In ultimii ani, bolile cu transmitere sexuala au devenit o problema tot mai apasatoare in societatea moderna. Printre acestea, se numara si virusul HPV, un agent patogen ce poate provoca tulburari severe. Citeste mai departe si afla ce inseamna HPV, mai exact, si care sunt metodele de tratament existente pentru aceasta infectie.
- Ce este virusul HPV (Human Papilloma Virus)
- Cum se transmite HPV
- Infectia cu HPV – simptome
- Complicatii
- Metode de diagnostic
- Tratamentul infectiei cu virusul papiloma uman
Ce este virusul HPV (Human Papilloma Virus)
HPV este o familie de virusuri, iar numele sau provine de la prescurtarea denumirii complete: Human Papilloma Virus (virusul papiloma uman). Infectia provocata de catre HPV se numara printre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala, la nivel mondial, intrucat majoritatea persoanelor active sexual pot intra in contact cu virusul, la un moment dat, in viata lor.
Infectia cu HPV provoaca leziuni la nivelul pielii si al mucoaselor, transmiterea avand loc, in principal, prin contactul direct cu pielea sau secretiile unei persoane infectate. Cel mai frecvent mod de transmitere este prin contactul sexual, indiferent ca vorbim despre sexul vaginal, anal sau oral.
Virusul HPV poate fi prezent in organism un timp indelungat, fara a provoca simptome. De aceea, multe persoane nu realizeaza, in prima faza, ca sunt infectate cu acest virus. Totusi, chiar si in absenta simptomelor evidente, HPV poate fi transmis mai departe si altor persoane.
Vaccinarea impotriva HPV reprezinta, la momentul actual, o modalitate eficienta de prevenire a infectiei, deoarece poate oferi protectie in fata celor mai periculoase tipuri de HPV, asociate cu diferite forme de cancer. Prin urmare, este indicat sa discuti cu medicul tau despre optiunile de vaccinare si sa te informezi cu privire la beneficiile acestei masuri preventive.
Tipuri de HPV
Exista peste 100 de tipuri de virusuri HPV identificate, iar acestea sunt impartite in doua categorii principale: tulpini HPV cu risc scazut (low-risk HPV) si tulpini HPV cu risc inalt (high-risk HPV). In ceea ce priveste transmiterea sexuala, aproximativ 40 de tipuri de HPV se transmit prin contactul sexual si pot afecta zona genitala, bucala sau anala.
- Tulpinile HPV cu risc scazut provoaca, in general, leziuni benigne pe maini si picioare (negi obisnuiti) sau negi genitali (condiloame genitale). Aceste leziuni pot sa apara si sa dispara de la sine, dar pot necesita tratament in anumite situatii;
- Pe de alta parte, tipurile de HPV cu risc crescut sunt considerate mai periculoase, deoarece pot conduce la dezvoltarea unei forme de cancer. Acestea pot afecta zona genitala si sunt asociate cu cancerul de col uterin, dar pot contribui si la aparitia altor tipuri de cancer, precum cancerul anal, vaginal, vulvar, penian sau cel orofaringian, motiv pentru care mai poarta numele de tulpini HPV cu risc oncogen inalt.
Exista, de asemenea, tipuri intermediare de HPV care pot provoca leziuni precanceroase si pot reprezenta un risc crescut pentru dezvoltarea cancerului.
HPV la femei
Infectia cu HPV la femei are o frecventa ingrijoratoare, cu un varf al prevalentei in randul tinerelor adulte. Majoritatea femeilor active sexual pot contracta virusul oricand, pe parcursul vietii. HPV la femei este principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin. Aproape toate cazurile de cancer cervical sunt asociate cu infectii persistente cu HPV, in special tipurile cu risc inalt, precum HPV 16 si HPV 18.
HPV la barbati
Exista, de asemenea, cazuri frecvente de infectie cu HPV la barbati. Acestia se pot infecta, de regula, prin contact sexual. Infectia poate sa ramana asimptomatica sau poate cauza negi genitali si, mai rar, poate contribui la aparitia cancerelor in zona genitala sau orofaringiana. Desi barbatii nu au un organ analog colului uterin, HPV poate provoca forme de cancer in alte zone, precum penisul, anusul si gatul (cancer orofaringian).
Cum se transmite HPV
Desi contactul sexual este, fara indoiala, cea mai frecventa cale de transmitere a virusului HPV, mai exista si alte moduri prin care acest virus poate fi contractat. Principalele moduri de transmitere sunt reprezentate de:
- contactul sexual – virusul se poate transmite in timpul sexului vaginal, anal sau oral cu o persoana infectata. Este important de mentionat ca inclusiv persoanele care nu prezinta simptome pot fi purtatoare ale virusului HPV si il pot transmite partenerilor lor;
- contactul direct cu leziunile cutanate sau mucoasele infectate – chiar si in lipsa unui contact sexual, HPV se poate transmite prin intermediul leziunilor cutanate sau al mucoaselor infectate ale unei persoane. Acest lucru se intampla, in special, in cazul negilor genitali sau al celor localizati in zona anala;
- contact non-sexual – desi contactul sexual este cea mai frecventa cale, exista si posibilitatea de transmitere non-sexuala a virusului. Contactul cu o suprafata contaminata, asa cum sunt, de exemplu, prosoapele sau lenjeria intima, poate juca un rol in raspandirea HPV, desi acest scenariu este mai rar intalnit;
- transmiterea de la mama la copil – aceasta situatie poate sa apara in timpul nasterii. In astfel de cazuri, este posibil ca nou-nascutul sa prezinte negi la nivelul laringelui sau al tractului respirator.
Este important de mentionat ca utilizarea prezervativului poate reduce riscul de transmitere a HPV, dar nu ofera o protectie completa, deoarece poate sa nu acopere toate zonele cu potential de infectare.
Infectia cu HPV – simptome
Pentru multi dintre oamenii cu HPV, infectia poate fi asimptomatica multa vreme. De asemenea, exista si situatii in care pacientii afectati depasesc infectia cu HPV fara macar sa stie ca au contractat virusul, gratie activitatii sistemului imunitar. Daca, totusi, boala ajunge sa se manifeste, primele semne si simptome pot aparea in decurs de cateva saptamani sau, in cazuri mai rare, in cativa ani.
Printre principalele manifestari ale infectiei cu virusul papiloma uman, se numara:
- papiloamele genitale – unul dintre simptomele evidente ale infectiei cu HPV este aparitia negilor genitali, numiti si papiloame genitale sau vegetatii veneriene. Acestia pot varia ca dimensiune, forma si aspect si pot aparea in zona genitala sau cea anala. Negii genitali cauzati de infectia cu HPV la femei apar, de obicei, pe peretele vaginal, pe colul uterin sau la nivelul vulvei. Leziunile pot avea aspect plat sau, in cazul celor vulvare, pot aparea sub forma unor mici umflaturi dureroase. La barbati, papiloamele apar pe suprafata penisului, pe scrot sau la nivelul anusului;
- negii obisnuiti (papilomatoza) – acest tip de negi (veruci comune) poate aparea in alte zone ale corpului, precum mainile sau degetele. Verucile comune sunt mici excrescente de culoarea pielii, cu aspect aspru, foarte contagioase si au tendinta de a se inmulti;
- modificari celulare la nivelul colului uterin – in cazul femeilor, infectia cu anumite tipuri de HPV cu risc inalt poate conduce la modificari cervicale. Acestea pot fi identificate prin teste de screening, precum testul Babes-Papanicolau sau testul HPV. Depistarea timpurie si monitorizarea regulata a acestor modificari sunt esentiale pentru prevenirea evolutiei catre stadii precanceroase sau canceroase;
- durere si disconfort – infectia cu HPV poate provoca, in unele cazuri, durere si senzatie de disconfort in zona genitala. Aceste simptome pot varia de la prurit si senzatie de arsura pana la durere in timpul actului sexual.
Deoarece exista un numar semnificativ de persoane infectate cu HPV, care nu prezinta niciun fel de manifestari clinice, screeningul si testarea regulata devin cele mai eficiente metode pentru depistarea si tratamentul precoce al infectiei cu HPV.
Complicatii
Infectia cu virusul HPV poate evolua catre complicatii semnificative, provocand consecinte pe termen lung. Dintre complicatiile asociate cu virusul HPV, amintim:
- cancerul de col uterin – unul dintre cele mai grave riscuri ale infectiei cu HPV il reprezinta dezvoltarea cancerului de col uterin, numit si cancer cervical. Anumite tipuri de HPV cu risc inalt oncogen, in special HPV 16 si HPV 18, sunt implicate in majoritatea cazurilor de cancer cervical;
- cancerul anal, vaginal, vulvar, penian si orofaringian – pe langa cancerul de col uterin, anumite tipuri de HPV pot contribui si la dezvoltarea altor tipuri de cancer, precum cancerul anal, cancerul vaginal, cancerul penian sau cel orofaringian. Tratamentele acestor forme de cancer necesita abordari individuale, in functie de localizare si de stadiul in care au fost depistate.
Metode de diagnostic
Managementul eficient al infectiei cu virusul HPV necesita, in primul rand, metode de diagnostic precise. Exista mai multe modalitati prin care medicii pot identifica si monitoriza infectia cu HPV, oferindu-le pacientilor informatii esentiale pentru mentinerea starii de sanatate in parametri optimi.
Testul Babes-Papanicolau (testul PAP)
Testul Babes-Papanicolau este un examen morfologic important pentru identificarea modificarilor celulare la nivelul colului uterin, care pot fi provocate de infectia cu HPV. Dupa recoltarea unor probe de tesut de pe colul uterin, acestea sunt examinate in laborator, pentru identificarea eventualelor anomalii. Testul PAP este o metoda eficienta pentru depistarea precoce a leziunilor precanceroase si pentru prevenirea evolutiei acestora catre o forma de cancer.
👉 Citeste mai multe despre TESTUL BABES-PAPANICOLAU si afla de ce este important pentru sanatatea sistemului tau reproducator.
Genotipare HPV (testul HPV)
Analiza HPV, numita si genotipare HPV, identifica prezenta materialului genetic al virusurilor HPV cu risc crescut la nivelul celulelor recoltate de pe colul uterin. Acest test poate fi realizat independent sau in combinatie cu testul Babes-Papanicolau, oferind informatii precise cu privire la riscul de dezvoltare a cancerului de col uterin. In afara de testul HPV pentru femei, se poate efectua si un test HPV pentru barbati, insa proba de secretie se recolteaza de la nivelul uretrei.
Un test HPV pozitiv impune stabilirea unui plan de tratament cat mai repede cu putinta, in functie de stadiul bolii, dar si in raport cu starea generala de sanatate a pacientului in cauza.
Colposcopia
Colposcopia este o procedura cu ajutorul careia medicul examineaza colul uterin, vaginul si vulva, cu ajutorul unui instrument numit colposcop. Aceasta metoda ii permite medicului sa identifice leziunile sau modificarile morfologice care nu sunt vizibile in timpul unui examen obisnuit, in cazul suspiciunii de infectie cu HPV la femei.
In cazul barbatilor, se poate efectua o investigatie similara, numita peniscopie, in cabinetul medicului urolog. Specialistul va examina aspectul tegumentelor de la nivelul penisului, al scrotului si al zonei perianale.
Biopsia
In cazul depistarii unor leziuni sau modificari suspecte, medicul poate recomanda efectuarea unei biopsii. In vederea efectuarii acestui examen, medicul va preleva o mostra de tesut, pe care o va trimite catre laborator. Biopsia ajuta, astfel, la confirmarea diagnosticului si la determinarea stadiului precis al leziunilor.
Nu toti pacientii la care exista suspiciunea de infectie cu HPV necesita aceleasi metode de diagnostic. Medicul va decide ce investigatii sunt necesare, in functie de mai multi factori, precum varsta, istoricul medical si factorii de risc. De asemenea, daca va considera necesar, specialistul poate recomanda si alte teste conexe.
Tratamentul infectiei cu virusul papiloma uman
Managementul infectiei cu virusul HPV poate necesita abordari variate, de la monitorizarea leziunilor pana la interventii terapeutice specifice. In multe cazuri, sistemul imunitar al organismului poate elimina natural infectia cu HPV. Cu toate acestea, in situatiile in care infectia persista sau provoaca leziuni precanceroase, este necesara administrarea unui tratament corespunzator.
In cazul leziunilor benigne sau asimptomatice, medicul poate alege, pentru inceput, monitorizarea atenta a pacientului, prin efectuarea regulata a testelor de screening, precum testul PAP si testul HPV. Astfel, acesta poate depista din vreme orice schimbare cu privire la starea leziunilor.
Tratamentul infectiei cu HPV la femei si barbati
Desi nu exista un tratament specific cu ajutorul caruia infectia cu HPV sa fie eradicata, medicul curant poate recomanda diferite metode terapeutice, care sa ajute pacientul sa depaseasca mai usor aceasta problema. Pentru negii genitali, exista optiuni de tratament care pot include aplicarea de medicamente topice, proceduri chirurgicale sau interventii cu laser. Tipul de tratament este stabilit in functie de dimensiunea negilor, localizarea acestora, precum si de tipul de papiloame prezente.
Infectia cu HPV la femei poate fi tratata atat simptomatic, cat si prin administrarea de medicamente cu scop profilactic. De exemplu, tratamentul cu ovule pentru infectia cu HPV are ca obiective principale stimularea imunitatii, regenerarea tesuturilor afectate de leziuni, precum si reglarea pH-ului vaginal.
In cazul leziunilor precanceroase identificate prin teste de screening, medicul poate recomanda excizia chirurgicala sau indepartarea papiloamelor cu ajutorul laserului sau prin tratamente termice. Aceste metode au scopul de a indeparta leziunile si de a preveni evolutia catre stadii mai avansate.
Tratamentul HPV in sarcina
Infectia cu virusul HPV in sarcina trebuie abordata cu atentie, astfel incat sa se asigure atat sanatatea mamei, cat si cea a fatului. La multe dintre femeile diagnosticate cu HPV in timpul sarcinii, medicul poate decide sa urmareasca evolutia infectiei fara a interveni direct, daca nu exista leziuni sau simptome severe.
Daca femeia in cauza dezvolta negi genitali, medicul se poate indrepta catre optiuni de tratament care sa minimizeze riscul de efecte adverse asupra sarcinii. Alegerea tratamentului depinde, intr-o mare masura, de gradul de severitate al negilor si de riscurile asociate.
In general, se evita interventiile chirurgicale sau procedurile invazive pe colul uterin, in timpul sarcinii, daca nu exista leziuni precanceroase sau canceroase periculoase. Aceste interventii ar putea creste riscul de avort spontan sau de nastere prematura.
Transmiterea verticala a virusului HPV, de la mama la copil, in timpul nasterii, este posibila, dar nu are loc intotdeauna. Cu toate acestea, in cazurile in care exista leziuni sau simptome severe, medicul poate decide sa recurga la nasterea prin cezariana, pentru a reduce riscul transmiterii.
Vaccinarea impotriva HPV nu se efectueaza in timpul sarcinii. De obicei, se recomanda vaccinarea inainte de conceptie sau dupa nastere, in functie de situatie si de recomandarile medicului.
Vaccinarea impotriva HPV
Vaccinarea impotriva virusului papiloma uman reprezinta un pas esential in prevenirea acestei infectii. Vaccinul este conceput pentru a proteja organismul impotriva tipurilor de HPV cu risc inalt si se administreaza inainte de expunerea la virus, avand un rol semnificativ in reducerea riscului de cancer de col uterin si al altor forme de cancer asociate cu HPV.
In Romania, vaccinarea impotriva HPV face parte din programul national de vaccinare si este disponibila gratuit pentru anumite categorii de persoane. Ea este gratuita pentru fetele cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani, insa imunizarea este recomandata si in randul baietilor. De obicei, vaccinul impotriva HPV se administreaza in trei doze, in decurs de cateva luni, conform schemei recomandate. Imunizarea se efectueaza in centrele de vaccinare, la medicul de familie sau in scoli, in functie de planificarea locala.
Viata sexuala cu HPV
Infectia cu HPV poate avea un impact semnificativ asupra vietii sexuale, avand in vedere modul de transmitere a virusului. Este important sa existe o comunicare deschisa intre parteneri, despre istoricul lor sexual. De asemenea, testarea regulata si vaccinarea sunt esentiale pentru preventia acestei infectii. Asigura-te ca iti iei informatiile din surse sigure si, daca este necesar, solicita consiliere de la specialistii din domeniu in legatura cu impactul infectiei cu HPV asupra vietii sexuale.
Infectia cu virusul HPV poate avea consecinte grave asupra starii generale de sanatate a pacientilor afectati. Din fericire, insa, gratie medicinei moderne, exista metode eficiente de tratament si profilaxie, care sa previna aparitia bolii sau evolutia acesteia catre complicatii severe.
👉 Daca vrei sa afli mai multe despre infectia cu HPV sau iti doresti sa beneficiezi de investigatii specifice pentru aceasta afectiune, SOLICITA O PROGRAMARE si bucura-te de ingrijirea pe care o meriti.