Despre cancerul la plamani
Cancerul pulmonar reprezinta principala cauza a deceselor provocate de cancer la nivel mondial, avand cele mai mari rate de mortalitate, atat in ​​randul barbatilor, cat si al femeilor. Fumatul este cauza principala a cancerului pulmonar, responsabil pentru aproximativ 85% dintre toate cazurile.
De obicei, cancerul pulmonar este diagnosticat in stadii avansate, cand optiunile de tratament sunt limitate. De aceea, o importanta deosebita o are screeningul persoanelor cu risc ridicat, care ar putea permite depistarea precoce si cresterea ratelor de supravietuire.
Preventia primara, cum ar fi masurile de control al fumatului si reducerea expunerii la factorii de risc de mediu, poate reduce incidenta cancerului pulmonar si poate salva vieti.
Cum apare cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar este o boala cauzata de diviziunea celulara necontrolata a unor celule de la nivelul plamanilor. Celulele tale au o anumita durata de viata, de aceea ele se divid la un anumit interval ca parte a regenerarii si functionarii normale a fiecarui organ. Uneori, in acest proces se produc mutatii, care le fac sa se inmulteasca necontrolat, respectiv atunci cand nu ar trebui.
Celulele mutante (maligne) care se divid necontrolat creeaza mase sau tumori de tesut invazive, care in cele din urma, impiedica organele tale sa functioneze corect.
Cancerul pulmonar este denumirea data pentru cancerele care debuteaza in plamani – de obicei in caile respiratorii (bronhii sau bronhiole) sau in micii saci de aer (alveole pulmonare). Cancerele care incep in alte locuri si se deplaseaza in plamani (metastazeaza in plamani) sunt, de obicei, numite dupa locul in care apar.
Tipuri de cancer la plamani
Exista multe tipuri de cancer care afecteaza plamanii, dar de obicei se foloseste termenul de „cancer pulmonar†pentru doua tipuri principale: cancerul pulmonar fara celule mici si cancerul pulmonar cu celule mici.
Cancer pulmonar fara celule mici (NSCLC)
Cancerul pulmonar fara celule mici ( Non Small Cell Lung Carcinoma – NSCLC) este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar. Reprezinta peste 80% din cazuri. Tipurile comune includ adenocarcinomul si carcinomul cu celule scuamoase. Carcinomul adenoscuamos si carcinomul sarcomatoid sunt doua tipuri mai putin frecvente de NSCLC.
Cancer pulmonar cu celule mici (SCLC)
Cancerul pulmonar cu celule mici (Small Cell Lung Carcinoma – SCLC) creste mai rapid si este mai greu de tratat decat cancerul fara celule mici. De obicei, este depistat ca o tumoare pulmonara relativ mica, care s-a raspandit deja in alte parti ale corpului. Tipuri specifice de cancer pulmonar cu celule mici includ carcinomul cu celule mici si carcinomul cu celule mici combinat.
Alte tipuri de cancer la plamani
Alte tipuri de cancer pot incepe in sau in jurul plamanilor tai, printre care pot fi:
- limfoame (cancer in ganglionii limfatici);
- sarcoame (cancer in oase sau tesuturi moi);
- mezoteliom pleural (cancer in foita care invelesteplamanii).
Aceste tipuri de cancer sunt tratate diferit si, de obicei, nu sunt denumite cancer pulmonar.
Stadiile cancerului pulmonar
Stadializarea cancerului se face in functie de dimensiunea tumorii, de cat de departe sau de adanc a patruns in tesutul inconjurator si daca este raspandit la ganglionii limfatici sau la alte organe. Fiecare tip de cancer are propriile linii directoare (ghiduri) pentru stadializare.
Fiecare stadiu are mai multe combinatii de marime si raspandire care pot intra in acea categorie. De exemplu, tumora primara intr-un cancer in stadiul III ar putea fi mai mica decat intr-un cancer in stadiul II, dar alti factori o incadreaza intr-un stadiu mai avansat. Stadializarea generala a cancerului pulmonar este:
Stadiul 0 (in situ): cancerul se afla localizat strict in mucoasa plamanilor sau a bronhiilor. Nu s-a raspandit in alte parti ale plamanului sau in afara lui.
Stadiul I: cancerul nu s-a raspandit in afara plamanului.
Stadiul II: cancerul este mai dezvoltat decat in stadiul I, s-a raspandit la ganglionii limfatici din interiorul plamanului sau exista mai mult de o tumora in acelasi lob al plamanului.
Stadiul III: cancerul este mai dezvoltat decat in stadiul II, s-a raspandit la ganglionii limfatici sau structurile din apropiere sau exista mai mult de o tumora intr-un lob diferit al aceluiasi plaman.
Stadiul IV: cancerul s-a raspandit la celalalt plaman, in lichidul din jurul plamanului, lichidul din jurul inimii sau organele indepartate.
Simptome cancer pulmonar
Persoanele cu cancer pulmonar nu prezinta simptome decat intr-o etapa cand canceruleste intr-o faza mai avansata. Cu toate acestea, simptomele potentiale includ:
- modificari ale vocii, cum ar fi raguseala;
- infectii frecvente in piept, cum ar fi bronsita sau pneumonia;
- o tuse persistenta care se poate agrava;
- tuse cu sange;
- dureri in piept;
- pierderea poftei de mancare si pierderea in greutate;
- oboseala;
- dificultati de respiratie si respiratie suieratoare
- stare subfebrila (37.5-38 grade), transpiratii.
In timp, o persoana bolnava poate prezenta si simptome mai severe, cum ar fi:
- dureri osoase si fracturi osoase;
- dureri de cap;
- umflarea ganglionilor limfatici din mijlocul pieptului.
Primul semn al cancerului pulmonar
O tuse sau o pneumonie care continua sa recidiveze dupa tratament poate fi, uneori, un semn precoce al cancerului pulmonar.
In functie de locul in care incepe cancerul la plamani, unele dintre simptome pot aparea devreme (in stadiile I sau II), dar adesea nu apar pana cand cancerul nu a avansat in stadii ulterioare. De aceea, in cazul in care prezinti un risc mai mare de a dezvolta cancer, este important sa faci screening periodic.
Cancerul poate creste in corpul tau pentru o lunga perioada de timp – ani – inainte sa stii ca exista. Cancerul pulmonar adesea nu provoaca simptome in stadiile incipiente.
Simptome cancer pulmonar faza terminala
Experienta fiecarei persoane in faza terminala a cancerului pulmonar este unica, iar procesul poate fi foarte lent si treptat sau rapid.
Simptomele frecvent intalnite la persoanele care au ajuns in stadiile finale ale cancerului pulmonar sunt:
- dificultati de respiratie;
- durere;
- tuse;
- probleme de concentrare;
- confuzie;
- slabiciune si oboseala extrema;
- refuzul de a manca sau bea;
- anxietate;
- un suierat in gat si partea superioara a pieptului in timpul respiratiei;
- respiratie rapida sau pauze intre respiratii.
Cauze cancer pulmonar
Fumatul este cea mai frecventa cauza, cu aproximativ 80% dintre decese provocate de cancerul pulmonar. Cu toate acestea, nu toate persoanele care fac cancer pulmonar fumeaza sau au fumat. Maladia poate aparea si din cauza altor factori, precum:
- expunerea la substante chimice ca radonul, fumul de motorina, azbest;
- factori de mediu, cum ar fi poluarea aerului;
- modificari genetice mostenite sau dobandite;
- expunerea pasiva la fumul de tigara.
Factori de risc pentru cancer bronhopulmonar
Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar. Fumul de tutun este un amestec toxic de peste 7.000 de substante chimice, multe dintre ele fiind otravitoare. Cel putin 70 dintre acestea sunt cunoscute ca favorizand cancerul la oameni sau animale.
Persoanele care fumeaza tigari au un risc de 15 pana la 30 de ori mai mare de a face cancer pulmonar sau de a muri din cauza cancerului pulmonar, comparativ cu persoanele care nu fumeaza. Chiar si fumatul catorva tigari pe zi sau fumatul ocazional creste riscul de cancer pulmonar.
Radon
Dupa fumat, radonul este a doua cauza de cancer pulmonar. Radonul este un gaz natural care se formeaza in roci, sol si apa. Nu poate fi vazut, gustat sau mirosit. Cand radonul intra in case sau cladiri prin fisuri sau gauri, acesta poate ramane prins si se poate acumula in aerul din interior. Oamenii care locuiesc sau lucreaza in aceste case si cladiri respira niveluri ridicate de radon. Pe perioade lungi de timp, radonul poate provoca cancer pulmonar.
Istoric personal sau familial de cancer pulmonar
Daca esti supravietuitor de cancer pulmonar, exista riscul de recidiva. De asemenea, riscul de cancer pulmonar poate fi mai mare daca parintii, fratii sau copiii tai au avut cancer pulmonar. Si asta deoarece este posibil ca si ei sa fumeze, sa locuiti sau sa lucrati in acelasi loc, unde sunteti expusi la radon sau alte substante care pot provoca cancer pulmonar, ori din cauza unei mutatii genetice mostenite.
Radioterapia in zona pieptului
Supravietuitorii de cancer care au urmat tratament cu radioterapie in zona pieptului prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar.
Diagnosticare cancer pulmonar
De obicei, diagnosticarea cancerului pulmonar incepe cu o investigatie imagistica, pentru a examina plamanii. Daca ai simptome care te ingrijoreaza, medicul iti va prescrie efectuarea unei radiografii.
Persoanele fumatoare sau care au un risc crescut de cancer pulmonar pot lua in considerare screeningul anual pentru cancerul pulmonar, folosind scanari CT cu doze mici. Screeningul se recomanda persoanelor de 50 de ani si peste care au fumat intens, timp de mai multi ani.
Investigatii pentru diagnosticarea cancerului pulmonar
Daca medicul tau suspecteaza ca ai putea avea cancer pulmonar, iti va recomanda o serie de investigatii pentru a cauta celule canceroase si pentru a exclude alte afectiuni.
Investigatiile pot include:
Teste imagistice: care ofera imagini ale plamanilor. Ele pot arata localizarea si dimensiunea cancerului pulmonar. Testele pot include radiografii, RMN, CT si tomografie cu emisie de pozitroni, care se mai numeste si scanare PET.
Citologia sputei: sputa este mucusul care este eliminat prin tuse din plamani. Daca elimini sputa, aceasta poate fi observata la microscop. Sputa poate prezenta uneori celule canceroase pulmonare sau hematii (sangerare).
Biopsie: este o procedura de prelevare a unui esantion de tesut pentru testare intr-un laborator. O biopsie a cancerului pulmonar poate fi facuta in mai multe moduri. O modalitate este bronhoscopia. In timpul bronhoscopiei, medicul specialist trece un tub iluminat, cu o camera, in ​​plamani pentru a examina zona. Instrumentele speciale pot fi trecute prin tub pentru a colecta o proba de tesut.
Mediastinoscopia: in timpul mediastinoscopiei, se face o incizie la baza gatului. Instrumentele chirurgicale sunt apoi introduse in spatele sternului, pentru a examina mediastinul si a preleva mostre de tesut din ganglionii limfatici.
Biopsie cu ac: in timpul acesteia, medicul utilizeaza imagini cu raze X sau CT pentru a ghida un ac introdus in interiorul plamanilor. Acul intra in tesutul pulmonar suspect de malignizare pentru a colecta celule care ar putea fi canceroase.
O proba de biopsie poate fi, de asemenea, prelevata din ganglionii limfatici sau din alte zone unde cancerul s-a raspandit.
Celulele canceroase vor fi testate cu atentie intr-un laborator pentru a afla ce tip de cancer pulmonar ai. Rezultatele pot ajuta la estimarea evolutiei cancerului, numit prognostic, si pot ghida tratamentul.
Teste pentru a determina stadiul cancerului
Daca esti diagnosticat cu cancer pulmonar, este posibil sa urmezi si alte investigatii, pentru a vedea daca boala s-a raspandit. Acestea ajuta echipa de asistenta medicala sa descopere extinderea cancerului, numita si stadiu. Testele de stadializare a cancerului implica adesea teste imagistice. Testele ar putea cauta semne de cancer in ganglionii limfatici sau in alte parti ale corpului. Echipa de asistenta medicala foloseste rezultatele testului de stadializare a cancerului pentru a realiza planul de tratament.
Testele imagistice pot include RMN, CT, scanari osoase si scanare PET. Nu orice test este potrivit pentru fiecare persoana.
Stadiile cancerului pulmonar variaza de la 1 la 4. Cel mai mic numar inseamna ca tumora este de dimensiuni mici si este localizata numai in plaman. Pe masura ce tumora canceroasa creste sau se raspandeste in afara plamanilor, numarul stadiului creste. Un cancer pulmonar in stadiul 4 s-a raspandit in alte zone ale corpului.
Tratament cancer pulmonar
Tratamentele pentru cancerul pulmonar sunt concepute pentru a elimina cancerul din organism sau pentru a incetini cresterea acestuia. Tratamentele pot elimina celulele canceroase, pot ajuta la distrugerea lor, pot impiedica multiplicarea sau pot invata sistemul imunitar sa lupte cu ele. Unele terapii sunt, de asemenea, folosite pentru a reduce simptomele si pentru a calma durerea. Tratamentul tau va depinde de tipul de cancer pulmonar pe care il ai, de unde este localizat, de cat de departe se raspandeste si de multi alti factori.
Tratamentele pentru cancerul pulmonar includ interventii chirurgicale, ablatie cu radiofrecventa, radioterapie, chimioterapie, terapie medicamentoasa tintita si imunoterapie.
Interventie chirurgicala pentru cancer pulmonar
Cancerul cu celule mari (fara celule mici) care nu include si celulele mici si este limitat la o singura tumora poate fi eligibil pentru interventie chirurgicala. Chirurgul ar putea indeparta tumora si o cantitate mica de tesut sanatos din jurul ei, pentru a se asigura ca nu lasa in urma celule canceroase. Uneori, medicul este nevoit sa indeparteze in intregime sau partial plamanul (rezectie) pentru a avea cea mai buna sansa ca maladia sa nu mai revina.
Ablatia cu radiofrecventa
Tumorile cu celule mari din apropierea marginilor exterioare ale plamanilor sunt uneori tratate cu ablatie cu radiofrecventa (RFA). Aceasta foloseste unde radio de inalta energie, pentru a incalzi si a distruge celulele canceroase.
Terapie cu radiatii
Radiatiile folosesc fascicule de inalta energie pentru a distruge celulele canceroase. Poate fi folosita individual sau pentru a ajuta la eficientizarea interventiei chirurgicale. Radiatiile pot fi folosite si ca ingrijire paliativa, pentru a micsora tumorile si pentru a calma durerea. Terapia cu radiatii este folosita atat in cancerul pulmonar cu celule mari, cat si in cel cu celule mici.
Chimioterapia
Chimioterapia este o combinatie de mai multe medicamente concepute pentru a opri cresterea celulelor canceroase. Poate fi administrata inainte sau dupa operatie sau in combinatie cu alte tipuri de medicamente, cum ar fi imunoterapia. Chimioterapia pentru cancerul pulmonar este, de obicei, administrata intravenos.
Terapie medicamentoasa tintita
La unele persoane cu cancer cu celule mari, celulele canceroase pulmonare au modificari specifice (mutatii) care ajuta la cresterea cancerului. Medicamentele speciale vizeaza aceste mutatii, pentru a incerca sa incetineasca sau sa distruga celulele canceroase. Alte medicamente, numite inhibitori ai angiogenezei, pot impiedica tumora sa creeze noi vase de sange, de care celulele canceroase au nevoie pentru a se dezvolta.
Imunoterapie
De obicei, corpul recunoaste celulele care sunt deteriorate sau daunatoare si le distruge. Cancerul are modalitati de a se ascunde de sistemul imunitar pentru a nu fi distrus. Imunoterapia identifica celulele canceroase expunandu-le sistemului imunitar, astfel incat propriul organism sa poata lupta impotriva cancerului.
Tratamente pentru ameliorarea simptomelor sau ingrijiri paliative
Unele tratamente pentru cancerul pulmonar sunt folosite pentru a ameliora simptomele, cum ar fi durerea si dificultatea de respiratie. Acestea includ terapii pentru a reduce sau elimina tumorile care blocheaza caile respiratorii si proceduri pentru a elimina lichidul din jurul plamanilor si a impiedica revenirea acestuia.
Efectele secundare ale tratamentului cancerului pulmonar
Efectele secundare depind de tipul de tratament administrat pentru cancerul pulmonar. Medicul iti poate spune la ce efecte secundare sa te astepti si ce complicatii sa ai in vedere, pentru tratamentul specific pe care il urmezi. Astfel, iata care ar putea fi efectele secundare in functie de tratament:
Chimioterapia
- greata, varsaturi;
- diaree;
- pierderea parului;
- oboseala;
- afte bucale;
- slabiciune sau furnicaturi (neuropatie).
Imunoterapie
- oboseala;
- eczema insotita de mancarime;
- diaree;
- greata, varsaturi;
- dureri articulare;
- complicatii cum ar fi pneumonita, colita, hepatita si altele.
Terapie cu radiatii
- dificultati de respiratie;
- tuse;
- durere;
- oboseala;
- dificultate la inghitire;
- piele uscata, mancarime sau rosie;
- greata, varsaturi.
Interventie chirurgicala
- dificultati de respiratie;
- dureri de perete toracic;
- tuse;
Cat traiesti cu cancer pulmonar
Daca tu sau cineva apropiat tie are cancer pulmonar, probabil ca una dintre primele intrebari este cat traiesti cu cancer pulmonar si daca poate fi vindecat. Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai greu de invins. Mai putin de una din cinci persoane diagnosticate va mai fi in viata dupa 5 ani, insa aceste statistici depind de stadiul in care este descoperit cancerul, de tipul histologic, de mutatiile celulare si de raspunsul organismului la terapiile oncologice Rata de supravietuire este aproximativ aceeasi ca si pentru cancerul de ficat.
Prognosticul sau sansele de recuperare vor depinde de trasaturile specifice ale cancerului, de cat de devreme sau de tarziu a fost depistat, de starea ta emotionala, psihica si generala de sanatate, de accesul la un navigator medical care sa te ghideze rapid catre specialisti si servicii medicale integrate, dar si de alti factori.
Rata de supravietuire in cancerul pulmonar
Procentele ratei de supravietuire sunt calculate prin impartirea numarului de persoane care sunt in viata dupa ce au avut boala, la numarul celor care sunt diagnosticati cu boala. Deci, o rata de supravietuire la 5 ani de 19% inseamna ca 19 din 100 de persoane diagnosticate cu cancer traiesc 5 ani sau mai mult.
Este posibil ca estimarile sa nu reflecte cele mai recente progrese in materie de tratamente, care pot imbunatati perspectiva. Prin definitie, rata actuala de supravietuire la 5 ani se bazeaza pe persoanele care au fost diagnosticate si tratate cu cel putin 5 ani in urma.
De asemenea, un alt termen folosit este rata relativa de supravietuire. Aceasta este o statistica diferita pentru a evalua cat de mult iti poate scurta viata cancerul, in comparatie cu daca nu l-ai avea. O rata de supravietuire relativa la 2 ani de 70%, de exemplu, inseamna ca persoanele cu acelasi tip si nivel de cancer au o probabilitate de 70% mai mare de a atinge acel reper, comparativ cu populatia generala. Deoarece este ajustata in functie de sex si varsta, rata relativa de supravietuire ofera o idee despre modul in care cancerul poate schimba ceea ce ar fi fost durata de viata estimata.
Supravietuirea nu este intotdeauna egala cu vindecarea. Celulele tale canceroase pot fi nedetectabile in timpul investigatiilor si sa ramana, totusi, in corpul tau, sau s-ar putea sa dispara si sa reapara.
Cat traiesti cu cancer pulmonar in functie de tipul de cancer
Medicii nu pot spune cu siguranta cat timp vei trai dupa ce ai fost diagnosticat. Se stie insa ca cu cat esti depistat mai din timp, cu atat speranta de viata creste.
Din pacate, cancerul pulmonar se dezvolta rapid si este posibil sa nu observi niciun simptom in stadiul incipient. De aceea, aproximativ 40% dintre cancerele pulmonare nu sunt descoperite pana in stadiul cel mai grav, respectiv stadiul IV.
De asemenea, persoanele mai tinere tind sa traiasca mai mult dupa diagnosticare decat cei mai in varsta.
Rata relativa de supravietuire pentru cancerul pulmonar fara celule mici (NSCLC)
Aproape 90% dintre cancerele pulmonare sunt de acest tip. Ratele relative de supravietuire reprezinta procentele medii ale persoanelor care sunt in viata la 5 ani de la diagnosticare. Acestea nu includ persoanele care au murit de altceva decat de cancer pulmonar.
- Localizare (cancerul este limitat la un plaman): 60%
- Regional (cancerul s-a raspandit in afara plamanilor sau la ganglionii limfatici): 33%
- La distanta (cancerul s-a extins in organism, cum ar fi la creierul, celalalt plaman si oase): 6%
- Toate etapele: 23%
Rate relative de supravietuire pentru cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC)
Acesta este un cancer pulmonar rar, dar mai agresiv.
- Localizat: 29%
- Regional: 15%
- La distanta: 3%
- Toate etapele: 6%
Rate de supravietuire pe etape
Unii medici se bazeaza pe un instrument de prognostic mai detaliat, respectiv stadializare, pentru tumora, ganglioni si metastaze. Aceste rate de supravietuire reprezinta procentul real al unui esantion de persoane care au fost diagnosticate fie cu NSCLC, fie cu SCLC si care erau in viata la 2 ani si la 5 ani.
- Stadiul IA1: 97% (2 ani); 90% (5 ani)
- Stadiul IA2: 94%; 85%
- Stadiul IA3: 92%; 80%
- Stadiul IB: 89%; 73%
- Stadiul IIA: 82%; 65%
- Stadiul IIB: 76%; 56%
- Stadiul IIIA: 65%; 41%
- Stadiul IIIB: 47%; 24%
- Stadiul IIIC: 30%; 12%
Aceste rate de supravietuire pentru cele mai avansate stadii de cancer pulmonar sunt estimate folosind un punct de referinta usor diferit. Ratele de supravietuire la 2 si 5 ani pentru toate tipurile de cancer pulmonar sunt:
- Etapa IVA: 23%; 10%
- Stadiul IVB: 10%; 0%
Prevenirea cancerului pulmonar
Renuntarea la fumat
Daca fumezi, cel mai bun mod de a preveni cancerul pulmonar si alte afectiuni grave este sa renunti la fumat cat mai curand posibil. Oricat de mult ai fumat, merita intotdeauna sa te lasi.
Dupa 12 ani de cand te-ai lasat de fumat, riscul de a dezvolta cancer pulmonar scade la mai mult de jumatate fata de cineva care fumeaza. Dupa 15 ani, riscul de a face cancer pulmonar este aproape acelasi cu ale unei persoane care nu a fumat niciodata.
O dieta echilibrata
Cercetarile sugereaza ca o dieta saraca in grasimi si bogata in fibre, care sa includa fructe si legume proaspete si multe cereale integrale, poate reduce riscul de cancer pulmonar, precum si alte tipuri de cancer si boli de inima. De asemenea, unele condimente si alimente si-au dovedit potentiale beneficii in prevenirea sau incetinirea evolutiei anumitor cancere prin actiunea antiiinflamatorie, antioxidanta sau de – (turmeric, ghimbir, ceai verde, ciuperci (cum ar fi Reishi, turkey tail, shiitake,etc), boswellia, broccoli, rosii preparate termic, morcovi, usturoi, legume cu frunze verzi, fructe de padure- afine, mure, capsuni, zmeura, etc, varza si alte alimente crucifere, fasole, linte, seminÈ›e de in, etc)
Alimentele procesate, mezelurile, alimentele fast-food si snacks-urile ambalate, pot contine aditivi alimentari, conservanti si alte substante chimice care favorizeaza dezvoltarea cancerului pulmonar.
De asemenea, alcoolul, zaharul si alimentele cu un continut ridicat de zahar, precum bauturile indulcite, dulciurile si produsele de patiserie au impact negativ asupra sistemului imunitar si fac dificila lupta impotriva celulelor canceroase.
Cel mai indicat este sa apelezi la consilierea unui nutritionist cu experienta in gestionarea nutritiei in diferite faze ale cancerului.
Exercitii fizice
Exista dovezi care arata ca exercitiile fizice regulate pot reduce riscul de a dezvolta cancer pulmonar, in special la persoanele care fumeaza sau obisnuiau sa fumeze.
Daca ai cancer pulmonar, activitatea fizica te poate ajuta la reducerea simptomelor precum oboseala, anxietatea si depresia.
Surse: