Rinichii sunt o pereche de organe de marimea unui pumn, situate in partea inferioara a cutiei toracice, sub diafragm.
Exista cate un rinichi de fiecare parte a coloanei vertebrale. Ei sunt responsabili pentru filtrarea deseurilor, a excesului de apa si a altor impuritati din sange. Aceste toxine sunt stocate in vezica si apoi indepartate in timpul urinarii.
De asemenea, rinichii echilibreaza pH-ul, sarea si nivelul potasiului din organism. Ei produc hormoni care regleaza tensiunea arteriala si controleaza productia de globule rosii. Rinichii activeaza chiar si o forma de vitamina D care ajuta organismul sa absoarba calciul.
In acest context, rinichii joaca un rol esential in a avea un organism sanatos.
Atunci cand rinichii se imbolnavesc, nu-si pot indeplini functiile. Afectiunile renale pot fi cauzate de diabet, hipertensiune arteriala si diverse alte boli cronice.
O boala renala poate duce la alte probleme de sanatate, inclusiv oase fragile, leziuni ale nervilor si malnutritie.
Daca boala se agraveaza in timp, rinichii tai pot inceta complet sa functioneze. In aceste cazuri, este nevoie de dializa pentru a indeplini functia rinichilor. Dializa este un tratament care filtreaza si purifica sangele cu ajutorul unui aparat. Nu poate vindeca bolile renale, dar poate prelungi viata.
Diagnosticarea bolilor renale
Ca prim pas pentru diagnosticarea unei boli renale, medicul va discuta cu tine despre istoricul tau personal si familial. Printre altele, medicul ar putea intreba daca suferi de hipertensiune arteriala, daca ai luat un medicament care ar putea afecta functia rinichilor, daca ai observat modificari referitoare la urinare si daca ai membri ai familiei care au boli de rinichi.
Ulterior, medicul efectueaza o examinare fizica, verificand semne care ar putea indica probleme cu inima sau vasele de sange.
Pentru diagnosticarea bolii renale, medicul va recomanda efectuarea anumitor analize de sange pentru a determina cat de severa este boala de rinichi. Reteaua de laboratoare Poliana efectueaza, la un pret avantajos, intreaga gama de analize necesare depistarii afectiunilor renale.
Analizele pe care un medic le prescrie pentru a diagnostica o afectiune renala includ:
Analize de sange: testele functiei renale masoara nivelul de deseuri (produsi de metabolism) in sange, cum ar fi creatinina si ureea.
Sumar de urina: analiza unei probe de urina poate indica anomalii precum insuficienta renala acuta sau cronica si poate ajuta la identificarea cauzei bolii renale.
Testele functiei renale sunt analize de urina sau de sange care evalueaza cat de bine functioneaza rinichii tai. Majoritatea acestor teste masoara rata de filtrare glomerulara (Gfr). Aceasta evalueaza cat de eficient elimina rinichii tai deseurile din organism.
De asemenea, este posibil ca medicul sa iti recomande efectuarea analizelor si in cazul in care ai simptome care indica posibile probleme ale rinichilor. Aceste simptome pot include:
- Sange in urina (hematurie)
- Durere la urinare (disurie)
- Nevoia frecventa de a urina
- Probleme la inceputul urinarii
- Dureri la nivel lombar sau de tip colica renala
- Umflaturi ale picioarelor sau edeme palpebrale, mai ales dimineata
Analizele necesare verificarii functionarii rinichilor
In cazul problemelor enumerate mai sus, medicul poate recomanda unul sau cateva tipuri diferite de teste ale functiei renale. Este posibil sa prescrie analize de sange pentru functia rinichilor, precum:
- Azotul ureic din sange (masoara azotul obtinut din descompunerea proteinelor din sange).
- GFR estimat (eGFR) calculeaza ratele de filtrare glomerulara pe baza nivelurilor de proteine, varsta, sex, marime si rasa.
- Creatinina serica pentru a vedea daca exista acumulare de creatinina, un produs rezidual rezultat din activitatea tesutului muscular.
De asemenea, medicul va prescrie si efectuarea sumarului de urina pentru a depista microalbuminuria (se cauta o proteina specifica numita albumina), prezenta de  sange in urina, prezenta globulelor albe, a glucozei sau altor proteine.
In functie de rezultatul analizelor, medicul poate folosi pentru diagnosticare si teste imagistice. Va recomanda efectuarea unei ecografii pentru a evalua structura si dimensiunea rinichilor.
De asemenea, poate recurge la biopsie, respectiv indepartarea unei probe de tesut renal. Proba de biopsie este trimisa apoi la un laborator pentru testare pentru a ajuta la determinarea cauzei problemei renale.
Tipurile si cauzele bolilor renale
Cea mai frecventa forma de boala renala este boala cronica de rinichi. Boala cronica de rinichi este o afectiune pe termen lung care nu se amelioreaza in timp. Este de obicei cauzata de hipertensiunea arteriala sau diabet.
Hipertensiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala este periculoasa pentru rinichi, deoarece poate creste presiunea asupra glomerulilor. Glomerulii sunt vasele de sange mici din rinichi unde sangele este filtrat si curatat. In timp, presiunea crescuta dauneaza acestor vase, iar functia rinichilor incepe sa scada.
Functia rinichilor se va deteriora in cele din urma pana la punctul in care nu isi mai poate indeplini rolul in mod corespunzator. In acest caz, o persoana ar trebui sa faca dializa.
In functie de circumstante, un transplant de rinichi poate fi o alta optiune de tratament.
Diabetul
O alta cauza majora a bolii cronice de rinichi este si diabetul. Diabetul este o afectiune ce determina cresterea zaharului din sange. Nivelul crescut de zahar din sange afecteaza in timp vasele de sange din rinichi. Aceasta inseamna ca rinichii nu pot curata sangele in mod corespunzator. Insuficienta renala poate face ca organismul tau sa devina supraincarcat cu toxine, pe care nu le poate elimina corespunzator.
Pietre la rinichi
Pietrele la rinichi sunt o alta problema frecventa. Acestea apar atunci cand mineralele si alte substante din sange se cristalizeaza in rinichi, formand mase solide (pietre). Pietrele sunt eliminate, de obicei, in timpul urinarii. Eliminarea lor poate fi extrem de dureroasa, dar rareori cauzeaza probleme semnificative, cum ar fi infectiile la rinichi sau hidronefroza (acumularea de urina in rinichi).
Glomerulonefrita
Glomerulonefrita este o inflamatie a glomerulilor. Glomerulii sunt structuri extrem de mici din interiorul rinichilor care filtreaza sangele. Glomerulonefrita poate fi cauzata de infectii, medicamente, poate fi autoimuna sau poate fi cauzata de unele tulburari care apar in timpul sau la scurt timp dupa nastere (anomalii congenitale).
Boala de rinichi cu chisturi multiple
Boala polichistica a rinichilor este o afectiune genetica care provoaca cresterea a numeroase chisturi in rinichi. Aceste chisturi pot interfera cu functia rinichilor si pot cauza insuficienta renala.
Este important de retinut ca unele chisturi renale individuale sunt destul de frecvente si aproape intotdeauna inofensive. Boala polichistica a rinichilor este, insa, o afectiune aparte, mai grava.
Infectii ale tractului urinar
Infectiile tractului urinar sunt infectii bacteriene ale oricarei parti a sistemului urinar. Infectiile la vezica urinara (cistite) si uretra (uretrite) sunt cele mai frecvente. Sunt usor de tratat si rareori duc la probleme de sanatate. Cu toate acestea, daca nu sunt tratate, aceste infectii pot ajunge la rinichi (pielonefrita) si pot provoca insuficienta renala.
Simptome ale bolilor renale
Daca te simti mai obosit, ai mai putina energie sau ai dificultati de concentrare, poate fi un semnal al unei boli renale. O scadere severa a functiei rinichilor poate duce la acumularea de toxine si impuritati in sange. Acest lucru poate face ca oamenii sa se simta obositi, slabiti si poate ingreuna concentrarea. O alta complicatie a bolii renale este anemia, care poate provoca slabiciune si oboseala.
Un alt semn al unei afectiuni renale consta in problemele cu somnul. Cand rinichii nu filtreaza corespunzator, toxinele raman in sange, mai degraba decat sa paraseasca organismul prin urina. Acest lucru poate ingreuna somnul.
Exista, de asemenea, o legatura intre obezitate si boala cronica de rinichi, iar apneea in somn este mai frecventa la cei cu boli renale cronice, comparativ cu populatia generala.
Pielea uscata si mancarimea pot fi un alt semn al afectiunii renale. Rinichii sanatosi indeplinesc multe sarcini importante. Ei elimina deseurile si lichidele suplimentare din organism, ajuta la formarea celulelor rosii din sange, ajuta la mentinerea oaselor puternice si lucreaza pentru a mentine cantitatea potrivita de minerale in sange. Pielea uscata si mancarimea pot fi un semn al dezechilibrului hidromineral care insoteste adesea boala avansata de rinichi, atunci cand rinichii nu mai sunt capabili sa pastreze echilibrul corect de minerale si nutrienti din sange.
Nevoia imperioasa de a urina des poate fi un alt simptom al unei boli de rinichi. Atunci cand filtrele rinichilor sunt deteriorate, se poate provoca o crestere a nevoii de a urina (poliurie- urineaza mult si des). Aceasta poate fi, de asemenea, un semn al unei infectii urinare sau al prostatei marite la barbati (polakiurie-urineaza putin si des).
Sangele in urina ar putea fi un alt semn al faptului ca rinichii nu functioneaza corespunzator. Rinichii sanatosi pastreaza in mod obisnuit celulele sanguine in organism atunci cand filtreaza deseurile din sange pentru a produce urina, dar atunci cand filtrele rinichilor au fost deteriorate, aceste celule sanguine pot incepe sa fie eliminate in urina. Pe langa semnalarea bolii renale, sangele din urina poate indica si prezenta unei tumori, pietre la rinichi sau o infectie.
Urina cu spuma poate fi un alt semn al unei afectiuni renale. Bulele excesive in urina indica existenta proteinelor in urina, respectiv a albuminei, aceeasi proteina care se gaseste in oua.
Umflarea in jurul ochilor este un alt semn al existentei proteinelor in urina si al faptului ca filtrele rinichilor au fost deteriorate, permitand proteinelor sa se scurga in urina.
Gleznele si picioarele umflate sunt alte semne ale prezentei bolii renale. Scaderea functiei renale poate duce la retentia de sodiu si/sau pierderea de albumine, cauzand umflarea picioarelor si gleznelor. Umflarea extremitatilor inferioare poate fi, de asemenea, un semn de boli de inima, boli hepatice si probleme cronice ale venelor picioarelor.
Factori de risc
Factorii care pot creste riscul de boala cronica de rinichi includ:
- Diabet
- Tensiune arteriala crescuta
- Boala cardiaca (cardiovasculara)
- Fumat
- Obezitatea
- Istoric familial de boala de rinichi
- Structura anormala a rinichilor
- Varsta mai inaintata
- Utilizarea frecventa a medicamentelor care pot afecta rinichii
- Hidratare insuficienta
- Igiena intima deficitara
Complicatii
Boala cronica de rinichi poate afecta aproape fiecare parte a corpului. Posibilele complicatii includ:
- Retentie de lichide, care ar putea duce la umflarea ochilor si picioarelor, hipertensiune arteriala sau lichid in plamani (edem pulmonar)
- Crestere brusca a nivelului de potasiu din sange (hiperkaliemie), care ar putea afecta functia inimii si poate pune viata in pericol
- Anemie
- Boala de inima
- Oasele slabe si un risc crescut de fracturi osoase
- Scaderea apetitului sexual, disfunctie erectila sau fertilitate redusa
- Deteriorarea sistemului nervos central, care poate cauza dificultati de concentrare, modificari de personalitate sau convulsii
- Scaderea raspunsului imunitar, ceea ce te face mai vulnerabil la infectie
- Pericardita, o inflamatie a membranei in forma de sac care inveleste inima (pericardul)
- Complicatii ale sarcinii care implica riscuri pentru mama si fatul in curs de dezvoltare
- Leziuni ireversibile ale rinichilor (boala renala in stadiu terminal), care necesita in cele din urma fie dializa, fie un transplant de rinichi pentru supravietuire.
Prevenirea
Iata o lista de recomandari pentru a reduce riscul de a dezvolta boli de rinichi:
- respecta instructiunile privind administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala. Cand utilizezi analgezice fara prescriptie medicala, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, urmeaza instructiunile de pe ambalaj. Un consum de prea multe analgezice pentru o perioada lunga de timp poate duce la afectarea rinichilor.
- Mentine o greutate optima. Daca trebuie sa slabesti, discuta cu medicul pentru un plan de slabire sanatoasa.
- Renunta la fumat. Fumul iti poate afecta rinichii si poate inrautati leziunile renale existente.
Daca ai afectiuni care iti cresc riscul de boli de rinichi, tine-le sub control, cu ajutorul medicului tau curant.
Surse de informatie:
www.healthline.com
www.mayoclinic.org