Vitamina E sau tocoferol este o vitamina liposolubila care se gaseste in 8 formule chimice. Insa, cea mai importanta pentru organismul uman este reprezentata de alfa-tocoferol. Aceasta vitamina indeplineste numeroase functii, de la rolul sau antioxidant, pana la stimularea fertilitatii si prevenirea imbatranirii.
Vitamina E beneficii
Efect antioxidant
In cadrul corpului uman au loc permanent reactii metabolice, pentru a-i asigura necesarul de energie si nu numai. Insa, cele mai multe dintre aceste reactii sunt asociate si cu formarea unor radicali liberi, cunoscuti si sub denumirea de specii reactive de oxigen. Acesti compusi sunt instabili din punct de vedere chimic si intra in reactii care altereaza buna functionare a celulelor. Cu toate acestea, substantele antioxidante, precum vitamina E, neutralizeaza radicalii liberi, protejand astfel celulele si tesuturile.
Studiile au demonstrat ca asocierea mai multor antioxidanti are un efect mai crescut comparativ cu administrarea unuia singur. Spre exemplu, vitamina E se poate recomanda impreuna cu vitamina C. Vorbeste cu medicul si afla care sunt cele mai potrivite suplimente pentru tine, dar si dozele optime, pentru a te bucura de o stare optima de sanatate.
Asigura protectie cardiovasculara
Vitamina E intervine in cadrul unor procese metabolice si poate avea ca efect:
- scaderea nivelului de LDL colesterol (colesterol rau);
- reducerea trigliceridelor;
- normalizarea tensiunii arteriale sistolice.
Aceste actiuni ale vitaminei E protejeaza sistemul cardiovascular de boli, precum: ateroscleroza, infarctul miocardic sau hipertensiunea arteriala. In cazul in care aceste patologii sunt deja diagnosticate, se recomanda tratamentul medicamentos indicat de medicul cardiolog. Bineinteles, suplimentarea dietei cu vitamina E poate imbunatati starea de sanatate a inimii, dar numai asociat cu tratamentul de fond specific afectiunii respective.
Protejeaza creierul
Vitamina E are un efect protectiv al creierului, datorita efectului sau antioxidant. Unele studii au demonstrat ca vitamina E contribuie la:
- prevenirea proceselor de senescenta (imbatranire);
- scaderea riscului de a dezvolta dementa;
- reducerea riscului de a face boala Alzheimer.
Bineinteles, in functionarea creierului intervin mai multi factori. Insa, prin evitarea factorilor de risc pentru dezvoltarea tulburarilor neurocognitive, dar si prin mentinerea unui nivel optim de vitamina E poti intarzia semnificativ aceste patologii cerebrale.
Imbunatateste vederea
Vederea este o functie complexa a globilor oculari, in a carei procese intervin multe substante chimice, printre care si vitamina E.
Cercetarile au descoperit ca o dieta bogata in vitamina E poate reduce riscul de a dezvolta degenerescenta maculara si intarzie aparitia cataractei. La urmatorul consult oftalmologic, nu uita sa intrebi medicul ce suplimente sunt potrivite pentru a-ti pastra o vedere cat mai agera.
Previne cancerul
Vitamina E, prin efectul sau antioxidant, are capacitatea de a preveni aparitia proceselor neoplazice. Unele studii, au demonstrat ca o dieta bogata in vitamina E se asociaza cu un risc mai scazut de a dezvolta urmatoarele tipuri de neoplazii:
- cancerul pulmonar (in special, la fumatori);
- cancerul de prostata (vitamina E administrata impreuna cu seleniu);
- cancerul de colon.
Imbunatateste functia hepatica
Vitamina E sustine functionarea optima a ficatului prin scaderea nivelului transaminazelor. Acestea sunt enzime care conduc la distrugerea hepatocitelor (celulelor ficatului). Insa, vitamina contribuie si la scaderea nivelului de colesterol si trigliceride din sange. In acest mod, previne instalarea bolii ficatului gras non-alcoolic.
Reduce simptomele dismenoreei
Dismenoreea este o afectiune specifica femeilor, caracterizata prin aparitia durerilor in timpul ciclului menstrual.
De cele mai multe ori, durerile sunt de intensitate crescuta si creeaza un disconfort semnificativ, care poate interfera cu activitatile cotidiene. Insa, studiile au evidentiat ca suplimentarea dietei cu 800 UI (unitati internationale) de vitamina E poate reduce intensitatea acestor simptome. Rezultate mai bune s-au obtinut cand vitamina E a fost asociata cu Omega 3 sau vitamina C.
Reduce simptomele astmului
Astmul este o boala cronica care se manifesta prin episoade caracterizate de simptome, precum:
- wheezing (respiratie suieratoare);
- dispnee (dificultate la respiratie);
Administrarea vitaminei E la astmatici s-a asociat cu o reducere a crizelor astmatice. Acest efect se datoreaza proprietatilor antiinflamatorii ale vitaminei. De asemenea, mentinerea unei concentratii optime in sange de vitamina E poate reduce riscul de a dezvolta astm, atat la copii, cat si la adulti.
Rol in fertilitate
Vitamina E are un rol important in fertilitate. Daca iti doresti sa ai un copil, este important a considera imbogatirea dietei cu alimente ce contin aceasta vitamina.
Printre cele mai importante actiuni ale vitaminei E in fertilitate se afla:
- protejarea celulelor de efectele nefavorabile ale radicalilor liberi;
- reducerea riscului de preeclampsie;
- ingrosarea endometrului (facilitand nidarea sau fixarea embrionului in uter);
- stimularea dezvoltarii embrionului;
- prevenirea nasterii premature.
La barbati, vitamina E contribuie la imbunatatirea mobilitatii spermatozoizilor. Astfel, cei care au un nivel optim al vitaminei E in sange vor avea o calitate ridicata a spermei.
Vitamina E in sarcina este necesara pentru dezvoltarea normala a fatului. De aceea, necesarul de vitamina E este mai crescut decat in mod normal.
Vitamina E poate si obtinuta atat din surse naturale, cat si din suplimentele alimentare. Vorbeste cu medicul tau si afla care este necesarul de vitamina E care sa asigure sanatatea ta si a celui mic. Este important sa respecti dozele indicate de medic, deoarece o cantitate crescuta a acestei vitamine poate fi daunatoare.
Lipsa vitamina E simptome
Simptomele lipsei vitaminei E sunt diferite pentru fiecare persoana. Acestea pot diferi in functie de:
- starea medicala;
- severitatea deficientei;
- perioada de timp in care vitamina E a lipsit din alimentatie;
- alte patologii asociate.
Dintre cele mai frecvente simptome ale deficitului vitaminei E fac parte:
- fatigabilitatea (oboseala);
- tulburari de motilitate;
- deshidratarea si descuamarea pielii;
- parestezii (furnicaturi);
- risc mare de a dezvolta infectii;
- alterarea calitatii vederii.
Top 10 alimente bogate in vitamina E
Multe dintre alimente sunt o sursa excelenta de vitamina E, iar o dieta echilibrata poate asigura necesarul zilnic.
Unele alimente contin mai multa vitamina E comparativ cu altele. Acestea sunt indicate in special persoanelor care prezinta un deficit sau necesita o cantitate mai mare de vitamina E, dar si pentru persoanele care doresc sa isi mentina o stare optima de sanatate.
Printre cele mai bogate surse de vitamina E se afla:
- uleiul de germeni de grau (1 lingurita contine 135% din necesarul zilnic recomandat);
- uleiul de floarea soarelui;
- uleiul de soia;
- semintele de floarea soarelui;
- migdalele;
- alunele;
- muguri de pin;
- arahidele;
- avocado;
- legumele verzi (spanac, broccoli).
Alte alimente care contin vitamina E sunt:
- uleiurile (ulei de masline, ulei de rapita);
- semintele (susan, dovleac);
- nucile (caju);
- pestele;
- fructe uscate (curmale, stafide);
- legumele (rosii, morcovi);
- fructele (kiwi, capsuni, portocale).
Pentru un aport optim de vitamina E, dar si de alti nutrienti, este important sa ai o dieta cat mai echilibrata. De asemenea, este important sa consumi cat mai multe legume, fructe si seminte in stare cruda. In acest mod, vitaminele sunt pastrate si poti beneficia de toate proprietatile acestora.
Consulta un nutritionist pentru a sti ce alimente sa consumi, cantitatile potrivite si modul optim de pregatire al acestora.
Doza zilnica recomandata de vitamina E (tocoferol)
Doza zilnica de vitamina E reprezinta cantitatea optima din aceasta vitamina care este necesara pentru ca procesele in care este implicata sa functioneze corespunzator. Aceasta doza este diferita in functie de:
- varsta;
- sex;
- starea de sanatate;
- patologii asociate.
Dozele zilnice recomandate de vitamina E, clasificate in functie de varsta, corespund urmatoarelor valori:
- la nou-nascuti: 4-5 mg (miligrame) pe zi;
- copii cu varsta intre 1-3 ani: 6 mg pe zi;
- copii cu varsta intre 4-8 ani: 7 mg pe zi;
- copii cu varsta intre 9-13 ani: 11 mg pe zi;
- tineri si adulti: 15 mg pe zi.
