Totul despre anticonceptionale

Introducere

Anticonceptionalele sunt eficiente in proportie de 99% in prevenirea aparitiei sarcinii, atunci cand sunt luate in mod constant in fiecare zi. Ele contin hormoni care regleaza menstruatia, reduc simptomele premenstruale, scad riscul de aparitie a cancerului ovarian si uterin, amelioreaza acneea. De asemenea, pot fi administrate ca tratament pentru endometrioza. Exista mai multe tipuri de anticonceptionale, iar recomandarea celor potrivite tie o poate face doar medicul ginecolog, in urma consultului si a analizelor medicale.

Ce sunt anticonceptionalele

Anticonceptionalele sunt pilulele contraceptive orale, care contin cantitati mici de hormoni similari celor pe care corpul tau ii foloseste ca parte a ciclului menstrual. Hormonii din pilulele anticonceptionale actioneaza pentru a preveni sarcina, prin oprirea ovulatiei sau impiedicarea eliberarii unui ovul. Unele pilule contraceptive modifica temporar mucoasa uterului, astfel incat este mai putin probabil ca un ovul fertilizat sa se implanteze.

Tipuri de anticonceptionale

Anticonceptionalele contin fie doar hormoni progestativ si estrogen, fie doar progestativ. In prezent, exista trei tipuri de anticonceptionale orale, respectiv:

  • anticonceptionale combinate;
  • anticonceptionale care contine doar progestativ;
  • anticonceptionale cu utilizare prelungita/continua.

Anticonceptionalele combinate

Anticonceptionalele combinate sunt pilule care contin forme sintetice ale hormonilor estrogen si progesteron (numit progestin in forma sa sintetica). Estrogenul controleaza ciclul menstrual.

Nivelurile de estrogen sunt in mod natural cele mai ridicate la mijlocul ciclului si cele mai scazute atunci cand ai menstruatie. Progesteronul pregateste uterul pentru sarcina dupa ovulatie, prin ingrosarea endometrului. Nivelurile ridicate de progesteron previn, de asemenea, ovulatia.

Anticonceptionalele combinate se gasesc intr-o folie de 28 de pastile, fiind impartite in pastile active, care contin hormoni, prevenind sarcina atunci cand sunt administrate zilnic, conform indicatiilor si cateva pastile inactive, fara hormoni, care ajuta la declansarea menstruatiei. Exista mai multe tipuri de anticonceptionale combinate, respectiv:

  • Anticonceptionale monofazice: acestea sunt distribuite in cicluri de o luna. Fiecare pastila activa ofera aceeasi doza de hormon. In ultima saptamana a ciclului, poti lua sau nu pastilele inactive, dupa care urmeaza menstruatia.
  • Anticonceptionale multifazice: acestea sunt distribuite in cicluri de 1 luna si ofera niveluri diferite de hormoni in timpul ciclului.
  • Anticonceptionale cu ciclu prelungit: acestea sunt de obicei distribuite in cicluri de 13 saptamani. Iei pastile active timp de 12 saptamani. In ultima saptamana a ciclului, poti sa iei sau sa omiti pastilele inactive si sa ai menstruatie. Ca rezultat, ai menstruatia doar de trei pana la patru ori pe an.

Beneficii ale anticonceptionalelor combinate

Anticonceptionalele combinate pot oferi, de asemenea, o anumita protectie impotriva:

  • acneei;
  • sarcinii extrauterine;
  • scaderii densitatii osoase;
  • cancerului endometrial si ovarian;
  • anemiei;
  • perioadelor menstruale grele;
  • crampe menstruale severe.

Anticonceptionale cu progestativ sau mini-pilula

Numite si si mini-pilula, unele anticonceptionale contin doar progesteron, fara estrogen. Ele pot ajuta la reducerea sangerarii in cazul unor menstruatii abundente. De asemenea, pot fi o alegere buna pentru persoanele care nu pot lua estrogen din motive de sanatate sau din alte motive, precum:

  • antecedente de accident vascular cerebral;
  • migrena;
  • boli de inima, boli vasculare periferice si/sau tromboza venoasa profunda.

Daca ai peste 35 de ani si esti fumatoare, anticonceptionalele cu progestativ sunt o varianta potrivita. Eviti astfel estrogenul care in situatia ta poate creste riscul de a dezvolta un cheag de sange.

In tratamentul anticonceptional doar cu progestativ, toate pastilele din ciclu sunt active. Pentru ca nu exista pastile inactive,  este posibil sa ai sau nu menstruatie in timp ce iei aceste pilule.

Anticonceptionale cu progestativ: posibile beneficii

Anticonceptionalele ce contin doar progestativ pot fi mai sigure pentru persoanele care:

  • nu pot tolera terapia cu estrogeni;
  • sunt fumatoare;
  • au mai mult de 35 de ani;
  • au antecedente de cheaguri de sange;

Anticonceptionale cu utilizare prelungita

Anticonceptionalele cu ciclu prelungit sunt o pilula combinata care reduce numarul de menstruatii de la 12 perioade pe an, la doar patru pe an. Acest lucru inseamna ca cineva care ia aceste pastile va avea menstruatia doar o data la 3 luni.

In anticonceptionalele cu utilizare prelungita, se foloseste o combinatie de doi hormoni, estrogen si progesteron. Pilula este luata in mod continuu timp de 12 saptamani, urmata de 1 saptamana de pastile inactive, ceea ce are ca rezultat un ciclu menstrual.

Cele mai bune anticonceptionale: cum le alegi

Nu orice tip de anticonceptionale este potrivit pentru fiecare persoana. Discuta cu medicul tau despre care sunt cele mai bune anticonceptionale pentru tine. Acesta iti va prescrie anticonceptionalele potrivite tie, in functie de factori precum:

  • simptomele tale menstruale: daca ai sangerari abundente, s-ar putea ca medicul sa iti recomande o pilula contraceptiva cu progestativ in loc de anticonceptionale combinate.
  • alaptare: daca alaptezi, medicul iti poate recomanda evitarea pilulelor contraceptive care contin estrogen;
  • sanatatea ta cardiovasculara: daca ai antecedente de accident vascular cerebral, cheaguri de sange si/sau tromboza venoasa profunda, medicul iti poate recomanda anticonceptionale doar cu progestativ;
  • alte afectiuni cronice de sanatate pe care le poti avea: daca ai afectiuni cronice de sanatate, cum ar fi cancerul de san sau endometrial activ, migrena cu aura sau boli de inima, este posibil ca pilulele sa nu fie o solutie de contraceptie potrivita pentru tine. Discuta cu medicul tau, care iti poate prescrie sau nu administrarea de anticonceptionale, in baza istoricului tau medical;
  • alte medicamente pe care le poti lua: daca iei antibiotic sau tratamente pe baza de plante, cum ar fi sunatoarea, este posibil ca pilulele contraceptive combinate sa nu fie potrivite pentru tine. De asemenea,anumite medicamente antivirale si medicamente pentru epilepsie pot interfera cu pilulele contraceptive si invers.

Cum functioneaza anticonceptionalele

Sarcina se obtine atunci cand un ovul eliberat din ovar este fertilizat de spermatozoizi. Ovulul fertilizat se implanteaza la interiorul uterului tau, unde se dezvolta. Hormonii sunt cei care controleaza eliberarea ovulului din ovar, in perioada numita ovulatie, si pregatesc corpul sa accepte ovulul fertilizat. Contraceptivele hormonale contin toate o cantitate mica de hormoni. Acesti hormoni inhiba hormonii naturali ai corpului, pentru a preveni sarcina in cateva moduri. De obicei, contraceptivele hormonale opresc ovulatia. De asemenea, modifica mucusul cervical pentru a ingreuna trecerea spermatozoizilor prin colul uterin si pentru a se intalni cu ovul. Anticonceptionalele mai pot preveni sarcina si prin schimbarea mucoasei uterului, astfel incat este putin probabil ca ovulul fertilizat sa se implanteze.

Cat de sigure sunt anticonceptionalele

Cand sunt luate exact asa cum sunt prescrise, anticonceptionalele  sunt eficiente in proportie de 99% in prevenirea sarcinii. Pilula devine mai putin eficienta daca:

  • nu o iei la aceeasi ora, in fiecare zi;
  • omiti, accidental, o doza;
  • iei alte medicamente care interfereaza cu aceasta.

Potrivit statisticilor, in fiecare an, aproximativ 9 din 100 de persoane active sexual raman insarcinate in timp ce iau anticonceptionale.

Ce se intampla daca am uitat sa iau anticonceptionale

Daca ai uitat sa iei o pilula contraceptiva, ia-o imediat ce iti aduci aminte. Daca nu iti amintesti pana a doua zi, continua cu doua pastile in ziua respectiva. Daca uiti sa iei  pastilele timp de 2 zile, ia doua pastile in ziua in care iti amintesti si doua pastile a doua zi. Apoi, vei reveni la administrarea obisnuita. Daca omiti mai mult de doua pastile, intreaba medicul ce ai de facut. Ti-ar putea recomanda sa iei o pastila pe zi pana la sfarsitul saptamanii, iar apoi sa incepi o noua folie  de pastile sau sa arunci restul pachetului de anticonceptionale si sa incepi, de la capat, cu un nou pachet, in ziua respectiva.

De fiecare data cand uiti sa iei anticonceptionale, este necesar sa utilizezi o alta forma de contraceptie, pana cand termini folia de pastile. Cand uiti sa iei o pastila, creste riscul ca un ovul sa fie eliberat din ovar.

In ceea ce priveste mini-pilulele, este foarte important ca acestea sa fie luate in fiecare zi la aceeasi ora. Daca uiti sa iei o pastila sau intarzii mai mult de 3 ore, ia pastila imediat ce iti aduci aminte si utilizeaza o metoda de contraceptie de rezerva, cum ar fi prezervativul sau spermicidul,  in urmatoarele 48 de ore.

Riscuri anticonceptionale

Hormonii sexuali feminini naturali (estrogenul si progesteronul) influenteaza riscul aparitiei unor tipuri de cancer. De asemenea, metodele anticonceptionale pe baza de hormoni pot creste sau scadea riscul aparitiei diferitelor tipuri de cancer.

Cercetarile arata ca administrarea anticonceptionalelor poate afecta riscul unei persoane de a avea anumite tipuri de cancer in urmatoarele moduri:

  • Cancer de san: riscul de cancer de san este putin mai mare la persoanele care folosesc anticonceptionale decat la persoanele care nu le-au folosit niciodata.
  • Cancer ovarian si endometrial: aceste tipuri de cancer par sa apara mai putin la persoanele care iau anticonceptionale.
  • Cancer de col uterin: luarea pilulei mai mult de 5 ani este asociata cu un risc mai mare de cancer de col uterin. Cu toate acestea, cele mai multe tipuri de cancer de col uterin sunt cauzate de virusul papiloma uman (HPV).
  • Cancer colorectal: administrarea anticonceptionalelor este legata de un risc mai scazut de cancer colorectal.

De asemenea, atunci cand iei anticonceptionale, exista mai multe riscuri si efecte secundare, pe termen scurt si lung, dar majoritatea nu sunt grave. Efectele secundare includ:

  • sani umflati;
  • eliminarea unor cantitati mici de sange sau spotting, intre menstruatii;
  • perioade menstruale mai usoare;
  • schimbari de dispozitie;
  • dureri usoare de cap;

Exista anticonceptionale care poate provoca reactii adverse precum:

  • modificari menstruale;
  • ameteala;
  • dureri de sani;
  • oboseala;
  • dureri de burta;
  • greata.

In unele cazuri rare, anticonceptonalele pot provoca reactii adverse grave, care necesita ingrijire medicala. Simptomele reactiilor pot fi semnale ale unei tulburari grave, cum ar fi boala hepatica, boala vezicii biliare, un accident vascular cerebral, cheaguri de sange, hipertensiune arteriala sau boli de inima. Printre simptome se numara:

  • dureri abdominale;
  • dureri in piept;
  • dureri de cap severe;
  • vedere incetosata;
  • umflare sau durere la nivelul picioarelor si coapselor.

Anticonceptionalele: efectele secundare pe termen lung

Efectele secundare pe termen lung ale anticonceptionalelor includ:

  • Modificarea tensiunii arteriale: administrarea anticonceptionalelor iti poate creste usor tensiunea arteriala. Daca te confrunti cu aceasta problema, discuta cu medicul tau pentru a gasi un alt tip de contraceptive.
  • Cheaguri de sange: pilulele contraceptive combinate nu sunt recomandate daca ai antecedente de cheaguri de sange, un risc crescut de a face cheaguri de sange sau daca ai tromboembolism venos. Estrogenul din acestea iti pot creste riscul de formare a cheagurilor de sange. Minipilula sau alt tip de contraceptive, numai cu progestativ, este o optiune mai buna. Progesteronul si progesteronul iti pot creste si riscul de formare a cheagurilor de sange, doar ca nu la fel de mult ca in cazul pastilelor care contin estrogen.
  • Modificari ale colesterolului: pilulele contraceptive pot afecta nivelul de colesterol. Tipul de pilula si cantitatea de estrogen si progestin pe care le contine influenteaza nivelul colesterolului. Anticonceptionalele care contin mai mult estrogen ar putea ajuta un pic nivelul de colesterol, dar, in general, modificarile de colesterol cauzate de pilulele contraceptive nu sunt mari si, de obicei, nu iti afecteaza sanatatea.

Pilulele contraceptive si fertilitatea

Utilizarea pe termen lung a pilulei nu ar trebui sa iti afecteze capacitatea de a ramane insarcinata. Hormonii de la pilula anticonceptionala raman in corpul tau doar pentru o perioada scurta de timp. Odata ce opresti administrarea pilulei, corpul va reveni la ciclul normal. Cand se intampla acest lucru, vei putea ramane insarcinata.

Cine nu trebuie sa ia pilule contraceptive

Exista unele afectiuni medicale care impiedica prescrierea si administrarea anticonceptionalelor, fie ca este vorba despre cele care contin doar progesteron sau de cele care contin si estrogen si progesteron. Acesta este motivul pentru care este foarte important sa discuti cu medicul tau curant inainte de a apela la aceasta metoda contraceptiva.

Astfel, nu poti lua contraceptive combinate daca ai oricare dintre urmatoarele:

  • cheaguri de sange sau istoric de cheaguri de sange;
  • istoric de accident vascular cerebral sau atac de cord;
  • boala arteriala coronariana;
  • cancer de san cunoscut sau suspectat sau cancer de uter, col uterin sau vagin;
  • sangerare vaginala inexplicabila;
  • istoric de icter in timpul sarcinii sau in timpul utilizarii anterioare a anticonceptionalelor;
  • tumora hepatica;
  • daca intentionezi sa te operezi, cu repaus prelungit la pat;
  • fumezi si ai tensiune arteriala mare;
  • ai hipertensiune arteriala necontrolata sau diabet;
  • ai lupus;
  • ai migrene;
  • esti fumatoare si ai peste 35 de ani.

De asemenea, nu trebuie sa iei pilule contraceptive numai cu progestin daca ai probleme de coagulare a sangelui si nu urmezi un tratament pentru acestea.

 

Surse: