Descriere pachet
Panelul de alergeni specifici respiratori este un test care identifica sensibilitatea sistemului imunitar al organismului la anumite substante din mediu. Alergiile sunt rezultatul raspunsului exagerat al sistemului imunitar impotriva unor compusi specifici.
Declansarea sistemului imunitar duce la producerea de anticorpi imunoglobulina E
(IgE) cu rol in identificarea antigenelor specifice. Pacientilor care prezinta simptome specifice reactiilor alergice le este recomandata efectuarea Panelului de alergeni specifici respiratori.
Cui ii este indicat Panelul de alergeni specifici respiratori?
Medicul alergolog poate recomanda efectuarea panelului de alergeni specifici respiratori pacientilor care prezinta un risc crescut de a dezvolta alergii respiratorii.
Printre simptomele specifice alergiilor respiratorii se regasesc:
● congestia nazala (nas infundat);
● rinoreea (prezenta secretiilor nazale);
● tusea persistenta;
● cresterea secretiei glandelor lacrimale;
● stranut;
● prurit nazal (mancarime nas);
● dificultati de respiratie.
Alergiile respiratorii sunt cauzate de:
● inhalarea substantelor alergene;
● hiperactivitatea sistemului imun.
Expunerea repetata la substante alergene din mediu creste posibilitatea unui raspuns exagerat din partea sistemului imunitar si dezvoltarea unei alergii. De asemenea, prezinta un risc crescut persoanele care au in antecedentele personale de boala (istoricul medical personal) urmatoarele afectiuni:
● astm;
● alergii.
Ce alergeni testeaza Panelul alergeni specifici respiratori?
Medicul alergolog recomanda efectuarea Panelului de alergeni specifici respiratori persoanelor care prezinta un risc crescut de a prezenta alergii respiratorii.
Acarieni
● Dermatophagoides farinae
Dermatophagoides farinae sunt acarieni de praf, care sunt prezenti ubicuitar in mediul exterior. Reactiile alergice pe care le produc apar ca urmare a inhalarii particulelor de praf. Acestea contin unele enzime produse de acarieni si care, dupa expuneri repetate pot genera raspunsuri alergice si manifestari specifice.
Epiteliile animalelor
● Pisica (epiteliu)
● Epiteliu caine
● Cal epiteliu
Reactiile alergice la epiteliul unor animale sunt tot mai des intalnite. Simptomele ce se pot manifesta includ: rinoreea, lacrimarea si inrosirea ochilor, stranutul, tusea. Acestea pot fi ameliorate prin evitarea contactului cu animalele respective sau prin administrarea unui tratament antihistaminic.
Par de animale
● Porc de Guineea par
● Iepure par
● Hamster par
Parul animalelor de companie contine substante alergene, care in urma expunerii repetate poate genera simptome specifice alergiilor. Printre cele mai frecvente simptome se afla: rinite, urticaria, eczema.
Polen
● Stejar
● Anin/Arin
● Mesteacan
● Alun
● Timoftica
● Secara cultivata
● Pelin
● Patlagina cu frunza ingusta
Alergiile la polenul acestor plante sunt sezoniere. Acestea apar in perioada infloririi. Manifestarile alergice sunt diminuate daca este administrat tratamentul corepunzator.
Mucegai
● Penicillium notatum
● Cladosporium herbarum
Ambele specii de mucegai se formeaza atat in natura, cat si in case. Sunt preponderent intalnite pe suprafetele aflate in descompunere, precum alimentele care sunt pastrate pentru o perioada lunga de timp la temperatura camerei si care incep a se degrada.
Fungi
● Aspergillus fumigatus
● Alternaria alternata
Fungii pot da reactii alergice, mai ales la copii. Simptomele intalnite in aceste alergii sunt predominant respiratorii.
● Marker de posibile reactii incrucisate
Markerul este util pentru a evidentia reactiile alergice incrucisate. Acestea semnifica prezenta reactiilor alergice la mai multi factori ce prezinta stimuli alergeni similari.
● Indicator control intern pozitiv
Acest indicator se realizeaza pentru a putea confirma validitatea testelor alergice. Astfel, se aplica la nivel tegumentar o substanta cunoscuta ca alergena, precum histamina. In mod normal, organismul va reactiona printr-o simptomatologie alergica specifica, situatie in care rezultatul este considerat pozitiv.
Intrebari frecvente despre panel alergeni
In cazul acestor tipuri de alergeni sunt utilizate doua tipuri de teste: ● dozarea anticorpilor IgE din sange; ● testele cutanate.Testele cutanate pot fi realizate atat prin aplicarea unui plasture, cat si prin aplicare substantei direct pe piele. Aceste tipuri de teste sunt preferate, deoarece sunt mai rapide si permit testarea mai multor alergeni.
Alergiile respiratorii sunt adesea asociate cu astmul bronsic. Reactiile alergice netratate pot contribui la dezvoltarea acestei patologii. Este important de mentionat ca prezenta alergiilor agraveaza simptomatologia astmului bronsic. In aceste situatii este necesar tratament pentru ambele afectiuni.
Alergiile necesita tratament chiar daca simptomele au o intensitate scazuta. Lipsa tratamentului poate duce in timp la agravarea manifestarilor alergice. Un alt efect nefavorabil este reprezentat de scaderea functionalitatii sistemului imunitar. Astfel, riscul de a dezvolta infectii este mult crescut.