Poliartrita reumatoida (artrita reumatoida) este o boala cronica a articulatiilor. Desi nu exista un mod de a vindeca boala, detectarea timpurie si administrarea tratamentului contribuie la gestionarea simptomelor si prevenirea deteriorarii permanente a articulatiilor.
Vezi mai jos ce este poliartrita reumatoida, ce simptome are, de ce apare, cum se trateaza si multe alte informatii utile.
- Ce este artrita reumatoida?
- Cum se manifesta artrita reumatoida? Simptome poliartrita reumatoida
- Ce cauze are artrita reumatoida?
- Tipuri de artrita reumatoida
- Cum este diagnosticata poliartrita reumatoida?
- Cum se trateaza artrita reumatoida?
- Regimul alimentar in poliartrita reumatoida
- Cum poti preveni artrita reumatoida
- Vasculita reumatoida vs poliartrita reumatoida
- Artrita vs artroza
- Arterita vs artrita
- Ingrijirea pacientului cu poliartrita reumatoida
- Intrebari frecvente despre poliartrita reumatoida
Ce este artrita reumatoida?
Poliartrita reumatoida (numita si artrita reumatoida sau sindrom reumatoid) este o boala autoimuna a articulatiilor.
Sistemul imunitar ataca propriile celule si membrana sinoviala, acel tesut care captuseste cavitatea articulara si care produce lichidul sinovial. Acest atac se manifesta prin inflamatie, umflare si dureri articulare.
Este important de stiut ca membrana sinoviala este esentiala pentru articulatii. Prin lichidul sinovial se mentine cartilajul sanatos si lubrifiat. Cartilajul articular, la randul sau, permite miscarea lina a oaselor.
In cazul poliartritei reumatoide, membrana sinoviala se ingroasa si umfla. Aceasta crestere anormala a tesutului peste articulatii poarta numele de panus articular. In lipsa tratamentului, cartilajul se deterioreaza, la fel si osul adiacent.
Cum se manifesta artrita reumatoida? Simptome poliartrita reumatoida
Artrita reumatoida are numeroase simptome, unele generale, iar altele particulare, in functie de zona afectata (maini sau picioare). Iata care sunt simptomele generale ale poliartritei reumatoide:
- Articulatii rigide si dureroase – umflare, durere si senzatie de intepeneala in mai mult de o articulatie;
- Senzatie de intepeneala (redoare) dimineata sau dupa o perioada mai lunga de repaus;
- Uneori, durerea si intepeneala (rigiditatea) afecteaza aceleasi articulatii simetric, pe ambele parti ale corpului (de exemplu, la ambele membre);
- Oboseala;
- Slabiciune;
Simptome artrita reumatoida la maini
- Durere de maini sau degete si senzatie de intepeneala;
- Umflarea articulatiilor interfalangiene si metacarpofalangiene;
- Noduli la degetele de la maini;
- Sensibilitate la articulatiile degetelor si senzatia de cald;
- Simptome asemanatoare bolii de tunel carpian (amorteala si furnicaturi);
- Articulatii deformate ale degetelor (in faza tarzie a bolii).
Simptome artrita reumatoida la picioare
- Durere de picioare – poate fi ascutita sau pulsatila. Durerea apare mai ales dimineata sau dupa o perioada sedentara;
- Intepeneala (rigiditatea) articulatiilor – poate face dificila miscarea picioarelor;
- Umflarea articulatiilor si senzatia de cald la atingere;
- Dificultati in flexarea piciorului – poate fi dificil mersul, urcatul scarilor sau ridicarea de pe scaun.
Complicatii ale artritei reumatoide
Poliartrita reumatoida are mai multe complicatii, care pot fi evitate prin prezentarea la timp la medicul reumatolog. Iata care sunt cateva dintre complicatiile asociate artritei reumatoide:
- Distrugerea totala a articulatiei si imposibilitatea de a folosi zona afectata;
- Boli de inima – persoanele cu poliartrita reumatoida au un risc crescut de afectiuni cardiace si vasculare. Pe langa tratamentul pentru artrita si complicatiile cardiovasculare (pericardita, vasculite, etc), medicul va recomanda si luarea unor masuri pentru a reduce riscul cardiac, respectiv renuntarea la fumat si pierderea in greutate;
- Obezitate – bolnavii de poliartrita reumatoida au un risc mai mare de obezitate, fapt care creste probabilitatea de aparitie a hipertensiunii arteriale, a colesterolului ridicat si a diabetului.
Ce cauze are poliartrita reumatoida?
Artrita reumatoida este o boala autoimuna. Cu alte cuvinte, sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase, in acest caz, articulatiile. Insa nu se stie cauza exacta a poliartritei reumatoide. Oamenii de stiinta cred ca este o combinatie a factorilor de risc.
Care sunt factorii de risc in artrita reumatoida?
Iata care sunt principalii factori care cresc probabilitatea de aparitie a poliartritei reumatoide:
- Varsta – desi, in teorie, artrita poate aparea la orice varsta, riscul creste odata cu inaintarea in varsta. Persoanele de peste 60 de ani au cel mai crescut risc;
- Sexul – femeile au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta artrita reumatoida;
- Fumatul – persoanele fumatoare au un risc mai mare de poliartrita reumatoida. Mai mult, fumatul agraveaza simptomele bolii;
- Anumite experiente din copilarie – de exemplu, copiii ai caror parinti au fumat au un risc de doua ori mai mare de a dezvolta poliartrita reumatoida la maturitate. De asemenea, adultii care au crescut intr-un mediu socio-economic defavorabil au un risc mai mare de artrita reumatoida;
- Obezitatea – persoanele cu exces ponderal au un risc mai mare de imbolnavire. Cu cat o persoana are un exces ponderal mai mare, cu atat are un risc mai mare de poliartrita reumatoida;
- Genetica – persoanele care se nasc cu anumite gene au un risc mai mare de artrita. De asemenea, unele gene (inclusiv antigenul leucocitelor umane, genotip de clasa II) pot agrava simptomele poliartritei. Riscul creste semnificativ in cazul persoanelor care au aceste gene, sunt fumatoare si obeze.
Tipuri de artrita reumatoida
Poliartrita reumatoida poate fi clasificata in mai multe subtipuri, in functie de prezenta sau absenta factorului reumatoid, in functie de durata, de cauza etc. Iata care sunt principalele tipuri de artrita reumatoida.
In functie de prezenta sau absenta factorului reumatoid
Factorul reumatoid (RF) este un tip de autoanticorp care are afinitate pentru regiunea Fc IgG. Acesta formeaza complexe imune, alaturi de IgG, si contribuie la evolutia artritei reumatoide. In general, factorul reumatoid nu apare la persoanele sanatoase. Citeste mai multe despre poliartrita seropozitiva si poliartrita seronegativa.
Poliartrita seropozitiva
Poliartrita reumatoida seropozitiva este o forma de artrita in care apare factorul reumatoid in sange. Cazurile de poliartrita seropozitiva sunt mai severe decat cele de artrita seronegativa, asociind eroziuni articulare mai severe dar si manifestari extraarticulare.
Desi simptomele se aseamana, uneori manifestarile pot fi mai severe decat in cazul poliartritei seronegative. Pe langa durerile articulare, apar si oboseala, febra si durerile musculare.
Poliartrita seronegativa
Poliartrita reumatoida seronegativa este o forma de artrita din care lipseste factorul reumatoid. Aceasta absenta nu exclude, insa, diagnosticul de poliartrita reumatoida.
Se manifesta prin dureri articulare, rigiditate articulara, articulatii calde si rosii, stare generala de oboseala. In unele cazuri, simptomele sunt mai usoare iar boala evolueaza mai lent decat in cazul poliartritei reumatoide seropozitive.
In functie de durata si severitate
In functie de durata si de severitate, artrita reumatoida poate fi cronica sau acuta. Citeste mai multe despre fiecare.
Artrita reumatoida cronica
Artrita reumatoida cronica descrie o inflamatie articulara persistenta si de lunga durata. Provoaca simptome care pot dura minimum trei luni. Apare o pauza, apoi simptomele revin.
Artrita reumatoida acuta
Artrita reumatoida acuta apare rareori si mai ales ca o complicatie a poliartritei cronice. Fata de artrita cronica, forma acuta apare brusc si se manifesta prin simptome severe. Poate aparea si la persoane fara istoric de artrita.
In functie de cauza
Artrita poate fi clasificata si in functie de cauza. Cu toate acestea, majoritatea formelor de artrita au cauza necunoscuta sau apar ca urmare a unui cumul de factori de risc. Iata care sunt principalele forme de artrita in functie de cauza.
Osteoartrita
Osteoartrita, desi termenul mai corect este osteoartroza, este cea mai intalnita afectiune articulara cronica. Apare ca urmare a inaintarii in varsta si se manifesta si prin uzura cartilajului articular. Se manifesta prin durere articulara, rigiditate, scaderea mobilitatii si zgomote articulare.
Spondilita anchilozanta
Spondiloza anchilozanta este o forma de poliartrita inflamatorie care afecteaza mai ales coloana vertebrala.
Se manifesta prin durere de spate, in special dimineata si in repaus, rigiditate, scaderea in greutate, lipsa poftei de mancare, inflamarea ochilor. Factorii genetici sunt implicati in aparitia bolii, mai ales gena HLA-B27.
Artrita psoriazica
Artrita psoriazica este o afectiune autoimuna care afecteaza articulatiile celor care sufera de psoriazis. Pe langa durerile articulare, apare oboseala, dificultatile de miscare si psoriazisul. Iata de cate tipuri este artrita psoriazica:
- Artrita psoriazica asimetrica – afecteaza articulatiile de pe o parte a corpului;
- Artrita psoriazica simetrica – afecteaza articulatiile pereche de pe ambele parti ale corpului;
- Artrita psoriazica distala interfalangiana – afecteaza articulatiile mici ale degetelor de la maini sau picioare;
- Spondiloza psoriazica – afecteaza coloana si poate provoca dureri de spate;
- Artrita psoriazica mutilanta – poate duce la deformarea articulatiilor.
Guta reumatoida
Guta reumatoida apare ca urmare a acumularii de acid uric in sange, deseori in combinatie cu stilul de viata si factorii genetici. Se manifesta prin durere articulara severa, care apare brusc, umflarea articulatiilor si febra.
Artrita infectioasa
Artrita infectioasa apare ca urmare a inflamatiei cu bacterii, virusuri sau ciuperci. In teorie, poate afecta orice articulatie, insa apare mai ales la articulatiile genunchilor, a soldului, umerilor, incheieturilor mainilor sau gleznelor.
Este bine de stiut ca difera de reumatismul infectios sau reumatismul articular acut care este produs de un conflict imunologic consecutiv unei infectii faringiene cu streptococ betahemolitic de grup A (faringita streptococica acuta).
Artrita reactiva
Artrita reactiva (numita si spondiloartrita reactiva) este o forma de poliartrita reumatoida care poate aparea atunci cand exista o infectie in alta parte a corpului (mai ales, infectii gastrointestinale, genitale sau ale tractului urinar).
Se crede ca este o reactie anormala a sistemului imunitar la infectie. Pe langa durerea articulara, se manifesta si prin oboseala, febra, durere de spate, ochi rosii, urinare dureroasa, ulcere bucale.
Alte tipuri de artrita reumatoida
Pe langa formele de poliartrita reumatoida de mai sus, care sunt mai usor de clasificat dupa anumite criterii, mai avem si alte tipuri de artrita reumatoida:
- Artrita reumatoida juvenila (artrita idiopatica juvenila) – poate afecta articulatiile si organele la copiii sub 16 ani. Nu este o boala degenerativa si nu duce la distrugerea permanenta a articulatiilor. Afecteaza 80-90 de copii din 100.000;
- Reumatism articular acut – este o boala inflamatorie care afecteaza atat articulatiile, cat si alte parti ale corpului, in special pielea, plamanii, vasele de sange sau inima (reumatism la inima). Apare, adesea, ca urmare a infectiei cu streptococ. Se manifesta prin dureri articulare, febra, oboseala, dureri toracice, dificultati respiratorii, umflarea picioarelor. O forma particulara este reumatismul poliarticular. In acest caz, inflamatia afecteaza mai multe articulatii. Forma acuta a bolii afecteaza si organe precum pielea, inima si creierul;
- Artrita nediferentiata – este o forma de poliartrita in care doctorul nu poate identifica tipul de boala. Apare atunci cand tabloul clinic nu este suficient de specific pentru a stabili diagnosticul.
Cum este diagnosticata poliartrita reumatoida?
Diagnosticul de poliartrita reumatoida este pus de medicul reumatolog. Specialistul va pune diagnosticul pe baza istoricului medical, a examenului fizic, a testelor de laborator si a investigatiilor de imagistica.
Istoricul medical
Medicul va pune mai multe intrebari legate de starea de sanatate. Este indicat sa fii sincer cu doctorul si sa ii spui:
- Daca ai simptome si care sunt, cand au debutat, daca au aparut schimbari in timp, daca durerea persista mai mult decat la debut sau daca apare in anumite perioade ale zilei sau dupa anumite activitati;
- Daca iti afecteaza activitatea profesionala, realizarea hobbyurilor sau alte activitati uzuale in jurul casei;
- Daca ai alte probleme de sanatate;
- Daca ai rude apropiate cu poliartrita reumatoida;
- Ce medicamente iei, inclusiv suplimente alimentare.
Examenul fizic
Doctorul realizeaza examenul fizic care poate include:
- Examinarea articulatiilor;
- Observarea mersului, a pozitie corpului la aplecare sau apucarea unui obiect;
- Observarea existentei nodulilor (daca exista).
Testele de laborator
Testele de laborator ajuta si ele la stabilirea diagnosticului de artrita reumatoida. Iata care sunt principalele analize pentru poliartrita reumatoida:
- Factorul reumatoid – se testeaza sangele pentru factorul reumatoid, un anticorp care apare la majoritatea persoanelor cu artrita. Unele persoane pot avea acest anticorp fara a dezvolta boala, insa aceste cazuri sunt exceptii;
- Testarea nivelului anticorpului anti-peptida citrulinata ciclica (anti-CCP) – acest anticorp este intalnit la multe persoane cu poliartrita reumatoida. In plus, prezenta acestui anticorp poate aparea chiar inainte de instalarea simptomelor asociate artritei. Acest lucru permite doctorilor sa puna diagnosticul cand boala inca este la inceput;
- Hemoleucograma completa – masoara numarul globulelor sanguine si poate ajuta la diagnosticarea anemiei, o problema des intalnita la persoanele cu poliartrita reumatoida;
- Rata de sedimentare a eritrocitelor (VSH) – masoara nivelul inflamatiei din organism si poate monitoriza raspunsul la tratament;
- Proteina C-reactiva – o alta analiza pentru testarea inflamatiei care ajuta la diagnosticarea poliartritei reumatoide si a raspunsului la tratament;
- Alte analize – pentru testarea functiilor rinichilor, a nivelului electrolitilor, functiilor tiroidei, markeri inflamatori etc.
👉 Reteaua de laboratoare Poliana te ajuta sa depistezi poliartrita reumatoida si alte probleme de reumatologie. La Poliana ai acces la o oferta variata de servicii medicale si peste 800 de tipuri de teste de laborator si investigatii.
Investigatii de imagistica
Doctorul specialist poate vedea gradul de degradare a articulatiilor cu ajutorul investigatiilor de imagistica. Iata care sunt cateva dintre testele realizate:
- Radiografia – ofera o imagine normala in fazele incipiente ale artritei reumatoide. Este folosita pentru a monitoriza progresul bolii si pentru a exclude alte cauze ale durerilor articulare;
- RMN – poate ajuta la diagnosticarea bolii inca din primele stadii. In plus, poate ajuta la evaluarea severitatii artritei reumatoide;
- Alte teste de imagistica – inclusiv computer tomograf, tomografie cu emisie de pozitroni (PET), testarea structurii osoase, osteodensitometrie (DEXA) si altele.
Cum se trateaza artrita reumatoida?
Schema de tratament pentru poliartrita reumatoida poate varia usor in functie de zona tratata (cel mai adesea, maini sau picioare).
De asemenea, pe langa tratamentul propriu-zis, este indicata schimbarea stilului de viata, precum si monitorizarea continua a evolutiei bolii. Sa le luam pe rand, incepand cu tratamentul pentru poliartrita reumatoida pentru maini si picioare.
Tratament pentru artrita la maini
Tratamentul poliartritei reumatoide se aplica pe mai multe paliere, medicamente, injectii, creme si terapie fizica. Daca acestea nu au efect, se trece la interventia chirurgicala. Iata care sunt principalele forme de tratament pentru artrita reumatoida.
Medicamente pentru artrita reumatoida la maini
In caz de poliartrita reumatoida, se recomanda mai multe categorii de medicamente:
- Antiinflamatoare nesteroidiene – precum ibuprofen, naproxen sau diclofenac. Acestea calmeaza inflamatia si durerea, insa nu influenteaza progresul bolii;
- Corticosteroizi – se administreaza in inflamatiile severe. Se iau doar la recomandarea medicului. Pot avea efecte secundare grave, precum vindecarea lenta a ranilor, osteoporoza, probleme de somn, un risc mai mare de glicemie ridicata;
- Medicamente antireumatice modificatoare ale bolii ( terapii non-biologice DMARD) – intra metotrexat, leflunomid, sulfasalazin, tocilizumab, adalimumab, certolizumab. Nu influenteaza durerea resimtita, dar pot incetini progresul bolii si deteriorarea articulatiilor. Totusi, au si o serie de efecte secundare: greata, oboseala si un risc mai mare de infectie;
- Alte medicamente – in special, analgezice puternice cu reteta.
Injectii pentru artrita reumatoida la maini
Boala poate fi tratata si cu injectii pentru poliartrita reumatoida. Iata ce optiuni ai la dispozitie:
- Injectii pe baza de corticosteroizi – au o actiune mai rapida decat medicamentele. Se injecteaza in articulatia cu probleme, iar efectele pot dura cateva saptamani. Totusi, acest tratament este de scurta durata, deoarece administrarea prelungita de corticosteroizi poate duce la deteriorarea articulatiilor;
- Injectii pe baza de acid hialuronic – substanta prezenta in mod natural si in lichidul sinovial, ajuta la lubrifierea articulatiilor si calmarea rigiditatii. Efectele pot dura cateva luni;
- Injectii pe baza de toxina botulinica – ajuta la relaxarea muschilor din jurul articulatiilor si contribuie la imbunatatirea mobilitatii. Efectele dureaza cateva luni;
- Injectii pe baza de plasma bogata in trombocite – implica prelevarea unei probe de sange, separarea trombocitelor si injectarea lor in articulatiile bolnave. Aceste trombocite contin factori de crestere care ajuta la vindecare si amelioreaza inflamatia;
- Injectii cu celule stem – este o procedura experimentala. Implica injectarea celulelor stem in articulatiile afectate. Acestea pot ajuta la regenerarea tesutului deteriorat.
Creme pentru artrita reumatoida la maini
Aplicarea unor unguente pentru poliartrita reumatoida poate ajuta la calmarea durerii si a inflamatiei, insa nu este un leac pentru boala. Iata ce optiuni de creme pentru artrita reumatoida poti folosi.
- Crema pe baza de capsaicina – substanta extrasa din ardeiul iute are efecte analgezice si antiinflamatoare. Ajuta la calmarea durerii locale;
- Crema pe baza de salicilati – contine acid salicilic, un medicament antiinflamator nesteroidian, care ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii. Nu trebuie folosita pe pielea iritata;
- Crema pe baza de diclofenac – calmeaza durerea si inflamatia. Poate cauza si iritatie, roseata si mancarime;
- Crema pe baza de corticosteroizi – folosirea pe termen lung poate duce la subtierea pielii;
- Crema pe baza de condroitina si glucozamina – aceste substante apar in mod natural in cartilajul articular. O astfel de crema ajuta la calmarea durerii si imbunatatirea functiilor articulatiilor.
Terapie fizica si ocupationala
Doctorul specialist poate recomanda terapie fizica si/sau ocupationala. Terapia fizica te poate ajuta sa iti recastigi capacitatea de a folosi articulatiile, iar terapia ocupationala te sustine in dezvoltarea de miscari si exercitii care sa iti permita realizarea sarcinilor de zi cu zi. Uneori, poate fi nevoie sa porti orteze sau alte accesorii care sa iti permita desfasurarea activitatilor.
Interventia chirurgicala
Interventia chirurgicala pentru poliartrita reumatoida a mainii este o procedura delicata din cauza complexitatii articulatiilor mainii si a importantei lor pentru mobilitate. Totusi, in cazurile grave in care alte forme de tratament nu au dat rezultate, se ia in calcul interventia chirurgicala. Iata care sunt principalele tipuri de interventii pentru artrita reumatoida a mainii:
- Sinovectomie – consta in indepartarea partiala sau totala a membranei sinoviale deteriorate a articulatiei. Se realizeaza atunci cand medicatia antiinflamatoare sau injectiile cu corticosteroizi nu au dat rezultate;
- Artrodeza – implica fuzionarea oaselor articulatiilor pentru a avea o articulatie stabila si nedureroasa. Totusi, procedura necesita sacrificarea mobilitatii articulatiei respective. Se realizeaza mai ales pentru articulatiile mici ale degetelor;
- Artroplastie – procedura implica indepartarea suprafetei deteriorate a articulatiei si inlocuirea sa cu un implant artificial realizat din plastic sau silicon. Ajuta la calmarea durerii si ofera mobilitate mainii. Este bine de stiut, insa, ca interventia are un grad mai mic de succes decat operatiile de genunchi sau sold.
Tratament pentru artrita la picioare
Poliartrita poate afecta inclusiv articulatiile piciorului. Sa vedem ce optiuni de tratament ai la dispozitie.
Medicamente pentru artrita la picioare
Artrita piciorului se trateaza cu:
- Antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen, diclofenac);
- Corticosteroizi;
- Medicamente antireumatice modificatoare ale bolii (adalimumab, certolizumab, leflunomid);
- Analgezice cu prescriptie medicala – aici intra mai ales medicamentele pentru artrita genunchiului, o forma severa a bolii.
Injectii pentru artrita reumatoida la picioare
In general, se folosesc injectii pe baza de corticosteroizi, care pot calma durerea si umflatura timp de 3-6 luni.
Creme pentru artrita reumatoida la picioare
Pentru durerile articulare de picioare se folosesc mai ales creme pe baza de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. De asemenea, pot calma durerea si cremele pe baza de salicilati, anestezic (de exemplu, lidocaina) sau contra-iritanti (creme care provoaca temperaturi extreme, pot contine mentol sau camfor).
Interventia chirurgicala
Exista mai multe optiuni de interventii chirurgicale pentru articulatiile picioarelor, in functie de locatia bolii si de severitatea sa. Iata care sunt cele mai comune proceduri:
- Artroscopia – o interventie minim invaziva realizata mai ales pentru articulatia genunchiului. Se introduce o camera minuscula prevazuta cu un instrument special. Chirurgul va indeparta tesutul inflamat si va repara cartilajul;
- Osteotomia – implica taierea si realinierea osului in jurul articulatiei, pentru a reduce din stresul greutatii asupra zonei afectate. Este efectuata ca o alternativa la inlocuirea genunchiului, mai ales la tineri;
- Inlocuirea articulatiei – este indicata in special pentru cazurile grave de poliartrita reumatoida a picioarelor. Se realizeaza in special la genunchi sau sold. Doctorul indeparteaza portiunea de articulatie bolnava si o inlocuieste cu un implant realizat din plastic, metal sau ceramica;
- Artrodeza – este recomandata in cazurile grave de artrita a gleznei sau a articulatiilor mici ale piciorului. Implica fuziunea oaselor articulatiei pentru o mai buna stabilitate. Totusi, interventia elimina miscarea articulara.
Schimbarea stilului de viata
Anumite schimbari legate de stilul de viata pot ameliora simptomele poliartritei reumatoide. Iata cateva masuri pe care le poti lua:
- Alterneaza odihna cu miscarea – repausul ajuta la ameliorarea inflamatiei si a durerii, iar miscarea contribuie la dezvoltarea musculaturii si mentinerea mobilitatii articulare. De asemenea, miscarea regulata sustine somnul odihnitor, te ajuta sa ai o stare buna de spirit si o greutate sanatoasa. Gradinaritul sau exercitii usoare, precum cele in bazin sau yoga, care nu pun presiune mare pe articulatii, pot ajuta;
- Foloseste orteze sau alte accesorii care sa te ajute sa nu mai pui asa multa presiune pe articulatiile bolnave. Daca ai probleme ale articulatiilor picioarelor, fa pauze dese atunci cand mergi;
- Redu stresul – furia, frica si frustrarea care se asociaza cu durerea si limitarea fizica pot creste stresul. Iar acest stres poate contribui la agravarea simptomelor. Sportul, exercitiile de respiratie, muzica relaxanta sau meditatia pot ajuta la calmarea stresului;
- Ai grija de sanatatea mintala – viata cu poliartrita reumatoida poate fi destul de dificila si multi au tendinta de a se izola. Daca te simti singur sau te cuprinde anxietatea sau depresia in legatura cu avansarea bolii este indicat sa discuti cu prietenii si familia despre simptome, sa vorbesti cu medicul si sa te alaturi unui grup de suport online sau offline.
Monitorizare bolii
Drumul regulat la medicul de specialitate este important din mai multe motive:
- Doctorul poate monitoriza progresul bolii;
- Poate stabili cat de eficiente sunt medicamentele si daca trebuie ajustate dozele;
- Poate discuta cu tine despre efectele secundare ale unor medicamente sau interactiunile cu medicatia pe care o iei deja.
Regimul alimentar in poliartrita reumatoida
Nu exista o dieta speciala pentru poliartrita reumatoida. Cu toate acestea, urmarea unor recomandari generale de mentinere a unui stil de viata sanatos te poate ajuta:
- Adopta o alimentatie echilibrata – mananca o varietate de legume si fructe de sezon, cereale integrale, carne slaba, peste, nuci si seminte. Aceste alimente sunt bogate in substantele nutritive necesare organismului si contribuie la ameliorarea inflamatiei;
- Opteaza pentru alimente cu efect antiinflamator – include in alimentatie peste gras, legume si fructe bogate in vitamina C, alimente care au antioxidanti (capsuni, nuci pecan, spanac, tomate, fasole, varza kale, sfecla);
- Redu consumul de alimente procesate, grasimi saturate si produse cu zahar – acestea contribuie la aparitia si progresul inflamatiei.
👉 Vrei sa afli mai multe despre vitamina C? Citeste si articolul despre beneficiile sale asupra sanatatii.
Cum poti preveni artrita reumatoida
Desi nu exista un mod sigur de a preveni poliartrita reumatoida, anumite schimbari ale stilului de viata pot reduce riscul de aparitie a bolii. Iata ce poti face:
- Mentine o greutate sanatoasa – excesul ponderal pune un stres suplimentar asupra articulatiilor;
- Adopta o alimentatie sanatoasa, echilibrata si variata;
- Fa miscare regulat – este indicat sa faci minimum 150 de minute de activitate de intensitate moderata saptamanal. Include si exercitii cu greutati, pentru a-ti intari musculatura din jurul articulatiilor;
- Renunta la fumat;
- Redu consumul de alcool.
Vasculita reumatoida vs poliartrita reumatoida
Atat vasculita reumatoida, cat si poliartrita reumatoida sunt boli autoimune, adica sistemul imunitar ataca tesutul sanatos. De asemenea, desi ambele provoaca durere articulara, exista anumite diferente intre ele:
- Ce afecteaza – vasculita afecteaza preponderent vasele de sange, desi poate provoca si durere articulara;
- Simptomele – vasculita cauzeaza oboseala, febra, dureri musculare, eruptii cutanate, ameteli, dureri de cap, pete purpurii, in timp ce artrita cauzeaza mai ales simptome asociate articulatiilor (durere articulara, umflarea articulatiilor, sensibilitate si roseata);
- Complicatii – vasculita poate duce la probleme de plamani, rinichi, inima, creier, cheaguri de sange si anevrism. Poliartrita poate duce la distrugerea articulatiilor si invaliditate.
Artrita vs artroza
Artrita si artroza pot cauza dureri articulare, insa exista anumite diferente intre ele. Artrita este un termen umbrela folosit pentru a acoperi mai multe boli ale articulatiilor.
Artroza, in schimb, apare ca urmare a uzurii cartilajului. Acesta este tesutul neted care captuseste capetele oaselor din articulatii si care le permite sa se miste usor. In cazul artrozei, cartilajul se degradeaza in timp, iar oasele ajung sa se frece unele de altele. Aceasta frecare duce la durere, rigiditate si pierderea mobilitatii.
Arterita vs artrita
Arterita difera semnificativ de artrita, deoarece afecteaza zone diferite ale corpului:
- Artrita apare ca o inflamatie a articulatiilor;
- Arterita este o inflamatie a arterelor, vasele de sange care transporta sange de la inima la organe, tesuturi si sisteme.
👉 Poliana iti vine in ajutor pentru un diagnostic corect. Descopera care sunt analizele necesare pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare.
Ingrijirea pacientului cu poliartrita reumatoida
Pe masura ce boala progreseaza, persoana cu artrita se va confrunta cu un grad mai mic de mobilitate. Din acest motiv, bolnavul are nevoie de ajutor fie din partea unor rude, fie de la personal specializat. Iata ce presupune ingrijirea pacientului cu poliartrita reumatoida:
- Tinerea sub control a bolii prin administrarea medicamentelor conform instructiunilor medicului;
- Asistarea pacientului sa faca fata efectelor secundare ale medicatiei;
- Insotirea sa la consultul de specialitate;
- Incurajarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate;
- Gasirea unor exercitii fizice potrivite pentru persoana si incurajarea miscarii;
- Ajutor in realizarea sarcinilor zilnice;
- Oferirea de sprijin emotional;
- Crearea unui mediu ergonomic, pentru a limita riscul de caderi;
- Ajutor in mobilitate prin bastoane sau alte accesorii recomandate de medic;
- Comunicarea deschisa in legatura cu durerea resimtita si limitarile care, inevitabil, vor aparea.
Intrebari frecvente despre poliartrita reumatoida
Daca inca mai ai nelamuriri despre poliartrita reumatoida, ti-am pregatit mai jos cateva intrebari frecvente si raspunsurile lor.
Care sunt markerii poliartritei reumatoide?
Exista mai multi markeri biologici care pot fi folositi pentru a diagnostica poliartrita reumatoida. Aici intra factorul reumatoid, anticorpul anti-peptid citrulinat ciclic, proteina C reactiva, viteza de sedimentare a eritrocitelor.
Daca factorul reumatoid este crescut, artrita este mai grava?
Nu neaparat. Factorul reumatoid ridicat nu indica, de cele mai multe ori, un caz sever de poliartrita reumatoida. Desi multe persoane cu artrita pot avea niveluri ridicate ale factorului reumatoid, acesta poate varia mult de la un caz la altul.
Poliartrita reumatoida este cancer?
Poliartrita reumatoida nu este cancer, ci o afectiune autoimuna cronica prin care sistemul imunitar vede, in mod gresit, celulele sanatoase drept un pericol si le ataca. Cancerul consta in multiplicarea necontrolata a celulelor din corp.
Cu toate aceste, poliartrita reumatoida poate creste riscul de anumite forme de cancer , mai ales cancer al sistemului limfatic.
Ce analize sunt indicate pentru durerile de picioare?
Durerile de picioare pot fi cauzate de poliartrita reumatoida, insa nu mereu. Pentru diagnosticare sunt indicate analize de sange, radiografii, ecografii, RMN si electromiografie (masurarea activitatii electrice a muschilor si nervilor).
Este posibila vindecarea poliartritei reumatoide?
In prezent, poliartrita reumatoida nu se vindeca, ci se tine sub control prin tratament si schimbarea stilului de viata. Tratamentul are patru mari obiective:
- Reducerea durerii si a inflamatiei;
- Imbunatatirea functiilor articulatiei;
- Prevenire progresului deteriorarii articulare;
- Imbunatatirea calitatii vietii.
Care sunt cele mai bune tratamente pentru reumatism?
Reumatismul sau imbatranirea cartilajului articular se trateaza prin medicamente antiinflamatoare, corticosteroizi, terapie fizica, pauze dese, o alimentatie echilibrata si reducerea stresului.
Ce poti face in caz de dureri ale articulatiilor degetelor?
Durerile articulare la degete se trateaza conform recomandarilor medicului de specialitate. Pana ajungi la doctor, este indicat sa odihnesti degetele, sa aplici gheata pe zona dureroasa si sa iei paracetamol.
Ce sunt nodulii reumatoizi?
Nodulii reumatoizi sunt mici umflaturi pe degete, fara lichid, care se formeaza sub piele la persoanele cu artrita reumatoida. Nu se stie de ce apar, insa doctorii cred ca au legatura cu evolutia inflamatiei in poliartrita reumatoida. Uneori dispar de la sine sau cu tratament, iar alteori este nevoie de interventie chirurgicala.
Ce poti lua pentru articulatii inflamate?
Daca te confrunti cu poliartrita reumatoida, este important sa te adresezi medicului pentru diagnostic si tratament. Doctorul iti va putea recomanda antiinflamatoare fara sau cu prescriptie medicala, analgezice sau alte forme de tratament. De asemenea, exercitiile fizice usoare si odihna pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Ce este tratament biologic poliartrita?
Tratamentul biologic pentru poliartrita este o forma experimentala de a trata boala. Prin tratamentul biologic se doreste crearea de medicamente care sa elimine agentii care mentin artrita activa. Problema majora a acestor medicamente experimentale se refera la efectele adverse:
- Iritatii ale pielii;
- Somnolenta;
- Greata si varsaturi;
- Infectii, in special respiratorii si urinare;
- Boli hepatice;
- Un risc mai mare de cancer.
Ce este degetul in gat de lebada si cum se trateaza?
Degetul in gat de lebada numit si „deformare in gat de lebada” este o afectiune articulara care se manifesta prin indoirea permanenta a articulatiei de la mijlocul degetului. Aceasta deformare ofera degetului un aspect asemanator cu gatul unei lebede.
Desi articulatia este afectata, problema este cauzata de ruperea tendonului flexor superficial, respectiv acel tendon responsabil cu indoirea articulatiei. Degetul in gat de lebada apare ca urmare a unui traumatism fizic, precum o cadere sau lovitura.
Tratamentul depinde de severitatea bolii. Cazurile usoare se trateaza cu repaus, comprese cu gheata si antiinflamatoare, in timp ce cazurile severe pot necesita interventia chirurgicala pentru repararea tendonului.
Ce este redoarea matinala?
Redoarea matinala se refera la intepeneala articulara, care apare mai ales dimineata la persoanele cu poliartrita reumatoida. Aceasta rigiditate apare ca un simptom al poliartritei reumatoide si afecteaza aproximativ 70% dintre bolnavi. Persista intre cateva minute si o ora sau chiar mai mult.
Cat de eficient este tratament naturist in poliartrita reumatoida?
Exista numeroase tratamente naturiste promovate drept leacuri pentru simptomele artritei. Desi unele ofera o usoara alinare a simptomelor, nu exista dovezi stiintifice concludente care sa arate eficacitatea lor in reducerea progresiei bolii.
Este important de stiut ca tratamentele naturiste nu ar trebui sa inlocuiasca schema medicala de tratament. De asemenea, aceste produse naturiste pot interactiona cu medicamentele recomandate de medic, cauzand efecte secundare periculoase. Daca vrei sa iei un supliment naturist, este esential sa vorbesti cu medicul specialist inainte.
Se deformeaza degetele de la artrita reumatoida?
Da, in cazurile de artrita te poti confrunta cu degete deformate la maini. Aceasta deformare apare ca o complicatie a bolii. In general, deformarile osoase si articulare apar la pacientii cu forme avansate ale bolii, precum si la cei care nu respecta planul de tratament recomandat de medic pentru incetinirea progresiei bolii.
Cand debuteaza poliartrita reumatoida?
Poliartrita reumatoida debuteaza, cel mai adesea, intre 40 si 60 de ani. Exista si cazuri rare de artrita la copii, cand boala apare si la persoanele sub 16 ani. Debutul poate fi gradual, atunci cand simptomele apar pe parcursul a cateva luni, sau brusc. In acest caz, durerea, umflaturile si rigiditatea se instaleaza rapid la una sau mai multe articulatii. Cazurile de debut brusc sunt mult mai rare.
Care sunt stadiile poliartritei reumatoide?
Poliartrita reumatoida nu este clasificata in mod oficial in stadii, ci are o evolutie progresiva, cu diferite grade de severitate, in functie de simptomele si de impactul asupra calitatii vietii. In general, poliartrita reumatoida are urmatoarele etape.
Etapa incipienta
- Durerea articulara, rigiditate, umflaturile si sensibilitatea articulara apar treptat;
- Simptomele pot fi asimetrice sau simetrice, atunci cand afecteaza articulatiile corespondente de pe ambele parti ale corpului;
- Apare oboseala, pierderea usoara a functiei articulare, uneori si febra.
Etapa intermediara
- Simptomele devin mai intense, pot afecta mai multe articulatii sau articulatiile mari (genunchi, umeri, solduri) si coloana vertebrala;
- Rigiditatea matinala poate dura mai mult de o ora, iar durerea articulara persista pe parcursul zilei;
- Umflarea articulatiile devine evidenta, iar functiile articulare pot fi afectate. Miscarea incepe sa fie restransa, la fel si dexteritatea.
Etapa avansata
- Deteriorarea cartilajului si a osului articular;
- Deformarea articulara, instabilitatea si pierderea semnificativa a functiilor articulare;
- Durere articulara severa si invalidanta;
- Oboseala cronica si anemie.
Poate aparea artrita la talpa piciorului?
Da, artrita poate afecta si talpa piciorului, deoarece talpa contine mai multe articulatii susceptibile la poliartrita. Totusi, aceste cazuri sunt rare si de cele mai multe ori durerea in zona talpii apare pe fondul fasciitei plantare, a tendinitei sau a unor fracturi.
Viata de zi cu zi cu poliartrita reumatoida aduce multe provocari, insa cu tratamentul adecvat si schimbarea stilului de viata poti tine simptomele sub control. Desi in prezent nu exista un leac pentru artrita, cercetarile continua si exista sperante ca in viitor se vor descoperi moduri de preveni sau chiar vindeca boala.
Surse bibliografice:
Rheumatoid arthritis, https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/
Rheumatoid Arthritis, https://www.niams.nih.gov/health-topics/rheumatoid-arthritis
Rheumatoid Arthritis, https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/rheumatoid-arthritis/
Rheumatoid arthritis, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/rheumatoid-arthritis
Rheumatoid arthritis, https://www.healthdirect.gov.au/rheumatoid-arthritis
Analysis of Socioeconomic Status in the Patients with Rheumatoid Arthritis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024906/
Risk of cancer for patients with rheumatoid arthritis versus general population: a national claims database cohort study, https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(23)00187-4/fulltext