Daca te simti rau, ai nasul infundat, care curge, durere de gat si stranuti te-ai putea confrunta cu raceala, gripa sau alergie. Cu multe simptome in comun, cele trei afectiuni sunt greu de deosebit. Intelegerea diferentelor si stabilirea diagnosticului te vor ajuta sa urmezi tratamentul potrivit. Concret, daca stii de ce suferi, nu vei lua medicamente de care nu ai nevoie, care nu sunt eficiente sau care ar putea chiar sa iti agraveze simptomele.
Raceala, gripa si alergia afecteaza sistemul respirator, ceea ce poate ingreuna respiratia. Fiecare dintre cele trei are insa simptome specifice, care le deosebesc.
Raceala si gripa sunt cauzate de diferiti virusi, iar ca regula generala, simptomele asociate cu gripa sunt mai severe. Ambele boli provoaca un nas care curge, infundat, congestionare, tuse si dureri in gat. Spre deosebire de raceala, gripa poate provoca si febra mare, care dureaza trei-patru zile, impreuna cu dureri de cap, oboseala si dureri generale. Aceste simptome sunt mai putin frecvente atunci cand esti racit.
In schimb, alergiile sunt putin diferite. Si asta deoarece nu sunt cauzate de un virus. In schimb, sistemul imunitar al corpului tau reactioneaza la un declansator sau alergen, care este ceva la care esti alergic.
Daca esti alergic si respiri particule precum polenul sau parul de animale de companie, celulele imune din nas si caile respiratorii pot reactiona exagerat la aceste substante inofensive. Tesuturile tale respiratorii delicate se pot umfla, iar nasul poate deveni infundat sau poate incepe sa curga.
De asemenea, alergiile pot provoca mancarimi si lacrimare a ochilor, care, in mod normal, nu se manifesta atunci cand ai gripa sau raceala.
De obicei, simptomele alergiei dureaza atat timp cat esti expus la alergen, care poate fi de aproximativ 6 saptamani in timpul anotimpurilor polenului, respectiv primavara, vara sau toamna.
Rareori, raceala si gripa pot dura peste 2 saptamani.
Majoritatea persoanelor racite sau cu gripa se recupereaza singure, fara a avea nevoie de ingrijiri medicale. Totusi, daca simptomele dureaza mai mult de zece zile, se recomanda sa consulti medicul.
Pentru a trata raceala sau gripa, ai nevoie de odihna si multe lichide. Analgezicele precum aspirina sau ibuprofenul pot reduce febra sau durerile. Pe de alta parte, alergiile pot fi tratate cu antihistaminice, decongestionante si spray-uri nazale cu steroizi.
Raceala, gripa si alergiile sunt afectiuni comune, ce afecteaza atat copiii, cat si adultii.
Ce sunt alergiile
O alergie este o supraactivare a sistemului imunitar la expunerile mediului, cum ar fi acarienii din praf, animalele de companie cu blana, mucegaiul, ciupercile si polenul.
Organismul elibereaza compusi pentru a combate ceea ce percepe ca fiind o substanta nociva. Unul dintre acesti compusi este histamina. Acest compus ajuta la protejarea organismului si la combaterea invadatorului, dar histamina provoaca multe simptome comune de alergie.
In esenta, sistemul imunitar elibereaza anticorpi pentru a lupta cu ceva care nu este de fapt daunator.
Alergiile sunt foarte frecvente in randul populatiei.
Simptomele unei alergii
Alergiile nu sunt contagioase, dar simptomele difera doar putin fata de o raceala comuna, care este contagioasa. Simptomele includ:
- nas care curge sau infundat
- stranut
- respiratie suieratoare
- tuse
- lacrimare sau mancarimi
- picurare postnazala.
Ce este o raceala
Raceala comuna este o boala contagioasa, virala, care afecteaza sistemul respirator.
Peste 200 de virusi pot provoca o raceala, iar adultii se pot astepta sa aiba doua pana la trei raceli pe an. Este posibil ca si copiii sa aiba mai multe raceli in fiecare an.
O persoana poate raci din cauza atingerii suprafetelor sau a inhalarii picaturilor din aer ramase in suspensie de la o tuse sau un stranut, de la o persoana infectata.
Raceala obisnuita poate provoca, de asemenea, simptome cum ar fi curgerea nasului, tusea sau stranutul. Dar de obicei provoaca si alte simptome.
Simptomele unei raceli comun
O raceala poate provoca adesea:
- febra mica
- dureri de oase
- laringita sau durere in gat
- curgerea nasului
- tuse.
Nu orice persoana racita va avea neaparat toate aceste simptome.
Complicatii de la o raceala comuna
Pe langa simptomele de baza ale racelii, o persoana poate dezvolta complicatii de la un virus al racelii. Acestea includ:
- flegma si tuse post-infectioasa prelungita
- bronsita sau inflamatie a tuburilor bronsice
- infectii ale urechii
- sinuzita
- astm bronsic agravat sau tulburare pulmonara obstructiva cronica (BPOC)
Ce este gripa
La fel ca si raceala, gripa este cauzata de un virus. Ea este o infectie a nasului, gatului si plamanilor.
Uneori, complicatiile gripei pot duce la deces. Persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicatii sunt:
- copii mici, sub 2 ani
- adulti peste 65 de ani
- femeile insarcinate
- persoanele cu sistemul imunitar slabit
- persoanele care sufera de boli cronice, cum ar fi astmul, bolile de inima, bolile de rinichi, bolile hepatice si diabetul
- persoanele supraponderale sau obeze.
Spre deosebire de raceli si alergii, gripa poate fi prevenita prin vaccinare. Desi vaccinul anual antigripal nu este 100% eficient, reduce riscul de a dezvolta complicatii severe de la infectie.
Simptome
La debutul simptomelor, gripa poate parea o raceala obisnuita, cu nas care curge, stranut si durere in gat. Raceala se dezvolta de obicei lent, dar gripa tinde sa apara brusc.
Simptomele comune ale gripei includ:
- febra
- dureri musculare
- frisoane si transpiratii
- durere de cap
- tuse uscata, persistenta
- dificultati de respiratie
- oboseala si slabiciune
- nas care curge sau infundat
- durere de gat
- durere oculara
- varsaturi si diaree, mai frecvent la copii decat la adulti.
Alergii vs raceli si gripa
Astfel, simptomele de debut ale gripei sunt asemanatoare cu cele ale racelii si alergiei. Totodata, principala diferenta dintre cele trei este durata de timp a simptomelor.
Daca o raceala sau o gripa dispare in mod normal dupa aproximativ sapte-zece zile, alergiile pot dura mult mai mult, respectiv unul sau mai multe anotimpuri, daca este o alergie provocata de ambrozie sau polen. De regula, simptomele alergiei continua atata timp cat exista expunere la alergen. De exemplu, daca simptomele apar brusc atunci cand esti in preajma animalelor sau a ierbii, este un semn puternic ca acestea se datoreaza unei alergii si nu unei raceli sau gripe.
Totodata, unele persoane cu alergii dezvolta si eczeme, care nu sunt un simptom al unei raceli.
Cum sa faci diferenta
Daca manifesti simptome de gripa, raceala sau alergie, te-ar putea ajuta sa iti pui anumite intrebari, pentru a vedea care este cauza simptomelor tale. Raspunde-ti clar la urmatoarele:
Cat de repede au aparut simptomele? Simptomele tind sa apara treptat pe parcursul unei zile sau doua, atunci cand este vorba despre o raceala sau gripa. Cand simptomele apar insa brusc, este mai probabil ca acestea sa fie cauzate de o alergie.
De cat timp sunt prezente simptomele? Simptomele unei raceli sau gripe tind sa se diminueze dupa o saptamana sau doua. Simptomele alergiei dureaza atat timp cat este prezent in aer alergenul ce o cauzeaza.
Simptomele apar regulat, in aceleasi perioade ale anului? Daca simptomele tind sa apara in aceeasi perioada, in fiecare an, ele sunt cauzate de alergii sezoniere.
Persoanele care au alergii ar trebui sa consulte un alergolog/imunolog daca:
- au nevoie sa li se confirme diagnosticul de alergii sau astm
- necesita educatie si indrumare in tehnicile de autogestionare a alergiilor sau astmului
- iau in considerare urmarea imunoterapiei – injectii pentru alergii
- au polipi nazali
- au afectiuni coexistente, cum ar fi astmul sau sinuzita recurenta
- medicamentele sunt ineficiente
- simptomele interfereaza cu calitatea vietii sau capacitatea de a functiona.
Daca o persoana are simptome severe, cum ar fi imposibilitatea de a respira, ar trebui sa solicite imediat asistenta medicala in cazul in care se confrunta cu un atac de astm sau anafilaxie.
Anafilaxia este o reactie alergica severa care poate pune viata in pericol. Simptomele se dezvolta brusc si includ:
- urticarie
- umflarea fetei sau a gurii
- respiratie suieratoare
- respiratie rapida si superficiala
- un ritm cardiac rapid
- anxietate sau confuzie
- ameteala
- varsaturi
- buze albastre sau albe
- lesin sau pierderea cunostintei
Tratamente
Desi unele medicamente eliberate fara prescriptie medicala vizeaza atat raceala, cat si alergiile, exista mai multe diferente in tratarea fiecarei afectiuni.
Tratamente pentru raceala
Tratamentul pentru raceala implica, de obicei, odihna, hidratarea, decongestionarea nazala. Unele medicamente eliberate fara prescriptie medicala ajuta la ameliorarea simptomelor unei raceli.
Tratamente pentru o alergie
Medicii pot identifica factorii declansatori ai alergiilor prin teste cutanate si analize de laborator. Ei pot prescrie apoi un tratament adecvat.
O persoana alergica poate folosi remedii naturiste, cum ar fi un spray nazal salin pentru a incerca sa amelioreze simptomele alergice, inclusiv curgerea nazala sau congestia.
Alte tratamente naturiste care pot ajuta in combaterea alergiei includ:
- dieta sanatoasa echilibrata pentru a intari sistemul imunitar
- probiotice
- ulei de peste.
Atentie! Consulta intotdeauna medicul inainte de a incerca astfel de metode de tratament.
Prevenirea este, de asemenea, parte a unui plan de tratare a alergiilor. Odata ce alergenul a fost identificat, persoanele ar trebui sa-l evite cat mai mult posibil. Atunci cand evitarea unui alergen nu este posibila, o persoana poate trata simptomele diferit, conform indicatiilor si prescriptiei medicale, respectiv:
- decongestionante fara prescriptie medicala
- antihistaminice
- corticosteroizi sub forma de pastile sau spray-uri nazale cu steroizi
O persoana poate lua in considerare, de asemenea, imunoterapia (injectii pentru alergii) pentru controlul pe termen lung al alergiilor. Injectiile impotriva alergiilor implica primirea de doze mici de alergen la intervale regulate timp de cateva luni. Scopul este de a obisnui organismul cu alergenul care provoaca simptomele. In timp, pe masura ce organismul dezvolta o toleranta la alergen, simptomele scad adesea.
Tratament pentru gripa
Ca si in cazul racelii, in cazul gripei, de obicei, nu ai nevoie de nimic, in afara de mai multa odihna si lichide in cantitati mai mari.
Decongestionantele nazale, antiinflamatoarele ( aspirina, paracetamol, nurofen, etc) si antitermicele pot ajuta in cazul unei simptomatologii care provoaca disconfort. In cazul in care simptomele gripei sunt unele severe, cu risc de complicatii, medicul poate prescrie un tratament antiviral. Medicamentele antivirale pot scurta boala cu aproximativ o zi si pot ajuta la prevenirea complicatiilor grave.
Atentie insa ca efectele secundare ale medicamentelor antivirale pot include greata si varsaturi.
Surse:
- www.mayoclinic.org
- www.medicalnewstoday.com
- www.newsinhealth.nih.gov