Descriere pachet
Vitamina D este una dintre vitaminele esentiale pentru dezvoltarea normala a scheletului. Aceasta este implicata in multiple procese in organismul uman si este esentiala pentru mentinerea starii de sanatate. Cu toate acestea, putine persoane ii acorda importanta.
Deficitul de vitamina D este deseori intalnit, in special la varstnici sau in anotimpul rece, ca urmare a lipsei soarelui. De aceea, monitorizarea acestei vitamine este esentiala pentru a te asigura ca ai o concentratie adecvata a vitaminei D.
Ce este Vitamina D?
Vitamina D este una dintre cele 4 vitamine liposolubile. Aceasta are multiple roluri in organism, atat in perioada copilariei, cat si in cea de adult. Doza zilnica necesara poate fi obtinuta din alimentatie sau in urma expunerii la soare. Astfel, vitamina D prezinta 2 forme:
- vitamina D2 / ergosterol / ergocalciferol (produsa de plante);
- vitamina D3 / colecalciferol / 7-dehidrocolesterol (sintetizata de organism in urma expunerii la soare).
Vitaminele D2 si D3 ajung la ficat, unde se metabolizeaza la 25-hidroxivitamina D. Aceasta forma este cea masurata in cadrul acestei analize.
Vitamina D are un rol esential in mineralizarea osoasa si in absorbtia calciului. In lipsa acesteia, apare rahitismul la copii, o boala in care oasele nu se dezvolta normal si sunt fragile. Vitamine D intervine si in:
- functionarea glandelor endocrine (hipofiza, tiroida, paratiroide);
- contractia musculara;
- reactii imunologice;
- formarea sistemului nervos.
Cui ii este indicata analiza 25-OH-Vitamina D?
Dozarea vitaminei D se poate face de rutina, in scop screening sau cand exista anumite simptome, precum:
- durere musculara;
- crampe musculare;
- slabiciune musculara;
- intarzierea cresterii;
- deformari ale oaselor;
- anomalii de formare la nivelul dintilor.
De asemenea, analiza de dozare a vitaminei D este utilizata ca metoda de screening si in cazul persoanelor ce prezinta factori de risc asociati carentelor, precum:
- varsta inaintata;
- afectiuni gastrointestinale;
- interventii chirurgicale bariatrice;
- alimentatie redusa in nutrienti;
- expunere redusa la soare;
- boli renale sau hepatice;
- patologii cronice;
- administrarea anumitor medicamente (anticonvulsivante, barbiturice).
Ce testeaza Analiza Vitamina D?
Analiza pentru determinarea nivelului vitaminei D este utilizata pentru a identifica si doza aceasta vitamina in sange. Testul este utilizat pentru:
- monitorizarea nivelului vitaminei D in sange;
- identifica deficitul de vitamina D;
- evalua eficacitatea suplimentelor cu vitamine D.
Dozarea vitaminei D poate fi utilizata si pentru a determina daca exista toxicitate data de vitamina D. Insa, aceasta situatie este rar intalnita.
Pentru realizarea acestei analize nu este necesara o pregatire speciala. Prelevarea probelor poate fi realizata in orice moment al zilei. Insa, in cazul obtinerii unor rezultate anormale, este indicat a-i spune medicului care sunt tratamentele urmate, deoarece unele medicamente pot determina modificari ale nivelului vitaminei D. In aceste situatii, medicul poate recomanda suplimentarea dietei cu vitamine.
Manifestarile asociate deficitului vitaminei D nu sunt specifice si pot fi usor trecute neobservate. De aceea, doar dozarea vitaminei D poate confirma carenta. Printre cele mai frecvente simptome asociate cu un nivel scazut al vitaminei D se afla:â— fatigabilitate (oboseala); â— durere musculara; â— slabiciune musculara; â— modificarea greutatii corporale; â— manifestari anxioase sau depresive.