Varicela (varsat de vant): cauze, simptome, investigatii, tratament

Varicela, regasita si sub denumirea populara de varsat de vant, reprezinta o boala infectioasa produsa de catre virusul varicelo-zosterian si usor de recunoscut dupa semnele sale specifice (eruptii cutanate veziculare, pruriginoase). Se intalneste cu preponderenta la copii, insa poate aparea la orice varsta. In lipsa vaccinarii anterioare, boala capata o forma severa, in special in cazul adultilor.

Citeste mai departe ce este varicela, din ce cauze apare, cum se transmite virusul varicelo-zosterian, prin ce simptomatologie se poate recunoaste varicela, precum si care sunt investigatiile necesare in scop diagnostic si optiunile terapeutice.

Ce este varicela (varsat de vant)

varicela1

Varicela este o boala contagioasa, de natura infectioasa, specifica adesea perioadei copilariei, dar posibil de regasit si mai tarziu evolutiv (ex: in adolescenta sau chiar in timpul vietii de adult).

De cele mai multe ori, varicela este o afectiune de severitate moderata si nu pune in pericol viata pacientului, astfel ca sub tratament exista o rezolutie ad integrum (restabilire a starii normale de sanatate).

Cu toate acestea, exista anumite categorii de pacienti predispusi la dezvoltarea unor tablouri clinice complexe sau chiar a unor complicatii nefaste (persoanele imunocompromise, unele persoane adulte si/sau nevaccinate).

Pentru a putea beneficia de protectie completa impotriva bolii simptomatice sau, cel putin, de o simptomatologie usoara, este intotdeauna important sa se realizeze profilaxia cu vaccin impotriva varicelei (vaccin varsat de vant) inca din primul an de viata.

Cauze. Cum se transmite varicela

Cauzele de aparitie ale varicelei sunt reprezentate de totalitatea modalitatilor prin care aceasta se poate transmite de la o persoana infectata la o persoana sanatoasa (in special nevaccinata). Prin urmare, transmiterea virusului varicelo-zosterian (transmiterea varicelei) se realizeaza prin doua metode principale:

  • Pe cale respiratorie – prin intermediul picaturilor de aer numite picaturi Pflugge;
  • Prin contact cu lichidul din vezicule – contact direct sau prin obiecte intermediare.

Varicela este o boala extrem de contagioasa, astfel ca aproximativ 90% din persoanele aflate in vecinatatea unui pacient pozitiv se vor infecta la randul lor. Acest procent poate scadea semnificativ in cazul unui grup de copii/adulti imunizati prin vaccinare.

Debutul varicelei reprezinta momentul aparitiei primelor semne de eruptie veziculara. Acesta se petrece la aproximativ doua saptamani de la contactul cu picaturile Pflugge sau cu lichidul vezicular al persoanei pozitive (perioada de incubatie varicela).

Contagiozitatea varicelei nu incepe decat la 1-2 zile inainte de debutul eruptiei si continua pana cand nicio leziune nu mai apare pe o durata de cel putin 24 de ore (cand e contagioasa varicela, in cat timp trece varicela). In aceasta fereastra de timp, este importanta izolarea pacientilor cu varsat de vant.

Odata vindecata varicela, virusul varicelo-zosterian persista intr-o forma inactiva la nivelul sistemului nervos (in ganglionii senzitivi). Mai tarziu in timpul vietii, sub actiunea unor factori declansatori (precum stresul), virusul poate reactiva o alta boala asemanatoare, numita Zona Zoster (varicela Zoster).

Tipuri (varicela la copii, varicela la adulti)

varicela6

Varsatul de vant este o boala care, in general, nu beneficiaza de o clasificare in mai multe tipuri in functie de tabloul clinic si/sau evolutie (cum se manifesta varicela).

Totusi, se pot distinge tablouri clinice diferite ca diversitate si severitate, in functie de categoriile de varsta afectate: bebelusi (varicela la copii sub 1 an), copii mai mari si adolescenti, adulti.

1.   Varicela la bebelusi (varsatul de vant la bebelusi)

Bebelusii nevaccinati impotriva virusului varicelo-zosterian sunt mai predispusi la dezvoltarea atat a unor forme mai severe de varicela, cat si a unor complicatii ale acestei boli (ex: encefalita si meningita variceloasa).

Simptomatologia este clasica si, deci, extrem de sugestiva. In cazul bebelusilor vaccinati, manifestarile clinice sunt mult diminuate.

2.   Varicela la copii (varsatul de vant la copii)

La fel ca si in cazul bebelusilor, copiii nevaccinati pot prezenta un tablou clinic de o severitate pronuntata fata de cei imunizati. Cu toate acestea, formele de varicela intalnite in acest grup de varsta sunt preponderent usoare si moderate (varicela forma usoara).

Riscul pentru complicatii scade semnificativ odata cu apropierea de varsta de copil mare si adolescent.

3.   Varicela la adulti (varsatul de vant la adulti)

varicela5

Spre deosebire de formele usoare si moderate specifice perioadei infantile, varicela este cunoscuta ca fiind o boala a copilariei severa in cazul adultilor.

Acest lucru este cauzat atat de manifestarile clinice mult mai pronuntate in randul adultilor, cat si de riscul aparitiei complicatiilor in categoriile de persoane vulnerabile (varicela pacienti imunocompromisi, varicela femei gravide/sarcina).

Varicela semne si simptome. Complicatiile varicele

varicela3

Tabloul clinic (totalitatea semnelor si simptomelor) intalnit in varicela este unul extrem de sugestiv si orienteaza clinicianul catre o certitudine chiar si in absenta unor teste paraclinice suplimentare.

Primul simptom ce apare si anunta instalarea varsatului de vant este eruptia maculopapulara, veziculara, eritematoasa si pruriginoasa (cu mancarime si roseata). Aceasta trece prin mai multe faze evolutive ce pot indica stadiile bolii.

Cele trei stadii evolutive ale eruptiei sunt:

  1. Stadiul 1 – In cadrul acestui stadiu evolutiv, se poate observa aparitia papulelor (proeminente de piele bine delimitate, de dimensiuni mici); acest stadiu persista pe parcursul a cateva zile.
  2. Stadiul 2 – Odata cu stadiul 2, incep sa fie distinse vezicule cu lichid clar, ce se acumuleaza pe durata a aproximativ 24 de ore; ulterior, acestea se sparg si lichidul extrem de contagios este eliminat in exterior.
  3. Stadiul 3 – In urma spargerii veziculelor si eliberarii lichidului clar din interior, leziunile incep sa capete cruste ce acopera veziculele golite.

Leziunile veziculare au proprietatea de a putea fi identificate oriunde pe corp, inclusiv la nivelul scalpului, pe mucoase (in cavitatea bucala, faringe, esofag), precum si la nivel genital.

De asemenea, pruritul (mancarimea) este un simptom extrem de puternic si, de multe ori, cel mai deranjant dintre toate manifestarile clinice. Este cruciala evitarea scarpinatului, intrucat pot aparea si persista extrem de usor cicatrici (varicela cicatrici permanente, semne de la varicela).

Alaturi de eruptia bine cunoscuta (si adesea simultan cu debutul ei), pot fi intalnite mai multe manifestari sistemice precum:

  • Febra;
  • Dureri de cap;
  • Lipsa apetitului (inapetenta);
  • Stare generala de oboseala si lipsa de energie.

Nu in ultimul rand, este important de retinut faptul ca simptomele au o ciclitate respectata pe parcursul evolutiei bolii (ex: episoadele febrile preced aparitia unor noi eruptii veziculare).

Complicatiile varicelei

Complicatiile varicelei reprezinta evenimente posibile, insa, din fericire, rar intalnite (in special in cazul copiilor sanatosi, vaccinati). Atunci cand sunt prezente, ele se regasesc cu preponderenta in cazul pacientilor sub 1 an si adultilor (imunocompromisi, gravide, batrani).

Exemple de complicatii ale varicelei includ:

  • Infectii bacteriene secundare (varicela infectata/vezicule suprainfectate) – veziculele cu lichid sparte devin porti de intrare pentru patogeni precum bacteriile, fapt ce poate conduce la dezvoltarea unor infectii de piele;
  • Pneumonia variceloasa – intrucat principala cale de transmitere este cea aeriana, prin intermediul particulelor Pflugge inspirate, o complicatie intalnita in cazul adolescentilor si adultilor este pneumonia variceloasa; simptomele asociate includ dispnee (respiratie insuficienta si ineficienta), tuse si dureri in piept;
  • Encefalita variceloasa – complicatie observata cu preponderenta la pacientii nou-nascuti si cu varste foarte mici; este grava si trebuie instituit tratament cat mai curand pentru a evita aparitia altor complicatii legate de functionarea sistemului nervos central. Simptomele pot include: dureri de cap, febra, stari confuzionale, manifestari epileptice si alterarea starii de dispozitie;
  • Hepatita (asociata varicelei) – se asociaza cu dureri abdominale, tegumente icterice, oboseala;
  • Afectarea oculara (varicela la ochi) – varicela poate determina conjunctivita si/sau afectarea corneei; semnele si simptomele includ iritatie, roseata, prurit, secretii patologice, tulburari de vedere;
  • Meningita variceloasa.

Investigatii. Etape de diagnostic

varicela2

In majoritatea cazurilor, diagnosticul varicelei este unul pur clinic si nu necesita investigatii suplimentare. Totusi, atunci cand leziunile pot fi asemanatoare unor alte boli ale copilariei (ex: pojar/rujeola) si/sau atunci cand simptomatologia este severa, se poate recurge la adaugarea unor pasi suplimentari pana la atingerea unei certitudini.

Astfel, etapele diagnostice sunt urmatoarele:

  1. Preluarea istoricului medical al pacientului si al familiei (anamneza) – se poate identifica un potential focar infectios si se pot formula recomandari cu privire la contactii nevaccinati din apropierea pacientului;
  2. Efectuarea examenului clinic – concentrat asupra evaluarii leziunilor si confirmarii diagnosticului clinic al veziculelor cu lichid si a crustelor specifice;
  3. Completarea cu teste de laborator (analize varicela) – acest pas nu este intotdeauna necesar; atunci cand se realizeaza, presupune prelevarea unor probe de sange (serologie/anticorpi varicela) si a unor tampoane din lichidul veziculelor (cu scopul realizarii unui test PCR si izolarii virusului).

Tratament si preventie varicela

varicela4

Tratamentul in varicela difera atat in functie de varsta pacientului, cat si de tabloul clinic prezentat de acesta. Astfel, tratamentul varicelei la copii poate fi adesea reprezentat de recomandari cu privire la alimentatie (regim varicela), odihna, igiena (se face baie in varicela) si izolare (stat in casa la varicela). In cazurile severe se pot asocia mai multe linii de tratament.

Tratamentul varicelei la copii si persoane imunocompetente

In cazul copiilor si al pacientilor al caror organism poate lupta cu boala fara un mare efort si disconfort, se recomanda evitarea tratamentelor medicamentoase sau administrarea doar a celor simptomatice (ex: ibuprofen in varicela).

De asemenea, este important de stiut faptul ca un copil cu varicela, chiar daca prezinta vezicule si cruste, nu trebuie ferit de un stil de viata normal.

Dieta (alimentatie varicela) ramane aceeasi (cu mentiunea de a evita alimentele ce pot irita leziunile de la nivelul cavitatii bucale), iar copilul cu varicela poate iesi afara la aer (insa, trebuie izolat de alti copii nevaccinati/neinfectati in antecedente).

Nu in ultimul rand, nu este nevoie sa fie evitate baile, intrucat pot avea un efect chiar benefic de reducere a riscului suprainfectarii leziunilor.

Tratamentul varicelei la adulti si in cazurile severe

In situatiile in care manifestarile sunt severe si/sau este vorba despre un pacient sensibil, se poate administra tratament antiviral cu aciclovir, valaciclovir sau famciclovir.

Daca pacientul este susceptibil aparitiei complicatiilor de tip infectios si incep sa apara semne si simptome sugestive, se va incepe administrarea unui antibiotic. In rest, tratamentul simptomatic poate fi de tip analgezic si antiinflamator.

Preventie

Singura metoda de preventie eficienta, bine cercetata si testata si care nu presupune o izolare din colectivitate, pana la acest moment, este vaccinarea impotriva virusului varicelo-zosterian. Acest vaccin se face in doua doze, la distanta de 6 saptamani, incepand cu luna a 9-a de viata (deci, in primul an).

In concluzie, varicela este o boala infecto-contagioasa comuna, usor de recunoscut prin simptomatologia specifica. Se asociaza adesea cu forme usoare si moderate, insa poate fi sursa aparitiei unor complicatii nedorite. Vaccinarea este metoda cea mai eficienta de a ameliora severitatea cazurilor de varicela din lume.

 

 

Bibliografie:

Varicela https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282

Diagnostic si tratament https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/diagnosis-treatment/drc-20351287

Date varicela https://www.cdc.gov/chickenpox/about/symptoms.html

Despre varicela https://www.who.int/teams/health-product-policy-and-standards/standards-and-specifications/vaccine-standardization/varicella

Varsat de vant https://www.health.state.mn.us/diseases/varicella/chknpxfacts.html