Descriere pachet
Hormonii reprezinta compusi secretati de tesuturile endocrine, care isi exercita efectul la distanta de locul unde sunt sintetizati. Acestia sunt eliberati in sange si actioneaza asupra organelor tinta prin intermediul unor receptori specifici.
Fiecare hormon are roluri precise in organism, iar concentratia sanguina a acestora este reglata de mecanisme de feedback. Principalele functii pe care hormonii le au in organismul uman constau in:
- reglarea metabolismului;
- cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului;
- dezvoltarea caracterelor sexuale;
- realizarea functiei de reproducere;
- controlul echilibrului hidroelectrolitic;
Ce este Pachetul Evaluare Hormonala?
Pachetul Evaluare Hormonala este un set de analize conceput de medici pentru depistarea tulburarilor hormonale in scop de screening si diagnostic. Aceasta cuprinde principalele analize pentru dozarea hormonilor asociati cu:
- infertilitatea;
- disfunctiile sexuale;
- tulburarile menstruale;
- modificarea caracterelor sexuale secundare;
- schimbarile de dispozitie;
- tulburarile alimentare;
- modificarea greutatii.
Prin intermediul acestor analize, medicul poate identifica dezechilibrele hormonale in stadiile incipiente, chiar inainte ca simptomatologia sa apara. Diagnosticarea precoce a afectiunilor permite interventii si tratamente mai eficiente si o rata scazuta a complicatiilor.
Cui ii este indicat Pachetul Evaluare Hormonala?
Pachetul Evaluare Hormonala este indicat in special femeilor. Insa, si barbatii pot beneficia de acest Pachet. Analizele incluse pot fi utilizate ca metoda de screening, dar si cand sunt prezente unele simptome sugestive pentru tulburarile endocrine ale tractului genital.
Dozarile hormonale incluse in acest set de analize sunt recomandate si in cazul prezentei unor simptome, precum:
- tulburari ale ciclului menstrual;
- sangerari vaginale in afara menstruatiei;
- dispareunie (disconfort sau durere in timpul actului sexual);
- dificultati in obtinerea unei sarcini;
- schimbari bruste ale starii de dispozitie fara o cauza externa;
- hirsutism (cresterea excesiva a parului pe corp la femei);
- acnee severa;
- oboseala accentuata;
- crestere ponderala.
Ce testeaza Pachetul Evaluare Hormonala?
Pachetul Evaluare Hormonala cuprinde un set de analize ce permite dozarea urmatoarelor:
- FSH – Analiza pentru dozarea FSH-ului (hormonului de stimulare foliculara) permite detectarea concentratiei acestuia in sange. Un nivel anormal de FSH poate fi sugestiva pentru menopauza, tulburari de infertilitate, disfunctii la nivelul glandei hipofize al testiculelor.
- LH – Determinarea unui nivel de LH (hormon luteinizant) in afara intervalului normal de referinta poate fi asociata cu: sindromul ovarelor polichistice, tulburari ale ciclului menstrual, afectarea hipofize sau infertilitate.
- Estradiol – Analiza care permite dozarea estradiolului in sange este utilizata pentru a identifica patologii, precum: sindormul ovarelor polichistice, afectiunile hipofizei, ale suprarenalelor, infertilitate sau pentru evaluarea instalarii menopauzei.
- Progesteron – Obtinerea unor valori anormale ale progesteronului in sange poate indica prezenta unor patologii, cum ar fi: tulburarile ciclului menstrual, sarcina ectopica, avortul spontan, sindromul ovarelor polichistice.
- Prolactina – este utila in diagnosticarea urmatoarelor afectiuni: tumori hipofizare, galactoree (secretie anormala de lapte la nivelul sanului), infertilitate, disfunctii sexuale, sindromul ovarelor polichistice.
- Hormon sexual masculin – este indicata pentru a diagnostica urmatoarele tipuri de patologii: hipogonadismul, infertilitatea, tumorile testiculare, sindromul Klinefelter.
- Cortizol – Masurarea concentratiei sanguine a cortizolului este recomandata de medic pentru diagnosticarea: afectiunilor de dinamica sexuala, tulburarilor ciclului menstrual, infertilitatii, scaderii libidoului, cresterii ponderale, tulburarilor de dispozitie.
La finalizarea prelucrarii probelor de sange, laboratorul de analize medicale elaboreaza un buletin in care sunt mentionate concentratiile hormonale. In mod normal, acestea necesita a avea valori ce se regasesc in intervalul normal de referinta. In situatia in care, concentratia din sange este prea mare sau prea mica este necesar a cere sfatul unui medic. De aceea, dupa primirea rezultatelor este indicat a merge la medic pentru interpretarea rezultatelor.
Pentru mentinerea unei stari optime de sanatate este necesar ca valorile hormonilor din sange sa se incadreze in limitele normale. In functie de cauza care determina modificarea concentratiei normale, sunt aplicate diferite masuri terapeutice indicate de medic. Printre metodele utilizate pentru normalizarea hormonilor se afla:â— adoptarea unei diete echilibrata nutritonal; â— reducerea stresului; â— respectarea unui program de somn; â— urmarea unui tratament adecvat; â— interventiile chirurgicale (in cazul unei tumori).
Parcurgerea etapelor de realizare a analizelor medicale nu prezinta riscuri semnificative. In majoritatea cazurilor, pacientul poate resimti un usor disconfort in momentul punctiei venoase, dar acesta dispare rapid spontan. Unii pacienti se pot confrunta cu aparitia echimozelor la locul punctiei. Insa, acestea pot fi evitate prin aplicarea unei presiuni usoare cu degetele.
Pachet evaluare hormonală
7 analize
Indicații de recoltare
Se recolteaza a jeune (pe nemancate)
Modalitate de recoltare
Sânge venos
Timp eliberare rezultate
2 zile