unde se poate recolta? Vezi aici oferta noastra si programeaza-te acum la aceste analize!

Cum se efectueaza analizele pentru profilul Torch

Asistenta iti va recolecta sange, de obicei din deget, intr-un tub mic de sticla, pe o lama sau pe o banda de testare.

Epidemiologie

Aproximativ 2% pana la 3% dintre toate anomaliile congenitale sunt atribuite infectiilor perinatale. Dovezile initiale de infectie pot fi observate in timpul perioadei intrauterine, la nastere, in copilarie sau dupa ani mai tarziu.

Printre manifestarile intrauterine ale infectiilor congenitale se regasesc parametrii anormali de crestere sau anomalii de dezvoltare. De asemenea, si nou-nascutii infectati pot prezenta o crestere anormala, anomalii de dezvoltare sau multiple anomalii clinice si de laborator.

Incidenta citomegalovirusului matern si a toxoplasmozei este de 2 pana la 10 la 1.000 de nasteri.
In acelasi timp, rubeola este frecventa in tarile in care mamele nu sunt vaccinate.

Oamenii sunt gazdele naturale pentru virusul herpes, iar nou-nascutii se infecteaza, de obicei, cu HSV-2, deoarece provoaca predominant infectii genitale.

Factorii de risc pentru toxoplasmoza includ expunerea la pisici si ingestia de alimente preparate necorespunzator, cum ar fi carnea insuficient gatita sau produsele lactate nepasteurizate.

Sifilisul se transmite prin placenta sau in timpul nasterii naturale. Rata de transmitere este de peste 80% la mamele recent infectate.

Rubeola este transmisa mamei prin aerosoli si fatului prin placenta.

Citomegalovirusul se transmite mamei prin transfuzie de sange, transplant de organe sau, cel mai frecvent, prin expunerea membranei mucoase. Apoi, trece fie prin placenta, prin canalul de nastere, fie prin laptele matern catre nou-nascut.

Herpesul simplex se transmite mamei prin contact sexual si, mai tarziu la fat, fie prin infectie ascendenta, fie prin expunere in timpul nasterii. Infectia primara materna in timpul celui de-al treilea trimestru are cel mai mare procent de infectie neonatala. Reactivarea secundara a HSV este de 10 pana la 30 de ori mai putin probabil sa duca la transmiterea la sugar.

Transmiterea HIV la sugari poate avea loc fie transplacentar, in timpul nasterii, fie prin expuneri materne postnatale, cum ar fi laptele matern.

Interpretarea rezultatelor complexului Torch

Rezultatele analizei Torch arata daca ai in prezent o boala infectioasa sau daca ai avut recent una, prin prezenta anticorpilor. De asemenea, poate arata daca ai imunitate la anumite boli, cum ar fi rubeola, oferita de vaccinarea anterioara.

Rezultatele sunt denumite fie „pozitive”, fie „negative”. Un rezultat pozitiv al testului inseamna ca au fost gasiti anticorpi IgG sau IgM pentru una sau mai multe dintre infectiile incluse in screening. Aceasta poate insemna ca ai avut virusul in trecut sau ai fost vaccinata anterior impotriva bolii.

Testul Torch interpretare

Medicul iti va explica rezultatele testelor, spunandu-ti ce inseamna fiecare. Un rezultat negativ al testului este, in general, considerat normal, cu exceptia cazului in care este vorba despre o boala impotriva careia ar trebui sa fii vaccinat. Aceasta inseamna ca nu au fost depistati anticorpi si nu exista nicio infectie actuala sau trecuta.

Anticorpii IgM sunt prezenti atunci cand exista o infectie curenta sau recenta. Daca un nou-nascut este testat pozitiv pentru acesti anticorpi, prezenta unei infectii este cauza cea mai probabila. Daca la un nou-nascut se gasesc atat anticorpi IgG, cat si IgM, se vor face teste suplimentare, pentru a confirma daca copilul are infectia activa.

Daca testul este pozitiv pentru anticorpi IgM in timpul sarcinii, se vor face mai multe teste pentru a confirma infectia.

Prezenta anticorpilor IgG la o femeie insarcinata indica, de obicei, o infectie sau o imunitate din trecut. Daca este vorba despre o infectie activa, un al doilea test de sange este efectuat cateva saptamani mai tarziu, astfel incat nivelurile de anticorpi sa poata fi comparate. Daca nivelul creste, poate insemna ca infectia a fost recenta, nemaiexistand in prezent.

Daca o infectie este depistata, medicul iti va propune un plan de tratament, specific pentru sarcina.

Daca te infectezi cu anumiti germeni in timpul sarcinii, infectia poate afecta copilul in timp ce este inca in uter. Copilul este mai sensibil la efectele infectiei in primele 3 pana la 4 luni de sarcina.

Educatia mamei si diagnosticul precoce sunt foarte importante in depistarea unui fat afectat de o infectie Torch. Interventia precoce poate permite tratamentul in timpul sarcinii (toxoplasmoza si sifilis) sau profilaxia la nastere (HSV), pentru a ajuta la eliminarea riscului pentru nou-nascut. Ingrijirea prenatala regulata si sanatatea materna sunt elemente cheie pentru orice sarcina. Toate femeile aflate la varsta fertila ar trebui sa se asigure ca au imunizarile la zi, deoarece acest lucru poate preveni orice posibilitate de sindrom rubeolic congenital.

Practicile sexuale sigure pot ajuta la eliminarea riscului de dobandire a sifilis, HIV si HSV in timpul sarcinii.

Viitoarele mame care au o boala febrila in timpul sarcinii ar trebui sa se asigure ca spun medicilor despre boala respectiva. Practicile alimentare sigure, cum ar fi evitarea alimentelor procesate si consumul de alimente bine gatite pot ajuta la prevenirea transmiterii toxoplasmozei. In mod similar, viitoarele mame ar trebui sa se abtina de la curatarea litierelor pisicilor in timpul sarcinii, pentru a preveni transmiterea toxoplasmozei.

Surse:

www.healthline.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
medlineplus.gov
www.webmd.com