Atunci când ne alegem ochelarii de soare, suntem tentaÈ›i să punem accent pe criteriul estetic. TotuÈ™i, ar trebui să acordăm întâietate protecÈ›iei pe care aceÈ™tia o oferă din mai multe motive.

Pe lângă  faptul că veÈ›i putea preveni apariÈ›ia ridurilor fine din colÈ›urile ochilor, cauzate de expunere îndelungată la soare, albul ochilor nu se va înroÈ™i, iar razele ultraviolete (UV) care dăunează globului ocular vor fi blocate.

Așadar, este recomandabil să purtați ochelari de soare fie că mergeți la plajă, în parc, sau oriunde în aer liber, indiferent dacă este însorit sau înnorat. Este indicat să achiziționați ochelari de soare și pentru copiii dumneavoastră.

Mai jos aveți câteva sfaturi cum să va alegeți ochelari de soare care arată bine și care vă protejează ochii.

Protecția UV

Soarele emite raze ultraviolete pe care nu le putem vedea sau simți. În doze mici, acestea pot crește nivelul vitaminei D. Dacă sunt in exces însă, razele ultraviolete pot cauza probleme cum ar fi arsurile solare, cancerul de piele și pot afecta ochii.

Așadar, înainte de a vă cumpăra o pereche de ochelari de soare, citiți eticheta. Este indicat să achiziționați ochelari de soare care blochează razele UVA și UVB în proporție de 100%.

Expunerea prelungită la razele ultraviolete poate duce la un risc crescut de apariție a cataractei și a bolilor degenerative ale retinei.

Alegeți ochelarii care vi se potrivesc

O ramă care nu se potrivește armonios cu forma feței poate permite razelor ultraviolete să pătrundă în ochi. Specialiștii recomandă alegerea unor ochelari de soare a căror lentile nu le atingem cu genele, dar care nu sunt nici prea îndepartate și a căror ramă se aliniază cu sprâncenele.

Ochelarii de soare care urmăresc forma feței pot oferi protecție nu doar împotriva razelor ultraviolete, ci și împotriva nisipului și a alergenilor (care dăunează de asemenea ochilor).

Lentilele polarizate

Acestea reduc efectele deranjante ale reflexiei luminii la plajă, pe zăpadă sau pe apă. Trebuie avut în vedere însă faptul că lentile polarizate nu țin locul protecției UV.

Deși îmbunătățesc contrastul și mulți oameni văd mai clar prin ele, lentile polarizate pot face dificilă vizualizarea imaginilor de pe ecranele calculatoarelor, a smartphone-urilor sau de pe bordul mașinii.

Culoarea lentilelor

Lentilele închise la culoare nu sunt un semn al protecției UV. Pupila controlează cât de multă lumină pătrunde în ochi. Atunci când purtați lentile închise la culoare, pupila se dilată pentru a lăsa să pătrundă mai multă lumină. În cazul în care ochelarii de soare nu au protecție UV, va pătrunde o cantitate mai mare de radiații ultraviolete care sunt foarte nocive pentru ochi.

Citiți eticheta pentru a vedea exact care este protecția oferită de respectivii ochelari de soare.

Lentilele

Care lentile sunt mai bune: cele din sticlă incasabilă, din plastic, cele din policarbonat? Ei bine, aceasta este o chestiune de gust personal. De asemenea este foarte imporant cât de bine vedeÈ›i cu ele.  La unele lentile, mai ales la cele mai curbate, pot apărea distorsiuni.

Ochelarii de soare trebuie cumpărați din magazinele de optică medicală. În felul acesta cumpărătorul are garanția că sunt respectate toate standardele de calitate.