Ce este zona zoster

Zona zoster este o infectie virala care provoaca o eruptie dureroasa sau vezicule pe piele. Este cauzata de virusul varicelo-zosterian, care este acelasi care provoaca varicela. Semnele aparute la nivelul pielii arata ca o banda de eruptii sau de vezicule, intr-o anumita zona a corpului.

Cand ai varicela, de obicei in copilarie, corpul tau lupta impotriva virusului varicelo-zosterian, astfel ca semnele fizice dispar, dar virusul ramane latent, intotdeauna, in corpul tau. La varsta adulta, in conditii de imunitate scazuta, virusul poate deveni din nou activ, afecteaza radacinile nervoase si se manifesta sub forma unei eruptii cutanate denumita zona zoster. Varicela provoaca vezicule cu mancarime, aparute pe spate, piept si fata si care se pot raspandi pe tot corpul. In schimb, zona zoster este o eruptie cutanata dureroasa, ce apare doar pe o parte a corpului, de obicei intr-o anumita zona corespunzatoare teritoriului de inervatie al nervului afectat de virusul reactivat.

Riscul de zona zoster creste odata cu inaintarea in varsta, iar aproximativ jumatate din cazuri apar la persoane cu varsta peste 50 de ani. Zona zoster se dezvolta la aproximativ 10% dintre persoanele care au avut varicela devreme in copilaria lor. In SUA, aproximativ 1 milion de cazuri de zona zoster sunt diagnosticate in fiecare an.

Semne si simptome

Principalul simptom al zonei zoster este durerea, urmata de o eruptie cutanata, care se dezvolta in vezicule si provoaca mancarime. Acestea arata ca un grup de mici umflaturi, ce arata diferit fata de pielea din jur si in functie de nuanta de piele. Pe pielea mai inchisa la culoare, acestea pot fi roz, cenusii, violet sau maro. Pe pielea mai deschisa la culoare, umflaturile apar rosii. Bubitele se vor transforma in vezicule pline cu lichid. Ele se usuca si formeaza o crusta, in decurs de sapte pana la 10 zile.

Uneori, zona zoster provoaca simptome care apar cu cateva zile inainte de eruptia dureroasa. Printre aceste simptome se numara:

  • durere de cap;
  • arsuri, furnicaturi, amorteli sau mancarimi ale pielii din zona afectata;
  • stare generala de rau;
  • febra;

Eruptia cutanata se dezvolta pe zona de piele legata de nervul afectat. Timp de o saptamana, pot aparea vezicule noi, iar la cateva zile dupa aparitie, devin galbui, se aplatizeaza si se usuca. Apoi, se formeaza cruste acolo unde erau veziculele. Ele pot lasa usoare cicatrici.

In ceea ce priveste durerea cauzata de zona zoster, aceasta poate fi o senzatie dureroasa constanta sau poate fi perceputa ca o  arsura, iar intensitatea ei poate varia de la usoara la severa. Este posibil sa te confrunti cu dureri ascutite, ca un junghi, din cand in cand. Zona afectata este, de obicei, sensibila.

​Cand sa te adresezi medicului

Daca banuiesti ca ai zona zoster, anunta-ti cat mai repede medicul, in special in situatiile in care:

  • durerea si eruptia cutanata apar in apropierea unui ochi. Daca este lasata netratata, aceasta infectie poate duce la leziuni permanente ale ochilor.
  • Ai 50 de ani sau mai mult. Varsta inaintata creste riscul de complicatii.
  • Tu sau cineva din familie aveti un sistem imunitar slabit. Acest lucru poate fi cauzat de cancer, medicamente sau boli cronice.
  • Eruptia cutanata este extinsa si dureroasa.

Cauze

Cand virusul varicelo-zosterian patrunde in corpul tau, prima problema pe care o provoaca este varicela. Chiar daca este mai des intalnita in timpul copilariei, si adultii se pot imbolnavi. Dupa ce varicela isi urmeaza cursul, virusul se deplaseaza si ramane in tesuturile nervoase din apropierea maduvei spinarii si a creierului. Nu se cunoaste cauza, dar in unele cazuri, peste ani, el se reactiveaza si calatoreste de-a lungul fibrelor nervoase pana la piele, cand se manifesta ca zona zoster.

Motivul aparitiei zonei zoster este neclar. El poate fi cauzat de imunitatea scazuta la infectii pe masura ce oamenii imbatranesc. Zona zoster este mai frecventa la adultii in varsta si la persoanele care au un sistem imunitar slabit.

Virusul varicelo-zosterian face parte dintr-un grup de virusuri numite virusuri herpetice. Acesta este acelasi grup care include virusii care provoaca herpes labial si herpes genital. Ca urmare, zona zoster este cunoscuta si sub numele de herpes zoster, dar virusul care provoaca varicela si zona zoster nu este acelasi virus care provoaca herpes labial sau herpes genital, care este o infectie cu transmitere sexuala.

Factori de risc

Un sistem imunitar slabit ar putea face ca virusul sa se reactiveze. Dupa ce ai avut varicela, prezinti un risc mai ridicat sa faca zona zoster daca:

  • ai peste 50 de ani;
  • esti foarte stresat;
  • ai cancer, HIV sau alta boala care reduce sistemul de aparare a corpului;
  • ai suferit o vatamare fizica grava;
  • iei steroizi de mult timp sau alte medicamente care iti pot slabi sistemul imunitar;
  • nu ai fost vaccinat impotriva varicelei cand erai copil sau adult;

Exista insa multe persoane care fac zona zoster, dar fara sa se incadreze in nici una dintre categoriile enumerate.  ​

Zona zoster, o afectiune contagioasa

O persoana cu zona zoster poate transmite virusul varicelo-zosterian oricui nu este imun la varicela. Acest lucru se poate intampla, de obicei, prin contactul direct cu ranile deschise ale eruptiei cutanate. Odata infectata, totusi, persoana va dezvolta mai degraba varicela decat zona zoster. Varicela poate fi periculoasa pentru unii oameni. Esti contagios pana cand zona zoster se vindeca. Evita contactul fizic cu oricine nu a avut inca varicela sau nu a fost vaccinat impotriva varicelei. De asemenea, evita contactul si cu persoanele cu sistem imunitar slabit, femeile insarcinate si nou-nascutii.

Daca ai zona zoster, poti, de asemenea, ajuta la prevenirea raspandirii acesteia evitand:

  • folosirea la comun a prosoapelor;
  • practicarea de sporturi de contact;

Asigura-te ca te speli des pe maini si practici o buna igiena.

Complicatii

In cele mai multe cazuri, zona zoster se imbunatateste fara a genera complicatii. Cu toate acestea, exista persoane care se pot confrunta cu complicatii.

Daca eruptiile cutanate se infecteaza, poate fi necesara administrarea de antibiotice. De asemenea, o complicatie rara pot fi cicatricile provenite de la infectia bacteriana si hipopigmentarea postinflamatoare, care este o pierdere a pigmentarii pielii in zona afectata.

Zona zoster care apare in zona ochilor poate duce la pierderea temporara sau permanenta a vederii. De aceea, medicul curant te poate trimite la oftalmolog pentru tratament.

Zona zoster poate provoca, de asemenea, sindromul Ramsay Hunt, afectiune manifestata la nivelul muschilor din apropierea urechii interne. Printre simptomele sindromului Ramsay Hunt se numara:

  • eruptie cutanata in jurul urechii;
  • durere de urechi;
  • pierderea auzului;

Nevralgia post-herpetica

Pentru 1 din 10 persoane, durerea si furnicaturile provocate de zona zoster pot dura luni sau chiar ani. Aceasta se numeste nevralgie post-herpetica si este mai frecventa la persoanele peste 50 de ani. Ea apare atunci cand fibrele nervoase deteriorate trimit mesaje confuze si exagerate de durere de la piele la creier.

Pierderea vederii

Zona zoster in sau in jurul unui ochi – zona zoster oftalmica – poate provoca infectii oculare dureroase, care pot duce la pierderea vederii.

Probleme neurologice

Zona zoster poate provoca inflamarea creierului (encefalita), paralizie faciala sau probleme cu auzul sau echilibrul.

Infectii ale pielii

Daca veziculele zoster nu sunt tratate corespunzator, se pot dezvolta infectii bacteriene ale pielii.

Prevenire

Poti preveni aparitia zonei zoster prin vaccinare. Vaccinul este recomandat, in special persoanelor de peste 50 de ani, indiferent daca au avut sau nu zona zoster. De asemenea, se recomanda si persoanelor  cu varsta de peste 18 ani, care au un sistem imunitar slabit din cauza bolii sau a medicamentelor. Cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinului cu zona zoster sunt roseata, durerea si umflarea la locul injectarii. Unii oameni se confrunta, de asemenea, oboseala, dureri de cap si alte efecte secundare.

Vaccinul nu garanteaza ca nu vei face zona zoster, dar cel mai probabil, va reduce severitatea bolii, inclusiv riscul de nevralgie post-herpetica.  Vaccinul zoster este utilizat doar ca o modalitate de a preveni zona zoster. Nu este destinat sa trateze persoanele care au boala in prezent.

Diagnosticare

Zona zoster poate fi diagnosticata prin modul in care eruptia se manifesta pe corp. De obicei, veziculele unei eruptii cutanate cu zona zoster apar ca o banda, pe o parte a corpului. Zona zoster poate fi, de asemenea, diagnosticata in laborator, dupa ce au fost prelevate probe prin razuirea pielii sau de lichid, din vezicule.

Tratament

Nu exista un remediu pentru zona zoster, dar exista tratamente pentru gestionarea simptomelor, respectiv:

  • Medicamente antivirale: pot usura disconfortul si pot face ca simptomele sa dispara mai devreme, mai ales daca incepi administrarea in 72 de ore de la primul semn al bolii. Ele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea durerii, care se poate manifesta dupa luni si ani mai tarziu, respectiv nevralgia post-herpetica.
  • Medicamente pentru durere fara prescriptie medicala: pot fi eficiente in ameliorarea durerii.
  • Alte medicamente: medicamentele antibacteriene pot fi prescrise daca dezvolti o infectie bacteriana din cauza eruptiei cu zona zoster. Medicamentele antiinflamatoare precum prednisonul pot fi prescrise daca zona zoster iti afecteaza ochii sau alte parti ale fetei.

Majoritatea persoanelor cu zona zoster nu trebuie sa mearga la spital, dar daca te confrunti cu complicatii, adreseaza-te medicului.

Iata cateva recomandari pe care le poti urma pentru a ajuta la gestionarea afectiunii.

  • asigura-te ca ingrijesti eruptia astfel incat sa ramana uscata si neinfectata. Dupa baie sau dus, usuca usor eruptia cutanata.
  • Incerca sa nu te scarpini si sa zgari eruptia cutanata, deoarece aceasta poate provoca o infectie sau cicatrici.
  • Poti reduce disconfortul cauzat de eruptia cutanata purtand haine largi, folosind comprese cu apa rece pe zona afectata.
  • Daca este posibil, acopera-ti zona cu eruptie, pentru a evita raspandirea virusului la alte persoane. Utilizati un pansament antiaderent daca zona nu este acoperita de imbracaminte usoara.
  • Evita cremele cu antibiotice, gelurile si unguent, aplicat pe vezicule. Acestea pot incetini procesul de vindecare.

 

Surse: