Strategii pentru gestionarea corecta a incontinentei urinare

Despre incontinenta urinara

Despre sanatatea vezicii urinare se vorbeste rar, dar toata lumea este afectata de modul in care functioneaza aceasta. Situata in abdomenul inferior, vezica urinara este un organ cavitar. Asemanatoare unui balon, ea are rolul de a stoca urina. Urina contine deseuri si lichidul in exces  ramas dupa ce organismul ia ceea ce are nevoie din ceea ce consumam. Zilnic, adultii elimina aproximativ 1 litru si jumatate de urina, lichid care trece prin vezica urinara.

Pe masura ce oamenii imbatranesc, vezica urinara se schimba. Tesutul elastic al vezicii urinare se poate intari si deveni mai putin elastic. Astfel, o vezica mai putin flexibila nu poate retine la fel de multa urina ca inainte si te poate face sa mergi mai des la toaleta.

De asemenea, peretele vezicii urinare si muschii planseului pelvin pot slabi, ingreunand golirea completa a vezicii urinare si provocand scurgeri de urina.

Tipuri de incontinenta urinara

Exista mai multe tipuri de incontinenta urinara, printre care:

  • incontinenta de stres – cand urina se scurge in momente cand vezica urinara este sub presiune, ca de exemplu, atunci cand tusesti sau razi;
  • incontinenta de urgenta – cand urina curge in timp ce simti o nevoie brusca si intensa de a merge la baie;
  • incontinenta excesiva (retentie urinara cronica): atunci cand nu poti goli complet vezica urinara, ceea ce provoaca scurgeri frecvente prin preaplin;
  • incontinenta totala: atunci cand vezica urinara nu poate stoca deloc urina, ceea ce te face sa urinezi in mod constant sau sa ai scurgeri frecvente.

Desi nu poti controla schimbarile care au loc la nivelul vezicii tale urinare, poti lua o serie de masuri pentru a o mentine cat mai sanatoasa posibil si pentru a gestiona corect incontinenta urinara.

Incontinenta urinara este o afectiune comuna. Medicul tau curant te poate ajuta sa intelegi ce o cauzeaza si iti poate recomanda un plan de tratament, dar schimbarile stilului de viata te pot ajuta mai mult decat medicamentele. Iata ce ai putea face pentru a reduce riscul de scurgeri involuntare de urina si pentru a avea o viata neafectata de acestea.

Gestionarea incontinentei urinare: eliminarea cofeinei, nicotinei si a alcoolului

Eliminarea cofeinei, nicotinei si a alcoolului poate reduce foarte mult simptomele incontinentei urinare de urgenta, deoarece toate trei irita vezica urinara. Cofeina actioneaza si ca un diuretic, ceea ce inseamna ca te va face sa urinezi mai mult.

Daca ai nevoie de ajutor pentru a renunta la fumat, vorbeste cu medicul tau curant care ar putea sa iti recomande un tratament in acest scop.

Referitor la cofeina, deoarece aceasta se gaseste in cafea, ceaiuri, bauturi energizante, racoritoare si ciocolata, s-ar putea sa-ti fie greu sa renunti la ele. Incearca sa elimini cofeina treptat, pe parcursul a una-doua saptamani, pana cand ajungi sa renunti definitiv la ea.

In ceea ce priveste alcoolul, poti sa limitezi cantitatea la o bautura pe zi.

Evita indulcitorii artificiali

Unii indulcitori artificiali, inclusiv zaharina de sodiu, acesulfamul K si aspartamul, iti pot irita vezica urinara. Indulcitorii artificiali pot, de asemenea, agrava incontinenta actionand ca un diuretic, asemanator cofeinei. Pentru a ameliora aceste nevoi, evita alimentele si bauturile care contin acesti inlocuitori de zahar.

Ca alternativa, poti alege produse indulcite cu stevie, care nu pare sa provoace iritatii ale vezicii urinare.

Alte alimente care irita vezica urinara

Alte alimente pot, de asemenea, sa iti irite vezica urinara si sa stimuleze productia de urina. Printre acestea se numara:

  • rosiile;
  • merele;
  • citricele;
  • mancarurile picante;
  • alimente care contin sirop de porumb.

Incearca sa limitezi consumul de astfel de alimente, pentru a reduce mersul la toaleta.

Reducerea incontinentei urinare: consumul de apa

Controlul consumului de lichide poate fi dificil. Ai putea crede ca daca reduci consumul de lichide, in general, vei urina mai putin. De fapt, un consum mai redus de lichide poate face urina mai concentrata, ceea ce iti poate irita vezica urinara. Pe de alta parte, este o idee buna sa nu supui vezica urinara unei presiuni, consumand prea mult lichid deodata. Iata ce ai putea face referitor la consumul de apa:

  • bea apa plata cand ti-e sete, de la patru pana la opt pahare pe zi. Vei sti ca ai baut o cantitate suficienta daca urina este de culoare galben deschis sau aproape incolora.
  • Ia cate o gura de apa pe tot parcursul zilei, in loc sa consumi multa o data.
  • Daca nu faci miscare, nu purta cu tine o sticla mare de apa. Te poate tenta sa bei prea mult deodata.
  • Daca te trezesti pentru a urina de mai mult de doua ori pe noapte, bea majoritatea lichidelor in timpul zilei. Limiteaza cantitatea cu doua pana la trei ore inainte de culcare.
  • Daca iei un diuretic, incearca sa il iei dimineata. In acest fel, ar trebui sa iti poti goli vezica urinara pana la ora de culcare.

Intareste-te muschii si antreneaza-ti vezica urinara hiperactiva

Este posibil sa iti antrenezi vezica urinara pentru a retine mai multa urina, pentru perioade mai lungi de timp. Un control mai bun al muschilor te poate ajuta in combaterea incontinentei urinare. Adreseaza-te medicului pentru un plan specific si urmeaza-l intocmai. Poate dura pana la trei luni de exercitii pana sa apara rezultatele.

Poti apela la practicarea exercitiilor Kegel. Acestea intaresc muschii podelei pelvine care sustin vezica urinara. De asemenea, ajuta la reconectarea comunicarii impulsului nervos dintre vezica si creier.

Rezista impulsului de a urina pe loc

Rezista impulsului de a urina timp de cinci minute. Ori de cate ori apare nevoia de a urina, incearca sa amani treptat momentul pana sa faci acest lucru. Scopul este de a ajunge sa urinezi la fiecare trei pana la patru ore.

Daca ai anumite obiceiuri, ca de exemplu, sa mergi la baie imediat ce ajungi la serviciu sau acasa, incearca sa-ti schimbi rutina. Nevoia urgenta de a urina poate scadea in 30 pana la 60 de secunde.

Schimbari ale stilului de viata pentru sanatatea vezicii urinare

Tensiunea generata de stres, dieta si supraponderalitatea pot contribui la incontinenta urinara. Vestea buna este ca exista solutii pentru fiecare dintre acesti trei factori, astfel:

Mananca mai multe legume si fibre. Fibrele te pot ajuta sa eviti constipatia, ceea ce poate ajuta la reducerea presiunii asupra vezicii urinare.

Redu tensiunea. Situatiile tensionate te pot face sa simti ca trebuie sa urinezi. Exercitiile de respiratie profunda sunt unul dintre instrumentele care pot atenua tensiunea.

Miscare fizica. Daca esti supraponderal, pierderea in greutate va impiedica kilogramele in plus sa creasca presiunea asupra vezicii urinare. Totusi, miscarea poate agrava incontinenta de stres.

Foloseste o postura buna atunci cand urinezi. Daca stai asezat, stai pe spate pe toaleta. Nu te apleca inainte, deoarece acest lucru poate pune o presiune nedorita asupra uretrei si a vezicii urinare. Relaxarea muschilor din jurul vezicii urinare va face mai usor golirea vezicii urinare.

Aloca suficient timp pentru a goli complet vezica urinara. Daca te grabesti cand urinezi, ai putea sa nu iti golesti complet vezica urinara. Daca urina ramane in vezica prea mult timp, poate aparea o infectie a vezicii urinare.

Urineaza dupa sex. Activitatea sexuala poate face ca bacteriile din intestin sau din cavitatea vaginala sa ajunga catre orificiul uretral. Atat femeile, cat si barbatii ar trebui sa urineze la scurt timp dupa ce au facut sex pentru a reduce riscul de infectie.

Poarta lenjerie de corp din bumbac si haine largi. Purtarea de haine largi, din bumbac, te ajuta la mentinerea uscata a zonei din jurul uretrei. Pantalonii stransi si lenjeria intima din materiale sintetice pot mentine umezeala si pot ajuta bacteriile sa se dezvolte.

Fa sport regulat. Activitatea fizica te poate ajuta la prevenirea problemelor vezicii urinare, precum si a constipatiei. De asemenea, te poate ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase.

Pastreaza o greutate sanatoasa. Persoanele supraponderale pot avea un risc mai mare de incontinenta urinara. A face alegeri alimentare sanatoase si a fi activ fizic te poate ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase.

Evita constipatia. Prea mult scaun acumulat in colon poate pune presiune asupra vezicii urinare si o impiedica sa se extinda asa cum ar trebui. Consumul de alimente bogate in fibre, cum ar fi cerealele integrale, legumele si fructele, consumul suficient de apa si activitatea fizica pot ajuta la prevenirea constipatiei.

Urmeaza planul de tratament recomandat de medic

Uneori, poti trata cazurile usoare de incontinenta doar cu modificari ale stilului de viata. In alte cazuri, este posibil sa ai nevoie de medicatie, interventii chirurgicale sau alte tratamente. De exemplu, medicamentele eliberate pe baza de reteta pot ajuta la reducerea spasmelor musculare si a problemelor nervoase care iti pot afecta vezica urinara.

Daca ai probleme cu controlul vezicii urinare, nu astepta sa treaca de la sine. Fa-ti programare la medic. Acesta te va ajuta in diagnosticarea cauzei simptomelor pe care le ai si iti va prezenta optiunile de tratament. Urmand planul de tratament recomandat de medic, iti poti recapata controlul asupra vezicii urinare.

 

Surse: