Prostatita este o inflamatie a glandei prostatei, care se afla sub vezica urinara, in fata rectului. Uretra – ductul care elimina urina si sperma din corp – trece prin centrul prostatei. In caz de prostatita, tesutul din si din jurul glandei prostatei devine umflat, sensibil si inflamat. Infectiile tractului urinar si alte infectii bacteriene pot provoca anumite tipuri de prostatita, dar inflamatia poate aparea si fara o cauza anume.
Prostata este o glanda de marimea unei nuci, ce face parte din anatomia barbatilor. Sarcina prostatei este de a produce un fluid seminal care contine sperma. Acest fluid protejeaza spermatozoizii atunci cand se deplaseaza catre ovulul unei femei.
Tipuri de prostatita
Exista mai multe tipuri de prostatita, respectiv:
- Prostatita acuta bacteriana;
- Prostatita cronica bacteriana;
- Sindromul durerii pelvine cronice;
- Prostatita nebacteriana sau prostatita inflamatorie asimptomatica.
Prostatita acuta bacteriana
Prostatita acuta bacteriana este cauzata de o infectie bacteriana. Simptomele includ febra si frisoane, fiind posibil sa ai o urinare frecventa si dureroasa. Prostatita bacteriana acuta necesita tratament medical cu antibiotice.
Prostatita cronica bacteriana
Bacteriile cauzeaza si acest tip de prostatita, respectiv prostatita cronica bacteriana. Simptomele pot aparea treptat, iar tratamentul poate dura mai mult. Spre deosebire de prostatita bacteriana acuta, prostatita bacteriana cronica nu provoaca, de obicei, febra si frisoane. In schimb, te vei confrunta cu durere sau dificultati la urinare.
Sindromul durerii pelvine cronice
Sindromul durerii pelvine cronice la barbati este cel mai frecvent tip de patologie determinat de prostatita cronica. Apare la aproximativ 1 din 3 barbati. Dupa cum sugereaza si numele, acest tip de prostatita provoaca dureri cronice in pelvis, perineu (zona dintre scrot si rect) si organele genitale. Durerea poate dura luni sau ani.
Prostatita nebacteriana
Prostatita nebacteriana sau prostatita inflamatorie asimptomatica provoaca inflamarea glandei prostatei, dar nu prezinta simptome. Poti depista aceasta afectiune in timpul unor investigatii pentru alte simptome. Acest tip nu necesita tratament si nu este o infectie.
Simptome prostata inflamata
Simptomele prostatitei sau ale prostatei inflamate variaza in functie de tip si cauza afectiunii. Este important sa consulti un medic daca simti durere in pelvis sau daca ai modificari ale urinarii.
Persoanele cu prostatita nebacteriana pot sa nu aiba niciun simptom. Celelalte trei tipuri de prostatita provoaca simptome cum ar fi:
- durere in abdomenul inferior, organe genitale sau perineu. Durerea se poate extinde in partea inferioara a spatelui;
- senzatia de arsura penis
- nevoie de a urina frecvent;
- urinarea dureroasa (disurie);
- un flux de urina care se incepe si se opreste;
- sange in urina (hematurie);
- sange in materialul seminal (hematospermie);
- durere in timpul actului sexual (dispareunie);
- ejaculare dureroasa;
- disfunctia erectila.
Prostatita bacteriana acuta provoaca simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra, dureri corporale si frisoane.
Cauze prostatita
Cauzele prostatitei variaza in functie de tipul acesteia, astfel:
- Prostatita bacteriana acuta este, de obicei, cauzata de tulpini comune de bacterii. Infectia se poate raspandi in alte parti ale sistemului urinar sau reproducator.
- Prostatita bacteriana cronica are, in general, aceeasi cauza ca infectia bacteriana acuta. Poate aparea atunci cand tratamentul pentru o infectie acuta nu este suficient de lung sau nu reuseste sa distruga toate bacteriile.
- Prostatita cronica/sindromul durerii pelvine cronice nu are cauze bine intelese. Cercetarile sugereaza ca mai multi factori pot juca un rol colectiv. Acestia includ infectia anterioara, disfunctia sistemului nervos, disfunctia sistemului imunitar, stres sau activitatea hormonala dezechilibrata.
- Prostatita inflamatorie asimptomatica, care nu are o cauza cunoscuta, este depistata, in general numai in timpul unui examen pentru alte afectiuni medicale si nu este tratata. Nu necesita tratament, dar poate duce la infertilitate.
Alte cauze ale prostatitei nebacteriene
Potentialii factori contributori la sindromul durerii pelvine cronice includ:
- Boala autoimuna;
- Leziuni ale muschilor planseului pelvin;
- Iritatie sau inflamatie a nervului pelvin;
Alte cauze ale prostatitei bacteriene
Formele bacteriene ale prostatitei apar ca urmare a unei infectii bacteriene. Bacteriile pot intra in prostata prin uretra sau cand urina curge inapoi si are loc refluxul vezicoureteral. Cauzele potentiale ale formelor bacteriene de prostatita includ:
- infectii ale vezicii urinare sau pietre ale vezicii urinare;
- infectii cu transmitere sexuala;
- utilizarea unui cateter urinar (tub care dreneaza urina din vezica urinara);
- biopsia de prostata;
- retentie urinara sau blocaj urinar;
- leziuni ale zonei pelvine.
Complicatii ale prostatitei
Netratata, prostatita poate duce la o serie de complicatii. De exemplu, persoanele cu prostatita bacteriana acuta pot dezvolta sepsis. Aceasta este o infectie care se raspandeste in tot corpul si care pune viata in pericol. Necesita tratament medical imediat.
Alte complicatii ar putea include:
- disfunctie sexuala;
- inflamatie care se extinde la organele din apropierea prostatei;
- infectie bacteriana a sangelui (bacteremia);
- inflamatia tubului spiralat atasat la spatele testiculului (epididimita);
- abces de prostata;
- infectie care se extinde la osul pelvin superior sau la nivelul coloanei vertebrale inferioare.
Complicatiile prostatitei cronice/sindromului de durere pelvina cronica pot include:
- anxietate sau depresie;
- disfunctie sexuala, cum ar fi incapacitatea de a obtine si de a mentine o erectie;
- modificari ale spermei, care pot provoca infertilitate.
Prostatita si cancerul de prostata
Prostatita este benigna, deci nu este canceroasa si nici nu creste riscul aparitiei de cancer de prostata. In schimb, inflamatia cauzata de prostatita creste, uneori, nivelul antigenelor specifice prostatei (PSA) din sange – la fel ca si cancerul de prostata. Testele suplimentare pot ajuta la determinarea cauzelor nivelurilor crescute de PSA.
Diagnosticare prostatita
Pentru stabilirea diagnosticului, medicul iti va face un istoric al starii de sanatate si sexualitate. Ulterior, te va consulta fizic si iti va prescrie mai multe investigatii, respectiv:
- Sumar de urina si urocultura: o proba de urina este trimisa la laborator, pentru a fi verificata existenta celulelor albe din sange si a bacteriilor.
- Examen digital rectal: in timpul acestui consult, medicul introduce un deget inmanusat in rect, pentru a verifica portiunea prostatei de langa rect. Scopul acestui consult este de a cauta umflarea sau sensibilitatea prostatei.
- Masajul prostatei: medicul maseaza prostata pentru a scoate lichidul in uretra. Acest lichid este apoi verificat la microscop pentru a cauta semne de inflamatie sau infectie. Aceasta procedura este, de obicei, efectuata in timpul unui examen digital rectal.
- Cultura materialului seminal: o proba de material seminal este testata in laborator pentru bacterii si globule albe.
- Cistoscopie: pentru realizarea acestei investigatii, un tub subtire si flexibil si un dispozitiv de vizualizare sunt introduse in penis si prin uretra. Medicul foloseste dispozitivul pentru a verifica vezica urinara si tractul urinar si pentru a depista eventualele modificari sau blocaje structurale.
- Ecografia transrectala: un transductor este introdus in rect, langa prostata, pentru a obtine imagini ale prostatei.
- Scanare CT: acesta este un test imagistic care utilizeaza raze X si un computer pentru a realiza imagini detaliate ale corpului. O scanare CT arata detalii ale prostatei, oaselor, muschilor, grasimilor si altor organe adiacente.
Tratament afectiuni ale prostatei
Daca suferi de prostatita, medicul te poate ajuta sa gasesti modalitati de a gestiona simptomele si de a-ti controla durerea. Tratamentul pot include urmatoarele medicamente:
- Antibiotice: daca o infectie bacteriana provoaca simptome grave, medicul iti poate recomanda sa mergi la spital, pentru a ti se administra intravenos antibiotic, pentru faza de inceput a tratamentului. Apoi, ti le vei administra singur, pe cale orala. Daca simptomele continua sa revina, medicul iti poate prescrie o doza mica de antibiotice, pe termen lung.
- alfa-blocante urinare: aceste medicamente ajuta la relaxarea unor parti ale tractului urinar. Ele ajuta la reducerea obstructiei de la o prostata marita, care poate duce la infectii urinare si prostatita.
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene: amelioreaza durerea si umflaturile.
- Suplimente: s-a demonstrat ca quercetina, un compus natural gasit in plante, amelioreaza inflamatia la unii barbati care au prostatita. De asemenea, poate ajuta un extract de polen numit cernilton. Discuta cu medicul tau inainte de a incerca orice suplimente sau remedii pe baza de plante.
- Medicamente care imbunatatesc functia sexuala: de obicei, prostatita provoaca probleme cu viata sexuala, astfel ca medicul iti poate prescrie un medicament care te poate ajuta in obtinerea sau mentinerea erectiei.
Alte masuri pe care le poti lua in tratarea prostatitei
Pe langa recomandarile de tratament, iata ce ai putea face acasa, pentru a-ti gestiona simptomele prostatitei:
- bea multe lichide pentru a te mentine hidratat;
- apeleaza la analgezice eliberate fara prescriptie medicala, precum ibuprofenul, pentru a ajuta la scaderea inflamatiei si a disconfortului;
- evita alimentele si bauturile picante sau acide care contin cofeina sau alcool, care pot provoca deshidratare;
- fa bai calde (bai de sezut) sau aplica o comprese calda la mijloc, pe spate, pentru a reduce durerea;
- efectueaza exercitii precum Kegels sau de stretching pentru a-ti intari muschii planseului pelvin;
- evita activitatile care iti provoaca sau intensifica durerea, cum ar fi mersul pe bicicleta.
Surse: