Ce este poliomielita

Poliomielita este o boala cauzata de un virus – poliovirus- care afecteaza, in principal, nervii din maduva spinarii sau trunchiul cerebral. In forma cea mai severa, poliomielita poate duce la imposibilitatea de a misca unele membre, respectiv la paralizie. De asemenea, poate duce la dificultati de respiratie si, uneori, la deces.

Boala infectioasa este foarte contagioasa, virusul transmitandu-se de la persoana la persoana, in principal prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu fecale si, mai rar, prin picaturile de saliva imprastiate in timpul tusei sau stranutului.

Dupa ce s-a inmultit in gat si intestin, virusul poate invada sistemul nervos central si poate provoca paralizii – paralizia flasca acuta -, cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare. Paralizia poate afecta bratele, picioarele sau muschii care controleaza respiratia.

Nu exista tratament pentru poliomielita, iar vaccinarea este singurul mijloc de prevenire. Un efort de vaccinare in intreaga lume a facut ca azi,  doar un numar mic de cazuri sa apara in ultimii ani, dar poliovirusul inca se raspandeste in zonele cu rate scazute de vaccinare.

O persoana poate transmite virusul fara a prezenta niciun simptom, iar poliovirusul poate fi prezent in scaunele si saliva unui purtator sanatos. Prin urmare, purtatorul sanatos poate transmite poliomielita.

Tipuri de poliomielita

Poliomielita poate afecta organismul in moduri diferite, in functie de locul in care virusul se inmulteste si ataca. Tipurile de poliomielita includ:

Poliomielita abortiva (usoara): provoaca simptome asemanatoare gripei si probleme intestinale. Dureaza doar cateva zile si nu are urmari de lunga durata.

Poliomielita neparalitica: poate provoca meningita aseptica, o umflare a zonei din jurul creierului. Provoaca mai multe simptome decat poliomielita avortiva si poate necesita internare.

Poliomielita paralitica: apare atunci cand poliovirusul ataca creierul si maduva spinarii. Poate paraliza muschii care contribuie la respiratie, vorbire, inghitire si afecta miscarea membrelor. In functie de ce parti ale corpului tau sunt afectate, poliomielita paralitica se numeste poliomielita spinala sau poliomielita bulbara. Poliomielita spinala si bulbara pot aparea impreuna, forma aparuta fiind de poliomielita bulbospinala. Mai putin de 1% dintre persoanele cu poliomielita sufera de poliomielita paralitica.

Polioencefalita: este un tip rar de poliomielita care afecteaza mai ales sugarii. Ea provoaca umflarea (edemul) creierului.

Exista insa si sindromul post-polio, care apare atunci cand simptomele poliomielitei revin dupa ani distanta de la o infectie.

Simptome

Poliovirusul invadeaza sistemul nervos si poate provoca paralizie totala in cateva ore. Virusul se transmite de la persoana la persoana, in principal pe cale fecal-orala sau, mai rar, prin apa sau alimente contaminate, si se inmulteste in intestin. Simptomele initiale sunt febra, oboseala, dureri de cap, varsaturi, rigiditate a gatului si durere la nivelul membrelor. Una din 200 de infectii duce la paralizie ireversibila, de obicei la nivelul picioarelor. Dintre cei paralizati, 5-10% mor atunci cand muschii lor respiratori devin imobilizati.

Poliomielita afecteaza in principal copiii sub 5 ani. Cu toate acestea, orice persoana care este nevaccinata poate contracta boala. Nu exista tratament pentru poliomielita, aceasta putand fi doar prevenita. Vaccinul antipolio, administrat de mai multe ori, poate proteja un copil pe viata.

Exista doua vaccinuri disponibile, respectiv vaccinul antipolio oral si vaccinul polio inactivat. Ambele sunt eficiente si sigure. Ele sunt utilizate in combinatii diferite la nivel mondial, in functie de circumstantele epidemiologice locale, pentru a asigura cea mai buna protectie posibila a populatiilor.

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul care cauzeaza poliomielita nu prezinta simptome. Acestea difera insa in functie de tipul de poliomielita dezvoltat, respectiv:

Poliomielita abortiva

Aproximativ 5% dintre persoanele cu poliovirus sufera de o forma usoara a bolii, numita poliomielita abortiva. Acest lucru duce la simptome asemanatoare gripei care dureaza 2 pana la 3 zile. Acestea includ:

  • febra;
  • durere de cap;
  • dureri musculare;
  • durere de gat;
  • dureri de stomac;
  • pierderea poftei de mancare;
  • greata;

Poliomielita neparalitica

Poliomielita neparalitica este o forma mai severa a bolii si afecteaza aproximativ 1% dintre cei infectati. Desi boala dureaza mai mult de cateva zile, nu provoaca paralizie. Pe langa simptome asemanatoare unei gripe mai severe, simptomele poliomielitei neparalitice pot include:

  • dureri de gat sau rigiditate;
  • dureri sau rigiditate la nivelul bratelor sau picioarelor;
  • dureri de cap severe.

Poate urma o a doua faza de simptome sau ar putea aparea o imbunatatire a starii de sanatate cu cateva zile inainte de a incepe o a doua faza. Aceste simptome includ:

  • rigiditatea coloanei vertebrale si a gatului;
  • scaderea reflexelor;
  • slabiciune musculara;

Poliomielita paralitica.

Aceasta forma grava a bolii este rara. Boala incepe la fel ca poliomielita neparalitica, dar evolueaza cu  simptome mai severe, inclusiv:

  • durere intensa;
  • sensibilitate extrema la atingere;
  • senzatii de furnicaturi sau intepaturi;
  • spasme musculare;
  • slabiciune musculara care progreseaza spre paralizie.

In aceasta forma de boala, paralizia unui picior este cea mai frecventa, urmata de paralizia unui brat.

In functie de severitatea bolii, alte semne sau simptome pot include:

  • paralizia muschilor implicati in respiratie;
  • dificultate la inghitire.

Sindromul post-polio

Sindromul post-polio se manifesta prin aparitia de noi simptome sau progresia problemelor. Acest lucru se intampla de obicei la zeci de ani distanta de la poliomielita. Semnele si simptomele comune includ:

  • slabiciune si durere progresiva a muschilor sau articulatiilor;
  • oboseala;
  • pierderea musculara;
  • probleme de respiratie sau de inghitire;
  • tulburari de respiratie legate de somn, cum ar fi apneea in somn;
  • toleranta scazuta la frig.

Semnele si simptomele poliomielitei sunt similare cu alte boli virale care afecteaza sistemul nervos. Este important sa obtii un diagnostic précis in timp util. Daca ai avut poliomielita inainte, consulta-ti medicul daca ai semne sau simptome noi sau mai grave.

Cauze

Poliomielita este cauzata de poliovirus. Acesta afecteaza in principal celulele nervoase din maduva spinarii si trunchiul cerebral care controleaza miscarea muschilor.

Poliovirusul natural, numit poliovirusul salbatic, a fost eliminat in majoritatea tarilor si provoaca putine cazuri de poliomielita. O alta versiune a virusului, numita poliovirus, derivat din vaccin, este mai raspandita si provoaca, in prezent, cele mai multe infectii la nivel mondial. Aceasta forma a virusului exista in principal in cateva tari, care utilizeaza un vaccin oral cu un poliovirus slabit.

Virusul slabit din vaccinul oral nu provoaca poliomielita in sine, iar persoanele vaccinate rareori contracteaza poliovirus derivat din vaccin . In schimb, acesta este o noua versiune a virusului care se dezvolta intr-o comunitate sau regiune in care nu sunt vaccinati suficienti oameni.

Chiar daca virusul slabit din vaccinul oral nu provoaca boli, el se poate raspandi. Daca majoritatea oamenilor dintr-o comunitate sunt vaccinati, raspandirea virusului slabit este controlata. Daca multi oameni nu sunt vaccinati, virusul slabit se poate se poate raspandi intr-o comunitate pentru o lunga perioada de timp. Acest lucru ofera virusului posibilitatea de a suferi mutatii si de a se comporta ca virusul de tip salbatic.

Cum se raspandeste poliomielita

Persoanele purtatoare de poliovirus pot transmite virusul prin fecale sau picaturi de la stranut sau tuse. Virusul patrunde in organism prin gura si se poate raspandi cu usurinta. De exemplu, virusul se poate raspandi daca oamenii nu s-au spalat pe maini dupa ce au tusit sau au folosit toaleta sau inainte de a manca. De asemenea, virusul poate exista in apa contaminata cu fecale purtatoare de poliovirus.

Factori de risc

Poliomielita afecteaza in principal copiii, dar orice persoana nevaccinata risca sa se imbolnaveasca.

Complicatii

In forma severa, boala afecteaza capacitatea de a respira si poate provoca decesul. Complicatiile pe termen lung pentru persoanele care se recupereaza pot include:

  • paralizie permanenta;
  • scurtarea musculara care provoaca deformarea oaselor sau articulatiilor;
  • durere cronica;
  • sindromul post-polio.

Prevenirea

Cel mai eficient mod de a preveni poliomielita este vaccinarea. Vaccinul anti-polio este sigur pentru persoanele cu un sistem imunitar slabit, desi nu se stie cat de protector este vaccinul in cazurile de deficienta imunitara severa. Reactiile adverse frecvente sunt durerea si roseata la locul injectarii.

Vaccinul poate provoca o reactie alergica la unele persoane. Si asta deoarece vaccinul contine urme de antibiotice, respectiv streptomicina, polimixina B si neomicina. El poate provoca o reactie la persoanele alergice la unul dintre aceste antibiotice.

Semnele si simptomele unei reactii alergice apar, de obicei, in cateva minute pana la cateva ore dupa injectare. Astfel, ar putea sa apara:

  • reactii ale pielii, inclusiv urticarie, mancarime si piele inrosita sau palida;
  • tensiune arteriala scazuta (hipotensiune arteriala);
  • ingustarea cailor respiratorii si umflarea limbii sau a gatului, care poate provoca respiratie suieratoare si probleme de respiratie;
  • un puls slab si rapid;
  • greata, varsaturi sau diaree;
  • ameteli sau lesin.

Daca tu sau copilul tau aveti o reactie alergica dupa orice fel de vaccinare, solicita imediat ajutor medical

Tipurile de vaccin antipolio

Exista doua tipuri de vaccinuri impotriva poliomielitei: cu virus viu, atenuat, (vaccinul oral) si inactiv. Vaccinul inactiv este utilizat in majoritatea tarilor din America si Europa. Vaccinul cu virus viu este folosit doar in parti ale lumii unde poliomielita inca se raspandeste in mod natural.

Vaccin polio inactivat

Vaccinul inactiv impotriva poliomielitei contine poliovirus care a fost tratat („ucis”), asa ca nu se mai poate multiplica. El contine o versiune inactiva a poliomielitei de tipul 1, 2 si 3. Vaccinul se administreaza sub forma de injectii. Nu te poti imbolnavi de la un vaccin inactiv sau nu poti raspandi poliomielita altora dupa ce ti-a fost administrat serul.

Vaccin antipolio oral ( cu virus viu atenuat)

Vaccinurile antipoliomielita administrate pe cale orala folosesc un virus viu care a fost slabit (atenuat), asa ca nu te imbolnaveste. Acest tip de vaccin poate contine unul, doua sau toate cele trei tipuri de poliovirus (vaccinuri monovalente, bivalente sau trivalente). Vaccinul este un lichid pe care il inghiti.

Vaccinul antipolio oral creeaza un raspuns imunitar in intestine (imunitatea mucoasei), unde poliovirusul se inmulteste, astfel incat poate oferi o protectie mai buna decat o injectie. De asemenea, ajunge in scaun, astfel incat protectia impotriva vaccinului se poate raspandi la persoanele cu care te afli in contact strans, chiar daca nu sunt vaccinate.

Chiar daca este slabit, exista un risc mic (1 din 2,5 milioane) de a te imbolnavi. Rareori, virusul se poate modifica (suferi mutatii) si se poate raspandi de la o persoana la alta, cum ar fi poliomielita care apare in mod natural (poliovirusul derivat din vaccin). Acest lucru se poate intampla doar in zonele in care sunt vaccinate putine persoane.

Acest tip de vaccin nu este utilizat in zonele in care poliomielita este eliminata, ceea ce reduce riscul de imbolnavire din cauza unui vaccin.

Ce este poliomielita derivata din vaccin

Poliovirusul circulant derivat din vaccin este o versiune a poliovirusului care a fost initial parte a vaccinului poliovirus oral. In timp, virusul se poate schimba fata de versiunea slabita si se poate raspandi la persoanele care nu sunt vaccinate.

Chiar daca provine dintr-o versiune slabita a virusului, modificarile fac virusul sa actioneze ca poliomielita naturala. Poliomielita derivata din vaccin te poate imbolnavi.

Cand un virus a fost eradicat intr-o zona, vaccinurile vii nu mai sunt folosite. Acest lucru opreste, in cele din urma, riscul de imbolnavire de la un virus derivat din vaccin si ar trebui sa faca ca el sa dispara in timp. In prezent, oamenii de stiinta dezvolta vaccinuri vii care sunt mai putin probabil sa se schimbe si sa se raspandeasca.

Poliovirusurile derivate din vaccin se pot raspandi numai acolo unde nu sunt vaccinati multi oameni. Vaccinurile antipolio reduc semnificativ – dar nu elimina complet – riscul de infectie. Ele reduc riscul de a dezvolta o forma grava de boala sau deces. Daca nu esti vaccinat si calatoresti intr-o tara in care este utilizat vaccinul antipoliomielitei oral, te poti infecta.

Daca esti imun la un tip de poliovirus, esti protejat doar de acel tip. Poti face insa poliomielita de la una dintre celelalte doua versiuni ale virusului.

Diagnostic

De obicei, medicii recunosc poliomielita dupa simptome, cum ar fi rigiditatea gatului si a spatelui sau reflexe anormale ori slabiciune musculara. Pentru a confirma diagnosticul, un test de laborator al unei probe de scaun poate detecta poliovirusul. Virusul poate fi gasit intr-o proba prelevata din gat numai in prima saptamana de boala. Deci, o astfel de proba este o sursa mai putin fiabila pentru testare.

Un test al lichidului din jurul creierului si maduvei spinarii sau al lichidului cefalorahidian poate fi folosit pentru a exclude alte boli ale sistemului nervos.

Tratament

Deoarece nu exista niciun tratament pentru poliomielita, accentul se pune pe accelerarea recuperarii si prevenirea complicatiilor. In functie de severitatea bolii, tratamentele de sustinere pot include:

  • odihna la pat;
  • analgezice;
  • comprese umede fierbinti pentru a controla durerile musculare si spasmele;
  • ventilatoare portabile pentru a ajuta la respiratie;
  • exercitii de kinetoterapie pentru a preveni deformarea osului si pierderea functiei musculare;
  • atele sau alte dispozitive pentru o pozitie buna sau alinierea coloanei vertebrale si a membrelor.

Majoritatea cazurilor de poliomielita dureaza de la cateva zile pana la o saptamana, dar nu exista nicio modalitate de a sti cine va suferi de poliomielita paralitica si cine nu. S-ar putea sa te simti mai bine si apoi sa ai simptome secundare, dupa cateva zile sau saptamani.

Desi nu exista tratament pentru poliomielita, majoritatea oamenilor se recupereaza fara urmari de lunga durata. In schimb, slabiciunea musculara sau paralizia pot fi permanente.

In schimb, aproximativ 40% dintre persoanele care au avut poliomielita vor avea unele simptome care revin, respectiv se vor confrunta cu sindromul post-polio.

Sindromul post-polio este atunci cand simptomele poliomielitei revin la ani dupa ce te-ai recuperat dupa poliomielita. Se poate intampla la 15 pana la 40 de ani dupa ce ai fost prima data bolnav de poliomielita.

Sindromul post-polio tinde sa provoace simptome in muschii care au fost initial afectati de poliomielita. Simptomele sindromului post-polio pot incepe lent si apoi se pot agrava. Ele includ:

  • oboseala;
  • slabiciune musculara;
  • atrofie musculara (muschi care se micsoreaza in dimensiune);
  • dificultate la respiratie sau la inghitire;
  • curbura coloanei vertebrale (scolioza);
  • dureri articulare, musculare si osoase.

De precizat ca sindromul post-polio nu este contagios.

Rata de supravietuire

Majoritatea persoanelor cu poliomielita non-paralitica supravietuiesc. Dintre cei care dezvolta poliomielita paralitica, pana la 10% mor din cauza complicatiilor.

Eradicarea poliomielitei

Strategiile pentru eradicarea poliomielitei functioneaza atunci cand sunt pe deplin implementate. Acest lucru este demonstrat in mod clar de eradicarea cu succes a bolii in majoritatea tarilor lumii.

Strategia de eradicare a poliomielitei 2022-2026 stabileste foaia de parcurs pentru asigurarea unei lumi durabile si sustinute, fara poliovirusuri. Cu toate acestea, esecul implementarii abordarilor strategice duce la transmiterea continua a virusului. Transmiterea endemica a poliovirusului salbatic continua in zonele din Afganistan si Pakistan. Esecul de a opri poliomielita in aceste ultime zone ar putea duce la reaparitia globala a bolii. De aceea, este esential sa ne asiguram ca poliomielita este eradicata complet, o data pentru totdeauna.

Datele au aratat ca eradicarea poliomielitei ar economisi cel putin 40-50 de miliarde de dolari, mai ales in tarile cu venituri mici. Cel mai important, succesul va insemna ca niciun copil nu va mai suferi vreodata efectele teribile ale paraliziei, provocate de poliomielita.

 

 

Surse:

www.who.int

www.my.clevelandclinic.org

www.mayoclinic.org

www.sciencedirect.com