Hematologie

Descriere

Hematologia este specialitatea care se ocupa cu studiul tulburarilor sangelui. Hematologii si hematopatologii sunt furnizori de servicii medicale cu inalta calificare, specializati in boli ale sangelui si ale componentelor sanguine. Acestea includ celulele din sange si maduva osoasa. Testele hematologice pot ajuta la diagnosticarea anemiei, infectiilor, hemofiliei, tulburarilor de coagulare a sangelui si leucemiei.

Boli ale sangelui

Sangele este fluidul care mentine viata si care circula prin inima, arterele, venele si capilarele corpului. De asemenea, sangele indeparteaza deseurile si aduce nutrienti, electroliti, hormoni, vitamine, anticorpi, caldura si oxigen tesuturilor.
Deoarece functiile sangelui sunt multe si complexe, tulburarile necesita ingrijire clinica de catre un specialist. Aceste afectiuni includ anemii si tulburari de sangerare, precum si cancere ale sangelui.
Tulburarile hematologice includ probleme cu celulele rosii din sange, celulele albe din sange, trombocitele, maduva osoasa, ganglionii limfatici si splina.
Problemele splinei pot avea multe cauze. Uneori, splina devine foarte mare sau inceteaza sa functioneze corespunzator, ceea ce poate cauza scaderea trombocitelor (trombocitopenie) si scaderea numarului de celule rosii (anemie).
Afectiunile limfatice, cum ar fi o malformatie limfatica, pot provoca o varietate de simptome. Malformatiile limfatice sunt mase benigne care rezulta din canalele limfatice dezvoltate necorespunzator. Daca nu sunt tratate, pot creste in dimensiune si pot provoca infectii repetate.
Vasele de sange formate anormal pot provoca malformatii vasculare si hemangioame, care sunt tumori necanceroase.
Celulele sanguine formate anormal pot duce la o varietate de afectiuni, cum ar fi:

  • purpura trombocitopenica idiopatica
  • drepanocitoza
  • sferocitoza ereditara.

Aceste afectiuni pot duce la anemie, numar scazut de trombocite (trombocitopenie) si pot provoca multe simptome, inclusiv dificultati de respiratie, ritm cardiac rapid, paloare, lipsa de energie si vanatai de intensitate variabila.
Tulburarile de sange apar atunci cand ceva din sangele tau il impiedica sa-si faca treaba. In timp ce unele tulburari ale sangelui sunt cauzate de gene, altele se pot dezvolta ca urmare a altor boli, medicamente sau a lipsei de nutrienti din dieta ta.
Exista mai multe tipuri diferite de afectiuni ale sangelui. Unele se rezolva complet cu terapie sau nu provoaca simptome si nu afecteaza durata vietii. Ele sunt benigne. Unele sunt cronice, persista de-a lungul vietii, dar nu afecteaza durata de viata. Alte tulburari ale sangelui, cum ar fi siclemia si cancerele de sange, pot fi fatale.

Lista tulburarilor de sange poate include:

  • Anemie
  • Hemofilie
  • Leucocitoza
  • Policitemia vera
  • Siclemie
  • Talasemia
  • Boala Von Willebrand

Cum afecteaza tulburarile de sange corpul

Sangele este format atat din lichide, cat si din elemente solide. Partea lichida (plasma) contine apa, proteine si minerale. Cand o parte din sange nu isi face treaba, se poate dezvolta o tulburare a sangelui. Tulburarile de sange tind sa implice celulele rosii, globulele albe sau trombocitele care formeaza partea solida a sangelui.
Unele proteine din sange joaca un rol in coagulare. Persoanele cu tulburari ale celulelor rosii din sange nu au suficiente globule rosii sanatoase pentru a transporta oxigen catre organele lor. Se pot simti obosite si slabite.
Persoanele cu tulburari ale celulelor albe (leucocitelor) din sange se pot simti rau si prezinta un risc crescut de a dezvolta infectii.
Persoanele cu tulburari ale trombocitelor au probleme cu sangerarea sau coagularea.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de tulburari ale sangelui

Afectiunile benigne ale sangelui includ tulburari de sangerare (coagulopatii), tulburari ale globulelor rosii precum anemia si tulburari ale globulelor albe. Alte tulburari ale sangelui pot provoca boli cronice sau pot pune viata in pericol, cum ar fi anemia cu celule in secera, leucemia si limfomul.

Tulburari de sangerare (disfunctii de coagulare)

Trombocitele formeaza cheaguri si ajuta la controlul sangerarii. Tulburarile de sangerare sunt mai putin frecvente. Daca ai o tulburare de sangerare, este posibil sa ai sangerari semnificative in timpul sau dupa o leziune sau o interventie chirurgicala. Tulburarile de sangerare pot fi dobandite (cauzate de scaderea numarului de trombocite sau anomalii ale factorilor de coagulare din sange) sau cauzate de medicamente sau afectiuni medicale. Unele sunt cauzate de propriile gene. Uneori, nu exista o cauza cunoscuta pentru tulburarile de sangerare.

Tulburari ale globulelor rosii

Celulele rosii transporta oxigenul in tot organismul. Poti dezvolta o tulburare a celulelor rosii din sange daca o componenta a acestor celule sanguine nu functioneaza corespunzator. Tulburarile globulelor rosii includ:

  • Anemie (scaderea numarului de globule rosii sau a cantitatii de hemoglobinadin celulele rosii)
  • Policitemia vera (cresterea excesiva a numarului de globule rosii)
  • Siclemie (anemia cu celule in secera)
  • Talasemia (o forma genetica de anemie cauzata de lanturi anormale de hemoglobina)

Tulburari ale globulelor albe

Celulele albe din sange sau leucocitele sunt produse in principal in maduva osoasa. Daca nu ai o infectie sau o tulburare a sangelui, produci aproximativ 100 de miliarde de globule albe in fiecare zi. Exista cinci tipuri de globule albe: bazofile, eozinofile, neutrofile, limfocite si monocite. Fiecare tip de globule albe are propria sa functie speciala in sange.
Tulburarile de sange care implica niveluri anormal de scazute de globule albe se numesc leucopenii. Daca suferi de leucopenie, ai un risc crescut de infectii.
O tulburare a sangelui care implica niveluri anormal de ridicate de celule albe din sange se numeste leucocitoza si apare, de exemplu, in infectii sau leucemii.

Anemia

Anemia este o afectiune grava cauzata de un numar anormal de scazut de globule rosii, sangerare menstruala abundenta la femei, lipsa de fier in organism (care duce la anemie feripriva) sau lipsa vitaminei B12 (care duce la anemie pernicioasa).
Formele mai severe de anemie includ:
anemia aplastica: apare atunci cand maduva osoasa nu este capabila sa produca o cantitate suficienta de globule rosii.
Anemia hemolitica autoimuna: cand sistemul imunitar al organismului isi distruge propriile celule rosii.
Anemia cu celule falciforme: este o forma ereditara de anemie in care o persoana se naste cu celule rosii neobisnuit de lipicioase care obstructioneaza fluxul sanguin, ducand la dureri severe sau chiar leziuni ale organelor.

Boala von Willebrand

Boala von Willebrand este o afectiune a sangelui mostenita, cauzata de lipsa factorului von Willebrand, care ajuta la coagularea sangelui.

Policitemia vera

Aceasta este o afectiune in care organismul produce un nivel anormal de ridicat de celule sanguine.

Leucemia

Leucemia este o forma de cancer al sangelui in care globulele albe din sange devin maligne si incep sa se inmulteasca in maduva osoasa. Ulterior, celulele maligne se pot raspandi in tot corpul.

Hemofilia A si B

Acestea sunt afectiuni cauzate de nivelurile scazute ale factorilor de coagulare din sange, care duc la sangerari neobisnuite sau abundente in articulatii si incapacitatea sangelui de a coagula corect.

Cheaguri de sange

Cheagurile de sange pot provoca riscuri grave pentru sanatate atunci cand se formeaza in interiorul corpului. In functie de localizarea lor, pot duce la diferite afectiuni, cum ar fi embolia pulmonara (cand cheagul ajunge intr-una dintre arterele pulmonare) si tromboza venoasa profunda (cand cheagul se formeaza intr-una dintre venele profunde ale corpului).
La sfarsitul unei consultatii, medicul hematolog poate fi in masura sa ofere pacientului un diagnostic si un plan de tratament recomandat sau daca analizele efectuate de medicul generalist nu ofera suficiente informatii, acesta poate recomanda analize specializate pentru a ajuta la depistarea unei boli de sange.

Investigatii

In cazul in care te confrunti cu o astfel de boala sau suspectezi ca ai putea avea o afectiune hematologica, te poti adresa specialistilor cu experienta ai retelei de policlinici si laboratoare Poliana. In cadrul specialitatii hematologie, ei vin in intampinarea nevoilor tale medicale cu urmatoarele investigatii:

Consultatie

Un hematolog va studia rezultatul analizelor tale si va prescrie tratamentul pentru tulburarile de sange. Un pacient poate fi indrumat de catre un medic generalist sau un medic de familie la un hematolog daca este anemic, este suspectat ca are o afectiune legata de sange sau detecteaza unele anomalii in rezultatele analizelor de sange.
Un medic generalist poate recomanda un consult hematologic daca pacientul prezinta simptome ale unei tulburari de sange, care includ:

  • Menstruatie abundenta
  • Intarzierea coagularii sangelui dupa ranire sau interventie chirurgicala
  • Vanatai usoare
  • Sangerari nazale frecvente
  • Sangerare excesiva din rani mici
  • Sangerare in articulatii
  • Slabiciune
  • Dificultati de respiratie
  • Urina cu sange
  • Noduli limfatici umflati
  • Echimoze cutanate din cauza numarului scazut de trombocite.

De asemenea, un medic poate recomanda consultatia la hematologie daca rezultatul testului de sange arata:

  • Numar anormal de scazut de globule rosii
  • Numar anormal de scazut de globule albe
  • Numar mare de celule albe in sange, persistent
  • Scaderea trombocitelor
  • Scaderea factorilor de coagulare a sangelui.

Aceste anomalii pot fi cauzate de mai multi factori si nu se datoreaza intotdeauna unei boli grave. Unele dintre ele pot fi cauzate de infectii minore sau chiar ca efect secundar al unor medicamente. Totusi, ele pot indica si tulburari grave ale sangelui, asa ca cel mai bine este sa le verifici impreuna cu un specialist.

Control

Dupa efectuarea investigatiilor, stabilirea diagnosticului si prescrierea tratamentului, un rol deosebit de important il are controlul medical. Medicul hematolog poate recomanda repetarea unor analize de sange pentru a urmari evolutia si bolii, dar si eficacitatea tratamentului prescris. In cadrul controalelor periodice, el poate recurge la adaugarea unor medicamente, ajustarea dozei si eficientizarea tratamentului.

Surse de informatie:

  • www.mountsinai.org
  • www.uclahealth.org
  • www.my.clevelandclinic.org

Servicii

Locatii

Clinica Poliana Ploiești, str. Gheorghe Doja

Str. Gheorghe Doja Nr.23, Bl.34F, parter

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare