Infarct miocardic: simptome, cauze, tratament, metode de preventie

Infarctul miocardic este o afectiune care apare pe neasteptate si care schimba radical viata unei persoane. Desi poate fi o experienta infricosatoare si care poate determina decesul, poti avea o viata linistita si dupa infarctul miocardic daca primesti tratamentul potrivit la timp si respecti indicatiile medicului.

Descopera in acest articol de ce apare infarctul, care sunt optiunile de tratament si, cel mai important, ce poti face pentru a-l preveni.

Ce este infarctul miocardic?

Infarctul miocardic, cunoscut si sub numele de atac de cord sau sindrom coronarian acut, este o afectiune grava care apare cand o parte a muschiului inimii nu mai primeste suficient oxigen. Aceasta se intampla din cauza blocarii fluxului de sange. Infarctul este o problema de sanatate care necesita atentie imediata, dar si una care poate fi prevenita.

Inima are nevoie de sange oxigenat pentru a functiona corect, iar acest lucru este asigurat de arterele coronare, vasele de sange care alimenteaza inima. Daca una dintre artere prezinta o obstructie, tesutul cardiac sufera. In situatia in care fluxul nu este restabilit intr-o perioada scurta de timp, celulele pot muri.

Mecanismul principal prin care apare un infarct este blocarea unei artere coronare din cauza placilor de aterom, intalnite in ateroscleroza. Acestea sunt mici depozite de grasimi, colesterol si alte substante care se acumuleaza in timp pe peretii vaselor de sange. Cand aceste placi se rup sau se fisureaza, corpul reactioneaza formand un cheag de sange pentru a repara zona. Insa acest cheag poate bloca complet artera, oprind astfel fluxul de sange catre inima. Fara sange, tesutul cardiac din zona respectiva incepe sa se degradeze rapid, iar daca nu se intervine la timp, muschiul poate fi afectat permanent.

👉Afla ce este colesterolul, care este rolul sau si cand reprezinta un factor de risc pentru bolile cardiovasculare din articolul Colesterol total

In cele mai multe dintre cazuri, infarctul este localizat in partea anterioara stanga a inimii (infarctul miocardic anterior). Sunt intalnite insa si alte tipuri de infarct:

  • infarct miocardic inferior;
  • infarct miocardic posterior;
  • infarct miocardic apical;
  • infarct miocardic septal.

Tipuri de infarct miocardic

In functie de modalitatea de aparitie a infarctului miocardic, acesta poate fi clasificat in:

  • infarctul miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI);
  • infarctul miocardic fara supradenivelare de segment ST (NSTEMI).

STEMI

Acest tip de infarct apare cand o artera coronara este complet blocata, ceea ce duce la moartea tesutului cardiac in toata grosimea peretelui inimii. De aceea mai este cunoscut ca infarct transmural sau tipul I de infarct. Acesta poate fi recunoscut pe electrocardiograma dupa supradenivelarea segmentului ST. Este considerat o urgenta medicala si necesita tratament prompt pentru a restabili fluxul sanguin.

NSTEMI

Infarctul non-STEMI se produce cand o artera coronara este partial blocata, iar fluxul sanguin este redus, dar nu complet oprit. Acesta este un infarct subendocardic si nu afecteaza intreaga grosime a peretelui cardiac. Pe electrocardiograma nu se evidentiaza supradenivelarea segmentului ST, dar pot aparea alte modificari. Este mai putin sever decat STEMI, dar necesita totusi o evaluare si un tratament adecvat pentru a preveni complicatiile.

Cauzele infarctului miocardic

Principala cauza a aparitiei infarctului miocardic este reprezentata de boala coronariana, data de prezenta placilor de aterom. Acestea se formeaza in urma procesului de ateroscleroza.

👉Ateroscleroza este des intalnita, mai ales la persoanele supraponderale sau sedentare. Afla de ce apare si cum poate fi prevenita din articolul Ateroscleroza: cauze, simptome, tratament, complicatii.

Printre factorii care favorizeaza ateroscleroza se afla:

  • obezitatea;
  • dieta bogata in grasimi;
  • consumul cronic de alcool;
  • sedentarismul;
  • fumatul;
  • hipertensiunea arteriala;
  • hipercolesterolemia (concentratie crescuta de colesterol in sange);
  • stresul cronic;
  • factorii genetici.

👉Hipertensiunea arteriala este un factor de risc semnificativ pentru infarctul miocardic. Citeste articolul Tensiunea arteriala: un indicator al functiei inimii si descopera cum poti sa ai valori normale ale tensiunii arteriale.

O alta cauza a infarctului miocardic este data de spasmele vaselor de sange. Acestea sunt contractii bruste si temporare ale peretilor arterelor, care pot reduce sau bloca fluxul de sange catre diferite zone de tesut vascularizat. Acestea pot fi cauzate de:

  • expunerea la frig;
  • boala Raynaud;
  • consumul de droguri (cocaina, amfetaminele);
  • consumul crescut de cafea;
  • exercitiile fizice intense;
  • dezechilibrele hormonale;
  • hipoxie (scaderea nivelului de oxigen din sange, adesea cauzata de apnee in somn).

Simptomele in preinfarctul miocardic

Daca te-ai intrebat ce este preinfarctul miocardic, afla ca este un semnal dat de organism, ce apare uneori, inainte de infarct. Acesta mai este cunoscut si ca angina instabila. Printre manifestarile preinfarctului se numara:

  • durere in piept;
  • transpiratii reci;
  • oboseala accentuata;
  • ameteala;
  • stare de slabiciune;
  • dificultati de respiratie.

In unele situatii, preinfarctul poate fi evidentiat si prin electrocardiograma. Insa, modificarile sunt adesea subtile. Ca durata, preinfarctul se poate manifesta pentru cel mult cateva ore, iar severitatea si intensitatea simptomelor variaza pentru fiecare pacient.

Daca te confrunti cu un preinfarct, medicul iti poate da tratament pentru a reduce riscul de a dezvolta un infarct. De asemenea, iti ofera sfaturi pentru a-ti modifica stilul de viata si a evita instalarea bolilor cardiovasculare.

👉Descopera in articolul Ce sunt bolile cardiovasculare care sunt motivele pentru care apar bolile cardiovasculare si cum pot fi acestea prevenite.

Preinfarctul poate fi confundat cu un atac de panica. Insa exista si unele diferente. Astfel, durerea din preinfarct nu dispare la medicamente sau dupa scurt timp, in timp ce durerea in piept ce poate aparea in atacul de panica are o durata de pana la 30 de minute. De asemenea, in atacul de panica durerea nu iradiaza si nu este influentata de efort. In preinfarct, durerea este de multe ori amplificata de efortul fizic.

Simptomele infarctului miocardic

Simptomele de debut ale unui infarct pot varia pentru fiecare pacient. Chiar si asa, exista anumite manifestari comune, care ar trebui sa te faca sa mergi la medic daca le observi prezenta. Dintre simptomele infarctului miocardic fac parte:

  • durerea in piept – durerea poate fi resimtita ca o senzatie de apasare sau ca o „gheara in piept” si poate avea intensitati variate;
  • durere care iradiaza – iradierea durerii catre bratul stang si toracele posterior este specifica barbatilor. In cazul femeilor se intalneste mai des iradierea durerii spre gat si maxilar;
  • dispnee – senzatia de lipsa de aer poate fi insotita de o stare de anxietate sau de o usoara confuzie;
  • tahicardie – este resimtita de pacient sub forma de palpitatii;
  • transpiratie – este asociata cu o senzatie neplacuta, stare de rau accentuata si chiar senzatie de moarte iminenta;
  • stare de greata – este intalnita frecvent, ceea ce poate conduce la confuzia ca principala cauza a simptomelor este o tulburare digestiva;
  • slabiciune musculara – persoana poate simti ca nu mai are energie sau ca nu mai poate face lucruri simple, cum ar fi mersul;
    ameteala – ametelile sau chiar lesinul pot fi un alt simptom al infarctului, mai ales daca apar brusc si fara un motiv aparent.

Diagnosticul infarctului miocardic acut

Prezenta simptomelor sugestive pentru un infarct constituie un semnal de alarma si este necesar sa mergi de urgenta la medic. Stabilirea unui diagnostic precoce permite administrarea tratamentului in timp util, astfel evitandu-se complicatiile asociate infarctului.

Cand medicul suspecteaza prezenta unui infarct miocardic acut, acesta efectueaza o electrocardiograma. Aceasta investigatie permite evaluarea activitatii electrice a inimii si detectarea unui infarct la scurt timp dupa formarea acestuia. Ulterior, pentru confirmarea diagnosticului pot fi efectuate si alte investigatii, precum:

  • analize de sange (dozarea de troponina, CK-MB – creatinkinaza specifica muschiului cardiac, LDH – lactat dehidrogenaza);
  • ecografia cardiaca (monitorizeaza functia inimii si identifica zonele afectate de infarctul miocardic);
  • masurarea tensiunii arteriale (adesea este marita, dar poate fi si normala sau scazuta).

Tratamentul in atacul de cord

Tratamentul infarctului miocardic este un proces care include mai multe etape, de la primul ajutor, la tratamentul de urgenta si recuperarea pe termen lung. Insa cel mai important este sa ajungi la medic in cel mai scurt timp de la aparitia simptomelor caracteristice.

Primul ajutor in infarctul miocardic

Daca suspectezi un infarct miocardic la tine sau la cineva din jurul tau, suna imediat la 112, pentru a solicita ajutor medical. Asigura-te ca transmiti operatorului starea in care se afla persoana respectiva, precum si locatia exacta. Pana la sosirea echipajului medical, este util sa mentii o pozitie confortabila cu capul si trunchiul ridicat pentru a usura respiratia victimei.

Daca persoana are ca tratament nitroglicerina, se poate administra o tableta sublingual, iar daca nu are alergie la aspirina, poate fi administrata o doza de 250 mg (miligrame) de aspirina. Aceasta are rolul de a reduce impactul cheagului de sange. Insa nu este un medicament care sa inlocuiasca tratamentul.

Tratament infarct miocardic STEMI

Primele optiuni terapeutice pentru STEMI includ:

  • administrarea medicamentelor anticoagulante si antiagregante;
  • administrarea de oxigen.

Pentru reluarea fluxului este indicata angioplastia coronariana. Procedura consta in introducerea unui tub subtire la nivelul arterei obstructionate. In zona afectata este umflat un balonas, ce are ca scop marirea diametrului arterei. Ulterior, pentru a mentine lumenul arterei liber, se plaseaza un stent (tub mic din plasa metalica).

Este important ca angioplastia sa fie realizata in prima ora de la debutul simptomelor. In acest interval, cunoscut ca „ora de aur”, sansele de a minimiza afectarea inimii si de a preveni complicatiile pe termen lung sunt semnificativ mai mari. Cu cat te prezinti mai repede la spital, cu atat medicii pot interveni mai eficient pentru a-ti salva viata.

In cazul in care angioplastia nu este disponibila rapid, medicii pot opta pentru tromboliza. Aceasta reprezinta un tratament care implica administrarea de medicamente pentru dizolvarea cheagului care blocheaza artera.

Dupa stabilizarea initiala, tratamentul pe termen lung este esential pentru prevenirea altor episoade de infarct. Printre medicamentele prescrise de medic se afla:

  • anticoagulantele;
  • antihipertensivele;
  • hipocolesterolemiantele.

Tratament infarct miocardic NSTEMI

In cazul unui NSTEMI, medicii vor evalua cu atentie starea ta pentru a determina daca este necesara o interventie imediata sau daca situatia poate fi gestionata prin tratament medicamentos si monitorizare. Asadar, se efectueaza angiografia coronariana. Daca angiografia arata ca exista blocaje semnificative, medicul poate decide sa efectueze o angioplastie pentru a restabili fluxul sanguin. Procedura este similara cu cea din cazul STEMI, implicand introducerea unui cateter, umflarea unui balon pentru a deschide artera si plasarea unui stent pentru a mentine artera deschisa.

Tratamentul medicamentos cuprinde:

  • anticoagulante;
  • antiagregante plachetare.

Pentru a preveni un nou infarct si pentru a proteja inima pe termen lung este important sa urmezi un plan de tratament care poate include:

  • anticoagulante;
  • antihipertensive;
  • hipocolesterolemiante.

Prognosticul infarctului

Prognosticul dupa un infarct miocardic depinde de mai multi factori, dar vestea buna este ca, prin tratament si schimbari ale stilului de viata, multe persoane reusesc sa traiasca in mod activ si sanatos.

Un bun prognostic se asociaza cu:

  • prezentarea la medic in cel mai scurt timp de la debutul simptomelor;
  • blocaj partial al arterelor coronare.

Dupa un infarct miocardic, multi pacienti pot avea o viata normala daca urmeaza recomandarile medicale si participa la programele de reabilitare cardiaca. Aceste programe sunt concepute pentru a te ajuta sa iti recapeti forta si increderea, oferind suport in adaptarea la un stil de viata sanatos si in stabilirea unor rutine de exercitii sigure.

Metode de preventie a infarctului miocardic

Prevenirea infarctului miocardic este posibila prin cateva schimbari simple ale stilului de viata. Printre cele mai eficiente metode de reducere a riscului de a face infarct se numara:

  • adoptarea unei diete echilibrate (fructe, legume crude, peste);
  • activitatea fizica periodica (cel putin 30 de minute in fiecare zi);
  • renuntarea la fumat;
  • consumul moderat de alcool;
  • reducerea evenimentelor stresante;
  • mentinerea unei greutati adecvate.

De asemenea, este important sa mergi periodic la medic pentru evaluarea starii de sanatate. In plus, daca esti deja diagnosticat cu anumite afectiuni, programeaza-te la consult in mod regulat, pentru o monitorizare optima a bolii. Un bun control al hipertensiunii arteriale sau al nivelului de colesterol este esential pentru a diminua riscul de infarct miocardic.

Un infarct poate fi un moment dificil, dar nu inseamna sfarsitul unei vieti active si sanatoase. Cu un plan de tratament bine stabilit, sustinere medicala si schimbari in stilul de viata, poti reduce riscul de a dezvolta alte probleme si poti trai cu incredere. Ai grija de sanatatea ta, respecta recomandarile medicului si bucura-te de fiecare moment!

Bibliografie:

  • Ojha N, Dhamoon AS. Myocardial Infarction. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537076/
  • Reiter R, Henry TD, Traverse JH. Preinfarction angina reduces infarct size in ST-elevation myocardial infarction treated with percutaneous coronary intervention. Circ Cardiovasc Interv. 2013 Feb;6(1):52-8. doi:10.1161/CIRCINTERVENTIONS.112.973164. Epub 2013 Jan 22. PMID: 23339840; PMCID: PMC3607669
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16818-heart-attack-myocardial-infarction
  • www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/symptoms-causes/syc-20373106