Cand vorbim despre cofeina ce este de fapt mit si ce este adevarat?
Ei bine, nu este atat de usor sa stim raspunsul. In plus, exista posibilitatea sa avem unele perceptii gresite legate de cofeina. Cofeina nu se gaseste numai in boabele de cafea si frunzele de ceai, ci si in nucile de cola si boabele de cacao. De asemenea, continutul de cofeina poate varia foarte mult in functie de modul de preparare si consumare.
Continutul de cofeina poate varia de la 160 de miligrame in unele bauturi energizante la doar 4 miligrame in 25 ml sirop cu aroma de ciocolata. Nici chiar cafeaua decofeinizata nu este complet lipsita de cofeina. Cofeina este prezenta si in unele anumite medicamente eliberate fara prescriptie medicala cum ar fi analgezicele, in medicamente recomandate pentru stari gripale si in suplimentele alimentare dietetice. Continutul lor efectiv variaza foarte mult, putand oscila intre 16 – 200 mg de cofeina per produs. De fapt, cofeina in sine este un calmant usor si creste eficacitatea altor analgezice.
Exista numeroase mituri despre cafea si beneficiile sale sau, din contra, despre efectele sale nocive. Sa le luam pe rand:
Mitul 1: Cafeaua creeaza dependenta
Din pacate, acest mit contine un sambure de adevar. Un sambure deoarece depinde ce intelegem prin „dependenta”. Cofeina este un stimulent pentru sistemul nervos central, iar utilizarea regulata a cofeinei poate provoaca o usoara dependenta fizica. Trebuie precizat faptul ca aceasta nu afecteaza viata individului din punct de vedere fizic, social sau economic asa cum fac substantele adictive cum ar fi drogurile.
Intreruperea brusca a consumului de cofeina poate provoca unele efecte neplacute pentru cateva zile, mai ales daca obisnuiti sa consumati doua sau mai multe cesti de cafea pe zi. Cele mai frecvente simptome includ:
- dureri de cap
- oboseala
- anxietate
- irascibilitate
- stari depresive
- tulburari de concentare
Fara indoiala, renuntarea la cofeina ne poate afecta cateva zile. Cu toate acestea, efectele nu pot fi comparate sevrajul indus de droguri sau alcool. Din acest motiv, cei mai multi specialisti nu considera dependenta de cofeina o dependenta grava.
Mitul 2 : Cofeina poate provoca insomnie
Organismul absoarbe foarte rapid cofeina dar o si elimina la fel de repede. Procesata in principal prin ficat, cofeina are un timp de injumatatire relativ scurt, mai precis este nevoie de aproximativ 5 pana la 7 ore, in medie, pentru a elimina din corp jumatate din cofeina consumata. Dupa 8-10 ore, 75% din cofeina este deja eliminata. Asadar, majoritatea persoanelor care beau una sau doua cesti de cafea dimineata, nu vor avea probleme cu somnul in timpul noptii.
Totusi, daca vom bea cafea mai tarziu in timpul zilei, pot aparea tulburari de somn. Majoritatea oamenilor nu vor fi afectati de insomnie daca vor consuma cafea cu cel putin sase ore inainte de a merge la culcare. Sensibilitatea individuala poate varia insa, in functie de metabolism si de cantitatea de cofeina pe care o consumam in mod regulat. Persoanele mai sensibile pot suferi de insomnie, dar si din cauza altor efecte secundare cum ar fi nervozitate si tulburari gastro-intestinale.
Mitul 3: Cofeina creste riscul aparitiei, afectiunilor cardiace, osteoporozei si cancerului
Consumul unei cantitati moderate de cofeina pe zi – aproximativ 300 de miligrame echivalentul a trei cesti de cafea – nu influenteaza starea de sanatate a adultilor sanatosi. Unele persoane insa sunt mai vulnerabile la efectele sale. Acestea includ persoane care sufera de hipertensiune arteriala sau sunt mai in varsta. Iata cateva aspecte:
- Osteoporoza si cofeina. Consumata in cantitati foarte mari, (peste 744 miligrame / zi), cofeina poate creste pierderea de calciu si magneziu prin urina. Totusi, studiile recente sugereaza ca daca avem o dieta bogata in calciu nu apare riscul de osteoporoza. Pentru a elimina suspiciunea ca putem dezvolta ostoporoza ca urmare a consumului de cofeina, putem adauga doua linguri de lapte la fiecare ceasca de cafea pe care o bem. Totusi, studiile au aratat ca exista o relatie intre incidenta fracturilor de sold in cazul pacientilor in varsta. Femeile aflate la menopauza, de exemplu, sunt sfatuite sa consulte un specialist si sa reduca aportul de cofeina la mai putin de 300 mg zilnic.
- Bolile cardiovasculare si cofeina. Persoanele sensibile la cofeina au un risc mai crescut de a dezvolta, pe durata consumului, o crestere temporara a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. Exista insa studii importante care au demonstrat ca nu exista o legatura intre consumul de cofeina si hipercolesterol, aritmii sau un risc crescut de boli cardiovasculare. In cazul persoanelor diagnosticate cu afectiuni cardiovasculare se recomanda totusi consultarea medicului cu privire la o eventuala ajustare a consumului de cafea. De asemenea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a stabili cu exactitate daca prin cofeina creste riscul de accident vascular cerebral la persoanele cu tensiune arteriala crescuta.
- Cofeina si cancerul Studiile facute pe 20.000 de oameni au aratat ca nu exista nici o legatura intre aparitia cancerului si cofeina. Mai mult, se pare ca aceasta poate avea un efect protector impotriva anumitor tipuri de cancer.
Mitul 4: Cofeina este daunatoare femeilor care vor sa ramana insarcinate
Numeroase studii au concluzionat ca nu exista o legatura intre o cantitate mica de cofeina (o ceasca de cafea pe zi) si urmatoarele:
- Tulburari de conceptie
- Avort spontan
- Malformatii congenitale
- Nastere prematura
Totuti, specialistii recomanda ca femeile insarcinate sau cele care incearca sa ramana insarcinate sa limiteze consumului de cofeina la maxim 200 de miligrame pe zi. Se pare ca femeile care consuma cantitati mai mari de cofeina au avut un risc crescut de avort spontan.
Mitul 5: Cofeina favorizeaza deshidratarea
Intr-adevar, cafeaua are un efect diuretic. Totusi, lichidul pe care il consumam in bauturi care contin cofeina, tinde sa compenseze efectele pierderii de lichid prin urinare. Desi cofeina actioneaza ca un diuretic slab, studiile arata ca daca bem bauturi care contin cofeina in cantitati moderate, acestea nu vor provoaca de fapt, deshidratare.
Mitul 6: Cofeina este daunatoare copiilor care, in ziua de azi, consuma mai mult ca adultii
Un studiu efectuat in anul 2004 a concluzionat ca, la momentul respectiv, copii cu varsta intre 6 si 9 ani consumau aproximativ 22 mg de cofeina zilnic, cantitate ce se incadra in limita recomandata. In momentul de fata, bauturile energizante sunt mult mai populare, deci acest numar poate creste.
Unii copii sunt sensibili la cofeina si pot dezvolta simptome psihice ca anxietate temporara sau iritabilitate, dupa ce o consuma. In plus, cofeina cu care copii vin in contact se gaseste in sucuri, bauturi energizante sau ceaiuri indulcite care au un continut ridicat de zahar. Consumul acestor produse ii expune pe copii unui risc crescut de obezitate.
Asadar, chiar daca, in sine, cofeina nu este daunatoare, specialistii nu recomanda includerea in dieta zilnica a copiilor bauturi care contin cofeina.
Mitul 7: Cofeina ne trezeste din mahmureala
De fapt, cercetarile sugereaza ca oamenii doar cred ca se trezesc mai bine din mahmureala daca vor consuma cofeina. De exemplu, persoanele care beau cafea, impreuna cu alcool, cred ca sunt in regula si pot detine controlul cand sunt la volan. Adevarul este ca in nici un caz cofeina nu anuleaza efectele alcoolului, iar timpul de reactie si judecata sunt modificate de consumul de alcool. Persoanele care beau atat alcool cit si cafea sunt de fapt mai susceptibile de a avea accidente de masina.
Mitul 8: Cofeina nu are beneficii pentru sanatate
Cofeina are anumite beneficii pentru sanatate. Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de cofeina sunt reprezentate de cresterea starii de alerta, a capacitatii de concentrare, a energiei, a capacitatii de socializare cu cei din jur.
Alte efecte benefice ale cofeinei includ ameliorarea anumitor tipuri de dureri de cap, a astmului la anumite persoane, reducerea riscului de aparitie sau agravare a unor boli precum boala Parkinson, cancerul de ficat, cancer colorectal, diabet zaharat de tip 2.
In ciuda beneficiilor sale, nu uitati ca, un nivel ridicat de cofeina poate avea efecte adverse. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma atat beneficiile cofeinei cat si riscurile potentiale.
Sursa: webmd