Pregatirea pacientului inaintea recoltarii

Pe langa performantele echipamentelor si a personalului laboratorului, pregatirea pacientului inaintea recoltarii este foarte importanta pentru ca rezultatele analizelor medicale sa reflecte cu acuratete starea organismului.

Intervalul ideal de timp pentru recoltarea probelor biologice este 7:00 – 9:00 dimineata deoarece aceasta perioada din zi este optima pentru recoltarea produselor biologice. Exista si exceptii de la aceasta regula, dar acestea va vor fi indicate de medicul care le solicita.

Va recomandam ca probele de sange sa fie recoltate in conditii bazale, mai precis dimineata, pe nemancate, inaintea oricarei proceduri terapeutice sau diagnostice, minimizand efortul fizic si stresul emotional care pot influenta parametrii analizati.

Pentru profilul lipidic va recomandam sa aveti un interval de min. 12 ore de la ultima masa.

FG-16-03    Ed./01.03.2019

Probele pentru exudatul faringian trebuie recoltate dimineata, pe nemancate si inainte de spalarea dintilor. Va recomandam sa faceti recoltarea dupa cel putin 4 ore de la ingerarea de alimente solide sau lichide. Deasemenea, fumatul este interzis cu 2 ore inainte de recoltare.

Pacientul se aseaza pe scaun, cu capul aplecat pe spate si deschide gura la maximum, pentru a fi evidentiat peretele posterior al faringelui, amigdalele si valul palatin.  Este utilizat un tampon steril cu care se recolteaza de pe peretele posterior al faringelui, amigdale si de pe zonele inflamate.

Va fi utilizat un recoltor faringian de unica folosinta, fara mediu de transport in cazul in care proba va fi transportata imediat la laborator (in 10 – 15 minute), sau recoltor cu mediu de transport daca transportul la laborator dureaza mai mult. In cazul in care proba nu poate fi transportata imediat la laborator, aceasta trebuie pastrata la rece (la frigider) maxim 48 ore.

Este important ca recoltarea sa fie facuta inainte de inceperea unui tratament cu antibiotic. Pentru controlul eficientei unui tratament antibiotic, exudatul faringian va fi recoltat dupa min. 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata.

Este important ca recoltarea sa fie facuta inainte de inceperea unui tratament cu antibiotic. Pentru controlul eficientei tratamentului antibiotic, proba va fi recoltata dupa cel putin 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata.

Recoltarea probelor de secretie conjunctivala este efectuata dimineata, inaintea toaletei fetei si machiajului pentru ca secretia acumulata peste noapte sa poata fi recoltata.

Va recomandam ca recoltarea sa fie facuta de sau sub supravegherea medicului specialist.

Recoltarea probelor de urina poate fi facuta atat la punctul de recoltare / laborator cat si la domiciliu atata timp cat utilizati urocultoare sau pungi urinare pediatrice de unica folosinta.

Inainte de mictiune va fi efectuata toaleta locala cu apa si sapun.

Pentru analiza este nevoie de un esantion de cca 20 – 30 ml din prima urina de dimineata recoltat in recipient special care poate fi procurat de la receptia clinicii / punctul de recoltare.

Daca acest lucru nu este posibil, este acceptat si un esantion de urina dupa cca 4 ore de staza vezicala (lipsa mictionarii), dar in acest caz nu este indicata efectuarea sedimentului deoarece rezultatele obtinute sunt incerte.

Dozarile chimice cantitative – precum glucoza urinara, creatinina, uree urinara, calciu, albumina, proteine urinare, electroliti – sunt efectuate din urina de 24 h.  De asemenea, exista analize medicale lucrate din urina de 24 h (precum porfirine urinare, acid 5 hidroxiindolacetic urinar (5-HIIA), acid vanilmandelic urinar, catecolamine urinare etc.) care necesita atat o pregatire speciala a pacientului cat si conditii speciale de recoltare sau depozitare a probei.

Pentru rezultate corecte va recomandam sa evitati consumul de alcool si consumul in exces de produse lactate cu 24 de ore inainte de inceperea recoltarii, precum si pe intreaga durata a acesteia.  Este bine si sa evitati fumatul, stresul, efortul fizic, consumul de diuretice si expunerea la temperaturi ridicate.  Va recomandam ingerarea a cel putin 2 litri de lichide (maximum 3 litri) pe zi.

In dimineata primei zile, la trezire, urinati la toaleta (prima urina din dimineata primei zile se arunca) si notati ora.  Pe parcursul intregii zile si a noptii care urmeaza, pana a 2-a zi dimineata la aceeasi ora, veti urina intr-un recipient curat, cu capac, care sa aiba capacitatea de cel putin 2 litri.

Recipientul in care recoltati urina trebuie tinut la rece, intr-un loc intunecos (intr-o punga de plastic sau folie de staniol la frigider).

Prima urina din dimineata celei de-a doua zile se adauga peste urina stransa in ziua precedenta.  Masurati volumul total de urina stransa in perioada de 24 de ore.  La laborator veti duce numai un esantion de 50 – 100 ml intr-un recipient procurat de la receptia laboratorului / punctului de recoltare pe care veti nota volumul total de urina strans in cele 24 de ore.

Incetarea consumului de cafea cu 72 de ore inainte de inceperea recoltarii este recomandat in cazul determinarii metanefrinelor urinare. Pe parcursul celor 24 de ore de recoltare trebuie sa evitati fumatul si stresul fizic si psihic.

Pentru determinarea acidului vanilmandelic, trebuie sa evitati consumul de cafea, ceai negru, ciocolata, fructe, in special banane si alimente care contin vanilie cu 72 ore inaintea recoltarii.

  • Urina va fi recoltata in recipiente sterile procurate de la receptia laboratorului / punctului de recoltare.

    Pentru adulti

    Prima urina de dimineata sau urina dupa staza vezicala de minim 4 ore.

    In primul rand, inainte de recoltare, efectuati toaleta riguroasa a organelor genitale exterioare cu apa si sapun si stergerea cu un tampon de vata imbibat in ser fiziologic steril sau apa sterilizata prin fierbere dupa care stergeti regiunea cu un prosop curat sau cu o compresa sterila.  La barbati va recomandam ca toaleta locala sa fie efectuata cu decalotarea glandului.

    Recoltarea o veti face din jetul mijlociu, direct in recipientul steril.  Trebuie recoltata o cantitate de cca 15 ml de urina.  Veti deschide recipientul steril inainte de mictiune, iar pe perioada recoltarii, veti pune capacul acestuia cu gura in sus pe o suprafata curata.  La sfarsitul recoltarii, infiletati capacul strans pe urocultor pentru evitarea scurgerii si/sau contaminarii urinei.

    Prelevarea trebuie facuta inainte de inceperea oricarui tratament cu antibiotice, iar in cazul in care este necesara urmarirea eficientei tratamentului, recoltarea se repeta la 48 – 96 ore de la ultima doza de antibiotic administrata.

    Urina trebuie sa fie adusa la laborator in interval de o ora de la recoltare; deoarece urina este un mediu de cultura foarte bun, sunt suficienti cativa germeni (de exemplu, dintre cei prezenti in uretra anterioara) pentru a se obtine in scurt timp o contaminare masiva.

    In cazul in care intervalul de o ora nu poate fi respectat, va recomandam pastrarea urinii in frigider, la o temperatura de 2 – 8ºC, cateva ore.

    Pentru sugari

    Veti spala zona urogenitala cu apa si sapun si o veti tampona cu comprese sterile.

    Fixati punguta sterila prin intermediul benzilor adezive in jurul orificiului urinar. Punguta este corect fixata daca orificiul urinar se afla in interiorul acesteia. Va recomandam sa verificati fermitatea aderarii benzilor de fixare la tegumentul copilului pentru a evita scurgerea urinei pe langa punguta si contaminarea acesteia.

    Dupa recoltare, dezlipiti punguta de tegumentul copilului si lipiti cele doua benzi adezive intre ele asigurandu-va de inchiderea pungii. Va recomandam sa transportati punguta catre punctul de recoltare / laborator in interiorul unui urocultor steril pentru adulti.

Coprocultura

Recoltarea este recomandat sa fie facuta in recipiente speciale (coprorecoltoare) care contin mediu de transport si care pot fi procurate de la receptia laboratorului sau de la punctul de recoltare.

Recoltati cu “lingurita†existenta in coprorecoltor o cantitate de materii fecale de marimea unei alune, in special din zonele cu mucus, lichide sau sanguinolente.  Materiile fecale astfel recoltate vor fi introduse in mediul de transport continut de coprorecoltor si va fi amestecat cu acesta pentru a fi asigurata viabilitatea microbilor pana la prelucrarea probei.

Este important ca transportul probei la laborator se fie efectuat in maximum 2 ore daca proba a fost recoltata in coprorecoltor fara mediu de transport sau in maximum 24 ore daca ati utilizat un coprorecoltor cu mediu de transport.

Recoltarea trebuie facuta inainte de inceperea oricarui tratament cu antibiotic. Pentru controlul eficientei unui tratament cu antibiotic, proba va fi recoltata numai dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata.

Examenul coproparazitologic

Recoltarea va fi facuta in recipiente speciale (coprorecoltoare) fara mediu de transport si care pot fi procurate de la receptia clinicii sau de la punctul de recoltare. Recoltarea poate fi efectuata in orice moment al zilei – se recolteaza un fragment de marimea unei alune din 2-3 locuri diferite ale bolului fecal.  Va recomandam sa evitati recoltarea unei cantitati mai mari datorita riscului alterarii materiilor fecale pana la momentul prelucrarii in laborator, alterare care poate duce la modificarea aspectului elementelor parazitare si deci la rezultate fals negative.

Inaintea recoltarii va fi evitata administrarea de medicamente laxative, antidiareice, antiacide, Tetraciclina.

Pentru obtinerea unor rezultate concludente, proba trebuie transportata la laborator in 2 – 3 ore de la recoltare.

Deoarece unii paraziti intestinali nu elimina oua, chisti sau larve in mod continuu, va recomandam sa  repetati analiza de 3 ori la intervale de 3 – 5 zile deoarece un singur rezultat negativ nu are valoare diagnostica de excludere a unei infestari parazitare intestinale.

Hemoragii oculte

Inainte de recoltare este necesar sa tineti o dieta speciala, respectiv timp de 3 zile nu mancati carne, ficat sau alte alimente ce conţin fier şi opriti orice tratament cu fier.

Recoltati materii fecale in orice moment al zilei o portiune de marimea unei alune, din 3 locuri diferite ale bolului fecal, intr-un recipient fara mediu de transport pe care il puteti procura de la receptia clinicii sau de la punctul de recoltare.

Proba de digestie

Recoltarea va fi facuta in recipiente speciale (coprorecoltoare) fara mediu de transport si care pot fi procurate de la receptia clinicii sau de la punctul de recoltare.

Timp de o saptamana inainte de recoltare nu se administreaza bariu, uleiuri minerale, laxative, supozitoare, creme, lubrifianti.

Pe o perioada de 3 zile inainte de recoltare nu veti consuma bauturi alcoolice si veti respecta urmatorul regim alimentar zilnic: 50-150 g unt, 150-200 g carne rosie, 500 ml lapte dulce, 200-300 g cartofi, 100 g paine.

Pentru copiii care nu pot respecta regimul de mai sus, va recomandam un regim constant timp de 72 ore inainte de recoltare care sa includa cantitati suficiente de grasimi si carne rosie.

Coproantigene si coprocitograma

Materiile fecale vor fi recoltate in aceleasi conditii ca si pentru examenul coproparazitologic.

Spermograma

Recoltarea va fi efectuata dupa o perioada de minimum 3 zile de abstinenta sexuala si numai dupa oprirea consumului de alcool, cafea si tutun.

Recoltarea va fi efectuata direct in recipientul de unica folosinta (urocultor), prin masturbare. Va fi recoltata intreaga cantitate de sperma ejaculata si nu vor fi folosite prezervative.

Proba trebuie transportata la laborator in maximum 30 minute de la recoltare, interval in care va fi pastrata la o temperatura de cca. 37ºC.

Spermocultura

Recoltarea va fi efectuata dupa o perioada de minimum 3 zile de abstinenta sexuala.  Cu 3 – 5 zile inainte de recoltare va fi intrerupt orice tratament cu antibiotice.

Inaintea recoltarii veti efectua toaleta locala cu apa calduta si sapun si stergere cu comprese sterile.  Recoltarea va fi efectuata prin masturbare, direct in recoltorul steril (urocultor), intreaga cantitate de sperma ejaculata.

Proba trebuie transportata la laborator in maximum 1 ora de la recoltare, interval in care va fi pastrata la o temperatura de cca. 37ºC.

Recoltare probe secretie uretrala

Recoltarea va fi efectuata dupa staza urinara de minim 2 ore – pacientul trebuie sa nu urineze cu cel putin 2 ore inainte de recoltare.

Recoltarea va fi efectuata cu manusi – se preleveaza pe un tampon steril scurgerea uretrala spontana sau provocata prin presiune blanda asupra meatului uretral.  Daca nu apare scurgere spontana, se prinde penisul intre degetul mediu si inelar, iar cu degetul mare si indexul se deschide meatul urinar. In afara excitatiei sexuale sau a mictiunii recente, meatul urinar nu trebuie sa contina lichid vizibil. Daca in afara acestor doua situatii, la nivelul meatului urinar exista urme de lichid, acestea se preleveaza pe tampon.

Proba trebuie transportata la laborator in maximum 1 ora de la recoltare.

Recoltare HPV

La femei

Pe o perioada de 48 ore inaintea recoltarii veti evita contactul sexual, spalaturile vaginale, administrarea de contraceptive locale, geluri, creme si alte tratamente cu administrare intravaginala. Va recomandam ca  recoltarea sa fie facuta in afara perioadei menstruale.

Recoltarea va fi efectuata de catre personal calificat, celule din zona endo-, exocervicala si de tranzitie, utilizand periuta Cervex-Brush.

La barbati

Pentru recoltarea HPV la barbati este impusa o perioada de minimum 12 ore de abstinenta sexuala.

Recoltarea va fi efectuata cu manusi – se preleveaza pe un tampon steril scurgerea uretrala spontana sau provocata prin presiune blanda asupra meatului uretral.  Daca nu apare scurgere spontana, se prinde penisul intre degetul mediu si inelar, iar cu degetul mare si indexul se deschide meatul urinar. In afara excitatiei sexuale sau a mictiunii recente, meatul urinar nu trebuie sa contina lichid vizibil. Daca in afara acestor doua situatii, la nivelul meatului urinar exista urme de lichid, acestea se preleveaza pe tampon.

Proba trebuie transportata la laborator in maximum 3 ore de la recoltare. In cazul in care acest lucru nu este posibil, proba poate fi tinuta la frigider pana la momentul transportului la laborator.

Recoltare secretie vaginala, secretie de col uterin

Recoltarea secretiilor provenite din zona genitala la femei impune incetarea administrarii tratamentelor endovaginale, a irigatiilor vaginale, precum si a contactului sexual cu 48 de ore inaintea prelevarii probelor.

Secretia uretrala si vaginala sau din col uterin, respectiv vulvara la fetite trebuie recoltate la cabinetul de ginecologie.

Recoltare Babes Papanicolaou si Imunocitodiagnostic CINtecPLUS

Cu 48 ore inaintea recoltarii evitati raporturile sexuale, spalaturile vaginale, efectuarea de tratamente (contraceptive, dezinfectante, geluri) sau alte manevre intravaginale. Va recomandam ca  recoltarea sa fie facuta in afara perioadei menstruale, ideal in perioada de mijloc a ciclului menstrual. De asemenea, este indicat sa pastrati un interval de 3 luni fata de recoltarea anterioara.

Important de stiut este ca exista o serie de medicamente care pot altera rezultatele analizelor medicale. Acesta este motivul pentru care va rugam sa intrebati medicul de la care primiti trimiterea la analize daca trebuie sa intrerupeti medicatia sau doar sa comunicati personalului de la punctul de recoltare ce fel de tratament urmati. De asemenea, exista anumite teste care sunt facute numai dupa administrarea unor substante sau medicamente cum ar fi: testul de toleranta la glucoza (hiperglicemia provocata) care va fi facuta dupa administrarea de glucoza sau testele in dinamica (de stimulare sau inhibare) pentru diferiti hormoni.

Obtinerea unor rezultate relevante pentru analizele medicale pe care le efectuati presupune respectarea cu strictete a pregatirilor recomandate de medic si a informatiilor oferite de colectivul Poliana

Rezultatele se refera exclusiv la probele analizate.

Respectand confidentialitatea pacientilor sai, Poliana nu solicita acte oficiale de identificare personala.  Prin urmare, Poliana nu isi asuma responsabilitatea asupra corectitudinii informatiilor despre pacient.

Reproducerea partiala sau totala a raportului de analize medicale este strict interzisa.