Cardiologie
Descriere
Cardiologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea bolilor si anomaliilor care implica inima si vasele de sange. Medicii cardiologi sunt specialisti in asigurarea ingrijirii continue a pacientilor cu boli cardiovasculare, monitorizand functia cardiaca si toate aspectele terapiei prescrise, inclusiv administrarea de medicamente.
Afectiuni cardiace frecvente
Boala cardiovasculara se numara printre principale cauze de deces. Este important sa inveti despre inima ta pentru a preveni aparitia bolilor. Daca ai deja o afectiune a inimii, poti trai o viata mai sanatoasa, mai activa, invatand despre boala ta si avand grija de tine. Bolile cardiovasculare pot avea diferite cauze, asa ca este important sa le cunosti, pentru a-ti reduce riscul de a le dezvolta.
Ritmuri cardiace anormale sau aritmii
Inima este un organ uimitor. Bate intr-un ritm constant, uniform, de aproximativ 60 pana la 100 de ori in fiecare minut, cu o medie de aproximativ 100.000 de ori in fiecare zi. Uneori, inima ta iese din ritm. Medicul numeste bataile neregulate sau anormale ale inimii, aritmie. O aritmie poate provoca batai neuniforme ale inimii sau batai ale inimii care sunt fie prea lente, fie prea rapide sau au o cadenta neregulata.
Simptomele pot varia de la palpitatii si ameteli, pana la pierderea constientei si stop cardiac. Tratamentul poate include medicamente, proceduri de ablatie sau implantarea de dispozitive precum sunt pacemakerele.
Bolile aortei si ale vaselor arteriale
Aorta este cea mai mare artera din organism care iese din inima. Aceasta pompeaza sange bogat in oxigen si nutrienti in restul corpului printr-un sistem de artere ramificate, care devin tot mai inguste pe masura ce se indeparteaza de inima (artere, arteriole, capilare).
Odata cu inaintarea in varsta, diametrul vaselor devine din ce in mai redus, ca urmare a aparitiei aterosclerozei (depunerea de placi de lipide la nivelul peretelui interior al arterelor). Simptomele pot include:
- durere in piept (angina);
- dificultati de respiratie;
- oboseala;
- infarct miocardic.
Vasele de sange pot fi afectate si de alti factori, precum:
- hipertensiunea arteriala;
- tulburari ale tesutului conjunctiv care pot slabi peretii vaselor de sange (sclerodermia, osteogeneza imperfecta, sindromul Ehlers-Danlos).
Exista situatii cand peretele aortei se poate slabi, se subtiaza si se dilata, conducand la aparitia unui anevrism aortic. In astfel de cazuri, exista un risc crescut ca anevrismul sa se rupa, din cauza presiunii sanguine. Astfel, apar complicatii severe, chiar decesul.
Boala coronariana si infarctul de miocard
Aceste afectiuni cardiace sunt frecvent cauzate de ingustarea sau blocarea arterelor coronare, artere care alimenteaza inima cu sange. Aceasta ingustare este de obicei rezultatul aterosclerozei.
Boala arteriala coronariana se produce cand placa de aterom, formata ca urmare a aterosclerozei si alcatuita din colesterol si calciu se acumuleaza pe peretele interior al acestor artere. Astfel, arterele coronare, cele care ofera inimii tale oxigen si nutrienti vitali au un diametru mic si ca urmare, la inima ajunge un nivel mai redus de oxigen.
Cand intregul lumen al vasului este obstruat, apare infarctul miocardic. Daca nu se intervine prompt, tesutul cardiac moare ca urmare a privarii de oxigen si nutrienti.
Insuficienta cardiaca
Insuficienta cardiaca se manifesta cand inima nu pompeaza atat de puternic pe cat ar trebui. Acest lucru va face ca organismul sa retina apa si sare, ceea ce provoca aparitia edemelor (umflarea membrelor inferioare, in special) si dificultati de respiratie. Poate fi cauzata de:
- boli coronariene;
- hipertensiune arteriala;
- alte afectiuni cardiace.
Hipertensiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala se manifesta prin cresterea peste valorile normale a tensiunii sau a presiunii arteriale. Tensiunea arteriala reprezinta forta exercitata de sange impotriva peretilor vaselor de sange, pentru a putea circula.
Valorile crescute ale tensiunii arteriale pot aparea ca urmare a modificarilor fiziologice care apar odata cu varsta sau pot fi cauzate de factori specifici, precum:
- bolile renale;
- afectiunile endocrine;
- apneea de somn;
- malformatia vaselor de sange.
Monitorizarea tensiunii arteriala este esentiala, deoarece la majoritatea persoanelor afectate, nu apar simptome specifice. Daca nu este tratata, hipertensiunea poate conduce la complicatii, precum accidentul vascular cerebral, afectiuni cardiace sau chiar decesul.
Cardiomiopatii
Cardiomiopatiile sunt bolile muschiului inimii. Acestea determina modificarea structurii si a functionalitatii inimii, afectand capacitatea acesteia de a pompa sange in mod eficient. Cardiomiopatiile pot fi mostenite sau pot aparea din cauza unor factori externi. In functie de tipul lor, pot afecta diferit functia inimii.
Fara tratament, cardiomiopatiile se agraveaza. Ele pot duce la insuficienta cardiaca si ritm cardiac anormal. Cardiomiopatia poate fi determinata genetic, dar poate fi favorizata si de:
- hipertensiune arteriala;
- diabet;
- obezitate;
- boli metabolice;
- infectii
Pericardita
Aceasta afectiune este rara si consta in inflamatia membranei care inconjoara inima, cunoscuta drept pericard. Cauza principala a pericarditei este reprezentata de infectie. Simptomele pericarditei pot varia in functie de severitatea inflamatiei si de cantitatea de lichid acumulat in jurul inimii. Cele mai frecvente simptome includ:
- durere toracica;
- dispnee (respiratie dificila);
- palpitatii;
- tuse seaca;
- febra;
- stare de oboseala.
Tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara
Cheagurile de sange se formeaza frecvent la nivelul venelor, de obicei in zona picioarelor. Aceasta este tromboza venoasa, care poate fi superficiala sau profunda. Ele se pot desprinde si calatori prin fluxul sanguin pana la plamani, unde pot bloca fluxul sanguin. Afectiune se numeste trombembolie pulmonara. Afectiunea pune in pericol viata si necesita asistenta medicala imediata.
Unele persoane au un risc mai mare de a dezvolta tromboza venoasa profunda, deoarece prezinta factori de risc, precum:
- repausul la pat pentru perioade lungi de timp;
- sarcina;
- utilizarea pilulelor anticonceptionale sau substitutiei hormonale;
- istoricul familial.
Accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afectiune medicala grava care se manifesta cand alimentarea cu sange a unei parti a creierului este intrerupta sau redusa semnificativ. Aceasta apare cand un vas sanguin este blocat ca urmare a unei obstructii (embol sau tromb) sau cand vasul se sparge, conducand la aparitia hemoragiei cerebrale. Consecinta este reprezentata de privarea de oxigen si nutrienti, care duce la moartea celulelor cerebrale in doar cateva minute. De aceea, AVC-ul reprezinta o urgenta medicala care necesita interventie rapida pentru a reduce riscul de complicatii grave si deces.
Boli cardiace congenitale
Bolile cardiace congenitale se manifesta ca o problema in una sau mai multe zone ale inimii sau a vaselor de sange. Apar in perioada intrauterina, iar conform statisticilor aproximativ 8 din 1.000 de copii se nasc cu o malformatie congenitala.
Cei afectati pot avea simptome la nastere, dar unele persoane nu au simptome pana in copilarie sau chiar la varsta adulta. In cele mai multe situatii, nu se cunoaste cauza. Printre principalele cauze se afla ereditatea sau expunerea la infectii virale, bacteriene, alcool sau droguri pe perioada sarcinii.
Boala cardiaca reumatica
Boala cardiaca reumatica este o afectiune cronica care afecteaza inima. Aceasta se asociaza cu febra reumatica, o boala inflamatorie care se manifesta frecvent la copii si este provocata de infectiile cu streptococul beta hemolitic de grup A. Boala cardiaca reumatica deterioreaza valvele inimii in lipsa tratamentului potrivit.
Febra reumatica este declansata de infectia cu streptococul de grup A, care se manifesta adesea prin faringita. Cand infectia nu este corect tratata, poate aparea o reactie autoimuna, adica sistemul imunitar sintetizeaza anticorpi care ataca diferite tesuturi din organism, precum este cel cardiac. Este important de mentionat ca boala cardiaca reumatica poate aparea chiar si la cativa ani distanta de la infectia streptococica. Daca este suspectata, medicul poate indica efectuarea ecografiei cardiace si a electrocardiogramei (EKG) pentru a identifica posibilele leziuni ale inimii.
Alte boli vasculare
Boala vasculara include orice problema care afecteaza sistemul circulator. Acestea includ:
- boli ale arterelor (anevrisme, arteriopatii, boala vasculara periferica, vasculite, ateroscleroza);
- boli ale venelor (varice, tromboze venoase).
Tratamente pentru boli cardiovasculare
Tratamentele pentru bolile cardiovasculare pot sa difere in functie de tipul de afectiune de care suferi. Ele pot consta in:
- schimbari aduse stilului de viata, cum ar fi: dieta, exercitii fizice, renuntarea la consumul de alcool si tutun;
- medicamente, inclusiv cele care trateaza factorii de risc precum: tensiunea arteriala, colesterolul, cheagurile de sange;
- proceduri medicale, cum sunt: plasarea unui stent, interventia chirurgicala la valva cardiaca sau interventia chirurgicala de bypass pe artera coronariana.
Schemele de tratament sunt personalizate pentru fiecare pacient, in functie de nevoile pe care acesta le are. De aceea, consultul si controalele periodice sunt importante, deoarece tratamentul poate fi ajustat in functie de starea clinica.
Servicii medicale
In cazul in care te confrunti cu o boala cardiovasculara sau suspectezi ca ai putea avea o astfel de afectiune, te poti adresa specialistilor cu experienta ai retelei de policlinici si laboratoare Poliana. In cadrul specialitatii cardiologie, ei vin in intampinarea nevoilor tale medicale cu o multitudine de servicii.
Consultatie
Consultatia cardiovasculara este cel mai important aspect al tratamentului medical. In cadrul acesteia, medicul acorda atentie:
- simptomelor experimentate de pacient;
- debutului simptomelor;
- factoriilor care agraveaza sau amelioreaza simptomele.
Scopul consultatiei este reprezentat de expunerea detaliilor despre boala diagnosticata, care sunt posibilele riscuri asociate, dar si ce schimbari ale stilului de viata contribuie la imbunatatirea starii de sanatate. De asemenea, discutia cu medicul ofera o claritate sporita asupra optiunilor de tratament disponibile sau, daca este necesar, asupra unei eventuale interventii chirurgicale, inclusiv pregatirea și ingrijirea pre si postoperatorie, precum si riscurile asociate.
Control
Medicii cardiologi de la Poliana sunt dedicati monitorizarii atente a pacientilor cu afectiuni cardiovasculare. Controalele periodice, stabilite conform recomandarilor medicului, joaca un rol crucial in prevenirea bolilor cardiovasculare sau a complicatiilor acestora.
In cadrul acestor vizite, medicul cardiolog poate efectua sau repeta ecografia de cord pentru a evalua progresul bolii. Aceasta investigatie poate fi utilizata si pentru ajustarea sau schimbarea tratamentului, daca este necesar.
Ecografie cord
Ecografia de cord utilizeaza unde sonore pentru a crea imagini detaliate ale inimii. Aceste imagini ofera informatii despre:
- dimensiunea inimii;
- puterea muschilor inimii;
- prezenta bolilor cardiace;
- disfunctionalitatile valvelor cardiace.
EKG cu interpretare
In cadrul consultatiei, medicul poate recomanda si efectuarea unei electrocardiograme (EKG). Aceasta procedura implica plasarea electrozilor pe piept si picioare pentru a inregistra activitatea electrica a inimii. Testul ofera informatii esentiale despre:
- functionarea inimii;
- ritmul cardiac;
- neregularitatile de ritm;
- hipertrofia inimii;
- prezenta unui eventual infarct miocardic sau a leziunilor ischemice.
Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale – MATA (24 ore)
MATA presupune un dispozitiv portabil care monitorizeaza tensiunea arteriala timp de 24 de ore. Este utilizat pentru a evalua variabilitatea tensiunii arteriale pe parcursul unei zile normale, inclusiv in timpul activitatilor zilnice si al somnului.
Permite identificarea episoadelor de hipertensiune sau hipotensiune care ar putea trece neobservate intr-o masuratoare unica efectuata in cabinetul medicului. Datele obtinute prin monitorizarea tensiunii arteriale timp de 24 de ore ajuta medicul sa ajusteze tratamentul pentru a obtine un control mai bun al tensiunii arteriale.
Montare holter EKG (24 ore)
Holterul EKG este un dispozitiv care inregistreaza activitatea electrica a inimii in mod continuu pe parcursul a 24 de ore sau chiar mai mult. Este utilizat pentru a detecta si evalua anomaliile ritmului cardiac care ar putea sa nu fie evidente in timpul unei electrocardiograme (EKG) standard, care dureaza doar cateva secunde:
- extrasistolele (bataile suplimentare ale inimii);
- tahicardia (ritmul accelerat);
- bradicardia (ritmul cardiac lent).
La Poliana, ne dedicam sanatatii tale, oferindu-ti acces la medici cardiologi cu experienta si la servicii medicale esentiale pentru monitorizarea atenta a sanatatii inimii. Intelegem cat de importanta este preventia si suntem aici pentru a te ajuta sa eviti complicatiile severe prin controale regulate si ingrijire personalizata. Suntem alaturi de tine la fiecare pas, pentru a te asigura ca inima ta primeste toata atentia si grija necesara pentru o viata lunga si sanatoasa.
Medici
Servicii
Locatii
Clinica Bucuresti, Despot Voda
Strada Despot Vodă Nr.42-44
Clinica Poliana Ploiești, str. Gheorghe Doja
Str. Gheorghe Doja Nr.23, Bl.34F, parter