Despre
Despre tensiunea arteriala se vorbeste in general mai mult ca fiind o afectiune medicala decat un proces necesar functionarii organismului uman. Ea este forta vitala ce misca sangele in sistemul circulator. Cu ajutorul ei, oxigenul si nutrientii sunt transportati prin sistemul vascular pentru a hrani tesuturile si organele.
In plus, tot tensiunea arteriala este cea care ajuta la deplasarea globulelor albe si anticorpilor necesari pentru asigurarea imunitatii organismului sau a hormonilor esentiali, precum insulina.
Totodata, pe langa functia vitala de furnizare de oxigen si nutrienti, sangele capilar colecteaza rezidurile toxice ale metabolismului, inclusiv dioxidul de carbon. Presiunea sanguina este unul dintre factorii principali care contribuie la expulzarea acestor produsi de metabolism nocivi, prin aerul expirat si prin excretia renala sau hepatica.
Desi principalul motor de producere a tensiunii arteriale este inima, gradul de contractie a vaselor sanguine, compozitia si volumul de sange joaca, de asemenea, un rol esential. Inima produce cresterea presiunii arteriale ori de cate ori se contracta, proces numit sistola, la fiecare bataie a inimii. Cu toate acestea, tensiunea arteriala nu poate fi indusa doar de inima. O serie de factori, despre care vom vorbi pe parcursul acestui articol, contribuie la tensiunea arteriala.
Care sunt valorile normale
Tensiunea arteriala normala se incadreaza in anumite valori de referinta. Ele indica o anumita stare de echilibru, contribuind la mentinerea sanatatii. Din contra, atunci cand valorile depasesc intervalul normal, in mod repetat, se pot dezvolta anumite afectiuni medicale, unele considerate periculoase.
Cand ti se masoara tensiunea arteriala, sunt indicate doua cifre. La aparatul de masurat tensiunea, numit tensiometru, ecranul afiseaza o valoare maxima si o valoare minima a presiunii arteriale. Primul numar, cel de sus, indica presiunea sistolica a sangelui. Acesta este cel mai inalt nivel pe care il atinge tensiunea arteriala atunci cand inima bate, impingand sangele in artera aorta si ramificatiile acesteia.
Al doilea numar afisat, numit tensiunea arteriala minima, indica valoarea presiunii arteriale diastolice din sistemul arterial, adica din faza de relaxare a inimii. Acesta este mai mic fata de primul numar si este cel mai scazut nivel pe care il atinge tensiunea arteriala pe masura ce inima se relaxeaza intre doua batai consecutive.
Tensiunea arteriala se masoara in milimetri coloana de mercur (mmHg). Daca primul numar este 120 si al doilea numar este 80, acesta va fi scris ca 120/80 mmHg si se citeste „120 cu 80”.
Exista o serie de indicatori care arata cum trebuie sa fie parametrii presiunii sistolice si ai tensiunii arteriale diastolice, astfel:
- 140/90 mmHg sau peste – indica tensiune arteriala crescuta
Medicii iau valoarea de 140/90 mmHg ca punct limita pentru diagnosticarea hipertensiunii arteriale. Aceasta este valoarea peste care riscul de probleme grave de sanatate creste. In cazul unei persoane depistata cu aceasta valoare a tensiunii arteriale, medicul ar putea prescrie medicamente si sa sfatuiasca persoana in cauza sa faca modificari in stilul de viata pentru a-si reduce tensiunea arteriala.
- 120/80mmHg pana la 140/90mmHg – tensiune arteriala pre-hipertensiva
Aceste valori indica o tensiune arteriala normala la limita superioara sau de granita. Chiar daca nu este vorba despre hipertensiune arteriala, tensiunea arteriala este putin mai mare decat ar trebui sa fie si inseamna ca, in timp, ai putea dezvolta hipertensiune arteriala. In acest punct, este necesar sa faci schimbari sanatoase in stilul de viata.
- 90/60mmHg pana la 120/80mmHg – tensiune arteriala ideala
Aceste valori indica o tensiune arteriala normala, iar riscul de boli de inima si accident vascular cerebral este mult mai mic. Respectarea unui stil de viata sanatos te va ajuta sa mentii valorite in intervalul sanatos.
