Despre intoleranta la histamina
Intoleranta la histamina este o tulburare care implica o sensibilitate crescuta la histamina alimentara. Continutul de histamina alimentara creste prin procesele de maturare si fermentatie, iar histamina este prezenta intr-o gama larga de alimente, in concentratii variabile.
Anumite alimente care au un continut ridicat de histamina sau care determina organismul sa elibereze histamina iti pot provoca dureri de stomac, dureri de cap sau simptome de alergie. Alimentele declansatoare comune includ: pestele, alcoolul si alimentele fermentate sau maturate.
Cand este ingerata, principala enzima de care este nevoie pentru descompunerea histaminei este diaminoxidaza (DAO). O activitate redusa a DAO si, prin urmare, niveluri ridicate de histamina sunt suspectate ca fiind cauzatoare de intoleranta la histamina. Dupa consumul de alimente bogate in histamina, pacientii se confrunta cu simptome tipice, cum ar fi: diaree, inrosirea fetei, urticarie, prurit, dureri de cap, hipotensiune arteriala, aritmii si astm sau atipice, cum ar fi dureri musculo-articulare (fibromialgie), migrena sau chiar ADHD.
Ce este intoleranta la histamina
Intoleranta la histamina apare atunci cand organismul nu poate procesa cantitati ridicate de histamina, o substanta chimica care provoaca: curgerea nasului, congestie si alte simptome. Desi histamina este cunoscuta ca substanta chimica pe care sistemul imunitar o produce ca raspuns la o reactie alergica sau inflamatorie, ea comunica, de asemenea, informatii importante creierului si joaca un rol in digestie.
Histamina poate fi gasita in anumite alimente, dar si in unele care doar elibereaza histamina stocata in organism. Astfel, doar alimentatia poate determina cresterea nivelului de histamina atat de mult incat cineva cu intoleranta la histamina sa se confrunte cu simptome asemanatoare alergiei, fara a avea o reactie alergica. De asemenea, este posibil ca cineva sa aiba si alergii si intoleranta la histamina.
Ce este histamina
Histamina este o substanta chimica naturala, care ajuta celulele sa comunice atunci când apare o alergie, infecție sau leziune, declanșând reacția inflamatorie.. Joaca cateva roluri importante in corpul tau, inclusiv in gestionarea ciclului de somn si sustinerea functiei creierului, dar cel mai des este cunoscuta pentru rolul sau in alergii.
Alergiile apar atunci cand sistemul tau imunitar reactioneaza exagerat la lucruri precum polenul si mucegaiul. Sistemul tau imunitar ar putea percepe, in mod eronat, ca aceste lucruri, care sunt de obicei inofensive, ar putea fi amenintari pentru corpul tau. Pentru a se apara impotriva asa-numitelor amenintari, mastocitele (un tip de globule albe) elibereaza histamina. Histamina ii indica corpului sa declanseze o reactie alergica.
Alergiile sezoniere sunt adesea cauza productiei de histamina in organism, dar si alimentele pot contine aceasta substanta chimica.
Ce este diaminoxidaza (DAO)
Diaminoxidaza (DAO) este o enzima pe care corpul tau o produce pentru a descompune histamina din alimente. Daca organismul nu produce suficienta DAO, este posibil sa te confrunti cu deficit de diaminoxidaza. ‌
Fara un nivel suficient din aceasta enzima, poti experimenta intoleranta la histamina, numita si histaminoza alimentara sau histaminoza enterala. Acest lucru te poate imbolnavi atunci cand consumi alimente care contin histamina. O intoleranta la histamina este diferita de alergii, deoarece nu este legata de un anumit aliment si nu provoaca reactii ale celulelor imune. Cu aceasta intoleranta, uneori, poate fi dificil sa identifici ce alimente iti provoaca simptomele.
Pentru a combate simptomele, poti apela la suplimente cu diaminoxidaza (DAO). Ele sunt produse eliberate fara prescriptie medicala, care refac enzima diaminoxidaza din corpul tau. Suplimentele DAO ajuta la descompunerea alimentelor bogate in histamina si pot reduce simptomele intolerantei la histamina.
Cercetarile arata ca aceste suplimente ar putea ameliora:
- durerile de cap;
- problemele digestive;
- reactiile cutanate.
Desi studiile arata rezultate pozitive, sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege cum functioneaza suplimentele DAO si daca pot ajuta, in toate cazurile, la reducerea simptomelor intolerantei la histamina.
Riscurile suplimentelor cu diaminooxidaza
Nu exista riscuri ale administrarii suplimentelor DAO, ele favorizeaza descompunerea histaminei prezenta in cantitati variabile in majoritatea derivatelor lactate, mezelurilor, produselor de peste, vinului dar si in produsele fermentate, invechite, reincalzite.
Desi administrarea acestor suplimente poate fi recomandata in prezenta simptomelor corelate cu ingestia unor alimente si fara existenta unor teste, este recomandat sa te adresezi medicului pentru o evaluare clinica, monitorizarea jurnalului alimentar si efectuarea unor teste care pot diagnostica aceasta conditie medicala.
Simptomele intolerantei la histamina
Deoarece corpul tau are receptori de histamina peste tot, intoleranta la histamina poate afecta mai multe sisteme ale organismului. Intr-un studiu realizat in 2019, participantii au avut o medie de 11 simptome, 96,8% prezentand mai mult de trei simptome.
Simptomele intolerantei la histamina nu sunt unele specifice. Acest lucru inseamna ca pot aparea ca simptome ale altor afectiuni, ceea ce poate face adesea dificil de pus diagnosticul corect. Cele mai frecvente sunt simptomele gastrointestinale si includ:
- probleme digestive;
- durere abdominala;
- balonare;
- diaree;
- constipatie;
- flatulenta;
- greata;
- varsaturi.
Desi pot varia, alte reactii comune asociate cu aceasta intoleranta la histamina includ:
- dureri de cap sau migrene;
- congestie nazala sau probleme ale sinusurilor;
- oboseala;
- mancarimi ale pielii;
- urticarie;
- ciclu menstrual neregulat.
In cazurile mai severe de intoleranta la histamina, te poti confrunta cu:
- crampe abdominale;
- umflarea tesuturilor;
- hipertensiune arteriala;
- ritm cardiac neregulat;
- anxietate;
- dificultati de reglare a temperaturii corpului;
- ameteala.
Cauze intoleranta la histamina
In mod normal, histamina este degradata de enzima diaminoxidaza (DAO). DAO este responsabil pentru descompunerea histaminei pe care o iei din alimente. Daca dezvolti o deficienta de DAO si nu poti descompune histamina, ai putea dezvolta intoleranta la histamina.
Factorii care iti pot afecta enzimele DAO sau nivelurile de histamina includ:
Genetica: este posibil sa ai o mutatie genetica care determina organismul sa produca fie mai putin DAO, fie DAO disfunctional.
Medicamente: unele medicamente pot bloca temporar functiile DAO sau pot preveni productia, inclusiv:
- mucoliticele;
- antiemetice;
- antiaritmice;
- medicamente pentru tensiunea arteriala;
- antidepresive
- antibiotice.
Tulburari gastrointestinale: afectiunile gastrointestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinala pot cauza deficit de DAO.
Dieta: alimentele bogate in histamina pot determina functionarea necorespunzatoare a enzimelor DAO. Unele alimente pot bloca enzimele DAO sau pot declansa eliberarea de histamina.
Cresterea excesiva a bacteriilor: atunci cand corpul tau nu poate digera alimentele in mod corespunzator, bacteriile cresc, determinand producerea a prea multa histamina. Nivelurile tipice ale enzimei DAO nu pot descompune histamina crescuta din corpul tau, provocand reactii.
Boli care cauzeaza intoleranta la histamina
Intoleranta la histamina provine, de obicei, dintr-o problema intestinala. Esti mai predispus la a dezvolta intoleranta la histamina daca ai o tulburare gastrointestinala, cum ar fi:
- polipi de colon;
- malabsorbtie;
- alergii alimentare;
- boala celiaca;
- boala Crohn sau colita ulceroasa;
- sindromul colonului iritabil (IBS);
- dispepsie functionala;
- proliferare bacteriana in intestinul subtire (SIBO).
Diagnosticare intoleranta la histamina
Inainte de a ajunge la un diagnostic, un medic va exclude existenta altor posibile tulburari sau alergii care provoaca simptome similare. Specialistii diagnosticheaza adesea intoleranta la histamina dupa excluderea afectiunilor care provoaca simptome similare. Ele pot incepe prin testarea alergiilor si a intolerantelor alimentare.
Pentru persoanele cu simptome intestinale cronice, un specialist, respectiv un gastroenterolog, te poate testa, de asemenea pentru:
- boala celiaca;
- intoleranta la lactoza;
- sindromul colonului iritabil;
- boala inflamatorie intestinala.
Pentru diagnosticare, un medic iti va cere sa tii un jurnal alimentar. Acest lucru te poate ajuta sa identifici simptomele si modelele de dieta.
De asemenea, iti poate prescrie efectuarea unui test de sange pentru analiza DAO si nivelurile de activitate enzimatica.
Tot ca parte a procesului de diagnosticare, medicul iti pot recomanda sa scoti din dieta alimentele bogate in histamina, timp de 14-30 de zile. Aceasta dieta necesita sa elimini alimentele bogate in histamina sau factori declansatori de histamina, inainte de a le reintroduce treptat, pentru a urmari noi reactii.
O alta modalitate de a diagnostica intoleranta la histamina este prin efectuarea unui test Prick. Acesta verifica reactiile alergice in decurs de 20 de minute, dar un test Prick pentru intoleranta la histamina va necesita, de obicei, un timp de asteptare de 50 de minute, pentru obtinerea rezultatului.
Tratamentul intolerantei la histamina
De obicei, tratamentul pentru intoleranta la histamina implica evitarea alimentelor sau bauturilor bogate in histamina sau care determina organismul sa elibereze histamina. Pentru a testa ce poti manca in siguranta, opreste consumul a orice ar putea fi un posibil declansator, timp de cateva saptamani. Daca nu ai avut simptome in perioada respectiva, poti incepe sa le consumi, din nou, introducandu-le unul cate unul.
Daca incepi sa ai o reactie la anumite alimente sau combinatii de alimente, dar nu si la altele, evita-le doar pe cele care iti provoaca o reactie.
Medicamente pentru intoleranta la histamina
Medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor intolerantei la histamina in combinatie cu modificari aduse alimentatiei. Ca tratament pentru intoleranta la histamina, medicul iti poate prescrie:
Antihistaminice H1 si H2: acestea blocheaza receptorii de histamina din diferite parti ale corpului, astfel incat histamina sa nu-i poata activa.
Daca iei singur antihistaminice, probabil ca nu iti va opri simptomele, dar ar putea ajuta in combinatie cu modificarile alimentare. De obicei, antihistaminicele trateaza simptomele alergiei. Inhibitorii H2 ele trateaza simptomele digestive.
Suplimentele DAO: iti ajuta corpul sa descompuna histamina.
Stabilizatori de mastocite: aceste medicamente impiedica mastocitele sa elibereze histamina. Unele componente ale alimentelor numite flavonoide au un efect similar.
Prevenire intoleranta la histamina
Deoarece nu se cunoaste exact ce cauzeaza intoleranta la histamina, aceasta nu poate fi prevenita. Daca dezvolti intoleranta la histamina, iti poti reduce riscul de aparitie a simptomelor prin identificarea si evitarea alimentelor sau medicamentelor declansatoare.
Ce ai voie sa mananci cand ai intoleranta la histamina
Daca ai intoleranta la histamina, consumul alimentelor cu continut scazut de histamina te poate ajuta la reducerea simptomelor. Alimentele cu niveluri mai scăzute de histamina includ, de obicei, produse proaspete, neprocesate. Exista mai multe variante ale planurilor alimentare cu continut scazut de histamina. Este important sa consulti un specialist, cum ar fi un nutritionist, inainte de a elimina alimente din dieta ta.
Unele alimente sarace in histamina sau alimente fara histamina includ:
- carne proaspata si peste proaspat prins;
- fructe, cu exceptia citricelor;
- ouale;
- cereale fara gluten, cum ar fi quinoa si orezul;
- inlocuitori de lactate, cum ar fi laptele de cocos si laptele de migdale;
- legume proaspete, cu exceptia rosiilor, avocado, spanac si vinete;
- uleiuri de gatit, cum ar fi uleiul de masline.
Cand ai o dieta cu continut scazut de histamina, este important sa te asiguri ca mananci o varietate de alimente proaspete si iti iei nutrientii necesari.
Alimente cu histamina
Nivelurile de histamina din alimente sunt greu de cuantificat. Chiar si in acelasi produs alimentar, cum ar fi o bucata de branza cheddar, nivelul de histamina poate varia semnificativ in functie de cat timp a fost lasata la maturat, timpul de pastrare si daca are aditivi.
In general, alimentele care au fost fermentate au cel mai mare nivel de histamina. Alimentele proaspete neprocesate au cele mai scazute niveluri.
Exista, de asemenea, o teorie conform careia unele alimente – desi nu sunt bogate in histamina in sine – pot face ca celulele sa elibereze histamina. Acestea sunt cunoscute ca eliberatori de histamina. Aceasta teorie, insa, nu a fost inca dovedita stiintific.
Alimente cu cel mai mare nivel de histamina
Aceste alimente si bauturi sunt deosebit de bogate in histamina:
- bauturi alcoolice;
- peste conservat si semiconservat;
- carnati fermentati si uscati;
- branza;
Fructe bogate in histamina
Desi cele mai multe fructe nu sunt bogate in histamina, ele pot declansa eliberarea histaminei. Unele pot contine substante asemanatoare histaminei care pot agrava simptomele. Multi profesionisti din domeniul sanatatii recomanda limitarea anumitor fructe si sucuri ca parte a unei diete cu continut scazut de histamina. Acestea sunt:
- bananele;
- ananasul;
- papaya;
- citricele;
- capsunele;
- ciresele.
Legume bogate in histamina
Urmatoarele legume sunt bogate in histamina:
- rosii;
- vinete;
- spanac.
In plus, ciupercile si boabele de soia pot contine substante asemanatoare histaminei care pot declansa simptome alergice.
Sosuri si condimente cu histamina
Aceste ingrediente iti pot creste nivelul de histamina:
- varza murata;
- sos de soia;
- otet;
- pudra de chili;
- scortisoara;
- cuisoare.
Fructe de mare cu continut ridicat de histamina
Fructele de mare congelate, afumate si conservate, precum si pestele care nu este proaspat, pot avea un nivel ridicat de histamina. Printre acestea se numara:
- macrou;
- sardine;
- ton;
- hering;
- scoici.
Nuci si seminte
Urmatoarele nuci si seminte nu au multa histamina, dar sunt bogate in substante chimice asemanatoare histaminei:
- migdale;
- castane;
- alune;
- fistic.
Leguminoase
Leguminoasele sunt o categorie larga, de fasole, linte si alune. Urmatoarele leguminoase nu au multa histamina, dar au niveluri ridicate de substante chimice asemanatoare histaminei:
- naut;
- linte;
- mazare;
- arahide;
- soia.
Tratament naturist pentru intoleranta la histamina
Persoanele cu alergii pot apela la un tratament naturist pentru intoleranta la histamina. Un astfel de tratament consta in suplimente naturale de DAO, precum si extracte naturale din plante si alimente care actioneaza ca antihistaminice. Exemplele includ vitamina C, spirulina, probioticele si multe altele.
Un tratament medicamentos este eficient pentru ameliorarea simptomelor intolerantei la histamina, dar poate provoca reactii adverse, cum ar fi somnolenta si greata. Drept urmare, unii oameni doresc sa incerce alternative naturale, bazate pe:
Vitamina C;
Quercetina: este un flavonoid antioxidant gasit in multe plante si alimente;
Scortisoara de Ceylon: are o istorie lunga de utilizare in medicina traditionala in China, India, Egipt si Europa, pentru a trata bolile autoimune si raceli. Acest lucru sugereaza ca poate avea efecte benefice asupra inflamatiei si iritatiei nazale.
Butterbur: este un extract de planta dintr-un arbust care creste in Asia, Europa si unele parti ale Americii de Nord. Oamenii folosesc adesea butterbur pentru a trata migrena si febra fanului, care este cunoscuta si sub numele de rinita alergica.
Probiotice: pot intari sistemul imunitar al unei persoane, ceea ce poate ajuta organismul sa lupte impotriva alergiilor.
Extract de piper negru: este un alt medicament traditional pe care multi oameni l-au folosit pentru a trata bolile legate de bacterii, diabetul si inflamatia. Potrivit unui articol din 2021, un studiu pe soareci a constatat ca extractul de piper negru influenteaza pozitiv simptomele nazale, prin reducerea inflamatiei.
Berberina: este un extract din fructele de arpas (dracila) si a fost un remediu popular in China pentru proprietatile sale suspectate antibacteriene, gastrointestinale, antifungice si antiinflamatorii. Desi nu exista studii umane suficiente pentru a dovedi acest lucru, studiile realizate pe soareci au descoperit ca berberina a produs efecte antiinflamatorii.
Spirulina: este un tip de alge pe care oamenii il pot lua sub forma de supliment sau pulbere. Unele studii au indicat efectele sale antihistaminice. De exemplu, un studiu din 2020 care a comparat spirulina cu antihistaminicul cetirizina medical, la 53 de pacienti cu rinita alergica, a constatat ca spirulina a fost mai eficienta in ameliorarea simptomelor alergice. Cu toate acestea, cercetatorii au observat ca pentru a beneficia de aceste efecte, o persoana are nevoie de o doza mare, de aproximativ 2 grame de spirulina, in patru doze zilnice.
Surse:
my.clevelandclinic.org
www.healthline.com
www.webmd.com
www.medicalnewstoday.com
www.aaaai.org
www.verywellhealth.com
www.webmd.com