Este important de mentionat ca in sarcina si pe perioada alaptarii sunt necesare doze mai crescute de vitamina E. Astfel, este indicat un consum de aproximativ 20 mg in fiecare zi.
Vitamine E contraindicatii
In cele mai multe dintre situatii, nu exista contraindicatii ale administrarii vitaminei E. Insa, este important de mentionat ca aportul in exces al vitaminei E poate determina unele efecte adverse. Printre cele mai frecvente reactii care pot aparea se afla:
- fatigabilitate (oboseala);
- slabiciune musculara;
- stari de greata;
- varsaturi;
Metabolismul vitaminei E
Vitamina E este absorbita in intestinul subtire. Fiind o vitamina liposolubila, absorbtia acesteia este favorizata de prezenta altor lipide. De aceea, este indicat sa iei suplimentele cu vitamine in timpul meselor sau dupa mese. In ceea ce priveste modul in care este eliminata din organism, vitamina E este excretata prin bila.
Nivelul sanguin al vitaminei E la copil este de aproximativ 5 mg/l (miligrame pe litru). La adult, vitamina E are o concentratie in sange situata intre 5-25 mg/l.
Intrebari si raspunsuri
Cat timp se ia vitamina E?
Suplimentele cu vitamina E sunt recomandate cand alimentatia nu poate asigura un aport optim. Bineinteles, este de dorit ca vitamina E sa provina din alimente, insa, daca nu este posibil, suplimentele sunt necesare.
Este important ca pastilele de vitamina E sa fie administrate consecvent, in fiecare zi. Spre exemplu, in timpul sarcinii, acestea pot fi indicate pana la finalizarea alaptarii. Insa, in alte situatii, administrarea suplimentelor cu vitamina E se face in functie de recomandarea medicului.
E buna vitamina E pentru ten?
Vitamina E este esentiala pentru un ten hidratat si luminos. Aceasta stimuleaza productia de colagen, diminuand astfel ridurile si imbunatatind aspectul pielii. De asemenea, contribuie la regenerarea tesuturilor, fiind utila in vindecarea leziunilor.
Pentru ca efectele sale sa se instaleze, vitamina E poate fi aplicata atat local, sub forma de ulei sau crema, sau poate fi administrata sub forma de suplimente orale.
Vitamina E din alimente e mai buna decat vitamina E din suplimente?
Vitamina E din alimente si cea din suplimentele alimentare nu difera in ceea ce priveste structura chimica. Insa, absorbtia vitaminei E din alimente se realizeaza intr-o proportie mai mare decat cea din suplimente. Acest fapt se datoreaza prezentei in alimente si a altor compusi care favorizeaza absorbtia acestui nutrient.
Insa, suplimentele sunt importante mai ales in cazul deficientelor, cand alimentele nu pot sustine o concentratie optima de vitamina E. De aceea, este important sa vorbesti cu medicul si sa stabiliti impreuna daca este necesar sa iei suplimente alimentare si in ce doza.
Vitamina E este o vitamina liposolubila, esentiala in multe procese din organismul uman. Aceasta are un puternic efect antioxidant si, astfel, contribuie la prevenirea unor afectiuni precum cele cardiace, neurologice, neoplazice sau pulmonare. De asemenea, un aport optim de vitamina E asigura o dezvoltare corespunzatoare bebelusului, de aceea este important sa se acorde o atentie suplimentara femeilor insarcinate sau care alapteaza. Vitamina E este un aliat si al frumusetii, favorizand refacerea pielii, hidratarea acesteia si reducerea ridurilor.
Bibliografie:
Yang C. S. et al., Does vitamin E prevent or promote cancer?, Cancer Prev. Res. (Phila), 2012, 5(5):701-705, doi:10.1158/1940-6207;
Cook-Mills J. M. si Avila P. C., Vitamin E and D regulation of allergic asthma immunopathogenesis, Immunopharmacol., 2014, 23(1):364-372, doi:10.1016/j.intimp.2014.08.007;
Mohd Mutalip S. S. et al., Vitamin E as an Antioxidant in Female Reproductive Health, Antioxidants (Basel), 2018, 7(2):22, doi:10.3390/antiox7020022;
od.nih.gov, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/#disc, accesat la data 18.03.2023;
nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-e/, accesat la data 18.03.2023;
mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144, accesat la data 18.03.2023;
healthline.com, https://www.healthline.com/health/all-about-vitamin-e#58.-Other-potential-health-benefits, accesat la data 18.03.2023;
hsph.harvard.edu, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/, accesat la data 18.03.2023.