Varicele sau venele varicoase sunt vene care au suferit o dilatare accentuata. Acestea sunt caracteristice bolii varicoase si pot aparea in cadrul insuficientei venoase. Localizarea acestora poate fi in orice zona a corpului, dar sunt mai frecvente la nivelul membrelor inferioare. Varicele sunt observate sub piele, fiind bine evidentiate si avand un traiect sinuos. Majoritatea celor care acuza prezenta varicelor sunt femeile, acestea avand o predispozitie pentru dezvoltarea acestei patologii.
- Cauzele varicelor
- Simptomele varicelor
- Diagnosticarea varicelor
- Complicatiile varicelor
- Tratamentul varicelor
- Recomandari pentru prevenirea varicelor
Cauzele varicelor
Venele prezinta o serie de valve care au rolul de a facilita intoarcerea sangelui la inima. In cazul in care aceste valve se deterioreaza, intoarcerea sangelui la inima este ingreunata. Astfel, sangele stagneaza la nivelul venelor, ceea ce conduce la dilatarea acestora. In timp, dilatarea devine permanenta si creste riscul aparitiei complicatiilor. In acest fel apar varicele. Evolutia acestei afectiuni se concretizeaza prin distructia peretelui venos.
La debutul acestei afectiuni, sangele in exces de la nivelul venelor poate refula in capilare (vase de sange de calibru mic). La randul lor, capilarele se dilata si devin vizibile. Acest semn este cunoscut sub denumirea de telangiectazie sau vene „in panza de paianjen”.
Varicele pot avea cauza genetica sau pot fi favorizate de anumiti factori. In cele mai multe dintre situatii, factorul principal este reprezentat de ortostatismul prelungit. In ortostatism, intoarcerea venoasa este ingreunata, ca urmare a gravitatiei. Alti factori pot fi reprezentati de:
- obezitate;
- sarcina (creste volumul sanguin);
- menopauza;
- sexul feminin (ca urmare a variatiei secretiei hormonale din cadrul ciclului menstrual, a sarcinii si a menopauzei);
- varsta inaintata (incidenta maxima este intre 40-60 de ani);
- activitati sau afectiuni care cresc presiunea la nivelul abdomenului (ciclism,boli hepatice, prezenta ascitei abdominale, insuficienta cardiaca);
- patologie trombovasculara
- sedentarismul;
- fumatul;
- administrarea anticonceptionalelor;
- dieta saraca in nutrienti.
Simptomele varicelor
Tabloul simptomatic este diferit de la o persoana la alta. Unele dintre acestea pot fi asimptomatice, iar altele pot manifesta urmatoarele simptome:
- disconfort sau durere;
- crampe;
- senzatia de picioare grele;
- prurit (mancarimi);
- modificari ale pielii (culoare, ulceratii);
- prezenta edemului.
Telangiectaziile nu sunt insotite de alte simptome. De obicei, acestea sunt rosiatice sau albastrui. Apar majoritar la nivelul membrelor inferioare, dar pot aparea si pe fata sau pe alte zone ale corpului.
Diagnosticarea varicelor
Consultul medical este indicat a se efectua cat mai devreme de la observarea primelor simptome. Medicul va efectua o anamneza detaliata, un examen clinic si va cere realizarea investigatiilor necesare. Anamneza are rolul de a releva detalii privind istoricul medical, stilul de viata, mediul de lucru, tratamentele pe care le urmeaza pacientul.
Pentru a determina prezenta venelor varicoase, medicul poate recomanda o ecografie Doppler. Aceasta investigatie nu este invaziva si nu doare. Este usor de efectuat si nu necesita o pregatire speciala. Prin intermediul ecografiei Doppler, medicul observa care este structura venelor si modul in care decurge circulatia sangelui.
Complicatiile varicelor
Prezenta varicelor poate determina si aparitia unor complicatii, daca nu sunt tratate corespunzator. Astfel, pacientii pot prezenta:
- ulcer varicos;
- tromboza (care poate conduce la embolie pulmonara);
Pentru a preveni aparitia acestor complicatii, este esential a te adresa medicului de la aparitia primelor simptome.
Tratamentul varicelor
Tratamentul este stabilit in functie de particularitatile fiecarui pacient: varsta, alte afectiuni asociate, istoric medical. Urmarea tratamentului recomandat este importanta pentru a preveni complicatiile.
Pozitii care faciliteaza intoarcerea venoasa
Daca simptomele nu sunt accentuate, medicul poate indica adoptarea unor tehnici care faciliteaza intoarcerea venoasa. Astfel, daca petreci mult timp in ortostatism (stand in picioare), este indicat ca de minimum 3 ori pe zi, timp de 15 minute, sa stai in decubit (culcat la orizontala) cu picioarele ridicate pe o perna. In situatia in care nu ai aceasta disponibilitate, este suficient sa efectuezi cateva miscari de flexie ale picioarelor. Daca stai mult timp pe scaun, poti face pauza la intervale de 30 de minute pentru a efectua cateva exercitii sau a face cativa pasi.
Ciorapi de compresie
Exista si varianta purtarii ciorapilor de compresie. Acestia sunt alcatuiti dintr-un material elastic, care creeaza compresie asupra musculaturii si a vaselor de sange. Prin aceasta actiune este favorizata intoarcerea sangelui venos. Ciorapii de compresie sunt eficienti daca sunt purtati in fiecare zi.
Scleroterapia
Scleroterapia este o tehnica destul de des folosita in tratarea varicelor. Aceasta presupune injectarea unei solutii sclerozante in venele varicoase. Solutia determina aparitia unui proces inflamator la nivelul venei, care va duce la colapsarea venei si obstruarea circulatiei. In acest fel, sangele nu mai circula prin acea vena, circulatia fiind preluata de catre venele sanatoase din vecinatate. In timp, aspectul inestetic al varicelor sau al telangiectaziilor va disparea ca urmare a resorbtiei acestora.
Ablatia termala
Scopul acestei tehnici terapeutice este acela de a leza venele varicoase, determinand retractia si obturarea acestora. Pot fi folosite atat lumina emisa de un laser, cat si energia emisa prin radiofrecventa. Aceasta energie termica degradeaza peretele venos. La fel ca si in cazul scleroterapiei, sangele este preluat de venele din vecinatate, astfel incat circulatia nu este afectata.
Daca vena e voluminoasa se foloseste laserul endovenos, considerata cea mai moderna metoda minim-invaziva de tratament al varicelor. Laserul are capacitatea de a inchide termic vena varicoasa, tratand astfel cauza varicelor. Procedeul se face sub anestezie locala. Actionand din interiorul venei, sub control ecografic, nu raman cicatrici si nu exista durere postoperator, iar pacientul poate parasi spitalul in cateva ore pe propriile picioare.
Microflebectomia varicoasa
Microflebectomia varicoasa este o tehnica chirurgicala minim invaziva. Aceasta presupune excizia formatiunilor varicoase dupa practicarea unor incizii mici, de cativa milimetri. Ulterior, inciziile sunt inchise. Dupa efectuarea operatiei, este recomandata purtarea ciorapilor de compresie pentru cel putin 2 saptamani.
Folosirea aburului
In cadrul acestei metode, este introdus un cateter la nivelul venei. Acesta emite abur care determina ocluzia venoasa.
Aplicarea unui adeziv medical
Pentru a determina inchiderea venei varicoase este introdus un adeziv care faciliteaza adeziunea peretilor. In acest fel, lumenul venei se inchide.
Aceste tratamente prezinta multiple avantaje:
- au o durata scurta de realizare;
- recuperarea este rapida;
- nu prezinta complicatii importante;
- rezultatele estetice sunt satisfacatoare.
Cu toate acestea, exista situatii cand nu pot fi efectuate:
- varicele sunt prezente imediat sub piele (exista riscul de arsuri in cazul tehnicilor ce folosesc energia termica);
- in cazul in care femeia este insarcinata.
Recomandari pentru prevenirea varicelor
Varicele pot fi prevenite sau cel putin evolutia acestora poate fi incetinita prin adoptarea unui stil de viata sanatos si deprinderea unor obiceiuri.
Prevenirea obezitatii
Mentinerea unei diete echilibrate din punct de vedere nutritional impiedica instalarea obezitatii, care reprezinta un factor de risc major. Un alt rol important il au exercitiile fizice. Acestea au si avantajul de a favoriza intoarcerea venoasa, deoarece in timpul efectuarii lor, apare contractia musculara. Prin contractie, muschii comprima venele si faciliteaza circulatia sangelui.
Evitarea ortostatismului prelungit
Ortostatismul ingreuneaza intoarcerea sangelui de la nivelul venelor membrului inferior. Daca nu este posibil a reduce durata in care stai in picioare, incearca sa schimbi pozitia si sa efectuezi cativa pasi la intervale regulate.
Adoptarea unor pozitii care faciliteaza intoarcerea venoasa
O postura care faciliteaza intoarcerea venoasa este cea in decubit, cu picioarele ridicate. De asemenea, este recomandata evitarea pozitiilor care ingreuneaza circulatia sanguina. Dintre acestea fac parte: statul in sezut picior peste picior, statul prelungit pe scaun. Purtarea incaltamintei cu toc pentru perioade indelungate constituie un alt element care perturba circulatia venoasa.
Bibliografie:
www.bassmedicalgroup.com, https://www.bassmedicalgroup.com/vein-center-blog/3-different-types-of-varicose-veins, accesat la data 17.02.2022
www.betterhealth.vic.gov.au, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/varicose-veins-and-spider-veins#prevention-of-varicose-veins-and-spider-veins, accesat la data 17.02.2022
www.nhlbi.nih.gov, https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/varicose-veins, accesat la data 17.02.2022
www.healthdirect.gov.au, https://www.healthdirect.gov.au/varicose-veins, accesat la data 17.02.2022
www.medlineplus.gov, https://medlineplus.gov/varicoseveins.html, accesat la data 17.02.2022
www.hopkinsmedicine.org, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/varicose-veins, accesat la data 17.02.2022