- 90/60 mmHg sau mai mica –tensiune arteriala scazuta
De obicei, tensiunea arteriala scazuta nu este o problema, dar uneori te poate face sa te simti ametit sau poate indica un semn al unei alte probleme de sanatate.
- peste 180/120 mm Hg – urgenta sau criza hipertensiva.
Aceasta valoarea indica o urgenta pentru orice persoana si este nevoie de asistenta medicala.
In cazul persoanelor expuse riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, a celor cu boala renala cronica, diabet sau boala coronariana, obiectivul este mentinerea tensiunii arteriale la un nivel mai mic de 130/80 mm Hg. Si pentru persoanele sanatoase, de peste 65 de ani, se recomanda mentinerea acestui nivel de tensiune sub valoarea de 130/80 mm Hg.
Cum se masoara tensiunea arteriala
Masoara-ti tensiunea arteriala in mod regulat, pentru a-ti ajuta medicul sa diagnosticheze din timp orice problema de sanatate. Daca este prea mare, poti lua masuri in ceea ce priveste stilul de viata, ca sa o controlezi.
De asemenea, masurarea si monitorizarea tensiunii arteriale este singura modalitate de a afla daca ai tensiune arteriala crescuta. Si asta pentru ca hipertensiunea arteriala nu are de obicei semne sau simptome de avertizare si multi oameni nu stiu ca o au.
Folositi un tensiometru acasa, notati valorile obtinute, iar ulterior, puteti verifica tensiunea arteriala impreuna cu un medic, la cabinet. Este posibil ca in cabinet sa inregistrati valori mai mari din cauza starii de agitatie legata de masurarea tensiunii arteriale. Acesta se numeste „sindromul halatului alb”. Datele arata ca aproximativ 1 din 3 persoane care are o tensiune arteriala ridicata la cabinetul medicului poate avea valori normale ale tensiunii arteriale in afara acestuia.
Tensiunea arteriala poate fi influentata si de ce ai mancat, baut sau facut inainte de a o masura. Daca ai fumat, baut alcool sau cafea, sau ai facut miscare in decurs de 30 de minute inainte de masurarea tensiunii arteriale, valorile inregistrate vor fi mai mari.
Si pozitia in care stai in momentul masurarii tensiunii arteriale influenteaza valorile obtinute. Astfel, incrucisarea picioarelor si lasarea bratului sa cada pe o parte in loc sa stai cu plica cotului de la mana la care este aplicat mansonul tensiometrului, pozitionata la inaltimea pieptului, iti poate determina cresterea tensiunii arteriale.
Citirea precisa a tensiunii arteriale este importanta pentru a avea o imagine clara a riscului de boli de inima si accident vascular cerebral.
In cazul in care tensiunea masurata este mai mica decat in realitate iti va induce un sentiment de siguranta referitor la starea de sanatate. La polul opus, daca valorile masurate sunt mai mari decat cele reale, inregistrate de obicei, medicul ar putea sa iti administreze un tratament de care nu ai nevoie sau care iti va scadea nejustificat tensiunea arteriala.
Masurarea corecta a tensiunii arteriale
Fie ca o verifici acasa, fie ca mergi la cabinetul medicului, iata ce trebuie sa faci inainte de a-ti masura tensiunea arteriala, astfel incat sa obtii valorile reale:
- Nu manca si nu bea nimic cu 30 de minute inainte de a-ti lua tensiunea arteriala.
- Goleste-ti vezica urinara inainte de masurarea tensiunii arteriale.
- Stai pe un scaun confortabil cu spatele sprijinit cel putin 5 minute inainte.
- Pune ambele picioare pe pamant si nu tine picioarele incrucisate.
- Odihneste-ti bratul cu manseta pe un suport situat la inaltimea pieptului.
- Asigura-te ca manseta pentru tensiune arteriala este confortabila, dar nu prea stransa. Manseta trebuie sa fie pe pielea goala, nu peste imbracaminte.
- Nu vorbi in timp ce iti este masurata tensiunea arteriala.
Variatii de tensiune
Dincolo de posibilele diferente intre tensiunea arteriala masurata acasa si cea masurata de un specialist, apar variatii ale acestui parametru pe tot parcursul zilei. Trebuie sa stii ca ele sunt normale si exista o serie de motive pentru acest lucru, inclusiv mici schimbari in viata de zi cu zi, cum ar fi stresul, exercitiile fizice sau chiar cat de bine ai dormit cu o noapte inainte.
Cunoasterea si masurarea regulata a tensiunii arteriale te pot ajuta sa vezi problemele pe care vrei sa le semnalezi medicului tau.
Vorbim in continuare despre cateva dintre motivele care pot determina fluctuatia tensiunii arteriale:
- Sindromul halatului alb
Datele arata ca aproximativ 20% dintre persoanele diagnosticate cu hipertensiune arteriala (HTA) se confrunta cu varfuri temporare, legate de stres, atunci cand li se masoara tensiunea arteriala in cabinetul medicului.
- Hipertensiunea mascata
O situatie destul de ciudata este si atunci cand unii oameni se confrunta cu opusul sindromului halatului alb, numit „hipertensiune mascata”. Hipertensiunea pare normala in cabinetul medicului, dar poate fi ridicata acasa.
- Ora zilei
De obicei, tensiunea arteriala creste si scade intre orele de veghe si de somn. Cel mai scazut nivel se inregistreaza in timpul somnului, creste apoi pe parcursul zilei si incepe sa scada din nou dupa-amiaza tarziu. De aceea, se recomanda sa iti iei tensiunea arteriala la aceeasi ora in fiecare zi.
- Temperatura
Tensiunea arteriala inregistreaza valori mai mari la frig si mai scazute la caldura. Temperaturile scazute ingusteaza vasele de sange, crescand presiunea necesara pentru a pompa sangele prin ele. Schimbarile de vreme, cum ar fi umiditatea sau presiunea atmosferica, pot afecta, de asemenea, tensiunea arteriala, in special la persoanele cu varsta de 65 de ani si peste. Se recomanda evitarea fumatului, a consumului de bauturi cu cofeina sau exercitiile fizice timp de 30 de minute inainte de masurarea tensiunii arteriale. Ele pot afecta temperatura corpului.
- Stresul:
Stresul poate provoca cresteri temporare ale tensiunii arteriale. Dincolo de stresul de la locul de munca, personal sau legat de sanatate, o vizita la medic poate fi stresanta pentru unii oameni. Inainte de masurarea tensiunii arteriale, odihneste-te cel putin cinci minute si respiratia adanc si expira lent.
Diagnosticarea tensiunii arteriale ridicate sau scazute
Daca tensiunea constanta masurata are o valoare de peste 140/90 este posibil sa fii diagnosticat cu hipertensiune arteriala. In schimb, daca valorile obtinute dupa masurarea tensiunii sunt in jurul a 90/60, este posibil sa fii diagnosticat cu tensiune arteriala scazuta.
Daca numarul de sus indicat pe ecranul aparatului de masurare a tensiunii, care indica tensiunea sistolica, este constant mai mare de 140 mmHg, iar cel de jos inregistreaza valori mai mici, – aceasta este cunoscuta sub denumirea de hipertensiune sistolica izolata. Daca numarul de jos -presiunea diastolica – este constant mai mare de 90 mmHg, dar numarul de sus este in valori normale, aceasta este cunoscuta sub denumirea de hipertensiune diastolica izolata.
O singura masuratoare care indica valori ridicate nu inseamna neaparat ca aveti tensiune arteriala ridicata, deoarece multe lucruri va pot afecta tensiunea arteriala pe parcursul zilei, cum ar fi temperatura, cand ati mancat ultima data si daca va simtiti stresat. Va trebui sa iti monitorizezi tensiunea de mai multe ori in decurs de cateva saptamani pentru a te asigura ca valorile indicate raman relativ constante.
Riscuri pentru sanatate
Hipertensiunea arteriala poate afecta organismul ani de zile inainte de aparitia simptomelor. Atentie! Hipertensiunea arteriala necontrolata poate duce la dizabilitate, o calitate slaba a vietii sau chiar un atac de cord sau un accident vascular cerebral mortal.
Tratamentul si modificarile stilului de viata pot ajuta la controlul hipertensiunii arteriale pentru a reduce riscul de complicatii, ce pun viata in pericol.
Printre complicatiile date de hipertensiunea arteriala se numara si leziunea arterelor. Arterele sanatoase sunt flexibile, elastice si puternice. Captuseala lor interioara este neteda, astfel incat sangele sa curga liber, furnizand organelor si tesuturilor vitale substante nutritive si oxigen.
Hipertensiunea creste treptat presiunea sangelui care curge prin artere si poate provoca:
- artere deteriorate si ingustate: hipertensiunea arteriala poate deteriora celulele mucoasei interioare a arterelor. Cand grasimile din alimentatie ajung in sange, ele se pot colecta in arterele deteriorate. In cele din urma, peretii arterelor devin mai putin elastici, limitand fluxul de sange in intregul corp.
- Anevrism: de-a lungul timpului, presiunea constanta a sangelui care se deplaseaza printr-o artera slabita poate determina largirea unei sectiuni a peretelui acesteia si formarea unei umflaturi- anevrismul. Un anevrism se poate rupe si poate provoca sangerari interne care pun viata in pericol. Anevrismele se pot forma in orice artera, dar sunt cele mai frecvente in cea mai mare artera a corpului, respectiv aorta.
De asemenea, hipertensiunea arteriala poate provoca multe probleme cardiace, inclusiv:
- Boala arteriala coronariana: arterele ingustate si deteriorate de hipertensiune arteriala au probleme cu alimentarea cu sange a inimii. Fluxul prea mic de sange catre inima poate duce la dureri in piept (angina), ritm neregulat al inimii (aritmii) sau un atac de cord.
- Ventriculul stang al inimii marit: hipertensiunea arteriala forteaza inima sa munceasca mai mult pentru a pompa sange in restul corpului. Aceasta determina ingrosarea camerei inferioare a inimii stangi – ventriculul stang. Afectiunea creste riscul de atac de cord, insuficienta cardiaca si moarte subita cardiaca.
- Insuficienta cardiaca: In timp, presiunea asupra inimii cauzata de hipertensiunea arteriala poate face ca muschiul inimii sa slabeasca si sa functioneze mai putin eficient. In cele din urma, inima coplesita incepe sa cedeze.
Leziuni ale creierului
Creierul depinde de un aport de sange hranitor pentru a functiona. Hipertensiunea arteriala poate afecta creierul prin mai multe moduri, astfel:
- Atacul ischemic tranzitoriu: acesta este o intrerupere scurta, temporara, a alimentarii cu sange a creierului. Arterele rigidizate, contractia peretelui arterial sau cheagurile de sange cauzate de hipertensiune arteriala pot provoca atacul ischemic tranzitoriu. Adesea, acesta este un semn de avertizare al unui accident vascular cerebral complet.
- Accidentul vascular cerebral: apare atunci cand o parte a creierului nu primeste suficient oxigen si nutrienti, provocand moartea celulelor creierului. Vasele de sange deteriorate de hipertensiune arteriala se pot ingusta, rupe sau scurge. Tensiunea arteriala ridicata poate provoca, de asemenea, formarea de cheaguri de sange in arterele care duc la creier, blocand fluxul de sange si potential provocand un accident vascular cerebral.
- Dementa: arterele ingustate sau blocate pot limita fluxul de sange catre creier, ducand la un anumit tip de dementa – dementa vasculara.
- Deficit cognitiv minor: afectiunea este o etapa de tranzitie intre schimbarile de intelegere si memorie care apar in general odata cu imbatranirea si problemele mai grave cauzate de dementa.
Alte probleme cauzate de hipertensiune sunt:
- Leziuni ale rinichilor: hipertensiunea arteriala poate deteriora vasele de sange din rinichi si care duc la acestea.
- Afectiuni ale ochilor, prin leziuni ale vaselor de sange, nervilor sau acumulare de lichid sub retina.
- Disfunctie sexuala.
Hipertensiunea arteriala este o afectiune cronica, ce provoaca daune treptat. de-a lungul anilor. Sunt insa situatii in care tensiunea arteriala creste atat de repede si de sever incat devine o urgenta medicala. In aceste situatii, hipertensiunea arteriala poate provoca:
- Orbire;
- Dureri in piept;
- Complicatii in timpul sarcinii (preeclampsie sau eclampsie);
- Infarct;
- Pierderea memoriei, modificari de personalitate, probleme de concentrare, iritabilitate sau pierderea progresiva a constientei;
- Leziuni severe ale arterei aorte principale (disectie aortica);
- Accident vascular cerebral;
- Afectare a capacitatii de pompare a inimii, ducand la extravazarea de lichid in plamani si dificultati de respiratie (edem pulmonar);
- Pierderea functiei renale;
Tensiune arteriala scăzută (hipotensiune arteriala)
Tensiunea arteriala scazuta este in general considerata o valoare a tensiunii arteriale mai mica de 90 de milimetri de mercur (mm Hg) pentru numarul de sus ( maxima /valoarea sistolica) sau 60 mm Hg pentru numarul de jos (minima/ valoarea diastolica).
Cu toate acestea, ceea ce este considerat tensiune arteriala scazuta pentru o persoana ar putea fi una buna pentru altcineva. Tensiunea arteriala scazuta ar putea cauza simptome vizibile sau poate provoca ameteli si lesin. Uneori, tensiunea arteriala scazuta poate pune viata in pericol.
Cauzele tensiunii arteriale scazute variaza de la deshidratare la afectiuni medicale grave. Este important de stiut ce cauzeaza scaderea tensiunii arteriale, pentru a putea fi tratata, daca este necesar.
Tipurile de tensiune arteriala scazuta includ:
- Hipotensiune arteriala ortostatica (hipotensiune arteriala posturala). Aceasta este o scadere brusca a tensiunii arteriale atunci cand te ridici din pozitie asezata sau culcata. Cauzele includ deshidratarea, repausul la pat pe termen lung, sarcina, anumite afectiuni medicale si unele medicamente. Acest tip de tensiune arteriala scazuta este frecvent la adultii in varsta.
- Hipotensiunea postprandiala: apare la 1 pana la 2 ore dupa masa. Este cel mai probabil sa afecteze adultii in varsta, in special pe cei cu hipertensiune arteriala sau boli ale sistemului nervos autonom, cum ar fi boala Parkinson.
- Hipotensiunea mediata neuronal: scaderea brusca de tensiune apare dupa ce ati stat in picioare pentru perioade lungi. Acest tip de tensiune arteriala scazuta afecteaza mai ales adultii tineri si copiii. Poate rezulta din comunicarea gresita dintre inima si creier.
- Atrofie multisistemica cu hipotensiune ortostatica. Denumita si sindromul Shy-Drager, aceasta tulburare rara afecteaza sistemul nervos care controleaza functiile involuntare, cum ar fi tensiunea arteriala, ritmul cardiac, respiratia si digestia. Este asociat cu tensiunea arteriala foarte mare in timp ce va culcati.
Simptome
Simptomele tensiunii arteriale scazute (hipotensiune arteriala) pot include:
- Vedere incetosata sau estompata
- Ameteli sau ameteli
- Lesin
- Oboseala
- Probleme de concentrare
- Greata
Tensiunea arteriala scazuta extrem poate duce la o afectiune cunoscuta sub numele de soc. Simptomele socului includ:
- Confuzie, mai ales la persoanele in varsta
- Corp rece, moale
- Paloare
- Respiratie rapida, superficiala
- Puls slab si rapid
Stiati ca….
- Nu este obligatoriu ca tensiunea sa fie luata la bratul stang: au fost efectuate mai multe studii pentru a determina care este o variatie normala intre bratul drept si cel stang. In general, orice diferenta de 10 mm Hg sau mai putin este considerata normala si nu este un motiv de ingrijorare.
- Este indicat ca persoanele cu fibrilatie atriala sau alte aritmii sa nu isi monitorizeze tensiunea la domiciliu, deoarece dispozitivele electronice pentru tensiunea arteriala la domiciliu ar putea sa nu poata oferi masuratori precise.
- Mersul pe jos, cel putin 30 de minute pe zi, contribuie la mentinerea reglarea tensiunii arteriale.
- Pentru mentinerea unei tensiuni optime, femeile si barbatii cu o greutate corporala mai mica ar trebui sa consume maximum o bautura alcoolica pe zi.
- Munca in ture de noapte duce la variatii de tensiune.
Surse de informare:
medicalnewstoday.com
bloodpressureuk.org
cdc.gov/