Descriere pachet
Alergiile sunt cauzate de reactia exagerata a sistemului imunitar impotriva unor substante provenite din mediul exterior. In cazul alergiilor alimentare, agentul patogen este introdus in organism prin ingestia alimentelor.
Reactiile imunologice specifice alergiilor alimentare sunt clasificate in functie de modul de aparitie in:
● reactii mediate prin anticorpi IgE;
● reactii mediate non-IgE (mediate celular prin limfocite T);
● mixte.
Panelul pentru alergeni specifici alimentari este folosit pentru a identifica potentialii antigeni care pot produce reactii alergice, in cazul persoanelor cu un risc crescut.
Cui ii este indicat Panelul alergeni specifici (alimentari)?
Pacientilor care prezinta simptome specifice alergiilor alimentare le este recomandata efectuarea Panelului de alergeni specifici alimentari. Printre manifestarile reactiilor alergice se regasesc:
● urticaria (eruptie cutanata);
● prurit cutanat (mancarimi ale pielii);
● tumefierea fetei si ochilor;
● dispneea;
● tuse;
● wheezing (respiratie suieratoare);
● congestie nazala;
● rinoree (secretii nazale);
● diaree;
● alterarea starii generale.
Ce alergeni testeaza Panelul alergeni specifici alimentari?
Medicul alergolog recomanda efectuarea Panelului pentru alergeni specifici alimentari pentru identificarea alimentelor care cresc riscul de exprimare a hiperreactivitatii sistemului imun. Printre acestea se regasesc:
● Alune
● Arahide
● Migdale
● Lapte
● Albus
● Galbenus
● Caseina
● Cartof
● Telina
● Morcov
● Rosie
● Cod
● Crab
● Mar
● Faina de grau
● Faina de secara
● Seminte de susan
● Soia
● Kiwi
● Piersica
● Marker de posibile reactii incrucisate
● Indicator control intern pozitiv
Markerul pentru posibile reactii incrucisate este important pentru a determina care sunt alimentele ce prezinta structura asemantoare cu a alergenilor. Acestea pot da reactii alergice si este necesar a fi evitate. Pentru a confirma validitatea rezultatelor obtinute este esential a efectua indicatorul control intern pozitiv.
Intrebari frecvente despre pachet
Desensibilizarea sau imunoterapia este o metoda de tratament care presupune expunerea la cantitati reduse de alergen. Aceste cantitati sunt atat de mici incat nu genereaza reactii alergice. Insa, treptat acestea sunt crescute, pe masura ce se mareste gradul de toleranta al organismului.Durata tratamentului este de lunga durata, insa are o eficienta crescuta. Astfel, la o mare proportie dintre pacienti, simptomele se amelioreaza semnificativ, putand chiar disparea.