Acumularea de ceara, blocarea trompei lui Eustachio sau alergiile pot fi cauze ale unei urechi infundate. Daca iti simti urechea infundata, s-ar putea sa observi ca te ajuta cascatul, mestecatul gumei sau inghititul repetat. Daca nu, medicul iti va prescrie un tratament, in functie de cauza care a dus la infundarea urechii. Pentru remedierea problemei, adreseaza-te medicului, astfel incat sa nu deteriorezi structurile delicate din interiorul urechilor sau sa nu inrautatesti situatia.
De asemenea, mergi la medic daca simptomele persista dupa tratamentele aplicate la domiciliu sau daca apar alte simptome, cum ar fi tiuit in urechi, ameteli, diminuarea auzului sau probleme de echilibru.
Cum sa iti desfunzi singur urechea
Cand observi prima data ca ai una sau ambele urechi infundate, poti incerca sa:
- inghiti in timp ce iti tii nasul, oprindu-ti respiratia (manevra Toynbee);
- mesteci guma;
- casti;
- manevra Valsalva, parcurgand urmatorii pasi: blocheaza-ti nasul, respectiv respiratia, inchide gura, inceaca sa sufli prin nas.
Daca aceste optiuni nu functioneaza, este posibil sa ai nevoie de ingrijiri medicale sau de tratament la domiciliu. Totul depinde de cauza care iti infunda urechile.
Cat dureaza o ureche infundata
Perioada de timp in care iti simti urechea infundata depinde de cauza. De exemplu, daca urechea este blocata de presiunea din avion, aceasta poate reveni la normal la scurt timp dupa aterizare. Daca urechea este blocata din cauza lichidului, uneori, poate dura pana la trei luni pentru ca urechile sa se curete.
Cauze ale urechii infundate
Iata cateva dintre cele mai intalnite cauze pentru care s-ar putea sa iti simti urechile infundate:
Exces de ceara
In mod normal, ceara este modalitatea corpului de a proteja urechea. Consistenta sa lipicioasa prinde murdaria si alti poluanti. Apoi, actioneaza ca un lubrifiant, fiind eliminata de la sine din canalul urechii. Astfel, ceara actioneaza ca un agent natural de autocuratare. Cu toate acestea, uneori, echilibrul poate fi afectat si iti poate perturba auzul.
Potrivit Academiei Americane de Otolaringologie – Chirurgie a capului si a gatului, urmatoarele simptome indica faptul ca ceara este cea care cauzeaza o problema a urechii:
- senzatia ca urechea este infundata;
- durere de urechi;
- pierderea partiala a auzului;
- tinitus sau tiuit in ureche;
- mancarime, miros sau scurgere;
Singura modalitate de a sti exact – si de a elimina in siguranta ceara din urechea afectata – este sa consulti un medic pentru curatarea urechii. Nu este niciodata indicat sa incerci sa indepartezi singur dopul de ceara. Si aceasta pentru ca ai putea sa iti perforezi, din greseala, timpanul sau sa impingi ceara mai adanc, in canal, si sa provoci un impact semnificativ. De asemenea, indepartarea acestui lubrifiant natural de protectie poate duce la uscaciune si mancarimi ale urechii. Cel mai bine este sa lasi un medic sa stabileasca daca urechile tale au nevoie sau nu de o curatare mai amanuntita, dincolo de ceea ce poti face, tu in siguranta, cu apa calda, cu sapun si cu prosop.
Lichid in ureche
Lichidul poate aparea in ureche din mai multe motive. Iata cateva dintre cele mai comune.
Copiii si adultii care dezvolta infectii ale urechii medii, cunoscute sub denumirea de otita medie, pot experimenta o senzatie de ureche infundata din cauza acumularii de lichid in spatele timpanului. Desi aceasta afectiune trece, de obicei, de la sine, poate fi dureroasa. Daca durerea este severa, observi o scurgere de lichid sau simptomele persista mai mult de o zi, mergi la medic. Copiii mai mici de sase luni trebuie vazuti imediat de un medic. Ceara impiedica patrunderea apei in urechi, in special atunci cand inoti sau faci baie. Chiar si asa, exista momente in care iti poate ramane apa in urechi, dupa ce faci baie sau cand stai in medii umede. Daca te confrunti cu acest lucru, poti incerca urmatoarele tehnici simple, pentru a incuraja ceara, si implicit apa, sa se scurga:
- inclina capul in lateral si trage usor de lobul urechii;
- utilizeaza o compresa calda: aceasta ajuta la deschiderea trompelor lui Eustachio, astfel incat apa sa se poata scurge in mod natural;
- casca, mesteca, inspira adanc sau foloseste manevra Valsalva tinandu-ti nasul si sufland usor, aceleasi metode care functioneaza pentru urechile infundate intr-un avion.
Presiune in sinusuri
Daca te-ai obisnuit sa ai nasul infundat in permanenta si sensibilitate faciala cauzata de presiunea sinusurilor, te poti confrunta cu pierderea temporara a auzului. Cavitatile sinusurilor – spatii goale situate in oase langa nas si intre ochi – sunt, de asemenea, situate langa canalul urechii. Cand te confrunti cu o inflamatie in cavitatile sinusurilor, aceasta poate provoca umflarea trompelor lui Eustachio. Cand se intampla acest lucru, legatura dintre urechea medie si gat este inchisa, ceea ce pune presiune asupra timpanului, provocand acea senzatie de infundare a urechii – sau mai rau – durere si pierderea auzului. Atat alergiile de primavara, cat si o infectie a sinusurilor pot provoca urechi infundate, desi infectiile sunt, de obicei, mai dureroase. De asemenea, in unele cazuri, alergiile pot provoca pierderea temporara a auzului.
Cea mai mare parte a pierderilor de auz cauzate de presiunea sinusurilor sunt temporare, iar auzul revine la normal odata ce congestia sinusurilor se elibereaza. Chiar si asa, daca simti durere sau pierderea brusca a auzului din cauza congestiei sinusurilor, adreseaza-te medicului. El poate stabili cauza disconfortului pe care il resimti si iti poate prescrie medicamente pentru a atenua durerea si inflamatia. Uneori, solutia este la fel de simpla precum inghitirea sau cascatul, pentru a regla presiunea din urechile interne.
Urechi infundate si dureroase, provocate de coronoavirus
Deoarece coronavirusul este un virus respirator, poate provoca uneori congestie, presiune in sinusuri si dureri de urechi, la fel cum raceala obisnuita iti poate infunda urechile si provoca durere. Ca si in cazul oricarei infectii ale cailor respiratorii superioare, coronavirusul poate duce la congestie si dureri de urechi. In cazuri foarte rare, virusul a fost asociat cu pierderea brusca a auzului.
Daune cauzate de zgomot
Pierderea auzului indusa de zgomot este unul dintre cele mai comune tipuri de hipoacuzie neurosenzoriala. Potrivit Institutului National pentru Surditate si Alte Tulburari de Comunicare din SUA, pana la 40 de milioane de americani si-au pierdut auzul la una sau la ambele urechi din cauza expunerii la zgomot excesiv, pe o perioada lunga de timp sau din cauza unei expuneri unice, la un zgomot extrem de puternic, cum ar fi o explozie.
Daca iti simti urechile infundate sau auzi un tiuit –tinitus-, dupa o seara cu prietenii la club sau dupa ce ai fost pe stadion, este probabil din cauza expunerii excesive la zgomot. Desi aceste simptome dispar de obicei in 48 de ore, poti preveni pierderea permanenta a auzului luand masuri de precautie data viitoare cand stii ca te vei afla intr-un mediu zgomotos. Iata ce poti face:
- poarta dopuri de urechi sau alte dispozitive de protectie a auzului atunci cand esti implicat intr-o activitate in care sunetul masoara mai mult de 85 decibeli.
- redu volumul la televizor, la radioul masinii sau la orice dispozitiv personal pentru care utilizezi casti;
- daca nu iti poti proteja auzul de zgomot sau nu poti reduce volumul, indeparteaza-te cat mai mult posibil.
Alte cauze ale urechii infundate
O alta cauza pentru care iti poti simti urechea sau urechile infundate este si anxietatea. De asemenea, aceasta stare poate crea presiune si durere. Unii oameni cu anxietate cronica severa sau tulburare de panica pot experimenta dureri de urechi si presiune, in special in timpul unui atac de panica sau cand sunt supusi stresului. Poti resimti acest lucru ca pe o presiune a urechii, durere sau ca pe o stare ciudata.
Este posibil sa simti nevoia constanta de a-ti desfunda urechile pentru a usura presiunea, dar pocnirea urechilor nu te ajuta sa te simti mai bine. Si asta pentru ca urechile interne sunt foarte sensibile la schimbarile aparute in fluxul de lichid si sange. Daca inima iti bate rapid si/sau tensiunea arteriala iti creste pentru ca te simti anxios (si/sau ai o afectiune cardiaca), urechile tale pot fi afectate intr-un timp foarte scurt. De asemenea, cresterea hormonilor de stres poate altera echilibrul delicat al fluidelor din ureche, facandu-le sa creasca.
Boala Meniere si tulburari de echilibru
Persoanele cu afectiuni ale urechii interne, cum ar fi boala Meniere, se pot confrunta cu ureche infundata din cauza unui dezechilibru al fluidelor din urechea interna. Daca acest simptom este insotit de ameteli, tinitus, probleme de echilibru sau pierderea auzului, trebuie sa te adresezi cat mai repede unui medic.
Otita externa
Primele etape ale unei otite externe, afectiune numita si “urechea inotatorului”, se manifesta prin auz infundat sau senzatia de urechi infundate. In unele cazuri, pot exista si scurgeri.
Leziuni cerebrale traumatice sau comotie cerebrala
Leziunile traumatice ale capului pot duce la pierderea auzului, tinitus si o senzatie de ureche infundata.
Pentru depistarea cauzei pentru care iti simti una sau ambele urechi infundate, mergi la medic. Desfundarea urechilor acasa, folosind remedii casnice, nu este niciodata o idee buna. In plus, adreseaza-te medicului daca:
- simptomele tale sunt severe sau se agraveaza;
- simptomele dureaza mai mult de cateva zile;
- ai dureri puternice de urechi;
- ai ameteli;
- auzul tau este infundat;
- faci febra;
- ai scurgeri sau sangerare din ureche.
Este important sa consulti un medic atunci cand te confrunti cu urechi infundate, ca sa nu risti sa iti deteriorezi auzul.
Tratament
In functie de cauza care iti provoaca urechea infundata, medicul iti poate recomanda:
- tuburi de ventilatie pentru curatare: in cazul in care te confrunti cu lichid in ureche;
- scoaterea dopului de ceara, cu instrumente speciale sau cu ajutorul picaturilor pentru urechi care dizolva ceara.
- tratamentul cauzelor subiacente responsabile de scaderea auzului si senzatia de ureche infundata.
Surse: