Cuprul este un oligoelement esential, prezent in toate tesuturile corpului. Este nevoie de o cantitate mica de cupru pentru ca organismul sa functioneze, dar corpul nu poate sa-l produca singur, astfel ca trebuie sa-l iei din mancare.
De asemenea, cuprul poate actiona ca un antioxidant, reducand radicalii liberi care pot deteriora celulele si ADN-ul. Cuprul ajuta organismul sa absoarba fierul, iar corpul tau are nevoie si de cupru pentru a produce energie.
Semne ale carentei de cupru
Multe persoane nu isi iau suficient cupru din alimentatie, dar sunt rare cazurile cand se produce o deficienta de cupru.
Semnele unei posibile carente de cupru includ:
- anemie;
- diaree;
- slabiciune generala;
- temperatura scazuta a corpului;
- fracturi osoase si osteoporoza;
- numar scazut de celule albe in sange;
- batai neregulate ale inimii;
- pierderea pigmentului de pe piele;
- probleme cu tiroida.
Persoanele care iau suplimente in cantitati mari de zinc, fier sau vitamina C pot avea nevoie de mai mult cupru, dar doar la recomandarea medicului. Un exces de cupru poate fi daunator pentru organism.
Functii ale cuprului in organism
Cuprul lucreaza impreuna cu fierul pentru a ajuta organismul sa formeze globule rosii. De asemenea, ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange, a nervilor, a sistemului imunitar si a oaselor. Cuprul ajuta, de asemenea, la absorbtia fierului.
S-ar putea sa te gandesti la cupru ca la ceva care are legatura cu cablurile si electronicele, dar este, de asemenea, un mineral important pe care il introduci in organism atunci cand mananci unele tipuri de fructe de mare, nuci, legume, fructe si alte alimente. Ai nevoie de el pentru crestere si sanatatea ta generala.
Cuprul joaca un rol in multe dintre organele si sistemele corpului tau, contribuind la:
- producerea de globule rosii;
- mentinerea sanatatii celulelor nervoase;
- sustinerea sistemului imunitar;
- formarea de colagen, o proteina care ajuta la formarea oaselor si a tesuturilor;
- protejarea celulelor de deteriorare;
- asimilarea fierului in corp;
- transformarea zaharului in energie.
Deoarece cuprul are un rol in aceste sarcini importante, el ajuta la prevenirea unor afectiuni, cum ar fi:
- anemia;
Surse de cupru
Multe alimente contin cupru, iar consumul lor te va ajuta sa iti asiguri necesarul zilnic. Printre alimentele care contin cupru se numara:
- fructele de mare (stridii, homari, calamar, scoici
- organele de animale (ficat, rinichi sau inima);
- nuci (caju, migdale, fistic, nuci pecan, nuci de Macadamia, alune);
- fasole, linte, soia;
- ciocolata amara sau cacao;
- cereale imbogatite cu cupru;
- fructe si legume;
- piperul negru.
Din dieta zilnica, ar trebui sa obtii suficient cupru, dar in cazul anumitor afectiuni, ai putea avea nevoie de mai mult cupru. Printre aceste afectiuni se numara:
- boli intestinale cum ar fi boala celiaca;
- boala de rinichi;
- boala pancreasului;
- stres crescut;
- arsuri pe corp.
De asemenea, boala Menkes, care este o tulburare genetica, ingreuneaza absorbtia cuprului.
Pentru a obtine mai mult cupru, medicul curant ti-ar putea recomanda sa iei suplimente, tablete de cupru sau multivitamine, care contine cupru. Doza depinde de starea ta. Pentru persoanele cu boala Menkes, medicii pot prescrie injectii cu cupru.
Este important sa gasesti un echilibru intre cantitatea de cupru si zinc din corpul tau. Daca iei un supliment de cupru, ar trebui sa iei si un supliment de zinc. Nu le lua in acelasi timp. Asteapta cel putin 2 ore dupa ce ai luat zincul, pentru a lua si doza de cupru.
Discuta intotdeauna cu medicul tau inainte de a apela la suplimentele cu cupru.
Cand se recomanda suplimentele
Medicul ti-ar putea recomanda un supliment de cupru atunci cand suferi de:
Anemie: administrarea suplimentelor de cupru poate ajuta persoanele care au anemie din cauza deficientei de cupru. Cuprul lucreaza impreuna cu fierul pentru a forma globule rosii.
Osteoartrita
Studiile pe animale sugereaza ca administrarea de cupru pe cale orala poate ajuta la prevenirea si incetinirea artritei, dar lipsesc dovezile efectelor la om. Bratarile de cupru sunt adesea comercializate persoanelor cu osteoartrita si artrita reumatoida, ca o modalitate de a ameliora simptomele, dar nu exista dovezi ca acestea functioneaza.
Osteoporoza
Exista cateva dovezi ca luarea de cupru impreuna cu zinc, mangan si calciu ar putea ajuta la incetinirea ratei de pierdere a masei osoase in randul femeilor aflate in postmenopauza.
Excesul de cupru in organism Â
A avea prea mult cupru in organism este o situatie rar intalnita, dar este posibila. Unii oameni iau suplimente, chiar daca au deja suficient cupru, in timp ce altii primesc un surplus de cupru fara sa stie. Acest lucru este posibil prin infiltrarea cuprului in alimente, de la anumite tipuri de vase de gatit. De asemenea, daca bei apa de fantana sau apa care trece prin tevi de cupru, s-ar putea sa asimilezi mai mult cupru decat majoritatea oamenilor. Sarcina, pilulele contraceptive, infectiile, inflamatia si stresul pot creste nivelul de cupru din sange.
Totodata, boala Wilson este o afectiune care provoaca o acumulare de cupru in creier, ochi, ficat si rinichi. Daca suferi de aceasta boala sau afectiuni genetice, cum ar fi toxicoza cu cupru idiopatica sau ciroza din copilarie, nu ar trebui sa iei suplimente de cupru.
Excesul de cupru iti poate da simptome precum:
- greata;
- varsaturi, in special inchise la culoare sau cu sange;
- dureri de stomac;
- durere de cap;
- ameteala;
- slabiciune;
- diaree;
- gust metalic in gura.
Acumularea semnificativa de cupru in corp poate provoca toxicitate. Aceasta este o afectiune rara, dar care pune viata in pericol, si care poate provoca:
- insuficienta cardiaca;
- insuficienta renala;
- leziuni hepatice;
- piele galbena;
- afectareacreierului;
Multivitaminele care includ minerale contin, de obicei, si cupru. Cuprul este, de asemenea, disponibil ca supliment oral separat si poate fi gasit ca gel topic si in solutii topice.
Cum se administreaza
Cel mai bun mod de a obtine suficient cupru este prin dieta. Pentru ca corpul tau sa foloseasca cuprul, trebuie sa ai un echilibru de zinc si mangan. Iata aportul zilnic recomandat de cupru pentru copii si adulti:
Doza pediatrica:
- pentru sugari, de la nastere pana la 6 luni: 200 mcg pe zi;
- pentru sugari, intre 7 si 12 luni: 220 mcg pe zi;
- pentru copiii intre 1 si 3 ani: 340 mcg pe zi;
- pentru copiii intre 4 si 8 ani: 440 mcg pe zi;
- pentru copiii intre 9 si 13 ani: 700 mcg pe zi;
- pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani: 890 mcg pe zi.
Copiii ar trebui sa obtina cupru din alimente. Nu administra copiilor suplimente de cupru.
Doza zilnica pentru adulti
- pentru adulti, de 19 ani si peste: 900 mcg pe zi;
- pentru femeile gravide: 1.000 mcg pe zi;
- pentru femeile care alapteaza: 1.300 mcg pe zi.
Daca iei un supliment de cupru, ar trebui sa iei si un supliment de zinc (8 pana la 15 mg de zinc pentru fiecare 1 mg de cupru), deoarece un dezechilibru al acestor doua minerale poate provoca alte probleme de sanatate.
Precautii
Din cauza potentialului de efecte secundare si interactiuni cu medicamentele, ar trebui sa iei suplimente alimentare care contin cupru numai sub supravegherea unui medic.
Toxicitatea cuprului este rara, dar poate provoca:
- probleme cardiace;
- icter;
- coma;
Nu utiliza suplimente de cupru daca ai diaree.
Apa care contine concentratii de cupru mai mari de 6 mg/L poate provoca probleme de stomac, cum ar fi greata si varsaturi. Daca consumi apa de la fantana, ar fi bine sa o testezi pentru continutul de minerale.
Posibile interactiuni
Daca iei oricare dintre urmatoarele medicamente, nu ar trebui sa utilizezi suplimente de cupru fara a discuta mai intai cu medicul tau. Aceste medicamente sunt:
- pastilele anticonceptionale si estrogenul dupa menopauza: medicamentele anticonceptionale si inlocuirea estrogenului pentru femeile aflate in postmenopauza pot creste nivelul de cupru din sange.
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene: aceste analgezice includ aspirina, ibuprofenul si naproxenul. Cuprul poate spori activitatea antiinflamatoare a acestor medicamente.
- Penicilamina: este un medicament folosit pentru a trata boala Wilson si artrita reumatoida si reduce nivelul de cupru. La randul sau, cuprul poate reduce cantitatea de penicilamina pe care o absoarbe corpul tau.
- Alopurinol: studiile sugereaza ca alopurinolul, un medicament utilizat pentru tratarea gutei, poate reduce nivelul de cupru.
- Cimetidina: studiile pe animale arata ca cimetidina, un medicament utilizat pentru a trata ulcerele si boala de reflux esofagian gastric, poate creste nivelul de cupru din organism.
- Nifedipina: intr-un studiu realizat pe oameni, se arata ca persoanele care au luat nifedipina au avut niveluri mai scazute de cupru in celulele rosii din sange.
- Zinc: mai multe studii de laborator si pe oameni au descoperit ca administrarea unor suplimente de zinc pe perioade lungi de timp poate reduce capacitatea organismului de a absorbi cuprul. Nu acelasi lucru pare sa fie valabil si in cazul consumului de alimente care contin zinc.
Surse:
www.mountsinai.org
www.spectracell.com
www.medlineplus.gov
www.webmd.com