Descriere pachet
Premenopauza cuprinde perioada de dinaintea menopauzei. Aceasta se instaleaza in jurul varstei de 40 ani, cu mici variatii in functie de fiecare femeie. Principala manifestare a premenopauzei se oberva prin aparitia ciclurilor neregulate. Astfel, perioada menstruatiei creste la unele femei, in timp ce la altele scade.
Ce este Pachetul de analize premenopauza?
Pachetul premenopauza este un set de analize care se efectueaza in cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 45 de ani. Premenopauza este o etapa caracterizata prin scaderea secretiei de estrogen. Denumirea acestei etape semnifica intervalul de timp in care apare, adica inainte de menopauza.
Medicul poate recomanda efectuarea Pachetului premenopauza pacientelor pentru a monitoriza cantitatea de hormoni secretati si pentru a stabili momentul de debut al premenopauzei.
Cui ii este indicat Pachetul de analzie premenopauza?
Premenopauza este o perioada de tranzitie care precede menopauza. Aceasta este caracterizata de:
- scaderea secretiei de estrogen;
- dereglarea ciclului menstrual;
- dispareunie (disconfort in timpul actului sexual);
- bufeuri (senzatia de caldura resimtita la nivelul intregului corp);
- senzatia frecventa de urinare;
- scaderea secretiilor vaginale;
- insomnie;
- depresie;
Panelul pentru premenopauza este indicat femeilor:
- cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 ani;
- care prezinta simptome specifice premenopauzei;
- care doresc sa monitorizeze nivelul hormonal.
Ce testeaza Pachetul premenopauza?
- Estradiol – este o forma a estrogenului secretat de celulele de la nivelul ovarului. Acesta are rol in dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine.
- Hormonul anti-Mullerian (AMH) – este secretat de catre celulele stratului granulos de la nivelul foliculilor de crestere din ovar. Astfel, analizele pentru determinarea acestui hormon sunt folosite ca marker pentru evaluarea rezervei ovariene, dar si pentru a aproxima intervalul de timp pana la instalarea menopauzei.
- Hormonul luteinizant (LH) – este un hormon produs la nivelul hipofizei. Secretia sa este pulsatila si este modulata de hormonul eliberator al gonadotropinelor (GnRH). Rolul LH este de a stimula cresterea si maturarea foliculilor. De asemenea, acesta intervine in formarea si evolutia corpului galben. O alta functie a hormonului luteinizant este de a stimula sinteza si secretia de hormoni estrogeni si progesteron.
- Hormonul foliculostimulant (FSH) – este un hormon gonadotrop, sintetizat si eliberat de la nivelul glandei pituitare (hipofiza). Secretia sa este pulsatila si este stimulata de hormonul de eliberare al gonadotropinelor (GnRH). Rolul FSH este in dezvoltarea si functionarea normala a gonadelor feminine. In perioada premenopauzei, apar modificari ale nivelului acestor hormoni in sange.
Intrebari frecvente despre pachet
Perioada de perimenopauza este caracterizata printr-o incetinire a metabolismului. Astfel, pacientele pot constata o crestere in greutate, cauzata de scaderea secretiei de estrogen. Pentru a evita aceasta modificare specifica premenopauzei, medicul recomanda: ● exercitii fizice regulate; ● adoptarea unei diete sanatoase.
Pachet analize premenopauza
4 analize
Indicații de recoltare
Se recolteaza a jeune (pe nemancate)
Modalitate de recoltare
Sânge
Timp eliberare rezultate
5 zile