Ce este oreionul? Care sunt cauzele și simptomele?

Oreionul este o boala virala contagioasa, provocata de virusul Urlian. Virusul nu provoaca intotdeauna simptome, dar atunci cand se manifesta, poate cauza febra, umflarea glandelor salivare (parotidita) si inflamatie in alte parti ale corpului.

Unele cazuri de oreion duc la complicatii care au efecte pe tot parcursul vietii, cum ar fi pierderea auzului si infertilitate. Aparitia oreionului in timpul sarcinii poate creste riscul de avort spontan.

In prezent, oreionul este tot mai rar intalnit, datorita vaccinarii impotriva acestei boli. Vaccinul se administreaza copiilor, in cadrul schemei de vaccinare. Focarele de oreion mai apar, uneori, in randul persoanelor care nu sunt vaccinate.​

Semne si simptome

Simptomele oreionului se dezvolta, de obicei, la 14 pana la 25 de zile dupa infectare, aceasta fiind perioada de incubatie.

Cel mai frecvent simptom al oreionului este umflarea fetei pe partea laterala, sub urechi, cauzata de afectarea glandelor parotide. Acestea sunt o pereche de glande care produc saliva. Ambele glande sunt, de obicei, afectate de inflamatie, desi poate fi afectata doar o singura glanda.

Umflarea poate provoca durere, sensibilitate si dificultati la inghitire.

De obicei, alte simptome generale se dezvolta cu cateva zile inainte ca glandele parotide sa se umfle. Acestea pot include:

  • simptome nespecifice, cum ar fi o temperatura de 38 C sau mai mare;
  • durere de cap;
  • durere de urechi;
  • senzatie de rau;
  • durere musculara;
  • pierderea poftei de mancare.

De asemenea, barbatii se pot confrunta cu inflamatia sau umflarea unuia sau ambelor testicule (epididimo-orhita). Si asta in timp ce in cazul unui numar mic de femei, oreionul poate genera ooforita (ovarita), care este inflamatia ovarelor, provocand greata, varsaturi si dureri in zona inferioara a abdomenului.

Rareori, cauzeaza complicatii, iar in aproximativ unu din trei cazuri, oreionul nu provoaca niciun simptom vizibil.

Cauze

Oreionul este cauzat de un tip de germen, numit virusul Urlian. Cand cineva are oreion, virusul este prezent in saliva. Tusea sau stranutul pot elibera in aer mici picaturi ce contin virus. Te poti infecta inspirand astfel de particule, din aer. De asemenea, te mai poti infecta atunci cand atingi o suprafata pe care au ajuns picaturile si apoi iti atingi fata. O alta modalitatea prin care te poti imbolnavi este prin contactul direct, cum ar fi sarutul sau impartirea unei sticle de apa.

Oreionul este foarte contagios, respectiv se raspandeste cu usurinta de la o persoana la alta. Daca ai oreion, este important sa ramai acasa pana cand medicul iti spune ca nu mai esti contagios. De retinut este faptul ca o persoana infectata este contagioasa chiar inainte de a incepe sa i se tumefieze obrazul. Totodata, vei continua sa fii contagios cat timp ai fata umflata sau pana la 9 zile dupa debutul simptomelor.

Oreionul este o afectiune despre care trebuie anuntat medicul. Este important ca autoritatile locale de sanatate sa cunoasca cazurile de oreion din comunitate, astfel incat sa poata actiona rapid pentru a controla eventualele focare.

Complicatii

Complicatiile oreionului apar, de obicei, in randul persoanelor care nu sunt vaccinate. De asemenea, complicatiile pot aparea chiar daca persoana infectata nu a avut glandele salivare marite de volum.

Complicatiile bolii apar atunci cand virusul ajunge la alte tesuturi din organism. Ele pot provoca:

Umflarea testiculelor: aceasta complicatie, numita si orhita, provoaca dureri severe si apare mai frecvent atunci cand oreionul are loc dupa pubertate. Un testicul umflat poate duce la o scadere a dimensiunii testiculului si la o scadere a fertilitatii.

Ovare inflamate: aceasta complicatie provoaca durere, varsaturi si febra si este mai probabil sa se produca atunci cand oreionul apare dupa pubertate. Spre deosebire de barbati, la femei, nu pare sa fie afectata fertilitatea.

Encefalita: este inflamatia aparuta la nivelul creierului, care poate afecta tesuturile cerebrale. Complicatia poate provoca modificari ale constientei, convulsii si pierderea controlului muscular.

Meningita: este inflamatia membranelor din jurul creierului si a maduvei spinarii. Poate provoca durere de cap, febra si rigiditatea a gatului. Meningita asociata oreionului cauzeaza rareori probleme pe termen lung.

Pierderea auzului: aceasta complicatie poate aparea brusc sau in timp. De obicei, auzul se imbunatateste dupa boala.

Pancreatita: oreionul poate provoca leziuni ale pancreasului, numite pancreatita. Simptomele pot include durere sau sensibilitate in apropierea stomacului, tulburari digestive, varsaturi si febra.

Avort: aparitia oreionului in primele 12 saptamani de sarcina poate creste riscul de avort spontan.

Prevenirea oreionului

Prevenirea oreionului se poate face prin vaccinare. In copilarie, se administreaza vaccinul impotriva oreionului, ca vaccin combinat pentru: rujeola, oreion si rubeola (ROR) sau pentru rujeola, oreion, rubeola si varicela. Ambele tipuri de vaccinuri sunt foarte eficiente si au efecte secundare similare.

Prin schema de vaccinare, copiii primesc 2 doze de vaccin care contine si imunizarea impotriva oreionului. Vaccinarea pentru oreion este eficienta numai daca are loc inainte de a intra in contact cu o persoana infectata. De asemenea, vaccinarea impotriva oreionului nu este recomandata femeilor insarcinate sau persoanelor care au un sistem imunitar slabit.

Vaccinarea este sigura, dar pot aparea efecte secundare. Reactiile adverse frecvente includ roseata la locul injectarii, o eruptie cutanata sau febra.

Efectele secundare ale vaccinului apar, de obicei, la aproximativ o saptamana dupa administrarea acestuia.

Diagnosticarea oreionului

Medicul poate diagnostica oreionul pe baza simptomelor tipice si a expunerii stiute, la o persoana infectata. Analizele folosite pentru a depista virusul si pentru a diagnostica oreionul includ:

  • proba de saliva din gura;
  • analiza de sange, care poate arata o reactie a sistemului imunitar la virus;
  • analiza unei probe de urina, in cazuri mai rare.

Tratament

Tratamentul pentru oreion este unul simptomatic. El se concentreaza pe ameliorarea simptomelor pe durata in care sistemul imunitar al corpului tau lupta impotriva infectiei. In prezent, nu exista medicamente pentru tratarea virusului oreionului.

De obicei, infectia trece intr-o saptamana sau doua.

Intre timp, iata ce ai putea face pentru a trece mai usor prin boala:

  • odihneste-te la pat pana cand simptomele au trecut;
  • poti lua analgezice fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol, pentru a calma orice durere;
  • bea multe lichide, dar evita bauturile acide, cum ar fi sucul de fructe, deoarece acestea iti pot irita glandele parotide;
  • aplica o compresa calda sau rece pe glandele umflate, pentru a ajuta la reducerea oricarei dureri;
  • mananca alimente care nu necesita mult mestecat, cum ar fi supa, piure si

Daca simptomele nu se amelioreaza dupa 7 zile sau se agraveaza brusc, contacteaza medicul de familie.

Prevenirea raspandirii infectiei

Daca tu sau copilul tau aveti oreion, este important sa previi raspandirea infectiei, in special la persoanele care nu au imunitate dupao infectie anterioara si nu au fost vaccinate. Cel mai bun mod de a face acest lucru este:

  • sa nu mergi la scoala, facultate sau serviciu timp de 5 zile dupa ce ai dezvoltat primele simptome;
  • sa te speli pe maini in mod regulat, folosind apa si sapun;
  • sa folosesti intotdeauna un servetel pentru a-ti acoperi gura si nasul atunci cand tusesti si stranuti si sa il arunci la cos imediat dupa aceea.

 

Surse: