Cunoscuta si sub denumirea de pojar, rujeola este considerata una dintre bolile copilariei, dar lucrurile nu stau chiar asa, caci ea poate afecta si adultii si poate genera o simptomatologie grava, chiar la mult timp dupa infectie.
- Ce este rujeola?
- Rujeola – transmitere si simptome
- Complicatii in rujeola
- Rujeola – diagnostic si tratament
- Care este prognosticul in cazul infectiei cu virusul rujeolic?
- Cum se previne rujeola?
Ce este rujeola ( pojarul ) ?
Rujeola este o infectie virala foarte contagioasa, cauzata de un Morbillivirus din familia Paramyxovirus. Boala a fost prima cauza de deces la copiii cu varste mai mici de 5 ani, inainte de anul 1963, cand s-a introdus vaccinarea impotriva rujeolei. In perioada dinaintea vaccinarii, se inregistrau 2.6 milioane decese anuale, cauzate de rujeola.
Desi vaccinul este disponibil pe piata de ceva vreme, inca exista un numar incredibil de mare de decese, aparute in special la copiii mai mici de 5 ani.
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual, mor peste 140.000 persoane din cauza pojarului.
In Romania, rata de deces din cauza rujeolei este de 4 la mie, cifrele inregistrate anual demonstrand ca, in tara, ne confruntam cu o epidemie de rujeola.
Rujeola – transmitere si simptome
Virusul rujeolic are o durata de viata de peste 2 ore in aer sau pe suprafete si infecteaza peste 90% dintre persoanele susceptibile. Transmiterea se face, cel mai adesea, prin aerul contaminat cu picaturile de saliva sau prin secretiile persoanei infectate, dar poate fi luat si de pe suprafete.
- Perioada de incubatie variaza intre 10 si 14 zile, timp in care virusul este localizat si se multiplica in faringe. Din pacate, boala este contagioasa timp de 5-6 zile inainte de aparitia simptomelor si inca 5-6 zile dupa primele semne clinice, astfel ca riscul de contaminare este foarte mare.
- Initial, cand vorbim despre rujeola, simptomele sunt cele ale unei infectii respiratorii: febra, tuse seaca, secretii nazale apoase, durere de gat si conjunctivita. Starea generala este modificata, iar febra care poate creste pana spre 40 de grade Celsius poate fi insotita de dureri musculare sau de cap. Spre finalul etapei prodromale, apare si semnul Koplik, considerat specific pentru rujeola, care consta in aparitia unor puncte albe cu centrul alb-albastrui, in cavitatea bucala. Aceasta faza, denumita faza prodromala, poate dura timp de 2-3 zile si este urmata de etapa eruptiei cutanate.
- In etapa a treia a bolii, apare eruptia cutanata, sub forma unor pete rosii de mici dimensiuni, unele dintre ele usor denivelate. Acestea apar mai intai la nivelul fetei, gatului, bratelor si pieptului si apoi se extind pe toata suprafata corpului. Unele pete sunt suficient de mari incat sa se alature celor din vecinatate, astfel ca pielea de pe corp capata un aspect iritat. Aparitia petelor este insotita de pusee febrile de 40-41 grade Celsius, care dureaza intre 3 si 5 zile, dar se pot prelungi.
Complicatii in rujeola
In cazul copiilor cu sistem imunitar fragil sau al persoanelor expuse la o incarcatura virala foarte mare, este posibila aparitia complicatiilor, consecutiv infectiei cu virusul rujeolic. Statistic, se considera ca aceste complicatii apar la aproximativ 30% dintre persoanele infectate:
- Otita medie bacteriana, care poate evolua pana in punctul pierderii auzului
- Laringita si bronsita: pustulele din cavitatea bucala sunt extinse in tractul respirator si se pot suprainfecta
- Pneumonie, care apare frecvent ca o complicatie a rujeolei si care poate fi fatala, in special la copiii de varsta mica
- Encefalita postrujeolica, denumita panencefalita sclerozanta subacuta, apare la 1 din 1000 cazuri, la ani de zile dupa infectia cu virusul rujeolic, si este fatala
- La gravidele infectate, rujeola determina avort, nastere prematura, greutate redusa la nastere si deces.
Rujeola – diagnostic si tratament
Boala poate fi diagnosticata simptomatic, in fazele mai avansate, sau prin teste de sange, exsudat faringian sau test de urina. Tabloul clinic este destul de expresiv, mai ales dupa aparitia semnului Koplik sau a eruptiei cutanate caracteristice.
Rujeola versus rubeola
Desi ambele sunt considerate boli ale copilariei, cu transmitere pe calea aerului, si sunt contagioase cu zile bune inainte de aparitia primelor simptome, rubeola este considerata o afectiune usoara, ale carei semne clinice – eruptie usoara si adenopatie – se remit de la sine.
Din pacate, la femeile gravide, si rubeola este teratogena si poate determina avort spontan sau defecte congenitale. Prin urmare, este important ca mai ales femeile care, din cauza locului de munca, sunt expuse riscului de a contacta rubeola, sa fie la zi cu vaccinurile.
Cum se trateaza rujeola ( pojarul ) ?
Fiind o boala virala, rujeola nu beneficiaza de un tratament specific, ci doar de tratament simptomatic.
- Pentru persoanele nevaccinate, cu expunere cunoscuta la virus, mai ales in cazul sugarilor, se recomanda vaccinarea in termen de 72 ore. In acest caz, boala poate fi evitata complet sau se poate asigura o forma cu evolutie usoara, fara risc de complicatii.
- In cazul femeilor însarcinate, al copiilor foarte mici sau al persoanelor care sufera de o forma de imunosupresie, se recomanda administrarea de imunoglobulina specifica. Protocolul medical sustine ca administrarea imunoglobulinei in decurs de 6 zile dupa contactul cu virusul poate preveni boala sau poate favoriza aparitiei unei forme usoare.
- Tratamentul simptomatic consta in antitermice si antiinflamatorii, aspirina fiind interzisa la copii. In cazul in care iritatia orala si cea cutanata sunt foarte intense, se pot administra analgezice usoare. De asemenea, daca este necesar, se pot prescrie medicamente simptomatice pentru tuse.
- In cazul copiilor cu imunitate slabita, cu varsta mai mare de 1 an, se recomanda un supliment de 200.000 UI vitamina A.
- Hidratarea adecvata, repausul la pat, suplimentele cu zinc si cu vitamina C si D sunt, de asemenea, utile in vindecarea mai rapida.
- In cazurile mai severe, cu suprainfectie bacteriana, medicul va decide administrarea de antibiotic.
Care este prognosticul in cazul infectiei cu virusul rujeolic?
Rujeola afecteaza persoane de orice varsta, iar complicatiile pot aparea, de asemenea, indiferent de varsta pacientului.
Copiii beneficiaza de imunitate pasiva primita de la mama, dar, in cazul bebelusilor care nu sunt alaptati, aceasta este considerata insuficienta, la 2-3 luni dupa nastere. Cel mai mare risc de aparitie a complicatiilor il au copiii nevaccinati, cu varsta mai mica de 5 ani.
In cazul persoanelor sanatoase, prognosticul este considerat, in general, bun, mortalitatea fiind de 2-4 la mie. Pe de alta parte, metodele de preventie sunt menite sa protejeze categoriile vulnerabile, cum sunt gravidele sau bebelusii prea mici pentru a fi vaccinati.
Cum se previne rujeola?
Vaccinarea si administrarea rapelului, conform schemei nationale de vaccinare, asigura o eficienta de 95% impotriva infectiei cu virusul rujeolic. In cazul gravidelor care calatoresc in zone cu risc epidemic, al persoanelor cu boli autoimune sau care primesc medicatie imunosupresoare, se recomanda administrarea unei doze suplimentare de vaccin, pentru o protectie adecvata.
In cazul adultilor care nu stiu daca au fost vaccinati în copilarie, se recomanda efectuarea unei doze primare si a rapelului, pentru o protectie completa.
La copii, vaccinarea consta in administrarea a doua doze: prima dintre ele la implinirea varstei de un an si a doua, intre 5 si 7 ani. In contextul epidemiei de rujeola, prima doza se poate administra la 9 luni, urmata de doza de la 1 an (12-15 luni)Â si de rapel (4-5 ani).
Avand in vedere faptul ca, in medie, 1 din 4 pacienti diagnosticati cu rujeola are nevoie de spitalizare, iar boala afecteaza deopotriva adultii susceptibili si copiii si poate genera complicatii si multi ani mai tarziu, este nedrept sa o descriem ca fiind o simpla boala a copilariei. E de retinut faptul ca unica metoda sigura de preventie este vaccinarea.
Bibliografie:
https://www.ecdc.europa.eu/en/measles/facts/factsheet
https://cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/rujeola-1
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/measles/symptoms-causes/syc-20374857
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/measles/diagnosis-treatment/drc-20374862
http://srmv.ro/index.php/informatii-medicale/vaccinari/vaccinari-de-rutina/item/234-rujeola
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-000636_RO.html