Despre coxartroza
Coxartroza sau artroza soldului este o afectiune degenerativa, care provoaca inflamatie, rigiditate si durere la nivelul articulatiilor. Anumite medicamente, modificari ale stilului de viata si interventii chirurgicale ar putea ajuta la ameliorarea durerii si a inflamatiei.
In timp, coxartroza poate reduce mobilitatea si poate afecta calitatea vietii, dar tratamentele ar putea ajuta la incetinirea progresiei bolii.
Artrita este termenul general pentru inflamatia articulatiilor. Osteoartrita, cunoscuta in mod obisnuit sub numele de artrita de uzura, este cel mai frecvent tip de artrita. Afectiunea este asociata cu o modificare a cartilajului in articulatii si poate aparea in aproape orice articulatie a corpului. Ea apare frecvent in articulatiile care suporta greutatile soldurilor, genunchilor si coloanei vertebrale. De asemenea, afecteaza degetele de la maini, degetul mare si gatul.
Cartilajul este un tesut ferm, care acopera capetele oaselor in articulatiile normale. Functia sa principala este de a reduce frecarea in articulatii si de a servi drept „amortizor de socâ€. Calitatea de absorbtie a socurilor a cartilajului normal provine vine din capacitatea sa de a-si schimba forma atunci cand este comprimat.
Artroza face ca cartilajul dintr-o articulatie sa devina rigid si sa isi piarda elasticitatea, facandu-l mai predispus la deteriorare. In timp, cartilajul se poate uza in unele zone, scazand foarte mult capacitatea sa de a actiona ca un amortizor de soc. Pe masura ce cartilajul se deterioreaza, tendoanele si ligamentele se intind, provocand durere. Daca starea se agraveaza, oasele se pot freca unele de altele.
Anatomia soldului
Coxartroza este afectarea cartilajului in articulatia soldului. Este o afectiune comuna care poate fi dureroasa si se poate agrava in timp, afectandu-ti mobilitatea si calitatea vietii.
Soldul este o articulatie sferica, cu bila in partea de sus a coapsei, numita capul femural. Bila este separata de priza (acetabul) prin cartilaj. Cartilajul actioneaza ca un strat alunecos intre bila si priza, permitand rotirea fara probleme, atunci cand piciorul se misca. Labrumul, un cartilaj puternic care captuseste marginea exterioara a alveolei (acetabulului), ofera stabilitate.
Cand cartilajul din sold este deteriorat, acesta devine dur. Subtierea cartilajului ingusteaza spatiul dintre oase. In cazuri avansate, osul se freaca de os si orice miscare poate provoca durere si rigiditate. Atunci cand exista frecare in orice punct intre oase, aceasta poate duce si la aparitia de pinteni ososi, care sunt cresteri osoase pe marginile unui os care isi schimba forma.
Ce este coxartroza
Coxartroza este o boala degenerativa a articulatiilor, ceea ce inseamna ca provoaca leziuni treptate ale articulatiei. Este cea mai frecventa forma de artrita de sold si poate afecta si alte articulatii. De obicei, artroza soldului este cauzata de uzura provocata de imbatranire si se agraveaza in timp. Degradarea cartilajului duce la durere si inflamatie.
La unele persoane, coxartroza se poate dezvolta mai rapid, din cauza formei neregulate a oaselor care formeaza articulatia soldului. De exemplu, daca bila (capul femural) si partile articulatiei soldului nu se potrivesc perfect, ele se pot freca una de cealalta, ducand in cele din urma la osteoartrita. Acest lucru se poate intampla si la persoanele cu displazie de sold, care au o priza de sold care este prea putin adanca pentru a sustine capulfemurului. Acest lucru pune o presiune anormala asupra cartilajului, determinandu-l sa se uzeze prematur.
Stadiile coxartrozei
Exista mai multe stadii ale coxartrozei, respectiv:
Stadiul I: in care exista o uzura minora a articulatiilor soldului si pinteni ososi minori, adesea insotita de o usoara durere.
Stadiul II: cartilajul incepe sa se descompuna, iar cresterea pintenului osos este adesea vizibila la radiografie. Simptomele includ durere, disconfort si rigiditate la nivelul soldului. Aceasta etapa se mai numeste si osteoartrita usoara de sold.
Stadiul III: cartilajul incepe sa se erodeze, iar decalajul dintre oasele soldului se ingusteaza. Activitatile normale, cum ar fi mersul pe jos sau ghemuitul, provoaca durere si umflaturi. Aceasta etapa se mai numeste si osteoartrita moderata de sold.
Stadiul IV: este etapa cea mai severa. Cartilajul aproape nu mai exista, ceea ce provoaca inflamatie cronica. Durerea si rigiditatea sunt resimtite aproape tot timpul.
Tipuri de coxartroza
Exista mai multe tipuri de afectiuni ale articulatiei coxofemurale, printre care:
Artrita reumatoida a soldului
Artrita reumatoida este o afectiune inflamatorie, nu degenerescenta, o boala rezultata din atacul sistemului imunitar de tesuturi sanatoase din articulatii, inclusiv sold. Provoaca inflamatia membranei sinoviale, a capsulei care inconjoara articulatia soldului. In timp, celulele inflamatorii elibereaza substante care descompun cartilajul soldului. Artrita reumatoida a soldului afecteaza, de obicei, articulatiile mai mici, cum ar fi incheietura mainii si degetele, si poate sa nu fie vizibila in sold pana cand nu provoaca simptome.
Artrita psoriazica a soldului
Artrita psoriazica este un tip de artrita care se poate dezvolta la persoanele cu psoriazis, o afectiune autoimuna a pielii care poate provoca, de asemenea, inflamatii la nivelul articulatiilor, inclusiv a soldului. In timp, inflamatia netratata poate duce la deteriorarea articulatiilor. Artrita psoriazica a soldului este o afectiune cronica. Se poate dezvolta inainte sau dupa aparitia simptomelor cutanate ale psoriazisului.
Artrita de sold post-traumatica
Leziunile sau traumatismele soldului, cum ar fi fractura de sold, pot duce la dezvoltarea artritei, mai tarziu in viata. Traumele precum caderile, ranile din timpul practicarii unui sport si accidentele de masina pot deteriora cartilajul. In timp ce leziunea in sine se poate vindeca, deteriorarea cartilajului si orice modificare a alinierii articulatiei soldului sau a anatomiei pot duce la artroza, dupa mai multi ani.
Artrita de sold cauzata de necroza avasculara
Necroza avasculara apare atunci cand un os isi pierde aportul de sange si incepe sa se prabuseasca. In sold, necroza avasculara se poate dezvolta in capul femural (partea bila a articulatiei soldului). Pe masura ce tesutul osos moare, femurul se prabuseste si isi pierde forma, ceea ce duce in cele din urma la artrita severa de sold.
Coxartroza de sold simptome
Cel mai frecvent simptom al coxartroxei este durerea in jurul articulatiei soldului. In general, ea este localizata in zona inghinala. Durerea se poate dezvolta lent si se poate agrava in timp sau poate avea un debut brusc. Durerea si rigiditatea pot aparea dimineata sau dupa ce te odihnesti sau stai intins sau asezat.
De obicei, rigiditatea dureaza cateva minute si dispare in mai putin de 30 de minute. Miscarea si activitatea care slabesc articulatia amelioreaza, in general, coxartroza.
Mai tarziu, pe masura ce boala evolueaza, simptomele dureroase pot aparea mai frecvent, inclusiv in timpul repausului sau pe timp de noapte.
Simptomele comune ale artritei de sold includ:
Durere in sau in apropierea soldului, care se poate agrava din cauza anumitor miscari si exercitii: cartilajul se uzeaza neuniform si, daca o anumita miscare pune presiune pe o zona cu mai multe leziuni, durerea se intensifica. In caz de coxartroza, durerea este resimtita in principal in zona inghinala si, ocazional, in zona exterioara a coapsei si a feselor.
Rigiditatea face dificila miscarea soldului sau rotirea piciorului: acest lucru poate face dificile activitatile zilnice, cum ar fi incaltatul sosetelor si a pantofilor.
Sunetul de trosnire (cracment) este un alt simptom al coxartrozei, atunci cand misti soldul deteriorat.
Slabiciune la nivelul soldului: de obicei, aceasta este rezultatul unei activitati fizice reduse. Artrita de sold te poate face sa te misti mai putin din cauza durerii, ceea ce face articulatia si mai slaba si agraveaza simptomele.
Cauze coxartroza de sold
Artrita de sold apare atunci cand cartilajul care amortizeaza capetele oaselor din articulatii se deterioreaza treptat. Cartilajul este un tesut ferm, alunecos, care permite miscarea articulatiei aproape fara frecare. In cele din urma, daca cartilajul se uzeaza complet, osul se va freca pe os.
Coxartroza este catalogata ca fiind o boala de uzura, dar pe langa degradarea cartilajului, afecteaza intreaga articulatie. Provoaca modificari ale osului si deteriorarea tesuturilor conjunctive care tin articulatia impreuna si prinde muschiul de os. De asemenea, provoaca inflamarea mucoasei articulatiilor.
In acelasi timp, factorii care pot contribui la dezvoltarea afectiunii includ:
- leziuni articulare;
- inaintarea in varsta;
- supraponderalitate.
In plus, osteoartrita poate fi uneori cauzata de alti factori, precum:
- articulatiile care nu s-au format corect;
- defecte genetice in cartilaj;
- punerea unui stres suplimentar asupra articulatiilor, fie prin exces de greutate, fie prin activitati care implica soldul.
Factori de risc
Factorii care iti pot creste riscul de a dezvolta coxatroza includ:
- inaintarea in varsta: riscul creste odata cu varsta;
- sexul: femeile sunt mai predispuse la a dezvolta coxartroza, desi nu este clar de ce;
- obezitatea: o greutate corporala suplimentara contribuie la coxartroza in mai multe moduri. Cu cat cantaresti mai mult, cu atat riscul este mai mare. Greutatea crescuta adauga presiune pe articulatiile care suporta greutati, cum ar fi soldurile si genunchii. De asemenea, tesutul adipos produce proteine ​​care pot provoca inflamatii daunatoare in si in jurul articulatiilor.
- leziuni articulare: leziunile, cum ar fi cele care apar ca urmare a practicarii unui sport sau in urma unui accident, pot creste riscul de osteoartrita. Chiar si leziunile care au aparut cu multi ani in urma si sunt aparent vindecate pot creste riscul de osteoartrita;
- efort repetat asupra articulatiei: daca locul de munca sau un sport pe care il practici pune o presiune repetitiva asupra unei articulatii, acea articulatie poate dezvolta, in cele din urma, coxartroza;
- genetica: unii oameni mostenesc tendinta de a dezvolta coxartroza;
- deformari osoase: unii oameni se nasc cu articulatii malformate sau cu cartilaj defecte;
- anumite boli metabolice: acestea includ diabetul si o afectiune in care corpul are prea mult fier (hemocromatoza).
Diagnosticare coxartroza
Artroza soldului poate fi diagnosticata doar in urma unui consult fizic, dar investigatiile imagistice pot fi utile atat pentru a confirma diagnosticul, cat si pentru a monitoriza progresia bolii.
Pentru diagnosticare, un clinician ar trebui sa efectueze o examinare a soldului afectat. Examinarea ar trebui sa includa o verificare si o comparatie a lungimii piciorului dintre partile afectate si cele opuse, o evaluare a unei posibile pozitii fixe a articulatiei care denota o deformare, si o evaluare a mersului. Acesti pasi ar trebui urmati de palparea proeminentelor osoase regionale si a tendoanelor, pentru a evalua sensibilitatea si/sau leziunile.
O evaluare neurovasculara a ambelor extremitati inferioare si a gamei de miscare a articulatiei afectate trebuie efectuata prin comparatie cu cealalta parte. Investigatiile suplimentare pot oferi mai multe informatii cu privire la conditiile de baza care duc la artroza de sold.
De asemenea, medicul poate prescrie si investigatii imagistice, cum ar fi tomografia computerizata si imagistica prin rezonanta magnetica. De obicei, acestea sunt rezervate pentru identificarea cauzelor secundare sau planificarea prechirurgicala.
Medicul poate prescrie si efectuarea de analizele de sange, pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului si pentru a exclude alte afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida. Si aceasta mai ales daca simptomele articulatiilor sunt asociate cu rigiditatea matinala si modificarile inflamatorii sinoviale. Astfel, medicul va recomanda efectuarea urmatoarelor analize:
- hemoleucograma completa;
- rata de sedimentare a eritrocitelor;
- proteina C reactiva;
- factorul reumatoid;
- testele de anticorpi anti-peptid ciclic citrulinat
Tratament coxartroza
Optiunile de tratament pentru coxartroza variaza in functie de tipul si stadiul bolii, de varsta, de severitatea durerii si de alti factori. In timp ce medicii nu pot reface cartilajul pierdut, exista modalitati de a ameliora durerea si de a preveni deteriorarea ulterioara, astfel:
Tratament coxartroza fara operatie: modificarile activitatii pot ajuta la reducerea crizelor dureroase. Evita activitatile care agraveaza artrita de sold, cum ar fi: alergarea, sariturile si alte exercitii cu impact mare.
De asemenea, modificarile stilului de viata, cum ar fi pierderea in greutate, pot ajuta la reducerea stresului asupra articulatiei soldului.
Exercitiile de kinetoterapie, respectiv exercitii pentru durerea de sold, pot ajuta, de asemenea, la imbunatatirea fortei soldului.
Angajarea in exercitii si activitati cu impact redus, cum ar fi inotul si ciclismul sunt esentiale pentru gestionarea simptomelor artritei de sold.
De asemenea, compresele calde pot ajuta la calmarea inflamatiei la nivelul soldului.
Medicamentele si injectiile antiinflamatoare pentru sold, cum ar fi:
- injectiile cu corticosteroizi;
- injectiile cu acid hialuronic;
- injectiile cu plasma bogata in trombocite;
- suplimentele de vitamine si minerale pentru coxartroza;
- medicamentele imunosupresoare sau biologice pot ajuta la controlul durerii si al inflamatiei.
Tipul de medicamente care vor functiona cel mai bine depinde de tipul de artrita de care suferi.
Operatie pentru coxartroza
Evolutia artritei de sold si eficacitatea diferitelor tratamente nechirurgicale variaza de la caz la caz. Daca medicamentele pentru coxartroza, exercitii pentru coxartroza sau alte medicamente pentru durerile de sold nu functioneaza sau nu ofera ameliorarea dorita a durerii, iar calitatea vietii are de suferit, medicul ti-ar putea recomanda sa iei in calcul optiunile chirurgicale, cum ar fi:
· chirurgia de inlocuire a soldului sau artroplastia de sold: este o procedura de inlocuire a unuia sau ambelor capete ale articulatiei soldului deteriorate, cu implanturi artificiale. Medicul ti-ar putea recomanda in acest sens proteza de sold pentru coxartroza.
· Fuziunea soldului (artrodeza) este o procedura de fuziune a oaselor articulatiei soldului. A fost tratamentul chirurgical standard pentru artroza de sold inainte ca operatiile de inlocuire sa devina posibile, dar acum este un tratament de ultima solutie, deoarece afecteaza grav mobilitatea.
Prevenire coxartroza de sold
O metoda de prevenire a coxartrozei este mentinerea unei greutati sanatoase.
De asemenea, poti preveni inslatarea artritei de sold cu ajutorul exercitiilor fizice. Acestea intaresc muschii din jurul articulatiilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea uzurii cartilajului dintr-o articulatie.
Coxartroza si mersul pe jos
Coxartroza si mersul pe jos sunt benefice daca forma aceasta de miscare este facuta treptat, fara solicitare. Mersul pe jos este un exercitiu bland, cu impact redus, care poate ajuta la:
- ameliorarea durerilor si a rigiditatii articulare;
- imbunatatirea fortei si mobilitatii;
- cresterea energiei si rezistentei.
Este important sa incepi incet si sa limitezi durata plimbarilor, deoarece corpul tau are nevoie de timp pentru a se adapta la o activitate fizica crescuta. Un efort prea mare, pe o durata scurta de timp, iti poate suprasolicita articulatiile si poate duce la cresterea durerii articulatiei de sold.
Mersul pe jos timp de cinci pana la 10 minute este un bun punct de plecare, pentru a creste apoi, treptat, durata.
Inainte de a incepe orice rutina de mers pe jos sau program de exercitii fizice, consulta medicul. De asemenea, consulta medicul daca te confrunti cu:
- dureri articulare crescute;
- inrosirea articulatiilor sau umflarea lor;
- oboseala persistenta.
Coxartroza si mersul pe jos: beneficii vs. riscuri
Beneficiile mersului pe jos in coxartroxa includ:
- mobilitate crescuta;
- forta crescuta;
- rezistenta crescuta;
- echilibru imbunatatit;
- sanatate cardiovasculara imbunatatita;
- mentinerea unei greutati sanatoase.
Posibilele riscuri ale mersului pe jos atunci cand ai coxartroza sunt date de durata de timp si efortul depus in timpul mersului si includ:
- cresterea durerilor articulare;
- rigiditate articulara crescuta;
- dureri musculare;
- intinderi de muschi sau tendoane pentru soldurile artritice.
Alimentatia in coxartroza
Schimbarile in alimentatie te pot ajuta sa gestionezi simptomele coxartrozei. Consumul anumitor alimente si evitarea sau limitarea altora te poate ajuta la gestionarea inflamatiei asociate cu artrita de sold, reducerea colesterolului si multe altele.
Alimente recomandate in coxartroza
Includerea unor alimente specifice in dieta iti poate intari oasele, muschii si articulatiile. De asemenea, iti poate ajuta organismul sa lupte impotriva inflamatiei si a bolilor. Poti incerca sa adaugi urmatoarele alimente in dieta ta, pentru a-ti usura simptomele.
Peste gras: contine o multime de acizi grasi omega-3, sanatosi. Aceste grasimi polinesaturate au proprietati antiinflamatorii, beneficice pentru persoanele cu osteoartrita. Printre speciile de peste gras se regasesc: hering, macrou, somon, sardine, sprot.
Ulei de masline extravirgin: contine niveluri ridicate de oleocanthal, care poate avea proprietati similare cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
Uleiul de avocado si uleiul de sofranel pot, de asemenea, ajuta la scaderea colesterolului.
Lactate: sunt bogate in calciu si vitamina D. Acesti nutrienti cresc rezistenta oaselor, ceea ce poate ameliora simptomele dureroase.
Lactatele contin si proteine ​​care pot ajuta la dezvoltarea muschilor.
Legume verzi sau cu frunze verzi: sunt bogate in vitaminele A, C si K si in fitochimice si antioxidanti, care lupta impotriva stresului. De asemenea, sunt bogate in calciu, care alcatuieste cea mai mare parte a structurii oaselor noastre. Astfel, poti consuma spanac, varza, verdeata, broccoli.
Usturoi: oamenii de stiinta cred ca un compus numit disulfura de dialil, continut de usturoi, poate lucra impotriva enzimelor din organism, care dauneaza cartilajului. Un studiu din 2010 a indicat ca o dieta bogata in usturoi poate ajuta la protejarea impotriva artritei de sold. Desi sunt necesare mai multe cercetari asupra beneficiilor usturoiului pentru osteoartrita existenta, acest aliment te poate ajuta in gestionarea simptomelor.
Nuci: nucile sunt bune pentru inima si contin niveluri ridicate de calciu, magneziu, zinc, vitamina E si fibre. De asemenea, contin acid alfa-linolenic (ALA), care intareste sistemul imunitar.
Ceai verde: contine niveluri ridicate de polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanti despre care expertii cred ca pot reduce inflamatia si pot incetini rata de deteriorare a cartilajului.
Alimente interzise in coxartroxa
Daca te intrebi ce alimente sunt interzise in artroza de sold sau alimente interzise in coxartroza, iata care sunt alimentele care produc inflamatie in corp. Cel mai bine este sa eviti sau sa restrictionezi aceste tipuri de alimente:
- Zahar: zaharurile procesate pot determina eliberarea de citokine, care actioneaza ca mesageri inflamatori in organism.
- Grasimi saturate: alimentele bogate in grasimi saturate pot provoca inflamatii in tesutul adipos. Acest lucru poate agrava sau accelera progresia coxartrozei. Alimentele bogate in grasimi saturate includ carne grasa si produse din carne, crema de branza, unt, ciocolata, prajituri si produse de patiserie, unele uleiuri, cum ar fi uleiul de palmier si uleiul de cocos
- Carbohidrati rafinati: carbohidratii rafinati alimenteaza productia de oxidanti avansati de glicatie. Acestia pot stimula inflamatia in organism. Exemple de carbohidrati rafinati includ paine alba, orez alb, chipsuri de cartofi.
Complicatii coxartroza de sold
Coxartroza de sold este o afectiune cronica. Odata ce cartilajul se descompune, acesta nu se mai reface, iar in timp, poti dezvolta alte probleme sau complicatii, precum:
Durere si rigiditate
Principala complicatie a coxartrozei este durerea si rigiditatea, care se agraveaza in timp. De obicei, cel mai mult le resimti dimineata, cand te trezesti. Este posibil sa nu iti poti misca articulatiile la fel de liber ca in trecut si este posibil sa observi o senzatie de zgarietura atunci cand o faci, pe care medicii o numesc crepitus. In timp, coxartroza iti va face articulatiile mai rigide, mai slabe si mai dureroase.
Probleme de somn
Durerea ingreuneaza adesea somnul. S-ar putea sa te trezesti in timpul noptii, din cauza durerii, sau sa iti fie mai greu sa adormi. Lipsa somnului poate face ca durerea sa para mai intensa. Acest lucru creste riscul de depresie si poate agrava simptomele, care iti reduc mobilitatea.
Probleme articulare
Problemele posibile includ:
- Necroza capului femural – prin intreruperea vascularizatiei adecvate
- Articulatie infectata, dar acest lucru este rar;
- Subtierea sau ruperea tendoanelor si ligamentelor din jurul articulatiei, ceea ce poate face articulatia instabila;
- Condroliza, o deteriorare brusca si completa a cartilajului, care lasa tesut liber in articulatie;
- Fractura de stres, o crapatura de marimea firului de par in os, care se produce lent, din cauza stresului repetat.
Surse:
www.hopkinsmedicine.org
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.mayoclinic.org
www.webmd.com
www.verywellhealth.com
www.medicalnewstoday.com