Punctele de recoltare Poliana pun la dispozitia pacientilor numeroase analize microbiologice, de la exsudate la analiza diverselor secretii, oferind siguranta testarii cu ajutorul tehnologiilor avansate, precum si recoltarea in recipiente care mentin probele stabile pentru a ajunge nealterate in laborator. Intervalul ideal de timp pentru recoltarea probelor biologice este 7 – 9 dimineata, momentul optim pentru a obtine rezultate cu eficienta crescuta.
Exsudate (nazale, faringiene etc.)
Cultura este prelevata dimineata, pe nemancate si inainte de toaletarea dintilor, dupa cel putin 4 ore de la ingerarea de alimente solide sau lichide. Fumatul este interzis cu 2 ore inainte de recoltare. Totodata, se recomanda ca exsudatul sa fie efectuat dupa minimum 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata. Scopul testarii este depistarea prezentei unor germeni patogeni care pot provoca infectii bacteriene. Este utilizat un recoltor (tampon) de unica folosinta, iar transportul probei se face imediat, in circa 10-15 minute, la laborator. In cazul in care proba nu poate fi transportata la laborator in cel mai scurt timp de la recoltare, aceasta trebuie pastrata la rece (la frigider) si transportata catre laborator in maximum 48 ore. In laborator, sunt realizate culturi selective pentru a izola orice patogen potential din compozitia probei. Cei mai frecventi patogeni izolati din mostre sunt Staphylococcus aureus si Streptococul beta-hemolitic.
Urocultura
Aceasta analiza microbiologica este efectuata pentru depistarea bacteriilor din urina, care pot provoca infectii de tract urinar. Mostra de urina trebuie transportata la laborator in cel mai scurt timp – aici, in mediu steril, picaturi din urina sunt puse cu pipeta in vase speciale de sticla denumite vase Pedri, destinate culturilor celulare si sunt stocate la temperatura camerei timp de cateva zile, pana cand mediul de cultura sugereaza prezenta sau absenta unei infectii.
Coprocultura
Reprezinta, de asemenea, o analiza microbiologica – aceasta este efectuata pentru a stabili prezenta unei infectii bacteriene la nivelul tractului digestiv. Mostra de scaun este colectata intr-un recipient steril si trimisa la laborator in maximum 2 ore sau, daca se depaseste aceasta perioada, proba este transportata intr-un flacon care contine un conservant. Analiza din cadrul laboratorului include examinarea microscopica, testele chimice si microbiologice, dar poate fi realizata si o cultura de scaun pentru a stabili ce tip de bacterie a determinat infectia.
Analiza diverselor secretii
Recoltarea probelor de secretii este efectuata dimineata, inaintea de efectuarea toaletei corpului (in functie de zona de unde se preleveaza proba), pentru ca secretia acumulata peste noapte sa poata fi recoltata. Printre secretiile analizate mai des se numara secretiile vaginale, vulvare, uretrale, conjunctivale, otice, dar se pot analiza si alte tipuri de secretii, de exemplu secretii purulente de la nivelul unor plagi. Se recomanda ca testarea sa fie realizata dupa cel putin 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata. Toate probele trebuie sa fie proaspete si, de preferat, recoltate inainte de initierea oricarui tip de tratament antimicrobian. Mostrele trebuie transportate imediat la laborator, in recipiente adecvate (sterile, rezistente la scurgeri, precum pungile de plastic sigilate), unde urmeaza sa fie analizate la microscop. In cazul in care transportul nu poate fi realizat in scurt timp, probele trebuie depozitate la frigider pana cand sunt duse la laborator. Izolarea si depistarea corecta a patogenilor din flora microbiana normala au un rol esential in stabilirea unui diagnostic adecvat si a unui plan eficient de tratament pentru pacientii infectati. In functie de specificul probei si de informatiile clinice ale pacientului, mostra este introdusa in diverse medii selective care sunt incubate ulterior pe anumite perioade de timp.
Diverse culturi bacteriologice si microbiologice
Mostra este prelevata de la nivelul zonei suspicionate a fi infectata. Potrivit unor studii recente, infectiile fungice, de exemplu, afecteaza 1 miliard de persoane anual la nivel mondial. Pentru ca infectiile pot determina complicatii severe, depistarea corecta a patogenilor este de o importanta majora in microbiologia clinica. Toate probele trebuie trimise la laborator in ziua in care au fost recoltate sau, cel mai tarziu, in decurs de 48 de ore. Probele nu se transporta in recipient din sticla sau containere de plastic, deoarece devine dificila scoaterea materialului din interiorul recipientului. Prin urmare, acestea sunt transportate in cutii special sigilate si, la nevoie, cand vremea este foarte calda, sunt folosite pungi cu gel inghetat, pentru ca probele sa isi mentina integritatea.
Pentru mai multe informatii si detalii, contactati unul dintre Centrele Poliana.
Surse:
www.ouh.nhs.uk
www.healthline.com
www.guysandstthomas.nhs.uk
www.mayoclinic.org
www.uofmhealth.org