Teniaza – simptome, tratament si prevenire in infestarea cu tenie

Teniaza este o infectie parazitara produsa de tenie, care este un tip de vierme intestinal, ce poate fi intalnit atat la oameni, cat si la animale. Tenia poate ajunge in corpul tau prin consumul de carne contaminata, de porc, vita sau peste, cruda sau insuficient preparata. Odata ce patrund in corp, teniile se dezvolta absorbind nutrientii din alimentele pe care le consumi.

De cele mai multe ori, teniaza nu provoaca simptome, desi in unele cazuri, oamenii se pot confrunta cu disconfort abdominal sau probleme digestive, cum ar fi diareea sau greata. Majoritatea infectiilor cu tenii sunt usor de tratat cu medicamente antiparazitare. In acelasi timp, unele tipuri de tenia pot infesta alte zone ale corpului si pot necesita tratament suplimentar. Chisturile larvare pot provoca boli grave daca sunt localizate in creierul, ficatul, plamanii, inima sau ochii unei persoane.

Ce este tenia

O tenia este un vierme plat, parazit, care traieste in intestinele unei gazde animale. In mod obisnuit, tenia infesteaza animale si oameni, in special mamiferele care se hranesc cu carne.

La fel ca alti paraziti, tenia matura poate supravietui doar in corpul animalului gazda, hranindu-se cu nutrientii proprii ai gazdei. Capul teniei se prinde la interiorul intestinelor si absoarbe nutrientii din alimentele care se digera acolo. Intre timp, parazitul continua sa creasca si sa depuna oua. Ouale trec prin intestinele animalului gazda si ies din corp prin fecale, gasindu-si o noua gazda.

Tipuri de tenii

Teniaza la om poate fi produsa de mai multe tipuri de tenii. Cele patru tipuri principale de tenia care pot duce la infectii intestinale sunt:

  • tenia saginata;
  • tenia solium;
  • tenia de peste;
  • tenia pitica.

Tenia de vita sau taenia saginata se raspandeste la oameni prin consumul de carne de vita cruda sau insuficient preparata. Aceasta specie de tenie poate creste pana la 6-10 metri lungime.

Tenia de porc sau taenia solium infecteaza omul prin consumul de carne de porc cruda sau insuficient gatita. De obicei, are o lungime de 3-4 metri. Teniaza aparuta prin ingerarea oualor acestei tenii poate provoca un tip de infectie numita cisticercoza si consta in dezvoltarea de chisturi larvare in diferite tesuturi ale corpului, inclusiv creier.

Tenia de peste sau Diphyllobothrium latum se raspandeste la oameni prin consumul de peste de apa dulce crud sau insuficient gatit. Acest tip de tenia poate creste pana la o lungime de 6-10 metri.

Tenia pitica sau Hymenolepis nana se raspandeste la oameni prin ingerarea oualor de tenie aflate in alimente sau apa contaminate. Acest tip de tenie este mai frecvent intalnita la persoanele cu acces limitat la o igiena si salubritate adecvate. Este mai des intalnita la copii, iar lungimea ei nu depaseste 4,5 cm.

Dezvoltarea teniei

Teniile evolueaza in trei etape, respectiv:

  • ou;
  • larva;
  • vierme adult.

Viermele nu poate supravietui in afara unei gazde vii, dar ouale si larvele pot. Ouale sunt eliminate de gazda prin fecale, care ajung in sol si in apa. Acolo, ouale de tenia contamineaza alimentele si apa pe care o beau alte animale. Animalele care consuma ouale – inclusiv insectele si pestii – pot incuba larvele de tenie. Oamenii se infecteaza prin ingerarea accidentala a oualor sau a larvelor.

Oamenii din tarile mai putin dezvoltate, cu epurare inadecvata a apelor uzate, sunt mai predispusi sa se infecteze, prin contaminarea cu excremente. Deseurile umane si animale care contamineaza alimentele si rezervele de apa pot include ouale microscopice de tenie. Cand oamenii ingereaza oua, ele eclozeaza in larve in intestine si in acest stadiu devin mobili. Cand larvele migreaza in afara intestinelor tale, ele provoaca o infectie larvara invaziva.

In tarile mai dezvoltate, oamenii sunt mai predispusi la teniaza prin consumul de carne infestata si insuficient preparata. Carnea infestata contine larve de tenia in tesutul muscular, care supravietuiesc daca gatirea sau congelarea nu le ucide. Pestii mari de apa dulce, cum ar fi somonul, se pot infecta. Cand oamenii consuma carnea infectata, larvele ajung in intestinele lor, unde se maturizeaza in viermi intestinali.

Simptome tenie

Atunci cand tenia provoaca simptome, de obicei ele sunt simptome gastrointestinale usoare. Printre acestea sunt:

  • senzatie de foame;
  • pierderea poftei de mancare;
  • greata;
  • oboseala;
  • crampe abdominale;
  • diaree;
  • deficiente de vitamine si minerale;
  • bucati de vierme in fecale.

Infectiile larvare chistice nu provoaca simptome, de obicei. Ele pot fi vizibile sub forma unor umflaturi sub piele sau pot provoca complicatii organelor interne, intr-o perioada lunga, de ani de zile, de la infectare.

Diagnosticare

Daca banuiesti ca ai putea avea teniaza, te poti uita dupa prezenta segmentelor de viermi in fecale. De asemenea, daca ai o infectie larvara invaziva, este posibil sa observi umflaturi pe corp, acolo unde chisturile au aderat. In cazul in care chisturile sunt formate in adancime, este posibil sa nu le depistezi, pana cand nu incep sa provoace complicatii.

Complicatiile pot aparea daca chisturile cresc suficient de mari pentru a impiedica circulatia normala a fluxului sanguin sau functionarea normala a organelor. De asemenea, complicatiile pot aparea si atunci cand chisturile larvelor au inceput sa se rupa si sa moara. Acest lucru face ca larvele sa intre din nou in sange, ceea ce iti va alerta sistemul imunitar, indicand ca ai o infectie. Sistemul tau imunitar va raspunde cu simptome tipice de infectie, cum ar fi febra.

Diagnosticarea teniazei se face prin analizarea unei probe de fecale, in laborator. Acolo, pot fi identificate ouale de tenie si segmentele de vierme, daca exista, si poate fi determinat ce specie de tenie este.

In cazul in care esti diagnosticat cu tenia de porc, medicul iti va prescrie testarea si pentru cisticercoza, care este infectia cu larva. Si asta pentru a verifica existenta unei infectii larvare invazive. Medicul va incepe investigatiile cu o analiza de sange. Aceasta analiza va arata daca corpul tau produce anticorpi impotriva larvelor. Daca testul de sange este pozitiv sau daca exista un alt motiv pentru a suspecta o infectie larvara, medicul iti va recomanda efectuarea unui test imagistic, pentru a localiza chisturile. Scanarile RMN si CT sunt folosite pentru a cauta larve in interiorul tesuturilor.

Tratament tenie

Medicul trateaza o infectie cu tenie din intestine cu medicamente antiparazitare. Acestea ucid tenia, dar nu si ouale. De aceea, trebuie sa te speli bine pe maini, cu apa si sapun, dupa ce ai folosit toaleta. Acest lucru te protejeaza pe tine, si pe alti oameni, de raspandirea oualor de tenie si infectare.

Ulterior, medicul iti va monitoriza evolutia teniazei, cu ajutorul probelor de scaun, pentru a vedea daca tratamentul a functionat.

Tratamente pentru infectia cu chisturi larvare

Tratarea unei infectii cu chisturi larvare depinde de localizarea sau de efectele infectiei. Tratamentul include:

  • medicamente antiparazitare;
  • corticosteroizi: pot reduce umflarea si alte activitati ale sistemului imunitar, care pot afecta organele, muschii sau alte tesuturi;
  • interventie chirurgicala, pentru indepartarea unui chist larvar.
  • alternativa la chirurgie: uneori, cand interventia chirurgicala nu este posibila, poate fi utilizat un alt tratament. Un medic foloseste un ac fin pentru a indeparta lichid din chist. El injecteaza un tratament in chist pentru a-l omori, apoi scoate tot lichidul din chist.

Alte tratamente pentru gestionarea complicatiilor si simptomelor pot include administrarea de medicamente antiepileptice. Aceste medicamente ajuta la prevenirea sau oprirea convulsiilor cauzate de chisturile larvare din creier.

Factori de risc

Mancarea sau manipularea carnii de porc, de vita sau de peste crude sau insuficient preparate sunt principalul factor de risc pentru infectiile cu tenia. Alti factori de risc includ:

  • o igiena precara, cum ar fi sa nu te speli pe maini dupa ce folosesti toaleta;
  • lipsa accesului la canalizare;
  • sa locuiesti sau sa calatoresti in zone in care consumul de carne de porc sau de vita insuficient preparata este un lucru obisnuit;
  • lucrul cu animale de ferma.

Prevenirea teniei

Poti reduce riscul de a te infecta cu tenia daca:

  • te speli pe maini dupa ce ai folosit toaleta si inainte de a manipula alimente;
  • urmezi instructiunile de manipulare a alimentelor;
  • nu mananci carne de porc, vita si peste insuficient gatita;
  • controlezi riscul de infectie cu tenia la cainele tau, asigurandu-i deparazitare preventiva si tratezi prompt infectia cu tenia la animalele tale de companie, daca ele apar;
  • nu lasa un caine sa te linga pe fata;
  • nu iti hrani cainele cu carne cruda.

Complicatii ale teniazei

Netratata, teniaza poate duce la complicatii, cum ar fi:

Cisticercoza: afectiunea apare atunci cand larvele teniei de porc (Taenia solium) migreaza in alte parti ale corpului, cum ar fi creier, piele, ochii sau ficat. Cisticercoza poate provoca convulsii, dureri de cap si probleme de vedere. Dintre acestea, neurocisticercoza, respectiv infecția cu tenia a sistemului nervos central, este una dintre principalele cauze ale epilepsiei, la nivel mondial.

Anemie: teniile de peste absorb vitamina B12 din alimentele pe care le consumi, ceea ce poate duce la anemie, deoarece corpul tau are nevoie de vitamina B12 pentru a produce celule sanguine.

Obstructia intestinala: desi rara, teniile pot bloca intestinele, ceea ce poate necesita o interventie chirurgicala.

Raspandirea catre alte organe: unele specii de tenia pot migra din intestine in alte organe, cum ar fi apendicele sau ficatul. Acest lucru poate duce la probleme precum apendicita sau chisturi hepatice.

Reactii alergice: unii oameni sunt alergici la tenia, ceea ce poate provoca urticarie, mancarime si dificultati de respiratie.

Concluzii

De obicei, dureaza ceva timp pentru a realiza ca ai o infectie cu tenia. Este posibil ca simptomele sa nu apara timp de luni sau chiar ani. Odata diagnosticat si tratat, un vierme tenia va muri si va fi eliminat din corpul tau in scurt timp. Cu toate acestea, daca nu l-ai depistat niciodata, tenia ar putea disparea singura din corpul tau dupa o perioada de cativa ani.

Daca ai o infectie larvara invaziva si chisturile nu provoaca simptome sau complicatii, medicul iti poate recomanda sa le lasi asa. In acest caz, larvele si-ar trai durata de viata si in cele din urma ar muri, dupa cativa ani. Uneori oamenii nu le descopera pana cand incep deja sa moara, provocand un raspuns inflamator.

Daca traiesti cu o infectie asimptomatica a larvelor de tenie care nu necesita nici un tratament, trebuie doar sa fii atent la orice simptom care ar putea aparea in timp. Asigura-te ca tu si medicul cunoasteti locul in care se afla chisturile in corpul tau, pentru a ajuta la identificarea oricaror simptome in zonele respective. Daca observi orice inflamatie generala sau raspuns imun, care ar putea aparea atunci cand chisturile incep sa moara, medicul iti va prescrie medicamente pentru a gestiona simptomele aparute in acel moment.

 

Surse:

www.health.com

www.mayoclinic.org

my.clevelandclinic.org

www.healthdirect.gov.au