Cancerul de pancreas: simptome, cauze si tratamente eficiente

Despre cancerul pancreatic

Pancreasul este o glanda care produce sucuri digestive si hormoni. Cancerul pancreatic apare atunci cand celule anormale din pancreas incep sa se inmulteasca si sa creasca intr-un mod necontrolat, formand o tumoare. Celulele canceroase pot migra si in vasele de sange sau in organele din jur, cum ar fi intestinul subtire, respectiv duoden, si se pot raspandi in alte zone ale corpului.

Localizarea pancreasului este in partea de sus a abdomenului, acolo unde coastele se intalnesc in unghi cu portiunea inferioara a sternului, chiar in spatele stomacului. Pancreasul are aproximativ 15 centimetri lungime si are forma unei frunze.

Cancerul pancreatic se poate intalni oriunde in pancreas, care este format din trei parti, respectiv:

  • cap pancreas, care este capatul lat;
  • coada pancreas, care este capatul subtire;
  • corp pancreas.

Cel mai frecvent tip de cancer pancreatic este adenocarcinomul ductal pancreatic. Acest tip incepe in celulele care captusesc canalele care transporta enzimele digestive din pancreas.

Cancerul pancreatic este rar depistat in stadiile incipiente, cand sansele de vindecare sunt cele mai mari. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca, de obicei, nu provoaca simptome decat dupa ce s-a raspandit la alte organe.

Optiunile de tratament pot include interventii chirurgicale, chimioterapie, radioterapie sau o combinatie a acestora.

Simptome cancer de pancreas

Localizarea tumorii in pancreas influenteaza tipurile de simptome si cat de devreme incep sa apara. De exemplu, icterul (culoarea galbena a pielii si sclerelor) poate aparea atunci cand tumora obstructioneaza capul pancreasului.

Daca tumora se afla in corpul sau in coada pancreasului, durerea si pierderea in greutate ar putea fi cele mai probabile simptome. De asemenea, in cazul in care cancerul are loc in corpul sau in coada pancreasului, poate dura mai mult pana la aparitia simptomelor. Tumora va creste mai mult timp si chiar va metastaza pana sa fie depistata.

Simptome frecvente ale cancerului pancreatic

Cele mai frecvente semne sunt cele produse de cancerul pancreatic exocrin, in special de adenocarcinomul pancreatic. Acest cancer incepe in canalele pancreasului si reprezinta mai mult de 90% din toate diagnosticele. Tumorile neuroendocrine sunt mult mai putin frecvente si pot prezenta simptome diferite.

Simptomele pot fi diferite de la caz la caz si nu trebuie sa se manifeste toate, respectiv:

Dureri de stomac si spate

Un simptom comun al cancerului pancreatic este o durere surda in partea superioara a abdomenului si/sau a spatelui, la mijloc sau in partea superioara, care vine si pleaca. Acest lucru este probabil cauzat de o tumoare care s-a format in corpul sau in coada pancreasului, deoarece poate apasa pe coloana vertebrala. Unii pacienti descriu durerea care incepe in abdomenul mijlociu si iradiaza in spate. Durerea poate fi mai grava atunci cand stai intins si poate scadea in intensitate atunci cand te apleci in fata. Durerea provocata de cancerul pancreatic poate fi resimtita diferit de la o persoana la alta, asa ca asigura-te ca discuti cu medicul tau despre orice simptom nou legat de durere.

Icter

In timp ce multe simptome de cancer pancreatic sunt atribuite mai intai unei alte afectiuni, ca de exemplu, probleme gastrointestinale sau stres, simptomele cauzate de icter nu pot fi de obicei ignorate. Icterul in cancerul pancreatic este nedureros si apare atunci cand tumora din capul pancreasului blocheaza canalul biliar, provocand simptome precum:

  • ingalbenirea pielii si a ochilor;
  • urina inchisa la culoare;
  • scaune palide, grase, care plutesc in toaleta;
  • prurit (mancarime de piele).

Pierderea in greutate

Pierderea neintentionata in greutate sau pierderea semnificativa si inexplicabila in greutate este, de obicei, un semn ca ceva nu este in regula in organism. Pierderea in greutate este unul dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului pancreatic.

Probleme gastrointestinale

Unele simptome de cancer pancreatic legate de probleme gastrointestinale pot fi cauzate de apasarea tumorii pe stomac sau pe alte parti ale sistemului digestiv, pe masura ce tumora se raspandeste. Acestea pot include urmatoarele:

  • pierderea poftei de mancare;
  • indigestie;
  • greata;
  • varsaturi;
  • balonare sau umflare in abdomen;
  • oboseala.

Oboseala extrema poate fi un semn al cancerului pancreatic, dar este si un semn comun al altor afectiuni. In orice caz, oboseala inexplicabila nu trebuie ignorata.

Diabet

Cand cancerul pancreatic a fost depistat in faza incipienta, de obicei, acest lucru a avut loc in urma unei investigatii imagistice pentru o alta afectiune sau un alt diagnostic suspect, cum ar fi diabetul.

Cancerul pancreatic poate declansa diabet cu debut brusc, fara legatura cu cresterea in greutate sau diabet cu debut tardiv, fara o cauza evidenta.

Cancerul pancreatic poate distruge celulele care produc insulina, provocand cresterea nivelului de zahar din sange. Un pacient cu un diagnostic nou si suspect de diabet ar trebui evaluat pentru a exclude cancerul pancreatic.

Tipuri de cancer de pancreas

Exista diferite tipuri de cancer pancreatic. Principala diferenta este daca acestea afecteaza glandele exocrine sau glandele endocrine.

Cancer pancreatic exocrin

Glandele exocrine produc enzime care intra in intestine si ajuta la digerarea grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. Cea mai mare parte a pancreasului este format din glande exocrine.

Tipurile de tumori care pot afecta functia exocrina includ:

  • adenocarcinoame;
  • carcinoame cu celule acinare;
  • tumori chistice.

Majoritatea tumorilor pancreatice afecteaza functia exocrina.

Cancerul pancreatic endocrin

Glandele endocrine din pancreas sunt mici grupuri de celule cunoscute sub numele de insulele Langerhans. Ele elibereaza in sange hormonii insulina si glucagon si ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange. Problemele legate de secretia acestor hormoni pot duce la diabet.

Denumirea tipului de cancer va fi data de tipul de celula producatoare de hormoni de unde incepe cancerul, ca de exemplu:

  • insulinoame (insulina);
  • glucagonoame (glucagon);
  • gastrinoame (gastrina);
  • somatostatinoame (somatostatina).

Diagnosticarea exacta a tipului de cancer va permite medicului sa indice cel mai potrivit tratament.

Cauze cancer pancreas

Cancerul pancreatic apare atunci cand ADN-ul dintr-o celula din pancreas este deteriorat. O singura celula canceroasa creste si se divide rapid, devenind o tumoare care invadeaza tesuturile din jur. Fara tratament, celulele tumorii se raspandesc prin sange sau sistemul limfatic. Nu se cunoaste exact cum se deterioreaza ADN-ul celulei. Cand medicii indeparteaza cancerele pancreatice si le analizeaza, de obicei, gasesc anumite modificari ale genelor, numite mutatii. Alteori, mutatiile variaza de la un pacient la altul.

Mutatii genetice mostenite

Parintii tai iti pot transmite mutatii care te fac mai predispus la a face cancer pancreatic. Medicii au legat boala de genele BRCA1 si BRCA2, precum si de genele care cauzeaza cancer colorectal si alte probleme de sanatate. Aceste mutatii cauzeaza pana la 10% din cazurile de cancer pancreatic.

Mutatii genetice dobandite

Multe modificari genice au loc dupa ce te-ai nascut. Uneori, ele apar pentru ca intri in contact cu substante chimice precum cele din fumul de tigara. Alte mutatii apar la intamplare, pe masura ce celulele tale copiaza ADN-ul si se divid.

Factori de risc cancer de pancreas

Exista mai multi factori de risc pentru cancerul de pancreas, printre care:

Factori genetici

Exista cercetari care sugereaza ca afectiunea poate aparea in familii. Conditii genetice care pot avea legatura cu cancerul pancreatic includ:

  • sindromul von Hippel-Lindau;
  • Sindromul Peutz-Jeghers;
  • Sindromul Lynch.

Varsta si sex

Cancerul pancreatic afecteaza mai mult barbatii decat femeile. Desi cancerul pancreatic poate aparea la orice varsta, inclusiv in timpul copilariei, este mai probabil sa apara dupa varsta de 55 de ani.

Expunerea la toxine din mediu

Expunerea la substantele utilizate in curatarea chimica sau prelucrarea metalelor poate creste riscul de cancer pancreatic.

Alti factori medicali

Persoanele cu anumite afectiuni de sanatate pot avea un risc mai mare de cancer pancreatic. Afectiunile care cresc riscul sunt:

  • ciroza sau cicatrizarea ficatului;
  • infectia stomacului cu bacteria Helicobacter pylori cauzatoare de ulcer;
  • diabet;
  • obezitatea;
  • pancreatita cronica sau inflamatia pancreasului.

Factorii stilului de viata

Unii factori ai stilului de viata pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea cancerului pancreatic, printre care:

  • fumatul;
  • excesul de greutate;
  • nivel redus de miscare;
  • o dieta bogata in carne rosie si grasimi si saraca in fructe si legume;
  • consumul ridicat de alcool.

Complicatii cancer pancreas

Pe masura ce cancerul pancreatic progreseaza, poate provoca complicatii precum:

Pierdere in greutate: persoanele cu cancer pancreatic ar putea pierde in greutate, deoarece cancerul foloseste multa energie a corpului.

Greata si varsaturile cauzate de tratamente impotriva cancerului sau de un cancer care apasa pe stomac ar putea ingreuna hranirea. De asemenea, uneori, organismul poate avea probleme in obtinerea nutrientilor din alimente, deoarece pancreasul nu produce suficiente sucuri digestive.

Icter: cancerul pancreatic care blocheaza canalul biliar al ficatului poate provoca icter. Semnele includ ingalbenirea pielii si a albului ochilor (sclera). Icterul poate provoca urina de culoare inchisa si scaune palide. Icterul apare adesea fara dureri de burta. Daca canalul biliar este blocat, in interiorul acestuia se poate pune un tub de plastic sau metal numit stent. Stentul ajuta la mentinerea canalului biliar deschis. Acest lucru se face folosind o procedura numita colangiopancreatografie retrograda endoscopica.

Durere: o tumoare in crestere poate apasa nervii din abdomen, provocand durere care poate deveni severa. Medicamentele pentru durere te pot ajuta sa te simti mai confortabil. Tratamentele, cum ar fi radioterapia si chimioterapia, pot ajuta la incetinirea cresterii tumorii si pot ameliora durerea.

Blocaj intestinal: cancerul pancreatic poate creste sau poate apasa pe prima parte a intestinului subtire, numita duoden. Acest lucru poate bloca fluxul alimentelor digerate din stomac in intestine.

Diagnosticare cancer de pancreas

Investigatiile utilizate pentru a diagnostica cancerul pancreatic includ:

Teste imagistice: cu ajutorul carora se obtin imagini din interiorul corpului. Testele imagistice utilizate pentru diagnosticarea cancerului pancreatic includ:

  • ecografii;
  • tomografii;
  • RMN;
  • tomografii cu emisie de pozitroni, numite si scanari PET.

Ecografia endoscopica: este o investigatie care realizeaza imagini ale tractului digestiv si ale organelor si tesuturilor din apropiere. In realizarea acesteia se foloseste un tub lung si subtire cu o camera, numit endoscop. Endoscopul trece prin gat si prin stomac. Un dispozitiv cu ultrasunete de pe endoscop foloseste unde sonore pentru a crea imagini ale tesuturilor din apropiere. Poate fi folosit pentru a obtine imagini ale pancreasului.

Indepartarea unei probe de tesut: o biopsie este o procedura de prelevare a unei mici mostre de tesut pentru a fi testata intr-un laborator.

In timpul procedurii, instrumentele speciale sunt trecute prin endoscop, pentru a preleva o parte de tesut din pancreas. Mai rar, o proba de tesut este colectata din pancreas prin introducerea unui ac prin piele si in pancreas. Aceasta se numeste aspiratie cu ac fin. Proba merge la laborator pentru testare, pentru a vedea daca exista sau nu cancer. Alte teste specializate pot arata ce modificari ADN sunt prezente in celulele canceroase. Rezultatele astfel obtinute vor ajuta echipa de ingrijire medicala sa creeze planul de tratament.

Analize de sange: testele de sange ar putea arata existenta unor proteine ​​numite markeri tumorali, pe care le produc celulele canceroase pancreatice. Un test marker tumoral utilizat in cancerul pancreatic se numeste CA19-9. Medicii repeta adesea acest test in timpul si dupa tratament, pentru a vedea cum raspunde cancerul. Unele cancere pancreatice nu produc CA19-9 suplimentar, asa ca acest test nu este util pentru toata lumea.

Testare genetica: daca esti diagnosticat cu cancer pancreatic, discuta cu echipa de ingrijire despre testarea genetica. Testarea genetica utilizeaza o proba de sange sau saliva pentru a cauta modificari mostenite de ADN care cresc riscul de cancer. Rezultatele testelor genetice ar putea ajuta la ghidarea tratamentului. De asemenea, rezultatele pot arata daca membrii familiei ar putea avea un risc crescut de cancer pancreatic.

Stadii ale cancerului de pancreas

Perspectivele in ceea ce priveste cancerul pancreatic depind partial de stadiul in care se afla in momentul diagnosticarii. Stadiul unui cancer se refera la cat este de raspandit, astfel:

  • cancer pancreas stadiul I: cancerul este localizat in pancreas;
  • cancer pancreas stadiul II: cancerul a ajuns in ductul biliar si in alte structuri, dar nu si in ganglionii limfatici. Este regional.
  • cancer pancreas stadiu III: cancerul afecteaza ganglionii limfatici, dar este inca regional;
  • cancer pancreas stadiul IV: a ajuns in alte organe si parti ale corpului, cancerul de pancreas fiind in ultima faza.

Cancer la pancreas durata de viata

O persoana diagnosticata cu cancer pancreatic are urmatoarele sanse de a supravietui inca 5 ani sau mai mult in comparatie cu cineva care nu are aceasta afectiune:

  • 39% cand este localizat;
  • 13% cand este regional, respectiv in stadiul II;
  • 3% cand este raspandit in alte parti ale corpului, respectiv in stadiul IV.

In stadiile incipiente, tratamentul poate sa elimine cancerul din pancreas. Cu toate acestea, pe masura ce cancerul progreseaza, acest lucru devine mai dificil.

Datele arata ca la aproximativ 23% dintre persoanele cu cancer pancreatic, tumora este localizata in momentul diagnosticarii. Cu toate acestea, aproximativ 52% dintre oameni primesc un diagnostic atunci cand cancerul s-a raspandit deja in alte parti ale corpului.

Tratament cancer de pancreas

Deoarece interventia chirurgicala prezinta riscuri, medicii stabilesc mai intai daca cancerul pancreatic poate a fi indepartat prin operatie, respectiv daca poate fi rezecabil. Cancerul pancreatic este apoi descris astfel:

Rezecabil: atunci cand testele imagistice arata ca formatiunea canceroasa pancreatica nu s-a raspandit, iar medicul chirurg considera ca ar putea fi indepartat. Aproximativ 10% dintre cancerele pancreatice sunt considerate rezecabile atunci cand sunt diagnosticate.

Avansat local (nerezecabil): este atunci cand testele imagistice arata ca cancerul pancreatic s-a raspandit in vase de sange majore, astfel incat tumora nu poate fi indepartata in siguranta prin interventie chirurgicala.

Metastatic: cancerul pancreatic s-a raspandit la alte organe, asa ca interventia chirurgicala nu poate elimina cancerul.
Daca cancerul pancreatic este rezecabil, interventia chirurgicala urmata de chimioterapie sau radiatii sau ambele pot creste durata de supravietuire.

Tratarea cancerului pancreatic rezecabil

Persoanele al caror cancer pancreatic este considerat rezecabil pot suferi una dintre cele trei interventii chirurgicale:

Procedura Whipple (duodeno-pancreatectomie): un chirurg indeparteaza capul pancreasului si, uneori, corpul pancreasului, parti din stomac si din intestinul subtire, unii ganglioni limfatici, vezica biliara si canalul biliar comun. Organele ramase sunt reconectate intr-un mod nou, pentru a permite digestia. Procedura Whipple este o interventie chirurgicala dificila si complicata. Chirurgii si spitalele care fac cele mai multe operatii au cele mai bune rezultate, datorita experientei.

In aproximativ jumatate din cazuri, odata ce un chirurg patrunde in interiorul abdomenului, observa ca cancerul pancreatic despre care se credea ca poate fi rezecabil se dovedeste a fi raspandit si, prin urmare, nu poate fi rezecat. In astfel de cazuri, procedura Whipple nu este finalizata.

Pancreatectomie distala: coada si/sau portiunea corpului pancreasului sunt indepartate, dar nu si capul. Aceasta interventie chirurgicala este neobisnuita pentru cancerul pancreatic, deoarece majoritatea tumorilor care apar in afara capului pancreasului, in corp sau coada, nu sunt rezecabile.

Pancreatectomie totala: intregul pancreas si splina sunt indepartate chirurgical. Desi candva considerata utila, aceasta operatie este neobisnuita astazi.

Chimioterapia, radioterapia sau ambele pot fi, de asemenea, utilizate impreuna cu interventia chirurgicala pentru cancerul pancreatic rezecabil si nerezecabil pentru a:

  • restrange cancerul pancreatic inainte de operatie, imbunatatind sansele de rezectie (terapie neoadjuvanta);
  • preveni sau amana reaparitia cancerului pancreatic dupa interventie chirurgicala (terapie adjuvanta).

Chimioterapia include medicamente pentru cancer. Ele circula prin intregul corp. Chimioterapia distruge celulele canceroase pancreatice din tumora principala, precum si pe cele care s-au raspandit pe scara larga.

In radioterapie, un aparat transmite raze X de mare intensitate catre pancreas, pentru a distruge celulele canceroase pancreatice. Radioterapia se face in timpul unei serii de tratamente zilnice, de obicei pe o perioada de cateva saptamani.

Atat radioterapia, cat si chimioterapia afecteaza unele celule normale, impreuna cu celulele canceroase. Efectele secundare pot include greata, varsaturi, pierderea poftei de mancare, pierdere in greutate si oboseala, precum si toxicitate pentru celulele sanguine.

Simptomele dispar, de obicei, in cateva saptamani dupa incheierea radioterapiei.

Tratarea cancerului pancreatic local avansat (nerezecabil)

In cancerul pancreatic local avansat, interventia chirurgicala nu poate indeparta intreaga tumora. Deoarece s-a dovedit ca interventia chirurgicala pentru indepartarea doar a unei parti a cancerului pancreatic nu ajuta, terapiile nechirurgicale sunt considerate a fi cele mai eficiente.

Tratamentul consta in chimioterapie cu sau fara radioterapie si poate prelungi durata de viata a persoanelor cu cancer pancreatic local avansat.

Tratarea cancerului pancreatic metastatic

In cancerul pancreatic metastatic, interventia chirurgicala este utilizata numai pentru controlul simptomelor, cum ar fi:

  • durerea;
  • icterul;
  • obstructia iesirii gastrice.

Radiatiile pot fi folosite si pentru ameliorarea simptomelor.

Chimioterapia poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea simptomelor cancerului pancreatic si a cresterii duratei de viata.

Tratament paliativ pentru cancerul pancreatic

Pe masura ce cancerul pancreatic progreseaza, prioritatea numarul unu a tratamentului se va schimba de la prelungirea vietii la atenuarea simptomelor, in special a durerii. Numeroase tratamente pot ajuta la reducerea disconfortului cauzat de cancerul pancreatic avansat, respectiv:

  • proceduri precum stenturile pentru caile biliare: pot ameliora icterul, reducand astfel mancarimea si pierderea poftei de mancare, asociate cu obstructia biliara;
  • analgezicele opioide si un bloc nervos numit bloc al plexului celiac pot ajuta la ameliorarea durerii;
  • antidepresivele si consilierea pot ajuta la tratarea depresiei frecvente in cancerul pancreatic avansat.

Prevenire cancer pancreas

Prevenirea cancerului de pancreas se poate realiza prin masuri de evitare a factorilor de risc, dar diagnosticarea sa precoce, in stadii timpurii, se poate efectua cu ajutorul screeningului. Acesta este util mai ales pentru persoanele care prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer pancreatic.

Screeningul consta in efectuarea de investigatii pentru a cauta semne de cancer pancreatic la persoanele care nu prezinta simptome. Riscul tau ar putea fi crescut daca ai un istoric familial de cancer pancreatic sau daca ai o modificare mostenita a ADN-ului.

Screeningul cancerului pancreatic implica teste imagistice, cum ar fi RMN si ecografii. Aceste teste sunt in general repetate in fiecare an.

Scopul screeningului este de a depista cancerul pancreatic atunci cand este in stadiu incipient, cu sanse mari de vindecare.

Testare genetica pentru riscul de cancer

Daca ai antecedente familiale de cancer pancreatic, discuta cu un specialist. Acesta ti-ar putea recomanda testarea genetica. Testele genetice pot depista modificari ale ADN-ului care apar in familii si cresc riscul de cancer.

Modalitati de a reduce riscul de aparitie a cancerului de pancreas

Poti reduce riscul de cancer pancreatic daca:

  • opresti fumatul;
  • mentii o greutate sanatoasa;
  • ai o dieta bogata in legume, fructe si cereale integrale.

Cancer la pancreas – durata de viata

Ratele de supravietuire la cinci ani sunt disponibile pentru fiecare etapa, dar este important ca pacientii si familiile sa inteleaga ca aceste cifre reprezinta o medie. Fiecare pacient este diferit si ceea ce functioneaza pentru o persoana s-ar putea sa nu functioneze pentru alta, si invers.

Cu siguranta, exista pacienti care supravietuiesc mai mult decat prognosticul sau chiar se vindeca. Si ratele generale de supravietuire, desi sunt inca mult mai mici decat in alte tipuri de cancer, s-au imbunatatit treptat de-a lungul anilor.

Urmatoarele informatii despre prognostic se refera la cancerul pancreatic exocrin, in special adenocarcinoamele pancreatice, care reprezinta mai mult de 90% din diagnostice. Ratele de supravietuire pot fi diferite in alte tipuri de cancer pancreatic. De exemplu, adenocarcinomul scuamos al pancreasului este asociat cu rezultate foarte slabe, iar tumorile neuroendocrine tind sa aiba un prognostic mai bun.

Prognosticul pe termen lung pentru cancerul pancreatic depinde de:

  • dimensiunea si tipul tumorii;
  • afectarea ganglionilor limfatici;
  • de gradul de metastaza (raspandire) la momentul diagnosticului.

Cu cat cancerul pancreatic este diagnosticat si tratat mai devreme, cu atat prognosticul este mai bun.
Din pacate, cancerul pancreatic prezinta, de obicei, simptome putine sau deloc pana cand a avansat si s-a raspandit. Prin urmare, majoritatea cazurilor, de pana la 80%, sunt diagnosticate in stadii ulterioare, mai dificil de tratat.

Rata de supravietuire la cinci ani

Rata de supravietuire la cinci ani pentru cancerul pancreatic – procentul tuturor pacientilor care traiesc la cinci ani dupa diagnosticare – este de 12%. Acest lucru se datoreaza faptului ca mult mai multi oameni sunt diagnosticati abia in stadiul IV, atunci cand boala a metastazat.

Cat traiesti cu cancer de pancreas in stadiul IV

Cancerul pancreatic in stadiul IV are o rata de supravietuire la cinci ani de 1%. In medie, pacientul mediu diagnosticat cu cancer pancreatic in stadiu avansat va trai aproximativ un an dupa punerea diagnosticului.

In ciuda prognosticului general prost si a faptului ca boala este in mare parte incurabila, cancerul pancreatic are potentialul de a fi vindecabil daca este depistat foarte devreme. Pana la 10% dintre pacientii care primesc un diagnostic precoce se vindeca dupa tratament. Pentru pacientii care sunt diagnosticati inainte ca tumora sa creasca mult sau sa se raspandeasca, durata medie de supravietuire a cancerului pancreatic este de trei pana la trei ani si jumatate.

Prognostic mai bun pentru tumorile rezecabile

Pacientii ale caror tumori sunt depistate inainte de a fi metastazat sau de a deveni avansate local tind sa aiba rate de supravietuire mai mari, in medie, deoarece tumorile pot fi, de obicei, rezecate.
Aproximativ 15 pana la 20% din toate tumorile pancreatice sunt rezecabile. Acestea includ tumorile de stadiul I si II. Rareori, tumorile local avansate de stadiul III, care sunt de obicei considerate nerezecabile, pot fi indepartate daca pacientul apeleaza la un chirurg cu experienta, foarte bine pregatit.

In medie, pacientii ale caror tumori au fost rezecate traiesc doi ani si jumatate dupa diagnostic si au o rata de supravietuire la cinci ani de 50%, daca urmeaza sase luni de chimioterapie adjuvanta.

Surse:

my.clevelandclinic.org
www.mayoclinic.org
www.medicalnewstoday.com
www.cancerresearchuk.org
www.hopkinsmedicine.org
www.webmd.com