Descriere pachet
Barbatii, ca si femeile sunt expusi riscului de a dezvolta unele afectiuni. La acestea, se adauga si cateva boli specifice sexului masculin, precum patologia prostatei, disfunctia erectila, infertilitatea si scaderea nivelului de testosteron. Indiferent de afectiune, un diagnostic precoce este insotit de sanse mai mari pentru vindecarea bolii si reducerea complicatiilor.
Ce este Pachetul Analize Barbati?
Pachetul Analize Barbati este un set complet de investigatii ce permit o monitorizare completa a starii de sanatate a barbatului. Acest Pachet este special conceput pentru a fi utiizat in scop de screening si a depista diferite afectiuni inca din stadiile incipiente, cand simptomele pot sa nu fie prezente.
Pachetul de analize poate fi utilizat cu urmatoarele scopuri:
- screening;
- diagnosticare;
Analizele incluse in Pachet necesita o proba de sange ce este obtinuta prin punctie venoasa. Un rezultat cat mai concludent se obtine cand prelevarea probei se face dimineata, pe nemancate, dupa o pauza alimentara de cel putin 8 ore.
Cui ii este indicat Pachetul Analize Barbati?
Pachetul Analize Barbati este indicat tuturor barbatilor, incepand cu varsta de 18 ani. In functie de starea medicala a fiecaruia, medicul poate asocia acestui Pachet si alte investigatii.
Analizele incluse in acest Pachet pot fi utilizate pentru:
- monitorizarea starii de sanatate;
- identificarea factorilor de risc;
- evaluarea sanatatii sistemului endocrin;
- monitorizarea eficacitatii tratamentului diferitelor afectiuni.
Ce testeaza Pachetul Analize Barbati?
Pachetul Analize Barbati cuprinde principalele analize pentru monitorizarea starii de sanatate a unui barbat. Printre acestea se afla:
- Alaninaminotransferaza (GPT / ALAT / ALT);
- Aspartataminotransferaza (GOT / ASAT / AST);
- Glucoza serica – Nivelul glucozei serice sau glicemia este un indice fidel al prezentei diabetului zaharat.
- Hemoleucograma cu formula leucocitara cu hemoglobina (HB), hematocrit (Ht) si indici eritrocitari – ofera informatii atat despre starea generala a intregului organism, cat si despre anumite afectiuni hematologice (anemie, leucemie).
- Bilirubina totala – este un pigment care se formeaza in urma distrugerii hematiilor. Aceasta este eliminata pe cale hepatica, prin bila. Modificarea valorii normale a bilirubinei in sange este sugestiva pentru o afectiune a tractului hepato-biliar.
- Proteina C reactiva (CRP) – reprezinta un marker de inflamatie. O valoare crescuta a acestei proteine in sange se asociaza cu o reactie inflamatorie prezenta in organism.
- TSH – este un hormon secretat de hipofiza si care actioneaza asupra glandei tiroide. O valoare scazuta a acestui hormon este sugestiva pentru hipertiroidism, in timp ce cresterea concentratiei de TSH in sange apare in hipotiroidism.
- Acid uric seric – Un nivel crescut este sugestiv pentru o afectiune renala sau guta. Nivelul de acid uric din sange necesita a fi corectat cat mai repede, pentru a evita aparitia complicatiilor.
- Uree serica – substanta ce apare in urma degradarii proteinelor. Este eliminata pe cale renala, prin urina. O crestere a nivelului de uree serica poate semnaliza o afectiune renala sau chiar hepatica.
- Profil lipidic (Colesterol LDL, Colesterol HDL, Colesterol Total, Lipide totale) – constituie o modalitate de estimare a riscului cardiovascular. Un nivel crescut al LDL colesterolului, insotit de scaderea HDL colesterolului se asociaza cu un risc crescut de ateroscleroza si boala coronariana.
- Trigliceride – reprezinta o forma de stocare a lipidelor din alimentatie, fiind utilizate pentru producerea energiei. Cresterea nivelului trigliceridelor in sange constituie un factor de risc important pentru afectiunile cardiovasculare.
- Test PSA – este o proteina intalnita la nivelul celulelor prostatei. In mod normal PSA are o valoare redusa in circulatie. Insa, in cazul in care apare cresterea nivelului acesteia este necesara o monitorizare mai amanuntita a prostatei.
Valorile ce nu fac parte din intervalul de referinta normal sunt interpretate in functie de valoarea acestora si de observatiile din cadrul examenului clinic. Este important ca interpretarea sa fie realizata de catre medic. De aceea, dupa primirea rezultatelor este indicat a merge la un consult medical.
Da, unele afectiuni pot fi prevenite. Spre exemplu, o crestere a nivelului de colesterol predispune la ateroscleroza, infarct miocardic. Insa, respectand indicatiile medicului cu privirea la modificarile stilului de viata, precum si urmarea tratamentului indicat, aceste afectiuni au un risc mai diminuat de aparitie.
Pachet analize uzuale bărbați
15 analize
Indicații de recoltare
Se recolteaza a jeune (pe nemancate)
Modalitate de recoltare
sânge venos
Timp eliberare rezultate
2-3 zile