Oamenii pot avea probleme cu stomacul din mai multe motive. Ele pot proveni din obiceiurile alimentare nesanatoase si pot merge pana la tulburari digestive serioase.
Tractul gastrointestinal este alcatuit din gura, esofag, stomac si intestine. Impreuna cu ficatul, vezica biliara si pancreasul realizeaza digestia si elimina reziduurile din corp. Digestia este importanta pentru descompunerea alimentelor in nutrienti, pe care corpul ii foloseste pentru energie, crestere si repararea celulelor.
Unele boli si afectiuni digestive sunt acute, dureaza doar o perioada scurta de timp, in timp ce altele sunt cronice sau de lunga durata.
Tulburarile aparute in procesul de digestie pot provoca o serie de simptome. Simptomele variaza de la crampe la varsaturi. Multe dintre aceste probleme pot trece cu timpul si prezinta un risc mic de complicatii. Pe de alta parte, problemele digestive aparent comune pot fi rezultatul mai multor tulburari digestive.
Recunoasterea semnelor si simptomelor tulburarilor digestive comune ajuta la identificarea si cautarea unui tratament relevant.
Multe boli digestive au simptome similare. Vorbim in continuare despre cele mai frecvente boli ale sistemului digestiv, cum sa le recunosti si cand trebuie sa te adresezi unui medic. Astfel, daca ai dureri in abdomen sau intestine este posibil sa te confrunti cu una dintre aceste afectiuni:
Boala de reflux gastroesofagian
Cand acidul din stomac revine in esofag – afectiune numita reflux gastric – este posibil sa simti o durere arzatoare in mijlocul pieptului. Ea se manifesta adesea dupa mese sau noaptea. Oamenii se pot confrunta adesea cu reflux gastroesofagian si arsuri la stomac. Daca simptomele iti afecteaza viata de zi cu zi sau apar de cel putin doua ori pe saptamana ar putea fi un semn al bolii de reflux gastroesofagian (BRGE).
In cazul in care ai arsuri la stomac persistente, respiratie urat mirositoare, eroziune dentara, greata, durere in piept sau in partea superioara a abdomenului sau ai probleme la inghitire sau la respiratie, programeaza-te la medic.
Cei care sufera de BRGE isi pot reduce manifestarile prin evitarea alimentelor si a bauturilor care le declanseaza simptomele. De asemenea, ei apeleaza la medicamente antiacide fara prescriptie medicala sau alte pastile care reduc acidul din stomac si inflamatia esofagului. In plus, schimbarile stilului de viata, cum ar fi ridicarea capului patului, evitarea imbracamintei stramte si renuntarea la fumat pot, de asemenea, ajuta. Cu toate acestea, unele cazuri de BRGE necesita un tratament mai puternic, cum ar fi medicamente sau interventii chirurgicale.
Este important sa te adresezi medicului gastroenterolog pentru ca BRGE severa iti poate afecta calitatea vietii.
Ulcerul gastric
Ulcerul de stomac, cunoscut si sub denumirea de ulcer gastrice, se prezinta sub forma de rani care se dezvolta pe mucoasa stomacului.
De asemenea, ulcerele pot aparea intr-o parte a intestinului, dincolo de stomac si sunt numite ulcere duodenale. Ulcerele de stomac si ulcerele duodenale provoaca aceleasi simptome si tratamentul pentru ambele este acelasi.
Cel mai frecvent simptom al unui ulcer de stomac este o durere de arsura in centrul abdomenului. Ulcerele de stomac nu sunt intotdeauna dureroase si unii oameni pot prezenta alte simptome, cum ar fi indigestie, arsuri la stomac si reflux acid si senzatie de rau.
Programeaza-te la medic daca pe langa toate aceste simptome mai ai si urmatoarele manifestari:
- ai scaune intunecate, lipicioase, ca gudronul;
- ai o durere brusca si ascutita in abdomen, care se agraveaza constant.
Intr-o forma agravata, ulcerul poate da varsaturi cu sange.
De obicei, cauzele ulcerelor gastrice sunt:
- prezenta infectiei cu bacterii Helicobacter pylori (H. pylori);
- luarea de medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, mai ales daca sunt luate pentru o perioada lunga de timp sau in doze mari.
Se credea ca stresul sau anumite alimente ar putea provoca ulcere gastrice, dar exista putine dovezi care sa sugereze ca acesta este cazul.
Ulcerele de stomac pot afecta pe oricine, dar sunt mai frecvente la persoanele cu varsta de peste 60 de ani. Barbatii sunt mai afectati decat femeile.
Principalele complicatii ale ulcerului includ sangerarea la locul ulceratiei, perforarea peretelui gastric, obstructia gastrica sau posibila malignizare.
Litiaza biliara
Litiaza biliara sau calculii biliari sunt depozite dure care se formeaza in vezica biliara – un mic sac in forma de para care stocheaza si secreta bila pentru digestie. Calculii biliari se pot forma atunci cand exista prea mult colesterol sau deseuri in bila sau daca vezica biliara nu se goleste corespunzator.
Cand calculii biliari blocheaza canalele care duc de la vezica biliara la intestine, pot provoca dureri in partea dreapta, de sus, a abdomenului. Exista medicamente care dizolva uneori calculii biliari. Daca acest lucru nu functioneaza, litiaza biliara se poate rezolva doar pe cale chirurgicala, prin indepartarea vezicii biliare.
Persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune trebuie sa mearga la medic daca prezinta oricare dintre urmatoarele simptome:
- dureri abdominale care dureaza mai mult de 8 ore
- icter
- temperatura ridicata sau frisoane
Boala celiaca
Boala celiaca este o sensibilitate grava la gluten, care este o proteina ce se gaseste in grau, secara si orz. La persoanele cu intoleranta la aceasta proteina, consumul de gluten duce la activarea sistemului imunitar si afectarea vilozitatilor intestinului subtire, care te ajuta sa absorbi nutrientii din alimentele ingerate.
La copii, simptomele pot include dureri abdominale si balonare, diaree, constipatie, varsaturi si scadere in greutate. Simptomele la adulti pot include, de asemenea, anemie, oboseala, pierderi osoase, depresie si convulsii.
Cu toate acestea, unii oameni pot sa nu aiba niciun simptom. Singurul tratament pentru boala celiaca este evitarea completa a consumului de gluten. Alternativele obisnuite la gluten includ orezul brun, quinoa, lintea, faina de soia, faina de porumb si amarantul. Specialistii estimeaza ca mai mult de 80% dintre persoanele cu boala celiaca nu stiu ca o au sau au fost diagnosticati gresit cu o alta afectiune.
Cu cat medicii stabilesc mai repede diagnosticul de boala celiaca, cu atat mai repede pot recomanda optiuni de tratament dietetic si medical.
Persoanele care se confrunta cu simptome recurente ale bolii celiace ar trebui sa contacteze un medic pentru evaluare.
O persoana cu acest diagnostic ar trebui sa caute ajutor medical daca simptomele anterioare revin brusc sau se agraveaza sau daca sufera de oboseala inexplicabila.
Boala Crohn
Boala Crohn face parte dintr-un grup de afectiuni digestive numite boli inflamatorii intestinale. Boala Crohn poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, dar cel mai frecvent afecteaza ileonul terminal. El leaga capatul intestinului subtire si inceputul colonului.
Medicii nu au stabilit care este cauza bolii. Se crede ca genetica si antecedentele familiale pot juca un rol important. Cele mai frecvente simptome ale bolii Crohn sunt durerea abdominala, diareea, sangerarea rectala, pierderea in greutate si febra.
Potrivit medicilor gastroenterologi, tratamentul depinde de simptome si poate include analgezice topice, imunosupresoare si interventii chirurgicale.
Persoanele care sufera de boala Crohn trebuie sa evite alimentele declansatoare de simptome. Printre aceste alimente se numara produsele lactate, bauturile carbogazoase, alcoolul, cafeaua, fructele si legumele crude, carnea rosie si alimentele care sunt grase, prajite, picante sau produc gaze. Evitarea consumului acestora poate ajuta la prevenirea episoadelor inflamatorii.
Boala Crohn este o afectiune grava care necesita tratament medicamentos sau chirurgical.
Oamenii ar trebui sa contacteze un medic pentru a se testa pentru boala Crohn daca prezinta oricare dintre simptomele enumerate de mai sus. Cu cat o persoana isi poate trata si controla mai repede crizele, cu atat are mai multe sanse de a evita complicatiile in viitor.
De asemenea, persoanele cu aceasta afectiune ar trebui sa solicite ajutor medical de urgenta daca tratamentele lor par sa fi incetat sa functioneze sau daca simptomele devin mai frecvente sau severe.
Colita ulcerativa
Colita ulcerativa este o alta boala inflamatorie a intestinului. Simptomele colitei ulcerative sunt foarte asemanatoare cu cele ale bolii Crohn, dar partea afectata a tractului digestiv este doar intestinul gros, cunoscut si sub numele de colon.
Daca sistemul tau imunitar confunda alimentele cu “invadatori”, se dezvolta rani sau ulcere in mucoasa colonului. Daca ai miscari intestinale frecvente si urgente, diaree pe termen lung cu dureri abdominale, sange in scaun sau crampe abdominale, trebuie sa mergi la medic.
Medicamentele pot suprima inflamatia, iar eliminarea alimentelor care provoaca disconfort poate ajuta, de asemenea. In cazurile severe, tratamentul pentru colita ulcerativa poate implica o interventie chirurgicala pentru indepartarea colonului.
Sindromul intestinului iritabil
Daca ai dureri de stomac sau disconfort de cel putin trei ori pe luna timp de cateva luni, ai putea suferi de sindromul colonului iritabil. Aceasta este o alta afectiune digestiva comuna.
Datele arata ca aproximativ 10 pana la 15% dintre oamenii din intreaga lume sufera de sindromul intestinului iritabil.
Semnele sindromului intestinului iritabil pot varia foarte mult, de la a avea scaune dure si uscate intr-o zi, la scaune moi si apoase in alta. Balonarea este, de asemenea, un simptom.
Cauza sindromului intestinului iritabil nu este inca cunoscuta. Tratarea simptomelor se concentreaza in mare parte pe dieta, cum ar fi consumul de mese cu continut scazut de grasimi, bogat in fibre si evitarea alimentelor declansatoare comune, precum produse lactate, alcool, cofeina, indulcitori artificiali si alimente care produc gaze. Dieta cu continut scazut de oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli fermentabile, s-a dovedit, de asemenea, ca reduce simptomele IBS.
In plus, bacteriile prietenoase, cum ar fi probioticele gasite in iaurt, te pot ajuta sa te simti mai bine. Stresul poate declansa simptomele acestui sindrom, asa ca unii oameni considera ca terapia cognitiv comportamentala sau antidepresivele in doze mici sunt tratamente utile.
Hemoroizi
Sangele rosu aprins in vasul de toaleta atunci cand mergeti la toaleta poate fi un semn al hemoroizilor, care este o afectiune foarte frecventa. Hemoroizii sunt o inflamatie a vaselor de sange de la capatul tractului digestiv, care poate fi dureroasa si sa provoace mancarimi. Cauzele includ constipatia cronica, diareea, incordarea in timpul miscarilor intestinale si lipsa de fibre in dieta dumneavoastra.
Tratati hemoroizii mancand mai multe fibre, band mai multa apa si facand exercitii fizice. Cremele si supozitoarele fara prescriptie medicala pot oferi o ameliorare temporara a simptomelor hemoroizilor. Consulta-ti medicul daca tratamentele la domiciliu nu ajuta. Uneori este necesara o hemoroidectomie pentru a indeparta chirurgical hemoroizii.
Diverticulita
Pungute mici numite diverticuli se pot forma oriunde exista puncte slabe in captuseala sistemului digestiv. Ele se gasesc cel mai frecvent in colon. Daca aveti diverticuli, dar nu prezentati simptome, afectiunea se numeste diverticuloza, care este destul de comuna in randul adultilor in varsta si cauzeaza rareori probleme. Pana la varsta de 50 de ani, aproximativ jumatate dintre oameni au diverticulita. La aproximativ 5% dintre cei afectati, pungutele devin inflamate sau infectate, afectiunea numita diverticulita.
Simptomele includ febra, frisoane, greata si dureri abdominale. Obezitatea este un factor de risc major pentru diverticulita.
Diverticulita usoara este tratata cu antibiotice si o dieta lichida, astfel incat colonul sa se poata vindeca. O dieta saraca in fibre ar putea fi cauza diverticulitei, asa ca medicul dumneavoastra va poate indruma sa consumati o dieta bogata in fibre, cu cereale integrale, leguminoase, ca parte a tratamentului.
Daca prezinti atacuri severe care reapar frecvent, este posibil sa ai nevoie de o interventie chirurgicala pentru a indeparta partea afectata a colonului. Programeaza-te cat mai repede la medic.
Fisura anala
Fisurile anale sunt rupturi mici, de forma ovala, aflate in mucoasa de la capatul tractului digestiv numit anus. Simptomele sunt similare cu cele ale hemoroizilor, cum ar fi sangerarea si durerea la evacuarea colonului. Incordarea si miscarile dure ale intestinului pot provoca fisuri, dar la fel si scaunele moi si diareea.
O dieta bogata in fibre va face scaunul bine format si este adesea cel mai bun tratament pentru aceasta afectiune digestiva comuna. Medicamentele pentru relaxarea muschilor sfincterului anal, precum si anestezicele topice si baile de sezut, pot ameliora durerea. Cu
Surse de informare:
https://www.niddk.nih.gov/
https://www.everydayhealth.com/
https://www.medicalnewstoday.com/
https://www.nhs.uk/