Calciul reprezinta al cincilea mineral ca si cantitate din organism, adultii avand aproximativ 1 kg de calciu sau 2% din greutatea corpului, procent din care 99% este depozitat la nivelul oaselor si dintilor, iar spatiul extraosos, extra si intra-celular contin restul de 1%. Acest mineral este un nutrient extrem de important, cu rol in numeroase functii de baza: organismul are nevoie de calciu pentru coagularea sangelui, miscarea muschilor, eliberarea hormonilor, transmiterea mesajelor dinspre creier catre alte zone ale corpului. De asemenea, calciul reprezinta o componenta majora a dentitiei si a sanatatii osoase, insa nu considera ca oasele reprezinta un rezervor de calciu – daca nu obtii suficient calciu din alimentatie, organismul il va prelua din oase. Pentru a mentine un nivel normal al calciului, corpul foloseste anumiti hormoni pentru a-l regla. Glandele paratiroide regleaza nivelul de calciu al organismului. Valorile normale ale acestui mineral sunt diferite in functie de varsta. Pentru adulti acestea sunt cuprinse intre 8,2 si 9,6 mg/dL.
Legatura dintre calciu si vitamina D
Calciul este considerat componenta de baza a dezvoltarii osoase, insa organismul are nevoie si de vitamina D pentru a absorbi calciul. Ceea ce inseamna ca nu poti profita de beneficiile unei alimentatii bogate in calciu daca ai deficit de vitamina D. Soarele este cea mai buna sursa de vitamina D, deoarece pielea o produce in mod natural cand este expusa la razele solare. In cazul persoanelor cu piele inchisa la culoare, acestea nu produc suficienta vitamina D, deci poate fi necesara suplimentarea pentru a evita carentele. Exista si anumite alimente care furnizeaza vitamina D, insa acestea sunt putine: somonul, macroul, galbenusul de ou, anumite ciuperci sau laptele imbogatit cu vitamina D.
Un nivel optim al vitaminei D este important si in preventia osteoporozei – de exemplu, participantii la un studiu care au consumat zilnic 500 UI de vitamina D au prezentat un risc cu 37% mai scazut de a suferi o fractura de sold in comparatie cu cei care au consumat doar 140 UI. Reglementarile internationale indica un consum de 600-800 UI de vitamina D zilnic pentru o sanatate optima si o absorbtie eficienta a calciului.
Care este cantitatea de calciu de care am nevoie
Recomandarile se fac in functie de varsta. Pe masura ce avanseaza in varsta, atat femeile, cat si barbatii incep sa sufere un declin in ceea ce priveste densitatea osoasa, oasele devenind mai fragile si se pot fractura mai usor. Conform ghidurilor internationale, adultii ar trebui sa beneficieze de 700-1000 mg zilnic, atat femeile, cat si barbatii. In cazul femeilor de peste 50 de ani, al celor insarcinate sau care alapteaza, recomandarile sunt de 1200 mg zilnic. Specialistii afirma, insa, ca un aport crescut nu inseamna in mod automat o mai buna sanatate a oaselor, deoarece aceasta depinde de numerosi alti factori.
Surse alimentare bogate in calciu
Organismul nu produce calciu, prin urmare, trebuie sa te bazezi pe alimentatie pentru a beneficia de acest mineral. Cele mai bogate surse de calciu, usor de digerat si de absorbit sunt: produsele lactate (de exemplu, 1 cana cu lapte iti ofera 300 mg de calciu, iar 200 de grame de iaurt iti furnizeaza 400 mg de calciu), legumele cu frunze verzi precum kale, spanacul si broccoli, fasolea boabe, sardinele, cerealele fortificate, alimentele pe baza de soia si sucul natural de portocale.
Problema suplimentelor alimentare care contin calciu
Nu toti putem beneficia de calciu exclusiv din alimentatie. Daca esti intolerant la lactoza, vegan sau nu iti plac lactatele, este mai dificil sa beneficiezi de acest mineral important si, in consecinta, vei avea nevoie de suplimente alimentare care contin calciu. Acestea pot provoca unele reactii adverse: reflux acid, constipatie, hipercalcemie, interactiune cu alte medicamente (tetraciclina sau alte antibiotice, dar si cu tratamentul pentru osteoporoza). Unele cercetari scot la iveala potentiale riscuri pentru sanatate: boli renale, cardiovasculare sau cancer de prostata.
Cand nivelul de calciu este scazut sau crescut
Deficitul de calciu poate determina probleme de sanatate. Daca nivelul de calciu este scazut, apar manifestari precum uscaciunea pielii si unghii friabile, crampe musculare. In timp, pot apare confuzie, pierderi de memorie, spasme musculare (tetanie) si tulburari ale ritmului cardiac. In cazul adultilor, acestia au risc crescut de a dezvolta osteoporoza (mai frecventa la femeile varstnice), iar in cazul copiilor, calciul este esential pentru crestere si dezvoltare.
Pe de alta parte, si un nivel crescut de calciu in organism poate provoca efecte negative, precum tulburari de ritm cardiac, hipertensiune arteriala, greata si varsaturi, constipatia, flatulenta, balonarea, insa si risc crescut de calculi renali. Exista un echilibru foarte fin intre a avea prea putin (hipocalcemie) sau prea mult calciu in sange (hipercalcemie), echilibru care poate fi perturbat multi factori: conditii patologice, medicamente sau administrarea excesiva a unor suplimente alimentare.
Calciul ionic (liber)
Calciul sanguin este reprezentat de 3 fractiuni: forma libera (calciul ionizat), o forma legata de proteinele serice, precum albuminele sau globulinele si o forma complexata cu anioni organici sau anorganici (bicarbonat, lactat, fosfat, citrat).
Calciul ionic sau ionizat reprezinta 50% din calciul total si este forma biologic activa. Valoarea acestuia este determinata in mod indirect, calculandu-se din valoarea calciului seric si a proteinelor totale. Pentru recoltare este nevoie de o mostra de sange intravenos. Nu este permis sa mananci sau sa bei cu cel putin 6 ore inainte de efectuarea analizei. Unele medicamente sunt interzise inainte de testare – cere sfatul medicului daca este necesar sa opresti tratamentul pe care il urmezi.
Valorile normale ale calciului ionic sunt cuprinse intre 3.5 si 6.0 mg/dL.
Rezultatele crescute pot aparea in urma acestor afectiuni:
- Hiperparatiroidism
- Hipertiroidism
- Mielom multiplu
- Boala Paget
- Sarcoidoza
- Tuberculoza
- Tumori maligne, metastaze tumorale osoase
- Exces de vitamina A
- Exces de vitamina D
Rezultatele scazute pot aparea in urma acestor afectiuni:
- Hipoparatiroidism
- Malabsorbtie
- Hipomagneziemie
- Hiperfosfatemie
- Osteomalacie
- Pancreatita
- Insuficienta renala
- Deficit de vitamina D
Surse:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-you-need-to-know-about-calcium
https://www.healthline.com/health/8-fast-facts-about-calcium#too-little-calcium
https://emedicine.medscape.com/article/240681-overview#a4
https://www.uclahealth.org/endocrine-center/normal-calcium-levels