Progesteronul este un hormon implicat in reglarea unor functii ale organismului. Este produs de catre ovare si de placenta atunci cand esti insarcinata. Acest hormon contribuie la reglarea ciclului menstrual, influenteaza libidoul si pregateste organismul pentru sarcina.
Atunci cand nivelul acestui hormon sufera anomalii pot aparea anumite probleme de sanatate. Descopera mai jos care sunt simptomele deficitului de progesteron, de ce scade nivelul acestui hormon, care este nivelul normal si cum se poate trata.
- Ce este progesteronul
- Care sunt simptomele deficitului de progesteron
- Care sunt cauzele deficitului de progesteron
- Ce functii are progesteronul
- Care este nivelul normal al progesteronului
- Cum este diagnosticat
- Cum se trateaza
Ce este progesteronul
Progesteronul este un hormon steroid produs, in principal, la femeile fertile, de celulele corpului galben (corpul luteal) ovarian, care rezulta dupa eliberarea ovulului din foliculul matur ovarian spre trompa uterina, prin fenomenul denumit ovulatie. Acest proces are loc la mijlocul ciclului menstrual ( cu 14 zile inainte de menstruatie). Corpul luteal secreta progesteronul in faza a doua a ciclului menstrual pentru a pregati mucoasa uterina pentru o eventuala sarcina.
Daca sarcina nu se produce, la menstruatie mucoasa uterina este eliminata si ciclul de regenerare a endometrului reincepe, sub influenta estrogenului (primele 14 zile) si a progesteronului ( ultimele doua saptamani din ciclu).
In timpul sarcinii, hormonul pregateste mucoasa uterina pentru fixarea ovulului fecundat in uter iar dupa 8 saptamani de sarcina, rolul de secretie a progesteronului este preluat in totalitate de către placentă, favorizand dezvoltarea intrauterina a fatului pe parcursul celor 9 luni de graviditate. În cursul sarcinii nivelul de progesteron creste treptat între săptămânile 9 şi 32, atingand valori si de 100 de ori mai crescute faţă de nivelul anterior sarcinii.
Rolul sau este de a inhiba contracţiile miometrului (muschiului uterin) permitand cresterea fatului in interiorul cavitatii uterine. De asemenea, stimuleaza dezvoltarea secretorie a glandelelor mamare (împreună cu estradiolul) si pregateste lactatia.
Care sunt simptomele deficitului de progesteron
Reducerea nivelului de progesteron se manifesta prin mai multe simptome:
Simptomele care indica un nivelul scăzut de progesteron la femeile care nu sunt însărcinate includ:
- Dureri de cap sau migrene
- Modificări ale dispoziției, inclusiv anxietate sau depresie
- Dorință sexuală scăzută
- Ciclul menstrual neregulat
- Infertilitate
- Avort spontan
Simptome care apar atunci când estrogenul devine hormonul dominant
Fără un nivel suficient de progesteron, estrogenul poate deveni hormonul dominant. Acest lucru poate duce la o varietate de simptome, inclusiv:
- Creștere în greutate
- Scăderea apetitului sexual, schimbările de dispoziție și depresia
- Ciclu menstrual neregulat, sângerări severe
- Sindrom premenstrual
- Fibroame, endometrioza
- Probleme ale vezicii biliare
- Disfuncția tiroidiană
- Sensibilitate a sânilor, sâni fibrochistici
- Risc de cancer mamar
In sarcina, deficitul de progesteron se poate manifesta si prin:
- Scurgeri vaginale;sangerare
- Avort spontan, sarcina ectopica
- Moartea fatului
- Dureri abdominale;
- Hipoglicemie;
- Uscaciune vaginala;
- Oboseala.
Care sunt cauzele deficitului de progesteron
Deficitul de progesteron poate avea cauze dintre cele mai diverse de la anovulatie, premenopauza si menopauza la stres, alimentatie incorecta si altele. Despre toate acestea vom discuta ceva mai jos.
Ciclul anovulator (Anovulatia)
Anovulatia reprezinta lipsa temporara sau cronica a ovulatiei lunare , adica lipsa eliberarii unui ovul de la nivelul ovarelor dintr-un folicul ajuns la maturare, in trompele uterine unde poate fi fecundat. Anovulatia are numeroase cauze, de la cele fiziologice de absenta a eliminarii ovulelor pana la disfunctii hipotalamice, hipofizare sau boli metabolice si endocrine care cauzeaza aceasta patologie. In mod fiziologic, anovulatia poate sa apara post-partum, dupa debutul pubertar in primii ani sau premenopauza.
Frecvent, o cauza de anovulatie o reprezinta sindromul ovarelor polichistice si excesul de hormoni androgeni. Disfunctiile tiroidiene sau ale glandelor suprarenale pot fi implicate in aparitia patologiei.
De asemenea, unele tulburari genetice cum ar fi sindromul Turner /monosomia X (45, X), sindromul de insensibilitate androgenica sau Sindromul Swyer (46, XY) si alte forme de insuficientei ovariene au fost indicate ca o cauza a ciclurilor anovulatorii si infertilitatii la femei.
Premenopauza
Intre varsta de 35 si 50 de ani se reduce numarul de ovulatii, iar productia de progesteron este diminuata, in medie, cu 75%. In aceeasi perioada nivelul de estrogen se reduce cu 50%.
Acest lucru este perfect normal ca urmare a inaintarii in varsta si nu reprezinta un motiv de ingrijorare.
Menopauza
Dupa ultimul ciclu menstrual, ovarele unei femei nu mai produc progesteron. Estrogenul este produs la un nivel mai mic.
Mai mult, incepe productia de estrogen la nivelul tesutului adipos. Si acest lucru este un fenomen natural.
Stresul
Expunerea prelungita la stres face ca organismul sa transforme parte din progesteron in cortizol, asa-numitul „hormon al stresului”.
Totodata, in perioadele stresante nivelul prolactinei creste. Aceasta este un hormon anti-progesteron.
O alimentatie deficitara
Lipsa de calciu, zinc, vitamina D, B-uri sau magneziu poate duce la o productie redusa de progesteron. Lucrurile stau similar in cazul persoanelor care consuma alimente ce contin mercur, fluor, brom sau metale grele.
Lipsa nutrientilor sau consumul de alimente cu potential periculos (unele tipuri de peste, spanac, struguri, faina alba, supa de oase de pui, unele tipuri de orez) duc la o productie redusa de progesteron sau chiar la pierderea sa inainte de a ajunge in celula, pentru a-si indeplini rolul.
Hormonii artificiali si alte produse
Anticonceptionalele, medicamentele pentru tratamente hormonale, terapia de tip fertilizare in vitro (FIV), produsele din plastic, produsele alimentare, apa consumata din sticlele de plastic, unele cosmetice, produse de curatenie, pesticide etc. pot reduce nivelul de progesteron sau chiar impiedica productia acestui hormon. Administrarea hormonala trebuie sa se faca doar dupa consultarea medicului specialist si doar dupa ce te-ai informat cu privire la riscurile administrarii. In ceea ce priveste produsele de plastic sau cosmeticele, acestea trebuie sa fie alese cu grija.
Deficitul de hormoni tiroidieni
O productie normala de hormoni tiroidieni este esentiala pentru activitatea ovarelor si productia de hormoni ovarieni, estrogen si progesteron.
In cazul in care scade nivelul de hormoni tiroidieni, indiferent de cauza, va scadea si nivelul progesteronului. Mai apoi, acest nivel scazut al progesteronului va determina scaderea si mai mult a nivelului hormonilor tiroidieni, creandu-se astfel un cerc vicios.
Hiperprolactinemia
Hiperprolactinemia apare atunci cand glanda pituitara produce un exces de prolactina. Aceasta afecteaza negativ productia de precursori ai progesteronului, lucru care duce la o scadere a sintezei progesteronului si anomalii ale ciclului menstrual sau chiar absenta sa.
Cu alte cuvinte, daca exista o productie ridicata de prolactina, organismul produce mai putin progesteron. Acest lucru poate afecta ciclul menstrual.
Ce functii are progesteronul
Progesteronul este un hormon esential pentru sanatatea reproductiva si nu numai. Mai jos sunt principalele functii ale progesteronului:
- Are un efect „anti-estrogen” – desi conlucreaza cu estrogenul, ajuta la detensionarea sanilor si creste endometrul pana la un nivel normal;
- Creste nivelul oxigenului din tesuturi, oferind vitalitate;
- Transforma tesutul endometrial, fiind vital in menstruatie, nidatie si sarcina;
- Sprijina un nivel normal al libidoului;
- Sustine transformarea grasimilor din organism in energie, sprijinind astfel slabirea;
- Contribuie la cresterea densitatii osoase;
- Subtiaza sangele, prevenind tromboza;
- Reduce retentia de apa si efectele sale: talie, coapse si glezne umflate, migrene, care apar in menstruatie;
- Reduce din uscaciunea vaginala si contribuie la diminuarea riscului de infectie urinara;
- In adolescenta, este implicat in dezvoltarea sanilor;
- Este implicat in dezvoltarea placentei;
- Stimuleaza efectele hormonilor tiroidieni fiind implicat in metabolism, memorie si slabire;
- Are efect antiinflamator in endometrioza si probleme articulare;
- Contribuie la reducerea simptomelor de depresie usoara care apar dupa nastere, la premenopauza si la menopauza;
- Pregateste endometrul pentru implantarea ovulului fertilizat;
- Sustine dezvoltarea glandelor mamare in timpul sarcinii in vederea lactatiei;
- Reduce contractiile uterine pentru a preveni complicatiile la nastere.
Care este nivelul normal al progesteronului
Nivelul progesteronului variaza de-a lungul ciclului menstrual. In prima parte a ciclului menstrual, in faza foliculara, nivelul progesteronului este unul scazut, nedepasind 0,89-1,2 ng/ml.
La ovulatie, nivelul sau creste pana la 12 ng/ml, insa poate avea si un nivel usor mai mic. Dupa ovulatie incepe faza luteala si in aceasta perioada nivelul progesteronului creste mult.
Poate avea un nivel cuprins intre 1,8 si 24 ng/ml. Nivelul maxim al progesteronului este intre ziua a 21-a si a 23-a a ciclului menstrual.
Verificarea nivelului progesteronului ajuta la constatarea ovulatiei. Cu alte cuvinte, un nivel al progesteronului mai mare de 10 ng/ml indica ovulatia normala, insa daca are un nivel mai mic este posibil ca ovulatia sa nu fi avut loc.
Daca nu apare sarcina, nivelul progesteronului scade aproape brusc. Cu aproximativ 3-4 zile inainte de inceperea menstruatiei, nivelul progesteronului scade la nivelul de la inceputul ciclului menstrual, respectiv 0,89 ng/ml.
In cazul unei sarcini, nivelul progesteronului creste pe masura ce fatul se dezvolta. In primul trimestru, poate ajunge pana la 11-44 ng/ml. Mai tarziu, in ultimele saptamani de sarcina poate atinge chiar si 150 ng/ml.
Pe de alta parte, un nivel al progesteronului mai mic de 5 ng/ml este considerat anormal in timpul sarcinii.
Este bine de stiut ca nivelul progesteronului scade odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru coincide cu reducerea fertilitatii si instalarea menopauzei. In acest caz o productie mai mica de progesteron determina menstre neregulate, iar apoi durata dintre menstre creste pana cand menstruatia inceteaza.
Cum este diagnosticat
Cea mai simpla modalitate de diagnosticare este prin testul de sange. Prin testarea progesteronului, doctorul poate spune daca exista un deficit.
Testul este folosit mai ales daca ai probleme in a ramane insarcinata sau ajuta la confirmarea ovulatiei.
De asemenea, testarea progesteronului este folosita pentru a monitoriza o sarcina cu risc.
Cum se trateaza
Daca ai un nivel redus al progesteronului si doresti sa concepi un copil, terapia hormonala reprezinta principala forma de tratament. Creste nivelul progesteronului si ingroasa mucoasa uterina, astfel crescand probabilitatea unei sarcini sanatoase care poate fi dusa la termen.
De asemenea, terapia hormonala regleaza menstrele si calmeaza sangerarile abundente. In cazul unor simptome severe si mai ales la menopauza, terapia hormonala presupune o combinatie de progesteron si estrogen. Femeile care iau estrogen fara progesteron au un risc crescut de cancer endometrial.
Tratamentul consta in administrarea de progesteron sub forma de creme sau geluri topice sau vaginale, supozitoare vaginale (mai ales pentru probleme de fertilitate), medicamente orale.
Totusi, terapia hormonala implica si o serie de efecte secundare:
- Un risc mai mare de atac de cord si accident vascular cerebral;
- Cheaguri de sange;
- Probleme ale vezicii urinare;
- Unele forme de cancer de san.
In general, medicul nu recomanda terapia hormonala daca ai avut cancer endometrial sau de san, afectiuni ale ficatului, accident vascular cerebral sau cheaguri de sange.
Progesteronul este un hormon important in sanatatea feminina avand efecte de la aparatul reproductiv la metabolism, oxigenarea tesuturilor si subtierea sangelui. Un nivel redus al progesteronului afecteaza atat sanatatea reproductiva (dezechilibre menstruale, infertilitate etc.) cat si functiile glandei pituitare sau tiroide. Pentru a preveni complicatiile este recomandat sa mergi la medic imediat ce observi simptomele asociate unui nivel redus al progesteronului.